Nieuws

26 Dec '22

Afsluiting van het jaar: onze Auwjaorscross

Ons laatste evenement in 2022 was vandaag op tweede Kerstdag: de Van de Meerendonk-KBenM Auwjaorscross. Buiten de verwachting hadden we prima loopweer. Een klein buitje kon de pret niet drukken, daar merkten de lopers niets van. En later kwam zelfs de zon door! 

De wedstrijd werd bij de Mannen Senioren gewonnen door Michael Beuwer van Eindhoven Atletiek, op 1 minuut gevolgd door clubgenoot Ben Souwen. Bij de Vrouwen Senioren won Sara van Grunsven (Attila) in 30:44, maar dat haalde ze maar net, want Eefje Ottevanger (V35, Eindhoven Atletiek) zat er maar 3 seconden achter!

Van onze club hadden we 20 deelnemers bij de trimloop en 13 bij de wedstrijden. Dat was maar dunnetjes! Toch haalden we nog fraaie prestaties: Roland van Loon 3e bij de M45, Kees Smetsers 2e bij de M65 en natuurlijk Roel van de Ven, die in zijn categorie JPC zijn vierde overwinning op rij noteerde! Roel gaat aan kop in de kempische Cross Competitie.

Een verslag van Kees Smetsers:

De Van de Meerendonk KBenM Auwjaorscross van dit jaar was weer een mooi evenement, maar toch had ik na afloop een dubbel gevoel. Ik was blij omdat ik tijdens de cross merkte dat mijn conditie voor het eerst na mijn longontsteking weer was verbeterd. Ik wil echter niet over mijn eigen beleving van deze wedstrijd schrijven, maar over de oorzaak waarom mijn blijdschap werd getemperd. 

De atleten van Atletiek Oirschot leverden ook deze keer weer mooie prestaties.  Roland van Loon (3), Edwin van de Ven (4), Nicky van Vroenhoven (8) en Léon Brands (8) haalden in de wedstrijd voor licentiehouders tijden, waar je als lid van Atletiek Oirschot blij van wordt. Dat geldt ook voor de jeugdleden Roel van de Ven (1), Nienke Vasen (5), Tim van Luytelaar (6), Bram Gerritsen (7), Jelle van de Luytelaar (8), Imke van Veen (12) en Lotte van de Ven (13). Het is altijd mooi om te zien dat clubleden echt strijden voor de ereplaatsen in de wedstrijden.  

Het dubbele gevoel werd bij mij veroorzaakt door het geringe aantal deelnemers van Atletiek Oirschot. Vooral de deelname van slechts 7 junioren en pupillen kwam bij mij hard binnen. Vergeleken bij voorgaande jaren is deze achteruitgang echt heel jammer. De jeugd is de toekomst en daarom hoop ik echt dat het aantal jeugdleden in de loop van dit seizoen weer gaat toenemen. Misschien zijn er mensen binnen onze vereniging die wat dit betreft “de kar weer willen gaan trekken”, daar zou ik dan heel blij van worden. 

Ik sluit mijn laatste verslag van dit jaar af met een dankwoord aan het bestuur en alle andere vrijwilligers, die ervoor gezorgd hebben dat we weer een jaar lang onze favoriete sport in een fijne omgeving hebben kunnen uitoefenen. Het bestuur en alle leden wens ik heel veel liefde, gezondheid, geluk en sportplezier in het nieuwe jaar. 

Foto: start van de trimloop

De uitslagen van onze leden staan hier

De foto's van Peter Kramer en Ad van Zelst staan in het FOTOBOEK

22 Dec '22

Nog een paar dagen...

... en het jaar 2022 loopt ten einde.

Een jaar waarin we na corona weer normaal mochten sporten.

Ook in 2023 gaan we ervoor zorgen dat onze leden zich thuis voelen binnen onze vereniging. Wedstrijdatleet, recreant, jong of oud, we willen ze allemaal met een goed gevoel laten genieten van al het moois dat onze sport te bieden heeft.

Op zondag 8 januari luiden we met jullie het nieuwe sportieve jaar in en zijn alle leden van harte welkom in ons clubhuis op onze nieuwjaarsreceptie, aanvang 11.00 uur

Het bestuur wenst alle leden Prettige Kerstdagen en een sportief en gezond 2023 toe

18 Dec '22

De indoorwedstrijden in Drunen

Vandaag waren onze trainers René van de Ven en Arie Wichman met 3 jeugdleden - Roel, Anna en Dylan - in Drunen bij de indoorwedstrijden van atletiekvereniging DAK.

René en Arie schrijven:

’s Morgens was Roel als eerste aan de beurt. Hij behaalde een gedeelde eerste plaats bij het kogelstoten. Met 6,51 was het een dik PR en ook een CLUBRECORD. Hij haalde ook een PR op de 40 meter sprint en een CLUBRECORD bij het hoogspringen! Voor Anna waren het haar eerste indoorwedstrijden. Een beetje onwennig nog, maar ze deed het goed!

Na de ochtendwedstrijden werden ’s middags de juniorenwedstrijden afgewerkt. Daar kwam Dylan Wichman in beeld. Op het programma stond de 40 meter sprint, hoogspringen en kogelstoten. Hoewel het even wennen is om uit te moeten komen in een hogere leeftijdscategorie (van JJD naar JJC), waar de lat weer wat hoger ligt, wist Dylan zich prima te redden.

Op de 40 meter sprint ging het uitstekend. Had hij bij de Indoor in Reusel enkele weken eerder nog een evenaring van het clubrecord in de categorie JJD, nu lukte het om het CLUBRECORD bij de JJC te verbreken met een tijd van 5.78 seconden. Hij werd op dit onderdeel dan ook eerste.

Het tweede onderdeel hoogspringen sloot Dylan af met 1,50 meter. Dat was 5 centimeter onder zijn PR, maar ook hier goed genoeg voor een eerste plaats.

Hetzelfde gold voor het laatste onderdeel kogelstoten. Met 8,42 meter stootte Dylan onder zijn PR (9,26), maar ook hier werd hij eerste!

Bekijk hier de UITSLAG

Foto (Arie Wichman): Dylan op het podium

17 Dec '22

Kapellekestrail bij vriesweer

Het vriest al een week en er wordt overal volop geschaatst als wij de Kapellekestrail gaan lopen. Bij 2 graden vorst was het wel afwachten wat erop af zou komen. Nou, dat viel alles mee: om 13.30 uur gingen 15 wandelaars van start en een half uur later volgden de drie loopgroepen met in totaal 50 hardlopers. Het was wel oppassen voor de hard bevroren grond, maar er gebeurden geen ongelukken. 

Na afloop was iedereen tevreden en werd er nog gezellig nagebuurt bij De Merode. De muziekkwis werd gewonnen door de dames van groep 1 

Foto's van de Kapellekestrail staan in het FOTOBOEK

11 Dec '22

We waren bij de l'Avant Sylvestrecross

Vandaag was de derde wedstrijd van de Kempische Cross Competitie 2022-2023. Helaas maar weer enkele leden die onze clubkleuren hoog hielden in Reusel. Kees Smetsers werd tweede bij de M70, Roel van de Ven eerste bij de MPC. Hulde voor wie er nog meer bij waren: Antoinet Hems (4e V45), Edwin van de Ven (7e M35), Nellie van Beers (5e V45) en Nienke Vasen (9e MPA)

Fotomontage: links het podium M70 met Kees in het midden, rechts onze enige jeugdleden Roel en Nienke

27 Nov '22

Driedorpencross: goed gelopen mannen!

Onze mannen zijn sterk, dit jaar! Opnieuw behaalden we podiumplaatsen in de Kempische Cross Competitie en wel bij de Driedorpencross in Sint Oedenrode. Roel van de Ven werd 1e JPC, Frans van der Staak 2e M65, Edwin van de Ven 3e M35, Roland van Loon 3e M45.

De deelname van onze club aan de KCC valt dit jaar tegen, daarom noemen we toch even de dapperen die er ook bij waren in "Rooi": Nicky van Vroenhoven, Léon Brands en jeugdleden Josy Gerritsen en Nienke Vasen. 

René schrijft over Roel:

Fantastisch gelopen, 20 seconden sneller dan vorig jaar op hetzelfde parcours. Tactisch weer uitmuntend: volle bak tot de eerste bocht, op kop het smalle paadje in, en daarna de voorsprong gestaag uitgebreid. Bij de finish 50 meter voorsprong. Perfect!

Foto: Frans, Roland, Edwin, Léon en Nicky zien er nog fit uit vlak na de finish! Inzet: Roel van de Ven

22 Nov '22

Jan Joosen overleden

Afgelopen vrijdag bereikte ons een schokkend bericht: ons lid Jan Joosen is op dinsdag 15 november, op de laatste dag van zijn vakantie in het buitenland overleden, zo laat echtgenote Anne ons weten. Jan had dit jaar bij de hardloopcursus na enkele jaren pauze het hardlopen weer opgepakt en was wekelijks weer te zien bij onze recreantentrainingen. Jan was een rustige man, altijd goed gehumeurd en trouw aan de club, want bij zijn afwezigheid bleef hij al die jaren gewoon lid. 

We hebben medeleven met Anne, zoon Rik en partner Marly en wensen hun veel sterkte. Ook Anne was jarenlang lid en van 2007 tot 2009 bestuurslid, totdat een blessure haar dwong het hardlopen op te geven. Twee echte clubmensen... 

De afscheidsdienst is op vrijdag 25 november om 14.30 uur in crematorium De Hoge Boght, Eindhovensebaan 29 te Veldhoven. Samenkomst vanaf 14.00 uur in de ontvangstruimte van het crematorium, waar gelegenheid is tot schriftelijk condoleren.

Foto: op 15 juni kreeg Jan nog het diploma van de hardloopcursus uitgereikt

20 Nov '22

Marathon De Ronde Venen

Ten tijde van de Marathon Eindhoven waren ze er nog niet klaar voor, maar in Abcoude moest het gebeuren: Joan, Arianne en Ria zouden daar hun eerste hele marathon gaan lopen, de Ronde Venen Marathon. En het is gelukt, in ook nog heel mooie tijden!

Arianne schrijft: 

Het was geweldig! Echt bijzonder om mee te mogen maken. Het was erg koud en we hebben flink wat regen gehad, maar daardoor extra voldaan dat we de finish goed hebben gehaald.

De man van Ria (Marc Verhoosel) heeft de foto gemaakt.
 

20 Nov '22

Het was koud bij de Zevenheuvelenloop

Kees Smetsers was er niet bij, maar schrijft toch een verslag :) 

Het hele jaar had ik me verheugd op mijn deelname aan de Zevenheuvelenloop bij Nijmegen. Ik had van mijn loopmaatjes gehoord dat het een heel snel parcours is, dus ik had snode plannen. Een tijd van rond 1.23.00 was mijn doel. Maar een week van tevoren gooide buikgriep en keelontsteking roet in het eten. Gedesillusioneerd meldde ik mij zondagmorgen af bij de organisatie. 

Mijn loopmaatjes Edwin van de Ven, Henk van den Oord en Henk van Gerven vertrokken zonder mij naar Nijmegen, waar ze op ongeveer 400 meter van de start in het centrum van Nijmegen hun auto parkeerden. Het was ijzig koud, maar een paar graden boven nul. Dat maakte het lange wachten in de startvakken er niet makkelijker op. Tijdens de eerste kilometers na de start waren de spieren nog stram en stijf van de kou, maar hoe langer het duurde hoe meer ze op temperatuur kwamen. Ik ben er niet bij geweest, maar ik hoorde van de beide Henken en Edwin wel dat het weer genieten was op het “valse plat” en de heuvels van de prachtige omgeving bij Nijmegen.  

Edwin van de Ven liep een schema met kilometertijden van even boven de 4 minuten per kilometer. Hij wist dat de laatste kilometers langzaam omlaag gingen en dat hij daar nog wat tijdwinst kon boeken. In de laatste vijf kilometer gingen zijn kilometertijden naar 3.48 per kilometer en dat is bijna 16 km per uur. De eindtijd van Edwin was 1.00.23 en dat was een heel mooie prestatie, waar hij zeker tevreden mee zal zijn. 

Henk van den Oord en Henk van Gerven zijn “iets” ouder als Edwin en liepen daarom natuurlijk niet zo snel als Edwin. Maar ook zij konden in de laatste 5 kilometer flink versnellen. Hun kilometertijden gingen naar 5.12 per kilometer en ze finishten in 1.27.10. Ook zij hadden genoten van deze bijzondere wedstrijd, die elk jaar een gigantisch aantal deelnemers trekt. 

Volgend jaar ga ik weer een poging wagen. Ik ben dan pas 76, dus nog tijd genoeg… 

Kees Smetsers 

Foto: Henk (links) en Henk (rechts) met hun medaille

15 Nov '22

Grote Clubactie een fantastisch resultaat

Dit jaar hebben Désirée Vasen en Digna van der Sloot weer met succes de Grote Clubactie georganiseerd. Ook de jeugdleden hebben geweldig hun best gedaan. Er zijn 338 loten verkocht en dat levert de club een netto bedrag op van € 642,20; dit zal aan jeugdactiviteiten worden besteed. Iedereen heel hartelijk bedankt.

15 Nov '22

Met de Guld mee naar Westerlo!

Bijna 100 jaar geleden, in 1923, kwam Graaf de Merode uit Westerlo naar Oirschot om te bevestigen dat hij beschermheer was geworden van Gilde Sint Sebastiaan Oirschot. Het gilde heeft al die jaren contact gehouden met de familie De Merode en het gilde uit Westerlo. Enkele verenigingen uit Oirschot gaan dit heugelijke feit vieren op zaterdag 10 juni 2023, samen met de zusterverenigingen uit Westerlo. Daarbij zal ook onze burgemeester aanwezig zijn.

Vanuit Atletiek Oirschot zijn er al contacten geweest met de atletiekvereniging in Westerlo. Er is een voorstel om gezamenlijk een loop van 10 km te organiseren, met finish op de markt in Westerlo, waar de festiviteiten op die dag zullen zijn. Er is ook nog een plan om vanuit Oirschot een estafetteloop naar Westerlo te organiseren. Hiervoor gaan we de interesse onder onze leden peilen. 

We willen er een mooie dag van maken met zoveel mogelijk deelnemers van beide verenigingen. Ook onze wandelaars zouden mee kunnen doen. De dag willen we besluiten met een hapje en drankje met alle verenigingen.

Doe je mee? Meld je aan per mail bij Hennie van Rijt of bel of app naar 06 223 475 37

13 Nov '22

Witvencross: 3 keer podium!

Vandaag werd het crossseizoen geopend in Veldhoven. Bij de Witvencross lieten onze leden zich al meteen zien: 3 podiumplaatsen voor Atletiek Oirschot!

Kees Smetsers schrijft:

Persoonlijk vind ik het lopen van een cross niet een van de mooiste manieren van hardlopen. Maar het wedstrijdgevoel, je kunnen meten met leeftijdgenoten, dat daagt mij wel elke keer uit. Daarom was ik heel blij dat de organisatie van de Kempische Cross Competitie, dankzij de niet aflatende inzet van Ad van Zelst, besloten had om een categorie 70+ toe te voegen in het wedstrijdschema van de 8 crossen van deze competitie. Zelf ben ik intussen bijna 76 jaar, maar vanaf dit jaar kom ik in mijn categorie (M70+) alleen maar hardlopers tegen, die niet veel jonger zijn dan ik. Dat daagt mij uit en het motiveert mij.

Het was ook de reden dat ik met spanning uitkeek naar de Witvencross, de eerste cross van de Kempische Cross Competitie. Tot mijn blijdschap kwam ik bij de start Martien van den Ven tegen, die door een slepende blessure heel lang niet meer mee had kunnen doen. Zijn blessure is nog niet helemaal genezen, maar hij was er weer bij. Dat geldt eigenlijk ook voor Nellie van Beers, voor wie ik grote bewondering heb door de prestaties, die zij ondanks tegenslagen nog steeds levert. Zij is een echte doorzetter, een groot voorbeeld voor mij.

Léon Brands stond ook bij de start en die zou weer een snelle tijd gaan lopen, dat zou later in de uitslag bevestigd worden. Het was een mooi gezelschap dat aan de start stond, inclusief Rinus van Dijck uit Eindhoven, die binnenkort 79 jaar (!) wordt.

De wedstrijd zelf vond ik best zwaar met flinke stroken los zand en een heuveltje. Maar ik kon toch de hele wedstrijd rond de zes minuten per kilometer lopen en daar was ik echt tevreden mee. De zon scheen naar hartelust, dus het was echt genieten. Een podiumplaats zat er deze keer niet in. In mijn categorie werd ik vierde, achter Johan van Litsenburg, Martien van de Ven en Wim Hermans (in deze volgorde). Bij de huldigingen was Atletiek Oirschot goed vertegenwoordigd, want naast de tweede plaats van Martien van de Ven (M70+) haalde Nellie van Beers een eerste plaats (V65). Léon Brands werd zesde in het grote veld deelnemers van de categorie M45.

Later hoorde ik dat Roel van de Ven, de talentvolle zoon van René van de Ven, ook een eerste plaats had behaald. Dus dat zijn weer heel wat mooie uitslagen. Ik hoop dat het begin zal zijn van meer mooie resultaten in het winterseizoen, dat nu is begonnen… 

Foto: Nellie van Beers werd 1e bij de V65

Hier staat de UITSLAG en hier de FOTO'S

6 Nov '22

Oriëntatieloop met Belgisch tintje

Bevrijd van corona konden we weer eens een oriëntatieloop organiseren. Clubgenoot Roland van Loon nam de uitdagende klus op zich en koppelde dat aan de 40e oriëntatieloop van zijn vereniging KOVZ. Meer dan 200 hardlopers en wandelaars gingen bij Wilton's Hof in Oostelbeers van start, waaronder meer dan 100 Belgen. 

Het was lekker loopweer en dat trok 20 leden, plus nog enkele gastlopers onder de Atletiek Oirschot-vlag, naar Oostelbeers. De posten waren uitgezet in de bossen en op de Oostelbeerse heide. Enkele leden misten een post en staan niet in de uitslag. Maar ze waren er wel bij!

Foto: Annemieke, Jelle, Mark en Tim gaan van start. Die kant op!

Bekijk de UITSLAG en de FOTO'S

(In het FOTOBOEK staat een selectie met onze leden en enkele sfeerfoto's. De foto's van de overige deelnemers worden via de website van de KOVZ gedeeld)

30 Oct '22

Een mooie en zonnige Heidetrail

De “Indian Summer” was in Nederland nog helemaal aanwezig was toen de deelnemers van de Heidetrail vanmorgen van start gingen. De ochtendnevel was al verdwenen en de eerste zonnestralen verwarmden de deelnemers, die zich rond 8.30 uur gemeld hadden bij de start. In totaal zouden er deze dag meer dan 200 hardlopers en wandelaars meedoen aan de Heidetrail. Ze kregen een prachtig parcours voorgeschoteld, dat op een perfecte manier was uitgezet door de vrijwilligers van Atletiek Oirschot.

Het parcours was uitdagend en de deelnemers liepen op bospaden met een tapijt van mooi gekleurde herfstbladeren, afgewisseld door hellingen met los zand. De hardlopers en wandelaars, die nog nooit op de Oirschotse Heide waren geweest, zullen zeker onder de indruk zijn geweest van dit prachtige natuurgebied. Maar dat geldt ook voor iedereen, die hier wel vaker is geweest. Bij de finish waren er alleen maar enthousiaste verhalen, ook over de twee verzorgingsposten, die de deelnemers verwenden met water, bananen en appels.

Echt, deze Heidetrail was een feest voor elke deelnemer. Atletiek Oirschot en haar vrijwilligers verdienen daarom een groot compliment voor de wijze waarop zij deze trail georganiseerd hebben. Een woord van dank is ook zeker op zijn plaats voor Gilde Sint Sebastiaan, die ook deze keer weer als gastheer fungeerden bij de start/finish locatie en zorgden voor een gezellige sfeer na afloop van deze Heidetrail.  

Kees Smetsers

De fruit- en drankposten werden gesponsord door De Groenteboer en Jumbo Oirschot

Bekijk de foto's van Ad van Zelst en Toon Erven

29 Oct '22

Winst en clubrecord voor Roel in Bergen op Zoom

Roel van de Ven (JPmini) was vandaag in Bergen op Zoom voor een indoorwedstrijd. De onderdelen 40m sprint, vortex werpen en hoogspringen stonden op het programma. Vader René vertelt: "Roel was vooral gebrand op het hoogspringen vandaag. Dat vindt ie het leukste onderdeel, maar je moet tegenwoordig goed zoeken om het nog op een wedstrijd te kunnen doen, dus dit was een uitgelezen kans." 

De wedstrijd begon echter met vortexwerpen. Geen officieel onderdeel, zeker indoor niet, maar het leverde wel een nieuw PR op voor Roel: van 20m een paar weken terug in Best (outdoor) naar 21,5m vandaag. Een goede start en eerste van zijn categorie. Het hoogspringen volgde daarna en was spannend! René vertelt opnieuw: "De organisatie dacht dat de mini pupillen het wel af zouden kunnen op een lage mat van ca. 30cm hoog. Ik zag het al aankomen en heb de jury en wedstrijdleider toen maar erop geattendeerd dat Roel en misschien nog een paar andere atleetjes al ongeveer één meter springen. Op een mat van maar 30cm is dat niet veilig. De jury begreep het meteen en zorgde voor een extra mat, zodat er veilig gesprongen kon worden. Roel maakte het vervolgens erg spannend, door op 0.82m eerst 2x af te springen en dus pas in zijn laatste poging slaagde! Op 0.87m opnieuw wat problemen met zijn aanloop en zelfs een sprong (bij 0.82m ook al) met zijn verkeerde been! De spanning van het kunnen verbeteren van het clubrecord, de grote zaal en een plaats waar hij nog niet eerder geweest was met dus veel nieuwe gezichten leken toch enige tol te eisen. Maar hij kwam er alsnog bovenop en sprong daarna meteen over 0.92m en 0.97m en die laatste sprong betekende een verbetering van het JPC clubrecord van 0.95m (Teun Derks in 2001 en nog 3 andere atleten in de jaren '90). Op 1.02m lukte het zelfs ook nog bijna in de 3e poging!"

De 40m sprint liep Roel in 7.8 sec, zowel met startblok als zonder, aangezien ze twee keer mochten proberen. In het meerkamp klassement eindigde hij net als vorige week in Reusel op een mooie 1e plaats, maar de grootste 'trofee' was zonder twijfel het hoogspringrecord.

Foto: Roel lijkt ook over 1.02m te gaan maar met zijn hakken tikt ie em er nog net af

29 Oct '22

We hadden prijs!

Onze pupillen hebben een prijs gewonnen door aan veel wedstrijden deel te nemen. Vandaag hebben ze de prijs verzilverd. Bij Annemieke thuis hebben ze mooie spulletjes voor Halloween in elkaar geknutseld. Kijk maar eens naar de foto's in het FOTOBOEK

22 Oct '22

Indoor in Reusel: wat een weelde!

Zaterdag 22 oktober 2022: de jaarlijkse indoor wedstrijd van AVR69 in Reusel, een zogeheten "recordindoor" of "recordwedstrijd". Omdat per 1 november van elk jaar iedereen al doorschuift naar de categorie waarin ze in het volgende kalenderjaar terecht komen (om ervoor te zorgen dat iedereen het gehele cross-seizoen in dezelfde categorie kan deelnemen) is dit een ideale gelegenheid om nog net voor het overgaan naar de nieuwe, hogere categorie enkele topprestaties neer te zetten.

En dat hebben we geweten ook! Maar laten we beginnen met de vaststelling dat er een goed deelnemersveld vanuit Oirschot aan de start kwam: Dylan Wichman, Tim van Luytelaar (JJD), Mare Bogers, Anouk Maus (MJD), Jason WIchman, Jelle van Luytelaar (JPA), Niels van Vroenhoven (JPC) en Roel van de Ven en Niek van Vroenhoven (JPmini). De wedstrijd begon omstreeks 10u30 en was zoals elk jaar strak, doch gemoedelijk georganiseerd door de ervaren ploeg van AVR69. 

Voor de trainers (Annemiek, Arie, René) was het soms lastig bij iedereen te coachen, omdat de wedstrijden voor alle categorieen tegelijk begonnen, maar elk op een ander onderdeel! Desalniettemin werden er absolute topprestaties behaald door alle deelnemers en ging niemand terug naar huis zonder meerdere persoonlijke records. Maar er was meer. Er werden maar liefst zes clubrecords geevenaard of verbeterd! Zes (!) in één wedstrijd! Wat een weelde!

Het eerste record was een evenaring. Maar dat het een uitzonderlijke prestatie was moge duidelijk zijn aangezien het record 40m sprint indoor bij de JJD al in de boeken stond sinds 11 januari 1997! Dylan was in de finale bijna alleen eigenaar van het record, maar de handtijd van 5.72 moet helaas worden afgerond naar 5.8 sec en zo evenaarde hij op één dag twee keer het CR 40m sprint (ook al in de series). Ook het indoorrecord hoogspringen bij de JJD dateerde al van 1 maart 1997 (1.45m) maar door Dylan werd het verpulverd: hij kwam maar liefst tot 1.53m (goed voor de 5e plaats op de Nederlandse indoorranglijst van dit seizoen). Op de 600m stond indoor nog geen record bij de JJD en aangezien Dylan daar als eerste finishte was ook dat een CR. Naast Dylan nam ook TIm deel aan de wedstrijd bij de JJD en hoewel hij zelf niet geheel tevreden was met hoe het ging, had hij na een korte evaluatie toch alweer snel het koppie omhoog en gaf hij aan er gewoon snel weer opnieuw voor te gaan. Zo is het Tim!

Bij de MJD was het ook raak. Trainingsgenootjes Mare en Anouk zorgden voor een evenaring (hoogspringen, Mare, 1.35m) en een nieuw record (600m, Anouk, 2:08.8 min). Mare kwam daarnaast ook nog de allertijden ranglijst top-10 binnen op de 40m sprint en bij het kogelstoten terwijl Anouk diverse PR's scoorde. Top gedaan meiden! En toch ook even snel een blik op de Nederlandse indoorranglijst bij dat hoogspringen en daaruit bleek dat Mare (die ook volgend jaar nog MJD is) nu al 21e staat. En dat met nog een heel jaar te gaan!

Jason en Jelle stonden aan de start bij de Jongens pupillen A. Ze behaalden dan wel geen clubrecords, maar Jason scoorde een 2e plaats op de meerkamp en Jelle verpulverde zijn hoogspring PR. 

En dan onze jongelingen nog, de echte jongelingen. Er was een onderscheid tussen JPC en JPmini. Dit betekende dat Niels in de eerstgenoemde categorie deelnam en zijn broertje Niek samen met Roel bij de JPmini. Niels presteerde goed, zo goed zelfs, dat hij niet doorhad dat hij het podium al had gehaald! Hij was op een mooie 3e plaats geeindigd, maar zijn medaille werd hem pas een paar uur later uitgereikt, thuis in de huiskamer, door trainer René. Hij glom niettemin van trots! Roel (7) en Niek (6 jaar, voor wie het zo ongeveer zijn allereerste wedstrijd was) behaalden als ik het goed heb gezien allebei op elk onderdeel een nieuwe persoonlijk record! En dat bracht Roel dan ook nog naar een 1e plaats op de meerkamp en dus een gouden medaille. En om het nog wat meer glans te geven verbrak hij ook (zijn eigen) clubrecord op de 600m voor Jongens Pupillen C (er is in onze clubrecordlijst geen onderscheid tussen JPmini en JPC) met maar liefst 8 seconden! 2:26.5 is de nieuwe toptijd in deze categorie. 

Wat een fantastische sportdag. Persoonlijke records, clubrecords, podiumplaatsen en medailles. En bovenal een leuke dag met een hele mooie afvaardiging van onze club (zie foto). Chapeau voor alle deelnemers en coaches!

22 Oct '22

Crosstraining van Martien druk bezocht

Na de onvergetelijk mooie marathon van Eindhoven, waar een grote groep leden van Atletiek Oirschot aan deelnam, was het op zaterdagmorgen 22 oktober tijd voor de eerste crosstraining van Martien van de Ven. Afgelopen maandag had Martien al de theorie uitgelegd, nu volgde de praktijk.

Het was prachtig om te zien dat 20 (!) leden van Atletiek Oirschot zich kwamen melden om mee te doen aan deze speciale training. Gezien de grote opkomst bij deze eerste crosstraining en bij de marathon van Eindhoven lijkt het erop dat steeds meer leden zich weer gaan interesseren in de wedstrijden van de Kempische Cross Competitie en de andere hardloopwedstrijden. Dat is een verheugende ontwikkeling.

Martien van de Ven zal ook met blijdschap hebben gezien dat zijn voordracht van afgelopen maandag zo'n mooi vervolg kreeg. Voor onze trainers is het heel belangrijk dat de leden veel plezier beleven aan de trainingen en ook wedstrijden gaan lopen. Ook voor de uitstraling van Atletiek Oirschot is het belangrijk dat leden zich laten zien bij wedstrijden.

Wellicht zal niet iedereen, die aan de eerste crosstraining heeft meegedaan, ook aan crosswedstrijden mee gaan doen, maar het is voor iedereen wel een heel mooie toevoeging aan alle trainingen die bij Atletiek Oirschot worden gegeven. Het mooie van deze crosstraining is dat alle leden, ongeacht hun niveau, mee kunnen doen. Dat maakt het deelnemen een relaxed uurtje voor iedereen.

Martien van de Ven verdient daarvoor zeker een compliment.

Verslag van Kees Smetsers

Volgende week zaterdag (29 oktober) is er weer een crosstraining, die wat lichter zal zijn vanwege de Heidetrail op zondag. Start om 9.00 uur vanaf 's-Heerenvijvers.

16 Oct '22

Vier clubgenoten in de Marathon Amsterdam

Vandaag liepen vier leden in Amsterdam de Marathon. Snelste man was Edwin van de Ven, hij bleef maar driekwart minuut van zijn pr verwijderd. Evert van Veldhuizen liep net onder de 4 uur en Henry van der Schoot net erboven. Cobus Badenhorst, net lid geworden kwam binnen in 4:4:15 uur.

Foto: de medaille-oogst van Edwin van de laatste 5 weken

Kijk hier naar de UITSLAGEN en hier staat de Marathonlijst aller Tijden

12 Oct '22

Er ging iets goed en er ging iets mis...

We doen ons best om regelmatig nieuws van onze club in het Weekjournaal geplaatst te krijgen. En dat lukt ook vaak. Deze week haalden we zelfs de voorpagina! Maar bij het verslag over onze marathonlopers ging er iets mis. Het stukje moest in grote haast worden gemaakt, want de kopij moet op maandag om 10 uur binnen zijn. Daardoor kon de schrijver niet op tijd over alle uitslagen beschikken, omdat hij niet wist wie van onze club er allemaal hadden deelgenomen met de kwart, halve en hele marathon.

Dat is de reden dat in het verslag in het Weekjournaal niet al onze deelnemers zijn genoemd. Sorry, en volgende keer beter.

10 Oct '22

De opbrengst van de Rabo Clubsupportactie

De uitslag is bekend van de Rabobank Clubsupportactie 2022. Ook dit jaar eindigde onze vereniging weer in de hoogste regionen: van de deelnemende 122 clubs en verenigingen in Oirschot staan we op de 4e plaats! Dat levert ons € 1.397,60 op, vrijwel hetzelfde bedrag als vorig jaar. Dus hierbij een dankjewel aan al onze aanhangers die op Atletiek Oirschot hebben gestemd. We maken nog bekend waar we het geld aan gaan besteden.

Bekijk de uitslag van de Rabobank Clubsupportactie hier (zoek op Oirschot)

9 Oct '22

Het liep héél lekker bij de marathon van Eindhoven

Vanmorgen vertrok een groot aantal hardlopers van onze club naar Eindhoven om daar de 10 km, de halve of de hele marathon te gaan lopen. De Marathon Eindhoven oefent kennelijk een grote aantrekkingskracht uit. Het schitterende weer droeg bij aan een heel fijne sfeer op het parcours. Het is lang geleden dat er zoveel toeschouwers waren als dit jaar. en ook het aantal deelnemers was een record. Van Strijp-S, via het Stratumseind naar de finish op de Vestdijk liepen de deelnemers hun laatste kilometers tussen brede hagen van toeschouwers. Dat zal bij veel deelnemers kippenvel hebben gegeven.

We zagen 8 deelnemers van onze club bij de hele marathon, zoveel hebben we er in jaren niet gezien. Veteraan Kees Smetsers (75 jaar) vestigde een clubrecord bij de Mannen 75. Léon Brands en Corné Claassen liepen mooie tijden net boven de 3,5 uur. Voor die twee was het hun eerste hele marathon. Jammer dat Jeroen de Bie vanwege een blessure niet mee kon doen, hij had graag zijn tijd van vorig jaar aangescherpt. Verder voltooiden Henriëtte Sluijters, Marieke Meeuwis, Reny van Straten, Esther de Wert en Cees van Eijk (in die volgorde) ook hun eerste marathon.

Bij de halve marathon liep Edwin van de Ven "op zijn gemak", hij start zondag op de hele in Amsterdam. Maar hij had wel de snelste tijd van al onze leden! Frans van der Staak en Nicky van Vroenhoven waren verder de enigen die onder de 1 uur 40 liepen. Ad van Zelst (76 jaar) deed er 2 seconden langer over dan vorig jaar, maar zijn brutotijd (tellend voor clubrecords) was bijna 2,5 minuut sneller, zodat hij dat weer op zijn naam kan schrijven.

Opvallend was ook het groot aantal deelnemers bij de kwart-marathon. We zagen daar veel lopers die in het voorjaar onze hardloopcursus hebben gevolgd!

Wat zeker bijgedragen heeft bij de goede prestaties en de sfeer langs het parcours is de enthousiaste bemanning van onze waterpost op de Oirschotsedijk, die onze lopers naar de finish schreeuwden.

De slogan “Het loopt lekker bij Atletiek Oirschot” was dus vandaag zeker van toepassing…

Foto: in het startvak van de marathon: Reny van Straten, Cees van Eijk, Esther de Wert, Marieke Meeuwis, Kees Smetsers, Henriëtte Sluijters, Bas Spanjers (geblesseerd uitgevallen)

De uitslagen staan hier en de foto's van Hennie van Rijt staan hier

Ook de Marathonlijst aller tijden van Atletiek Oirschot is weer bijgewerkt, klik hier

5 Oct '22

Marathonlopers: veel succes zondag!

Zaterdag en zondag gaat in Eindhoven een groot aantal toppers van Atletiek Oirschot van start van de 10 kilometer en de halve en hele marathon van Eindhoven. Daar hebben ze een hele zomer (of misschien nog langer) voor getraind. Nu komt de kers op de taart, de beloning voor maandenlang hard trainen.

Het lopen van een halve of hele marathon doe je niet zomaar. Het is een belevenis die veel energie vergt, maar ook heel veel plezier kan brengen. Vooral de laatste kilometers op het Stratumseind, tussen duizenden toeschouwers, is iets wat iedere deelnemer niet snel zal vergeten.

Ik hoef niemand te vertellen hoe hij moet gaan lopen, dat weten ze allemaal veel beter dan ik. Voor mijzelf is het vooral belangrijk dat ik in het begin "comfortabel" loop, dus in een tempo wat ik gemakkelijk aan kan. Uitlopen is voor mij het enige doel. Een mooie tijd lopen is iets wat ik al een tijdje los heb moeten laten. Gezien mijn leeftijd, 75 jaar, is dat niet realistisch meer. Voor de andere deelnemers van Atletiek Oirschot is dat nog wel mogelijk.

Zelf ben ik in de laatste weken voor de marathon van Eindhoven erg gespannen en ik zit dan vol twijfels. Dat verdwijnt als sneeuw voor de zon als het startschot is gevallen. Ik hoop echt dat alle deelnemers van Atletiek Oirschot zullen genieten van een mooie wedstrijd en dat ze daarna met een heel goed gevoel op deze wedstrijd terug zullen kijken.

Daarom wens ik ze voor aanstaande zondag allemaal heel veel succes en vooral veel plezier.

Kees Smetsers

Aanvulling redactie:

Inmiddels weten we dat maar liefst 10 leden gaan voor de hele marathon. Een ongekend grote deelname vanuit onze club. De grootste deelname tot dusver was in 2004 bij de marathon Rotterdam, toen waren we met 13 deelnemers present. Zie hier de uitslag van die wedstrijd. Aan de eerste Oirschotse Heidemarathon in 2005 deden 11 leden mee.

Zonder onze halvemarathonlopers en de deelnemers aan de 10 km tekort te willen doen, noemen we hier toch even de namen van onze deelenmers aan de hele in Eindhoven: Jeroen de Bie, Léon Brands, Corné Claassen, Cees van Eijk, Marieke Meeuwis, Henriëtte Sluijters, Kees Smetsers, Bas Spanjers, Reny van Straten, Esther de Wert.

29 Sep '22

We waren bij Reina's Scholenloop

Vandaag waren enkele van onze leden present bij Reina's Scholenloop. Reina van Mechelen, die aan kanker overleed, was lid van Running team Oirschot en nam in 2008 het initiatief voor de loop, aanvankelijk om geld in te zamelen voor het onderzoek naar borstkanker. De doelstelling van RTO is nu het verzorgen van ondersteuning, ontspanning en informatie voor mensen met kanker en hun naasten (zie de website van Running Team Oirschot). Zo is de opbrengst van deze actie bestemd voor het onderhoud van het vakantiehuis van RTO in Posterholt, waar gezinnen met een patiënt die aan kanker lijdt gebruik van mogen maken.

Dit jaar nam basisschool De Korenbloem de organisatie op zich. Ze hadden niemand minder dan Frans Jacobs, speaker bij de grote hardloopevenementen, aangetrokken om de kinderen aan te moedigen.

Op de foto zien we enkele leden van Atletiek Oirschot, die de kinderen hebben begeleid bij hun loop door de Castaert, Mostakker en Haverhof: Sandra, Tineke, Hennie, Antoinet, Henk, Johan en Kees. 

25 Sep '22

Ook in Haarlem was het lekker lopen

Een verslag van Kees Smetsers:

Op zondagmorgen vertrokken mijn loopmaatjes Henk van Gerven, Antoinet Hems (allebei lid van Atletiek Oirschot) samen met Bas Lemmens naar Haarlem om daar in de duinen een halve marathon te gaan lopen. Voor Henk en Bas was het één van de twaalf halve marathons, die ze dit jaar in de twaalf provincies van Nederland gaan lopen.

Het was de hele wedstrijd prachtig weer en mede daardoor liepen ze allemaal mooie tijden. Bas (1:54:03 uur), Henk (1:54:03 uur) en Antoinet (1:56:51 uur) waren tevreden over hun wedstrijd en hadden echt genoten. 

Foto: Bas, Antoinet en Henk zijn binnen!

25 Sep '22

De Tilburg Ten Miles waren weer een feest!

Tilburg Ten Miles is een van de meest aantrekkelijke wedstrijden om te lopen en dat komt vooral door het enthousiaste publiek en de vele muziekbandjes die langs het parcours staan. Met het warme najaarszonnetje als extra was het ook deze keer voor alle deelnemers weer een feest, dus ook voor ons. Mijn benen wilden deze keer niet wat ik wilde en daarom was mijn finishtijd (1:35:19 uur) een beetje teleurstellend. Hopelijk zal het over twee weken bij de marathon van Eindhoven wat beter gaan.

Henk van den Oord en Johan Pijnenburg zijn twee onafscheidelijke vrienden en daarom finishten ze bij elkaar. Johan was verkouden en daarom had hij het erg moeilijk gehad tijdens zijn wedstrijd. Hun tijd (1:47:49 uur) was daarom niet wat ze gewend waren. 

Bij de finish ontmoette ik Ad van Zelst, mijn loopvriend van Atletiek Oirschot, die nog een jaar ouder is dan ik en waar ik nooit van zal winnen. Ad presteert ondanks zijn leeftijd ongelooflijk goed. Ook deze keer had hij weer een superprestatie geleverd. Met zijn tijd van 1:27:07 was hij heel erg blij en het was ook nog een clubrecord bij de M75. Wat is dat toch mooi voor hem om op zo’n leeftijd dit nog te kunnen.

Toen ik al thuis was zag ik dat ook Frans van de Staak een heel mooie prestatie had neergezet. Zijn tijd van 1:11:04 uur betekende ook een clubrecord en wel bij de M65.

Mooie prestaties van Atletiek Oirschot. Er doen niet veel leden meer mee aan wedstrijden, maar die nog wél meedoen leveren regelmatig heel mooie prestaties. Daar mogen ze trots op zijn. Tilburg Ten Miles heeft ook deze keer weer mooie herinneringen gebracht. Daarom hoop ik er volgend jaar weer bij te mogen zijn. 

Kees Smetsers

Redactie (1): Inderdaad halen we nog lang niet het aantal wedstrijden van voor corona. Maar toch... dit weekend waren we met 5 leden in Tilburg, 2 in Haarlem en Edwin en Corné liepen de City Pier Cityloop. Vorige week waren we bij de Dam tot Damloop en de Bikse Marathon. En het aantal leden dat nu traint voor de hele marathon in Eindhoven hebben we in jaren niet gezien. Het moet weer groeien! 

Redactie (2): In de uitslaglijsten van de Tilburg Ten Miles werd slechts onderscheid gemaakt tussen Mannen en Vrouwen. Onbegrijpelijk, voor zo'n groot evenement met een officieel opgemeten parcours en gekwalificeerde jury. De tijdwaarneming werd verzorgd door MyLaps, toch niet de eerste de beste. Ze beschikken na inschrijving over je leeftijd en dan kan het toch maar een druk op de knop zijn om 5-jaarscategorieën te tonen? Wat heb je eraan als je ziet dat je 1935e bent geworden van 2625 Mannen? 

24 Sep '22

De inzetbeker is voor Nienke!

Elk jaar reiken we na afloop van de Clubkampioenschappen Meerkamp de INZET-beker uit voor het jeugdlid dat zich het afgelopen jaar het meest onderscheiden heeft. Die was dit jaar voor Nienke Vasen. Nienke nam dit jaar van alle jeugdleden (op één na) deel aan de meeste wedstrijden, is bijna altijd aanwezig op de trainingen en geeft zich altijd 110%.

De INZET-beker is dan ook meer dan dik verdiend!

Bekijk de foto's van de Clubkampioenschappen Meerkamp in het FOTOBOEK

24 Sep '22

Clubkampioenschappen Meerkamp

De Clubkampioenschappen Meerkamp van 2022 gaan de boeken in als een gedevalueerde editie. We hadden bijzonder veel pech met onze timing. Mede omdat er vorig jaar geluiden waren dat er ‘teveel in korte tijd’ te doen was (begin van de scholen na de vakantie, kamp én clubkampioenschappen allemaal heel kort na elkaar) besloten we dit jaar weer één weekje later te gaan zitten in september.

Dat werd dus de 18e, maar het weer stak er een stokje voor. Ik heb de screenshots nog opgeslagen op mijn GSM: werkelijk de hele dag niks als donkerrode onweersbuien en donkerrode hoosbuien boven Oirschot en omstreken. We konden niet anders dan verzetten, ook al was het last-minute. Dat leverde natuurlijk een aantal afmeldingen op. Volkomen logisch, maar natuurlijk erg jammer. Het was kiezen voor de minst slechte oplossing.

De hele week richting 24 september zag het er goed uit, maar uiteindelijk draaide het toch weer om en viel er nog flink wat regen. Afgezien van één bui tussen 10.40 en 11.00 uur was het gelukkig niet veel meer dan miezer en warempel werd het rond 12.00 uur zelfs weer droog en zou je kunnen zeggen dat het een ‘prima namiddag’ was. Helaas had ondertussen ook corona zijn intrede weer gedaan en waren daardoor nog een aantal leden geveld. Het zat niet mee dit jaar…

Ongeacht het voorgaande: alle lof voor zij die er wel waren en er samen een mooie sportieve dag van maakten. Ook heel erg veel dank aan alle juryleden en helpers die het samen met de organisatie mogelijk maken deze dag rond te krijgen.

Hopelijk hebben we volgend jaar weer gewoon een lekkere nazomerse septemberdag vol zon. Maar nu kijken we eerst vooruit naar het winterseizoen:

- Vanaf oktober trainen we met de jeugd weer binnen (in gymzaal de Linde)
- Vanaf 13 november begint het nieuwe cross-seizoen,
- Op 6 november kunnen we alvast een beetje inkomen met onze eigen oriëntatieloop
- Gedurende de wintermaanden gaan we natuurlijk ook weer lekker indoorwedstrijden doen.

Voor elk wat wils, dus tot snel!

Namens de Technische Commissie en organisatie,

René van de Ven

Foto's staan al in het FOTOBOEK, en hier staan de UITSLAGEN

11 Sep '22

Dylan naar het NK Meerkamp

Een verslag van Arie Wichman

Afgelopen weekend (10 en 11 september) werden in Zoetermeer de Nationale Kampioenschappen Junioren CD Meerkamp gehouden. Voor Atletiek Oirschot mocht Dylan Wichman meedoen op basis van zijn verzamelde meerkamppunten (3652).

De tweedaagse was perfect georganiseerd. Wel even wennen aan de HELE strakke regels, maar daar had René ons gelukkig al voor gewaarschuwd. De eerste dag stonden 3 onderdelen op het programma.

Eerst de 80 meter sprint. Na een uitstekende start verloor Dylan wat tijd op de laatste 10 meter. Eindtijd was met 10.89 redelijk goed (iets boven zijn PR 10.78). Tweede onderdeel was verspringen. Helaas kwam de aanloop 3 maal niet goed uit, waarvan de laatste leidde tot een ongeldige sprong. Gelukkig kon hij nog wel een 4,21 neerzetten (PR was 4,54).

Toch lichtelijk teleurgesteld ging Dylan beginnen aan het derde en laatste onderdeel van de dag: speerwerpen. Met een PR van 33,87 was zijn hoop erop gevestigd, om met speer de inmiddels opgelopen achterstand in meerkamppunten wat in te lopen. Het mocht niet zo zijn. Ondanks zijn inzet kreeg Dylan de speer tot driemaal toe niet goed in een rechte lijn wat resulteerde in een beste worp van (slechts) 23,53. Met ruim 10 meter onder zijn PR realiseerde Dylan zich dat dit veel plaatsen zou kosten in de ranking. Hij was gezakt naar de 23e plaats. Hij wist zich echter snel over de teleurstelling heen te zetten en ging zich mentaal richten op dag 2 met vier onderdelen.

De tweede dag begon met 80 meter horden. Net als de eerste dag had Dylan een uitstekende start en was er wat verlies in de laatste 10 meter (puntje om te trainen). Maar ondanks dat tijdverlies was zijn eindtijd 13,90 (PR was 14,25). Dat hij zijn PR had verbeterd zorgde bij Dylan weer voor wat extra zelfvertrouwen.

Op naar het tweede onderdeel, hoogspringen. Hier evenaarde Dylan met een sprong van 1,50 zijn PR. Derde onderdeel was Kogelstoten. Met 9,82 zette hij een nette score neer (PR 10,22). Het laatste onderdeel was de 1000 meter. Hier zag Dylan wel tegen op, omdat zo vlak na de vakantie zijn conditie nog niet geheel op peil was. Dat merkte hij ook zoals gezegd, aan het eind van de 80 m en 80m horden.

De 1000 meter was de afsluiting van de meerkamp en voor Dylan de laatste kans om in de buurt van zijn meerkampresultaat  van Best te komen. In de serie van Dylan liepen ook 3 topfavorieten op die afstand. Dylan ging wel heel hard van start en liep 400 meter aan kop. De atleten van de andere series, die allemaal stonden te kijken, waren (met mij overigens) de mening toegedaan dat dit fout moest gaan. De drie favorieten gingen Dylan zoals verwacht inderdaad voorbij op de 800 meter, maar Dylan hield het hoge tempo redelijk vast. Toen een vierde atleet hem dreigde in te halen, zette Dylan op de laatste 100 meter een sprintje in waardoor hij niet alleen de vierde atleet voorbleef, maar onder luid gejuich van het publiek ook de nummer drie vlak voor de finish nog inhaalde.

Dit zorgde ervoor dat Dylan weer steeg van plek 23 naar de 13e plaats met een meerkamptotaal van 3694. Waardoor hij toch nog een kleine verbetering van zijn vorige meerkamp PR (3652) realiseerde.

Al met al dus fijne, gezellige en leerzame dagen.

Leuk toevalligheidje: het is 25 jaar geleden is dat er iemand van Atletiek Oirschot deelnam aan het NK Meerkamp bij de junioren D en dat was trainer René, die ook 13e werd!

Foto uit archief.

Hier staat de UITSLAG

10 Sep '22

De Zevenheuvelentrail: rennen door de modder

Vandaag waren we met 4 leden present in Nijmegen waar de Zevenheuvelentrail op het programma stond.

Een verslag van Kees Smetsers:

Toen Edwin van de Ven, Henk van Gerven, Antoinet Hems, Karin (de vriendin van Antoinet) en ik zaterdagmiddag aankwamen bij de prachtige startlocatie van de Zevenheuveltrail hadden de weerprofeten mooi weer voorspeld. Het zou zeker 24 graden worden en droog weer. 

Edwin vertrok als eerste voor zijn 43 (!) kilometer en een uur later vertrok de rest voor hun 30 kilometer. We waren nog maar een paar minuten onderweg toen een gigantische hoosbui losbarste, die de bospaden van het parcours veranderde in snelstromende riviertjes, die de hellingen van de heuvels afstroomden. In het begin probeerden we het water nog te ontwijken, maar na een kwartier gaven we dat op en liepen als kleine kinderen enthousiast door het enkeldiepe water. Dat was verraderlijk, want soms waren er diepe kuilen, die we niet konden zien. 

De hoosbui duurde zeker een uur en we waren al meer dan tien kilometer onderweg toen de hemel begon open te trekken en het droog werd. Bij een verzorgingspost, ongeveer op de helft van het parcours, kwamen we Edwin tegen, die net zo aan het genieten was als wij. Het werd een trail, die wij allemaal niet snel zullen vergeten.

De laatste kilometers begonnen natuurlijk zwaar te wegen, ook voor Edwin, maar we kwamen allemaal ongeschonden bij de finish, waar we elkaar in de armen vielen. Natuurlijk was het Kees Smetsers die snel naar het frietkot rende om vijf grote puntzakken heerlijk dikke frieten te halen. En even later was het Karin, die ons met een fris drankje verwende. Onze vermoeidheid verdween heel snel, zoals altijd na een wedstrijd.

Natuurlijk hadden we diepe bewondering voor de prestatie van Edwin. Bijna 43 kilometer rennen over de heuvels bij deze omstandigheden, dat is echt een superprestatie. Met een héél goed gevoel reden we weer naar Oostelbeers, waar we afscheid van elkaar namen met de belofte om weer snel een wedstrijdje samen te gaan doen. Dat wordt waarschijnlijk de halve en hele marathon van Eindhoven.

Wat is hardlopen toch een mooie sport...

Hier staat de uitslag en hier de foto's

8 Sep '22

De eerste Van Brug tot Brugloop

Na 8 Rondjes Kemmer, een interne wedstrijd, gaat onze wedstrijdcommissie weer eens kijken of we niet een wegwedstrijd kunnen organiseren waar ook lopers van buiten aan mee kunnen doen. Sinds de laatste Oirschotse Stoelloop in 2018 zijn er meer korte wegwedstrijden in de regio weggevallen en dat is toch jammer. Uiteindelijk is een wedstrijd dé mogelijkheid om je met elkaar te meten.

Deze eerste van Brug tot Brugloop was dus een probeersel en mede om die reden was de afstand nog incourant. Eigenlijk wel jammer, want een pr of clubrecord lopen was hierdoor niet mogelijk. Daar kwam nog bij dat de lopers de mogelijkheid werd geboden om de Stönner-Meijwaardbrug via de oprit of via de trap te nemen, zodat de gelopen afstand niet van iedereen gelijk was. De trap was per rondje 150 meter korter...

Maar goed, de deelname was prima: met 53 deelnemers kunnen we zeer tevreden zijn. De winnaar was, niet geheel verrassend, Roland van Loon, die de 9,2 kilometer afragde in 39:11 minuten. Nicky van Vroenhoven kwam 49 seconden na hem over de finish, gevolgd door Léon Brands op 7 seconden. We waren ook blij met de deelname van een aantal hardloopcursisten, die zo de sfeer van een wedstrijd konden proeven.

De uitslag staat hier en de foto's van Toon Erven hier

4 Sep '22

Fantastisch jeugdkamp (maar zonder kampvuur!)

Ze zijn weer terug, onze jeugdleden, van een fantastisch jeugdkamp in Riethoven. Prachtig zomerweer, de hele dag leuke activiteiten en... helaas geen kampvuur vanwege de droogte. 

Zo'n kamp kan niet zonder begeleiders die er tijd in willen steken. Bedankt daarom Annemieke, die heel veel heeft geregeld. Verder Thomas, Stijn en Matthijs, die er de volle 3 dagen bij waren. En ook Laura, Sandra, Ingrid, Iris, René en tot slot nog enkele ouders die meegeholpen hebben met schoonmaken. 

De foto's gemaakt door Sandra Hamers staan in het FOTOBOEK

28 Aug '22

De familiefietstocht was weer top!

Vandaag was de jaarlijkse familiefietstocht. Organisator Toon schreef een verslag:

We waren met 37 man, een record aantal in de afgelopen 23 jaar. De weergoden waren ons, zoals iedereen dit jaar, goed gezind. De eerste fietsers waren al voor 1 uur weg, dus de organisatie moest ook vroeg op de eerste rustpost zijn. De tocht liep door het mooie Oirschotse buitengebied via de Stille Wille naar de eerste rustpost op ongeveer 11 km.

Het tweede stuk ging over verharde fietspaden door de velden en via Moergestel, langs de Reuselhoeve met een omwegje naar Biesthoutakker. Daar was de keuze om een zandpad te volgen of de harde weg. Het zandpad was enigszins los. De beschrijving van de tocht gaf voor sommigen op dit punt aanleiding tot discussie, maar dat hoort bij onze fietstocht. Vandaar dat er menige wegen tot de Eksterhoeve leiden, waar het 20 km-punt was. Maar het voortreffelijk taartje en de koffie maakten dit alleszins goed.

Het derde stukje ging naar Diessen en via de oude dorpskern richting Haghorst, om van daar over Baest en Fransebaan weer naar Oirschot te fietsen. Daar werden we op het atletiekveld door het bestuur getrakteerd op een drankje en frites met snack. Om half negen ging de poort weer dicht.

Een middag waar we met voldoening op terug kunnen kijken.

Aanvulling redactie: Al die jaren hebben Toon en Toos de gezellige fietstochten georganiseerd en nu stoppen ze er mee. Als dank kregen ze van voorzitter Hennie een mooi presentje overhandigd. Applaus voor Toon en Toos!

Bekijk de foto's in het FOTOBOEK

27 Aug '22

Met Roel naar Barendrecht

Vandaag ging René met met Roel naar Barendrecht voor deelname aan het Open Zuid-Hollands Kampioenschap voor pupillen. Hier een verslag:

Om kwart voor tien vertrok ik met Roel om Lotte naar opa en oma te brengen en om goed en wel 10 uur waren we met zijn tweeën op weg naar Barendrecht voor het open Zuid-Hollands Kampioenschap dat alweer voor de 42e keer werd georganiseerd door thuisclub CAV Energie. Los van het mooie van een kampioenschap - en dus een goed bezette wedstrijd - hadden we deze wedstrijd ook bewust uitgekozen omdat hier de normale, klassieke onderdelen op het programma stonden. Voor Roel een vijfkamp: 40m sprint, verspringen, kogelstoten, balwerpen en 600m.

De organiserende vereniging had het slim aangepakt: bij inschrijven kon je aangeven of je wilde jureren of niet. Niet jureren? Dan werd je op de reservelijst geplaatst en hadden alle anderen (met jury dus) voorrang. Het resultaat? Bij elke groep van maximaal 12 kinderen stonden minimaal 5 juryleden. Elk jurylid kreeg bovendien de hele dag onbeperkt gratis koffie of thee en tussen 12.00 en 14.30 uur kon je ook zonder kosten genieten van een prima lunchbuffet. Chapeau organisatie! 

Voor Roel begon de dag na een uur rijden met het ophalen van het startnummer en kort daarna even wat inlopen. Ik spoedde me daarna naar de juryvergadering en tussendoor vonden we ook onze regionale atletiekvrienden uit Veldhoven en vestigden ons bij hen naast de baan. Bewolkt weer, maar prima temperatuur en niet teveel wind.

Roel begon met kogelstoten. Het instoten beloofde veel, maar in de wedstrijd kwam hij net tekort voor een PR (22 cm minder). Met 5,27 meter won hij wel dit onderdeel. Van de eerste plaats kon hij echter maar kort genieten, want ondanks een goede sprint werd hij daar 3e overall in weer nét geen PR (0.05 sec tekort). De 7.82 sec was wel zijn 2e tijd ooit. Overall nu 2e met maar 4 puntjes achterstand.

Dan het balwerpen. We hadden in de vakantie een paar keer goed getraind op het veld en daar had hij al tegen de 20 meter geworpen, maar in wedstrijden kwam het er tot op heden nog niet uit (PR 15,99m). De inworpen en 1e poging waren niet super, maar in de 2e poging lukte het! Een dik PR van 19,48m! Overall nog steeds een 2e plaats want zijn concurrent wierp zelfs over de 21m.

Nog twee onderdelen te gaan. Omdat natuurlijk de rondbaan ook maar een beperkte capaciteit heeft liepen de jongste categorieen hun "lange afstand" niet als laatste, maar als voorlaatste onderdeel. Dat zou het verspringen zwaar maken met vermoeide benen, maar inhouden was er niet bij. Ik gaf Roel nog wat tips. Nadat hij de laatste paar wedstrijden als een raket was gestart (eerste 200m in 39 à 40 sec) zei ik hem probeer íets behoudender te starten (45-46 sec) en dan het middenstuk (200-400m) juist wat meer door te trekken. En het lukte deze keer nog ook! Hij raakte niet in paniek van de bliksemstart van de anderen en kwam na 200m als 5e door in precies 45 seconden. Al halverwege de 2e bocht, dus na 250m begon hij concurrentjes te passeren en met een fraaie eindsprint in de laatste 100m finishte hij alsnog als 2e in opnieuw een PR: 2.25.39 min (was 2.27.84). 

Alleen het verspringen resteerde nog. De overall winst kon zijn concurrent (die ook de 600m had gewonnen) bijna niet meer ontgaan, behalve wanneer Roel hem zou verslaan met 31cm of meer. Dat leek onmogelijk op basis van hun PR's voor aanvang van de wedstrijd (Roel 2.62m, zijn concurrent 2.60m). Roel begon de wedstrijd uitstekend met meteen een nieuw PR van 2.70m en zijn concurrent haalde slechts 2.21m! Zou het dan toch? Maar het was inderdaad hoop en geen realiteit. Hoewel zijn concurrentje slechts één goeie poging had (2.21 - 2.6 3 - 2.28), was dat voldoende, want Roel was wel constant, maar kwam niet meer verder dan zijn eerste poging.

Het resulteerde niettemin in een prachtige 2e plaats overall, een hele grote medaille en 3 nieuwe PR's! Fantastische wedstrijd, veel sportiviteit, topprestaties, een vlekkeloze organisatie en tot slot: wat een sfeer! Publiek in baan 3, zowat de gehele baan rond, applaudiserend voor elk kind. Wat. Een. Sfeer. Wat een wedstrijd. Een schoolvoorbeeld van waar je het allemaal voor doet zou ik zeggen. Om 18.30 uur waren we moe maar voldaan weer thuis van deze absolute topdag!

Noot: Roel staat geklassificeerd als "Jongens Pupil D", wat wij eigenlijk altijd Jongens Pupillen Mini noemen, nog onder de jongens pupillen C dus.

Foto: applaus voor Roel in het Oirschotse blauw. Tweede overall!

Bekijk de uitslag hier

26 Aug '22

Atletiek Oirschot op vakantie

Vanuit zijn vakantieadres in Portugal schrijft Kees Smetsers:

Samen met mijn loopmaatje Antoinet Hems ben ik al een paar maanden bezig met mijn voorbereiding op de hele marathon van Eindhoven. Daar past een "hoogtestage in Portugal" heel goed bij. 

Natuurlijk geen echte hoogtestage want daarvoor zijn de bergen op mijn vakantieadres niet hoog genoeg. Voor mij betekent het elke morgen rennen in de bergen bij Quinta das Cegonhas, de camping van de broer van Angela in Nabainhos (Serra da Estrella). Na het opstaan begin ik elke dag aan een klim van 5 kilometer naar het dorpje Freixa da Serra met behoorlijke stijgingspercentages. De lucht is dan nog fris en het ruikt overal heerlijk naar pijnbomen. Soms gebeurt het dan dat ik boven in de laaghangende ochtendnevel loop, maar als ik weer in een hoog tempo afdaal is de zon er al. Het is elke keer weer super om de dag zo te beginnen. En het geeft mij vertrouwen voor de hele marathon van Eindhoven, die steeds dichterbij komt.

Vanuit Portugal wens ik al mijn loopmaatjes van Atletiek Oirschot heel veel plezier bij hun trainingen en komende wedstrijden.

20 Aug '22

Eveline Saalberg wint goud in München

Eveline Saalberg, de dochter van ons lid Ans Saalberg, heeft vanavond goud gewonnen bij de EK in München op het onderdeel 4 x 400 meter estafette. We feliciteren Eveline en Ans van harte met deze uitzonderlijke prestatie!

Foto copyright @orangepicturesnl @bsragencynl @atletiekunienl

17 Aug '22

Mijn Van Brug tot Brugloop

Nu we in Oirschot een Van Brug tot Brugloop organiseren wilde ik toch eens weten hoe dat bevalt. Tijdens ons verblijf van een paar dagen op het hotelschip SS Rotterdam, was daar mooi de gelegenheid voor in de stad die bekend staat om zijn skyline en fraaie bruggen. Het plan was om vanaf het hotelschip aan de zuidkant van de Nieuwe Maas naar de Van Brienenoordbrug te lopen, deze over te steken en over de Maasboulevard en via de Maastunnel weer terug. Een afstand van 22 kilometer, waarmee ik mijn 12e halve marathon van 2022 zou voltooien. Om half acht 's morgens zou ik van start gaan.

Maar... doordat ik mijn wekker verkeerd had ingesteld, werd ik pas tegen half negen wakker. Die lange afstand zou ons dagprogramma overhoop gooien. Dan maar een korter rondje van een kilometer of 10. Vanaf het hotelschip liep ik door Katendrecht naar het historische Hotel New York. Bij het Luxor-theater ging ik rechtsaf de Laan op Zuid op (bekend van de Marathon Rotterdam) richting het Feijenoordstadion. Daar sloeg ik linksaf en na een paar kilometer kwam de De Hef in zicht, een spoorbrug die niet meer in gebruik is. Daar vlak achter ligt de rode Willemsbrug. Hier stak ik de rivier over en liep over de Maasboulevard naar de Erasmusbrug. Daar overheen kwam ik weer op Zuid terecht en was de thuishaven na ruim 11 kilometer bereikt. 

Nou had ik op één ding niet gerekend, namelijk dat je in een stad bij elke kruising en stoplicht moet wachten. Als het licht op groen ging zette ik een sprint in naar de volgende stop. Zodoende was mijn gemiddelde snelheid (volgens Strava) de snelste van het jaar, maar met wachten verloor ik 20 minuten.

Maar een loop van brug naar brug: dat kan ik aanraden. Doe allemaal mee op woensdag 7 september!

Foto: De Hef, de Willemsbrug, de Erasmusbrug en aankomst bij de SS Rotterdam.   

14 Aug '22

Henk en Henk lopen bij 30 graden de Monschau Marathon

Bali Runner Henk van den Oord (68) loopt zijn eerste hele marathon

Een verslag van Kees Smetsers: 

Op vrijdag 12 augustus vertrokken de drie Bali Runners Henk van den Oord (68), Johan Pijnenburg (70) en Henk van Gerven (65) met hun partners naar Monschau in Duitsland. Het doel van deze minivakantie was de eerste hele marathon van Henk van den Oord. Die had enkele jaren geroepen dat hij ooit een hele marathon zou gaan lopen en nu ging hij die belofte waar maken. Lopen in Monschau is heel bijzonder door de uitdagende heuvels en prachtige natuur, maar ook door de pastaparty op de vooravond van de marathon.  

Nadat ze zich met grote stukken taart hadden voorbereid op de wedstrijd ging Johan Pijnenburg op zaterdag als eerste van start. Hij ging de 10 kilometer lopen en werd daarbij begeleid door Henk van Gerven. Toen het startschot was gevallen kon Johan beginnen aan 10 zware kilometers. Het aantal hoogtemeters en de steeds maar stijgende temperatuur, die opliep tot tropische waarden, maakten deze wedstrijd extra moeilijk. Maar Johan slaagde in zijn doel en bereikte met een heel goed gevoel de finish. 

Omdat het zondag ook heel warm zou worden werd de start van de hele marathon vervroegd naar 6.15 uur ’s morgens. Dus er werd al om 4.30 uur opgestaan om op tijd bij de start te zijn. Voor Henk van den Oord zou het dus zijn eerste marathon worden, Henk van Gerven had er al meer dan 50 op zijn naam staan en zich zaterdag al warm kunnen lopen. 

De eerste kilometers gingen door een lommerrijk bos en was het nog heerlijk fris. Maar hoe langer de wedstrijd duurde, hoe zwaarder het werd. Het tweede gedeelte moest in de warme zon worden gelopen. Het aantal hoogtemeters (767) ging ook steeds zwaarder wegen. Maar de verzorging onderweg door de organisatie was goed en Henk van den Oord wist dat het zou gaan lukken. Samen met Henk van Gerven kwam hij met een héél goed gevoel na 5:11:46 uur over de finish. Hij was 26e van de 71 gefinishte mannelijke deelnemers! De twee Henken en ook Johan mogen trots zijn op hun prestatie, ze hebben laten zien dat leeftijd slechts een getal is. 

Bekijk de UITSLAG, de FOTO'S en de Marathonlijst aller tijden

6 Aug '22

Boegbeeld van AVGM overleden

Na een lang ziekbed is op 3 augustus op 73-jarige leeftijd Ben Saris uit Best overleden. Ben was van grote betekenis voor zijn club Generaal Michaelis, Regio 14 en de Atletiekunie. Hij was niet voor niets erevoorzitter van AVGM. Als Atletiek Oirschot hadden we veel met Ben te maken in het regio-overleg over wedstrijden en bestuurszaken.

Gedachtenistekst op de website van AVGM:

Zelden heeft iemand zo lang, zo veel voor Generaal Michaëlis en de atletieksport betekend. Halverwege de jaren zestig werd Ben Saris meerdere keren Nederlands kampioen verspringen. Talloze clubrecords uit die periode staan nog op zijn naam. Na zijn 12-jarige sportieve, nationale carrière wilde hij dat anderen ook zo van ‘zijn atletieksport’ konden genieten.

Ben is misschien wel 30 jaar lang (vervangend) voorzitter geweest, verdeeld over meerdere perioden. Telkens als GM weer stuurloos dreigde te worden, sprong hij weer in het gat. Bij de gemeente Best moeten ze horendol geworden zijn van zijn gelobby om een kunststof accommodatie. Dat onder zijn voorzitterschap in 1993 de kunststof baan werd geopend, zag Ben dan ook als een kroon op zijn werk. Bij zijn afscheid als voorzitter ontving hij 10 jaar later tijdens de Ledenvergadering een koninklijke onderscheiding.

Maar steeds weer – in welke rol dan ook – was Ben de gangmaker, de verbinder. Eind vorige eeuw was hij medeoprichter van de Specials, de atleten met een verstandelijke beperking. Ook het recreatief hardlopen zette hij toen op de kaart met een speciale starterscursus. Bij het 50-jarig bestaan van de vereniging in 2007 was Ben de kartrekker van het jubileumboek ‘50 jaar – AV Generaal Michaëlis op z’n best’, nog steeds het standaardwerk voor ieder die geïnteresseerd is in de historie van de vereniging. Of denk maar aan de start van de Bambi’s, atletiek voor 4 tot 6-jarigen.

We zijn hem als GM heel veel dank verschuldigd. We zullen Ben missen, ook als mens. We zullen zijn jaarlijkse dankwoord na de Ledenvergadering missen. Afgelopen maart, toen het hem zichtbaar moeite kostte, voor het laatst. Speciaal gericht aan de vele vrijwilligers van ‘zijn’ GM.

Het afscheid is in besloten kring.

1 Aug '22

We gaan naar de baanwedstrijden in Best!

Op zondag 18 september houden we onze clubkampioenschappen meerkamp. Dat wordt weer een prachtig spektakel, met mooie prestaties en veel sportplezier. Eén week later, op zondag 25 september, organiseert Atletiekvereniging GM in Best hún clubkampioenschappen meerkamp. En... we mogen ook meedoen! Heb je na onze clubkampioenschappen de smaak te pakken? Schrijf je dan in en verbeter een week later opnieuw je PR's!

Wedstrijdinfo, klik hier en inschrijven doe je hier

26 Jul '22

Het zit niet altijd mee... (2)

Afgelopen zondag heeft Hanny Veraa tijdens de training haar middenvoetsbeentje gebroken.

Hanny schrijft: het clubgevoel is geweldig!

Zondag 24 juli, recreantentraining. We lopen vanaf het veld het Kemmerbos in, zo vaak daar gelopen, maar soms heb je pech. Ik verstap me, gewoon een verkeerde beweging en dan weet je dat het fout zit. Onder de deskundige EHBO begeleiding van Wim de Croon teruggestrompeld naar het clubhuis, koelen, water, ondersteuning, kortom  goede zorgen. Daarna ging Wim op zijn fietske naar huis de auto halen, luxe taxirit naar huis. Dan blijkt het middenvoetsbeentje gebroken. Geen drama maar gewoon balen. Uiteindelijk is het best uit te houden in mijn tuintje met deze temperatuur, puzzelboek en leesboek erbij en de fijne reacties van het gezellige groepje 1, heel warm.

Atletiek Oirschot, komende weken ben ik er niet  maar I'll be back!

We wensen Hanny een voorspoedig herstel.

23 Jul '22

Het zit niet altijd mee...

René van de Ven was met Roel in Eindhoven voor de Trackmeeting van ATH. Hij schrijft:

Met Roel ging het prima, met mij waardeloos na al de hele middag in de zon te hebben gestaan om Roel te coachen. Dat - en het de afgelopen week elke nacht WK atletiek live kijken van 2-6 uur - bleek een niet al te beste voorbereiding.

Persoonlijk zal ik deze wedstrijd dus maar snel vergeten, maar Roel deed het beter. Het was opnieuw een wedstrijd met klassieke onderdelen met de mogelijkheid om 2 keer te sprinten. Roel maakte er dankbaar gebruik van. Hij verbeterde zich op de 40 meter enorm ten opzichte van zijn staande PR (8.18 sec) naar 7.82 sec in de eerste serie en vervolgens bij de tweede kans naar 7.77 sec!

Daarna weer een bijzonderheid, want het kogelstoten werd niet zoals tegenwoordig gebruikelijk gedaan met 1 kg voor de pupillen C, maar met 2 kg*, zoals dat ook het geval was tot en met 1996. Net zoals de ongebruikelijke 1000m van vorige week dus opnieuw een unieke kans om in de allertijden ranglijst te komen met kogelstoten 2 kg! Het was dus ook een PR, want dit had hij nog niet eerder gedaan. Met 3,63 meter komt ie in de ranglijst op plek 13.

Bij het verspringen ging Roel vol voor een nieuw PR en het zit eraan te komen, maar door er vol voor te gaan (alles of niets) kan het ook wel eens mislukken en dat was vandaag het geval: twee keer ongeldig en de enige geldige sprong van de dag was 6 cm onder zijn PR. Maar ergens de komende wedstrijden gaat ie goed uitkomen en dan komt er ineens een hele hap bij. Dat was wel duidelijk uit de hele verre (maar dus helaas ongeldige) sprongen.

De 600m ging niet zoals gehoopt. Hij gaf vooraf al aan dat ie last van zijn luchtwegen had, of in elk geval pijn bij de ribben. Zijpijn? Steken? Moeilijk te zeggen, maar ook hier geldt: het lukt niet altijd. Roel is er alsnog vol voor gegaan maar was na afloop erg teleurgesteld. Daarmee leren omgaan is echter misschien wel het allerbelangrijkste, dus hopelijk een goede les en los daarvan had ie al twee mooie PR's gehaald vandaag. Op naar de volgende!

  

(* Er ontstond een discussie met de wedstrijdleiding, aangevoerd door een aantal ouders die het er niet mee eens waren en eisten dat er met 1kg gestoten zou worden. Uiteindelijk zwichtte de organisatie onder de druk en mochten de atleetjes zelf kiezen. De nummer 1 van het kogelstoten JPmini koos voor 1kg, de rest voor 2kg. Vandaar het grote verschil).

Foto (Bjorn Parée): Tja Roel, het zit niet altijd mee...

Hier staat de UITSLAG

23 Jul '22

Naar de Bossche Bollen

Dit jaar hopen we weer wat meer leden aan de start (en finish!) te zien bij de hele marathon van Eindhoven. Daar wordt al serieus voor getraind. Een kluif als beloning van een lange duurloop is dan wel fijn en zo zaten Corné, Ad, Léon, Reny, Marieke, Jeroen, Ria en Henriëtte vandaag na 28 kilometers aan de Bossche Bollen.

(Ad traint niet voor de hele marathon, hij liep alleen het laatste stukje mee, bijna 22 km. Het was zijn 10e halve van dit jaar).

De foto's van de app-groep "Tandje erbij" in 2022 staan hier

15 Jul '22

Roel van de Ven loopt z'n eerste 1000 meter. En Hoe!

In Veldhoven werd bij baanwedstrijden een 1000 meter voor pupillen georganiseerd. Voor Roel van de Ven een unieke kans om als C-pupil een 1000 meter te lopen, aangezien die afstand sinds ca. 1996 niet meer op het officiële wedstrijdprogramma staat. De langste afstand bij de C's is sindsdien 600 meter. En Roel slaagde! Het was zijn eerste 1000 meter, dus direct een PR en plek 5 op de allertijden ranglijst 1000 meter JPC.

Een verslag van vader René:

Omdat de 1000 meter voor C-pupillen geen officiële afstand meer is kon hij zijn prestatie op de allertijden ranglijst vestigen. Die is overigens niet zo lang, omdat het onderdeel al jaren niet meer op het programma staat. Hij wilde sneller lopen dan trainer Bart Noyen en zijn oom Martijn van de Ven, die als C-pupil allebei 4.29 minuten hadden laten optekenen. Dat zou betekenen ca. 53 seconden per halve ronde (= 4.25 min). Roel ging bij de start direct achter twee oudere jongens aan die als een komeet weggingen en kwam - schrik niet - na 200 meter door in 42 seconden! Het werd dus afzien, maar hij finishte alsnog binnen zijn streeftijd in precies 4:24.00 (elektronisch gemeten). Het was zijn eerste keer op deze afstand, dus direct een PR en plek 5 op de allertijden ranglijst 1000 meter JPC!

Bekijk de UITSLAG

Foto uit archief

15 Jul '22

Dylan Wichman wil naar het NK!

Dylan Wichman was vandaag op z'n best! Als oefening voor het Klaverblad NK meerkamp voor junioren CD in Zoetermeer in september zette hij in Rijen prachtige prestaties neer. Het resulteerde in 3 PR’s voor hem, op de 80 meter, het hoogspringen en op kogelstoten. Die laatste prestatie zorgde tevens voor een 2e plaats op de ranglijst aller tijden van Atletiek Oirschot. Kijk hier: https://www.atletiek.nu/atleet/profiel/883729/#records

Bekijk de UITSLAG

14 Jul '22

Baanwedstrijden met 3 CR's en 33 PR's

Verslag van René van de Ven:

De baanwedstrijd van vandaag was opnieuw gezegend met TOPweer: lekker warm en droog en dat leverde enorme goede prestaties op. Het was af en toe even zoeken met de verdeling van juryleden en helpende handen (waarvoor aan alle helpers opnieuw enorm veel dank!), maar uiteindelijk verliep alles redelijk conform planning/tijdschema. Ook de sfeer was opnieuw buitengewoon goed.

Er waren meerdere prestaties die ook dat predikaat verdienen zoals de CR's van Martien en Ad, maar eentje springt er toch echt bovenuit en dat is de 1,41m bij het hoogspringen van Mare Bogers bij de Meisjes Junioren D. Met name omdat Mare pas een 1e jaars MJD is. Met andere woorden: volgend jaar is ze ook nog een heel jaar MJD. Ze staat met deze prestatie nu al 2e op onze eigen allertijdenranglijst en op dit moment 11e van Nederland van alle MJD 1e jaars!! En dat op onze accommodatie... Waanzinnig!

Tot slot, net zoals bij wedstrijd 1: omwille van het tijschema (iedereen op tijd klaar laten zijn met hun sportavond, onder meer gelet op de leeftijd) hebben we de atleten ingedeeld in 3 groepen. Daardoor heeft niet iedereen van elke categorie hetzelfde onderdeel gedaan en dat verklaart waarom sommige atleten van dezelfde categorie dus toch op andere onderdelen hebben deelgenomen.

We hopen dat iedereen heeft genoten van de fijne avond en hopen ook jullie allemaal te zien bij de volgende eigen wedstrijd: de CLUBKAMPIOENSCHAPPEN MEERKAMP op zondag 18 september 2022!

Foto: fantastische prestatie van Mare Bogers: 1,41 hoog!

Bekijk de foto's van Nicky van Vroenhoven en Ad van Zelst en Wim de Croon

En hier staan de UITSLAGEN 

10 Jul '22

We vierden 35 jaar recreantentrainingen

Vandaag vierden we dat we 35 jaar geleden begonnen met de recreantentrainingen. Atletiekvereniging Oirschot werd in 1985 opgericht door enkele fanatieke hardlopers, die van wedstrijd naar wedstrijd liepen. Ze zochten hun leden binnen de groep van prestatiegerichte sporters. Mede door de opkomst van het recreatieve hardlopen, joggen noemden ze dat toen, werd in 1987 besloten om trainingen te gaan geven aan die recreatieve lopers. Dat gaf toch wat meer draagvlak voor de jonge vereniging. Inmiddels maken de recreanten het grootste deel uit van het ledenbestand van Atletiek Oirschot.

Foto: het jubileum werd gevierd met een socioloop en samenkomst van alle groepen en de wandelaars op de vijfsprong bij Hemelrijken, waar voor koffie en een speciaal gebakje gezorgd was. 

Er staan nog meer foto's in het FOTOBOEK

9 Jul '22

Feestdag voor onze jeugd

Vandaag was er een feestdag voor de jeugd bij onze vereniging. Rond 13.30 uur kwam iedereen aan, een aantal werden al voorzien van een glitter tattoo. Om 14 uur werd er uitleg gegeven over de dag. We hadden 7 spellen en het 8e spel was pauze met een heuse ranja olifant en popcorn.

De spellen waren: een parcours lopen met stelten of fietsen met een aparte fiets, kleuren en spiegel tekenen, balk lopen, ballon vouwen en vlechten, jongleren, bal gooien, diabolo en chinese bordjes draaien. Daarna was het even rust en konden kinderen zich ook laten schmincken. 

Om 16.30 uur kwam er een illusionist,  wauw, wat een gave trucjes kon hij. En om 17.30 uur was er een frietkar, iedereen kon friet en snacks bestellen zoveel als die wilde.

Het was een dag zoals het hoort: relaxed, mooi weer, fijn gezelschap en gewoon tijd met en voor elkaar.

Organisatie dank je wel.

Verslag van Désirée Vasen. In het FOTOBOEK staan foto's van Désirée, Sandra van Leuken en Annemiek Hendriks

3 Jul '22

Dylan en Bram leveren topprestaties in Best

Het eerste weekend van juli zijn niet alleen de kermisklanten in Best te vinden, ook organiseert Av GM dan de jaarlijkse meerkampen. Vanuit AV Oirschot was er eindelijk weer eens deelname. Dylan Wichman en Bram Gerritsen namen deel bij de jongens junioren D.

Voor beiden het meerkamp-debuut, dus er was duidelijk enige nevositeit. Bram is net over van de A pupillen en dus 1e jaars junior D. Een meerkamp bij de junioren is toch wat anders dan een pupillen wedstrijdje: het is 2 dagen alles uit de kast op 7 verschillende onderdelen. Als verse 1e jaars junior is het een stevige inspanning, maar Bram volbracht ze alle 7 en behaalde 4 PR's: de 80m (12.82), de 80m horden (17.32), het kogelstoten (4.98) en natuurlijk een puntentotaal op de meerkamp van 1792. Met name erg knap was zijn hordenrace**, want als pupil is dat nog geen officieel onderdeel en dan sta je als 1e jaars D toch ineens tegen flink hoge 'hekken' aan te kijken. Maar Bram had duidelijk 'ginne schrik' en zonder enige aarzeling vloog ie als derde van zijn serie over de eindstreep! Het volbrengen van de volledige meerkamp was overigens des te knapper als je ook nog weet dat hij zijn knie wat blesseerde bij het hoogspringen (net na horden op dag 2) en daardoor al vroeg dat onderdeel moest staken. De afsluitende 1000m was daardoor en doordat het toch al twee slopende dagen zijn erg zwaar, maar de eindsprint liet zien dat er zeker nog meer in het vat zit, later dit jaar of als 2e jaars!

Bij Dylan stond er nog meer op het spel. Coach René had zijn eerdere prestaties eens geanalyseerd en concludeerde dat hij eigenlijk op alle onderdelen bij de (sub)top scoort. En tel je dan de punten die horen bij die prestaties op, dan kom je -in theorie dus- hoog in de Nederlandse ranglijsten van 2022. Elk jaar wordt in september het NK Meerkamp voor CD-junioren georganiseerd. Het is uberhaupt al bijzonder wanneer een lid van onze nog altijd relatief jonge en -landelijk gezien- kleine vereniging zoiets bereikt, maar zeker wanneer je dus ook nog weet dat het ook Dylan's eerste meerkamp was. Uniek is het niet, maar we moeten wel ver terug. Liefst 25 jaar, in 1997 dus, namen Rudy van Belkom en coach René zelf deel aan het NK. Je kunt enkel deelnemen als je hiervoor wordt uitgenodigd door de Atletiekunie en dat is doorgaans de top 18 van de ranglijst. Gemiddeld genomen is zo'n 3600 punten genoeg en dat zou erin moeten zitten.

De 80m is het eerste onderdeel en dat leverde direct een dik PR op van 10.90 sec (4e plaats op de AVO allertijden ranglijst, hierna afgekort als "AT"). Daarna kwam het verspringen. Dat viel even tegen. Ongeldig, een sprong met het verkeerde been van slechts 3.72m en -helaas- nog eens ongeldig. Meer dan 80cm onder zijn PR en zo'n 180 punten minder dan vooraf gehoopt. Een leermomentje en ook is duidelijk dat een constante aanloop er nog niet helemaal in zit. Iets om aan te werken, maar ook goed om te weten dat er nog veel meer in zit. Dag 1 werd afgesloten met een degelijke 31.30m bij het speerwerpen. Goede prestaties, maar er was flinke concurrentie: plek 7 na dag 1. Op het openingsnummer van dag 2, de 80m horden ging het ook bij Dylan erg goed. Alles in 3-pas en een dik PR van 14.25 sec (2e AT). Toen weer springen, maar nu hoog en inderdaad: hoog! Met 1.47m alweer een dik PR (8e AT) en de 1.52m werd maar nipt gemist. Op kogel net geen PR, maar een degelijke 9.85m. En toen de angstaanjagende 1000m. Nadrukkelijk niet Dylan's favoriete onderdeel, maar hij draaide nog steeds mee rond de 5e plek dus toen het startschot klonk ging hij als een speer achter zijn concurrenten aan. Die hadden echter wel allemaal een stuk betere records staan, maar Dylan hield knap stand en verbeterde daardoor -schrik niet- zijn 1000m PR in één klap met 23 (!) seconden, van 3.40 naar 3.17 min (7e AT)! De eindscore: een 6e plaats met 3652 punten (7e AT). Op dit moment goed voor plek 14 op de Nederlandse ranglijst, dus nu maar hopen dat het genoeg is! In elk geval een hele knappe prestatie met nog voldoende ruimte voor verbetering en wat zou het halen van het NK een mooie beloning zijn!

** Zie foto's, gebroederlijk naast elkaar bij de start op foto 1 en Bram net over de laatste horde op foto 2. Dylan is rechts op de foto de finishlijn al gepasseerd.

Hier staan de UITSLAGEN

2 Jul '22

Triatlon Het Groene Woud: spannend, warm en gezellig

Kees Smetsers was met zijn 75 jaar de oudste deelnemer van de kwart-triatlon die vandaag in het centrum van Oirschot werd georganiseerd. Over de wedstrijd kan hij niet veel zeggen omdat hij laatste was bij het zwemmen, het fietsen en het hardlopen. Hier is zijn persoonlijke verslag van de triatlon Het Groene Woud.

De vijfde editie van de triatlon Het Groene Woud in Oirschot was een heel mooie wedstrijd. Ik ben ervan overtuigd dat de deelnemers en toeschouwers hebben genoten. Door de nieuwe start- en finishlocatie in het centrum van Oirschot zal deze jaarlijkse triatlon zeker een impuls hebben gekregen. De organisatie en de ongeveer 100 vrijwilligers hebben het heel goed gedaan en verdienen daarvoor een compliment. 

Wat de wedstrijd zelf betreft was de kwart triatlon deze keer een heel spannende. Tonny de Groot uit Boxtel (2:10:42 uur) en Matthijs van de Ven uit Oirschot (2:10:48 uur) leverden een heel mooi duel, dat pas in de laatste kilometer van het lopen werd beslist. Zij zullen zeker ook genoten hebben van de sfeer in het centrum van Oirschot, waar de talrijke toeschouwers de deelnemers luid aanmoedigden. 

Van de deelnemers van Atletiek Oirschot leverden Leon Brands (2:29:30 uur), Jeroen de Bie (2:30:30) en Edwin van de Ven (2:30:26 uur) heel mooie prestaties. Persoonlijk kan ik verder niet veel zeggen over deze wedstrijd, want ik lag na een kilometer zwemmen al 20 minuten achter op de eerste zwemmers. Iedereen weet onderhand wel dat ik niet goed kan zwemmen, dus voor mij begon deze triatlon pas echt na het zwemmen, net als de voorgaande 4 triatlons van Het Groene Woud. 

De 40 kilometer fietsen werden deze keer afgelegd op de Eindhovensedijk en dat was een prachtig parcours voor iedereen. Het was echt heel mooi om te zien hoe de deelnemers over het asfalt vlogen en snelheden haalden, waarvan ik alleen maar kan dromen. Er zat een bergje in het parcours en dat was het viaduct over de snelweg A58, dat vier keer beklommen moest worden. Ik verbaasde mij hoe snel sommige deelnemers omhoog fietsen. Ik zat nog steeds in de laatste positie van de wedstrijd, dus ik had tijd genoeg om te genieten van alles om mij heen. Onderweg kwam mijn loopmaatje Antoinet Hems voorbij, die ik probeerde bij te houden, maar dat lukte niet.  

Na het fietsen kwamen de vijf ronden lopen door het centrum van Oirschot en toen werd het pas echt leuk voor mij. Wat een sfeer, wat een publiek, echt ik voelde mijn vermoeidheid niet meer. Tot mijn verbazing kon ik een tempo van bijna 10 kilometer per uur blijven lopen en daardoor kwam ik op een gegeven moment in de buurt van Henk van den Oord en Johan Pijnenburg, mijn loopmaatjes van de Bali Runners, die bij het zwemmen een voorsprong van 14 minuten hadden genomen op mij. In de laatste loopronde liep ik hen voorbij, maar daar kreeg ik spijt van. Daarom besloot ik om vóór de finish weer om te draaien en terug te lopen. Even later kwam ik deze twee vrienden van de Bali Runners weer tegen en toen konden we hand in hand over de finish rennen.

Het was voor mij een mooie afsluiting van deze triatlon, geheel in de sfeer van deze wedstrijd. Ik heb een aantal malen kippenvel gekregen van de aanmoedigingen van de toeschouwers en ook van de andere deelnemers. Dat heeft deze triatlon weer onvergetelijk mooi gemaakt. Daarom ga ik misschien volgend jaar toch weer meedoen, ondanks dat ik elke keer als een berg opzie tegen het zwemmen.

Organisatie, vrijwilligers, deelnemers en publiek, allemaal bedankt voor deze mooie uurtjes. Mijn tijd (3:28:02 uur) was 20 minuten langzamer als vorige keer, maar dat is minder belangrijk. Ik heb genoten en daar gaat het om. 

Kees Smetsers 

Bekijk de foto's van Ad van Zelst in het FOTOBOEK

En de foto's van Astrid van Heerebeek staan hier

Hier staan de complete UITSLAGEN en hier de uitslagen van de leden van Atletiek Oirschot

25 Jun '22

We deden mee aan de Roefeldag

Vandaag was weer de Roefeldag, een dag waarop kinderen van de basisschool kennis kunnen maken bij bedrijven, instellingen en sportverenigingen. Bij Atletiek Oirschot kwamen 3 groepen van elk rond de 20 kinderen voor een bliksembezoek van 3 kwartier, waarin ze mochten verspringen, hoogspringen, hordenlopen en kogelstoten. Na afloop was er een sportdrankje en kregen de kinderen een flyer van onze club mee. Wie weet...

De dag werd georganiseerd door Carlijn Scheepens en Karin Verhagen en met hulp van onze vrijwilligers liep het allemaal op rolletjes.

Er staan enkele foto's van de sportertjes in het FOTOBOEK, die vanwege privacyredenen niet herkenbaar zijn. Ouders zouden namelijk schriftelijk toestemming moeten geven voor het plaatsen van foto's op internet.

24 Jun '22

Wedstrijden lopen, dat is leuk

Kees Smetsers liep de Singelloop in Weert. Hij schrijft:

Als Bali Runner en lid van Atletiek Oirschot heb ik het altijd leuk gevonden om mee te doen aan hardloopwedstrijden. Voor mij zijn het uitdagingen, die ik nodig heb om gemotiveerd te blijven. Daarom begrijp ik niet dat er bij Atletiek Oirschot bijna geen “wedstrijdlopers” meer zijn.

Het feit, dat ik in januari 75 jaar ben geworden, vormt voor mij nog een extra stimulans om mee te doen aan wedstrijden. De kans op een podiumplaats, een persoonlijk record of een clubrecord is nu ineens een stuk groter worden. Daarom had ik onlangs ingeschreven voor twee 10 kilometer wedstrijden, in Hilvarenbeek en Weert.

Ik kwam er al snel achter dat een clubrecord vestigen alleen mogelijk is in wedstrijden, die door de Atletiekunie erkend zijn, of in interne wedstrijden van Atletiek Oirschot. Dus ging ik maar proberen om een persoonlijk record te lopen, want jezelf uitdagen is altijd leuk. In Hilvarenbeek was de hitte van 30 graden tijdens de wedstrijd een spelbreker. Dat was bij de Singelloop in Weert heel anders. Toen Henk van Gerven en ik daar aan de start stonden, was er net een onweersbui overgetrokken en waren er eigenlijk ideale omstandigheden om een snelle tijd te lopen. Henk zou bij mij blijven en we begonnen samen aan de 5 ronden door het centrum van Weert.

Al heel snel merkte ik dat het moeilijk zou worden om in de buurt van mijn persoonlijk record (53.10) te komen. Het was benauwd weer en mijn benen voelden in het begin van de wedstrijd niet echt goed. Maar hoe langer de wedstrijd duurde, hoe sneller we gingen lopen. Dat is bij mij eigenlijk altijd zo. We gingen steeds meer lopers inhalen en dat is altijd een fijn gevoel. Maar een pr zat er niet meer in. Toen we over de finish gingen waren Henk (56.59) en ik (57.00) tevreden want we hadden genoten van de wedstrijd en dat is toch het belangrijkste.

Nu ga ik mij voorbereiden op de kwart triatlon van Oirschot. Dat is de volgende uitdaging, die het hardlopen voor mij zo’n mooie sport maakt. En….. dat persoonlijk record, dat komt op een goede dag nog wel een keer. 

Foto (Theo van de Winkel): gezellig sfeertje in Weert

23 Jun '22

We hebben een vertrouwenscontactpersoon

Om te voldoen aan de eisen van goed bestuur heeft Atletiek Oirschot nu een Vertrouwenscontactpersoon (VCP). Het is Ruud van de Broek, gecertificeerd praktijkondersteuner GGZ bij Huisartsenpraktijk De Plataan en bij ons reeds bekend als begeleider van de trainingsgroep De Plataan.

Leden, ouders, trainers en begeleiders kunnen bij de VCP terecht als ze te maken krijgen met grensoverschrijdend gedrag of vragen hierover. De VCP fungeert strikt vertrouwelijk, biedt een luisterend oor, geeft raad en verwijst door voor geschikte hulp.

Onze vertrouwenscontactpersoon is te bereiken door een klik op vcp@atletiekoirschot.nl en gewoonlijk op ons atletiekveld aanwezig op woensdag tussen 9.00 en 10.30 uur. Deze informatie blijft zichtbaar op het PRIKBORD.

19 Jun '22

Het effect van de Bali-Runners acties

Atletiek Oirschot heeft uit hun aandeel in de opbrengst van de Groene Woud Lentetrail een bedrag van 500 euro gedoneerd aan de Stichting Bali-Runners. 

De Bali Runners besteden de opbrengst van al hun acties aan de financiering van de hulpverlening aan Indonesische kinderen, die een fysieke beperking hebben (meestal klompvoet) en daardoor niet of niet goed kunnen lopen. In maart 2023 zal weer een team van 4 Nederlandse en Belgische artsen naar Sumatra vliegen om daar een groot aantal kinderen, met een fysieke beperking via een operatie te helpen. 

Op het eiland Bali is Marjanne Oomen uit Oirschot actief met haar stichting Stepping Stones Bali. Via deze stichting worden onder andere kinderen met een klompvoet geholpen, die niet geopereerd hoeven te worden, maar via een brace en gips van hun beperking verlost kunnen worden. Meestal gaat het hier om heel jonge kinderen.

Met de donatie van Atletiek Oirschot kunnen we weer een paar van deze kinderen een kans op een betere toekomst geven. Dankzij Atletiek Oirschot rennen er straks op Bali een paar kleine kinderen rond die dat zonder deze hulp nooit hadden gekund.

17 Jun '22

Twee podiumplaatsen bij de Midzomernachtloop

Ondanks het hete weer waren Kees en Antoinet er weer bij. Lees het verslag:.

Omdat ik door een rugblessure niet had kunnen meedoen aan een drietal uitdagende hardloopwedstrijden waarvoor ik had ingeschreven, besloot ik op inschrijven.nl te kijken of er deze week een wedstrijd in de buurt was. Ik had heel de winter hard getraind en wilde nu wel eens weer het wedstrijdgevoel hebben.

Tot mijn blijdschap vond ik de Midzomernachtloop van atletiekvereniging Achil'87 in Hilvarenbeek, die op vrijdagavond 17 juni zou worden gehouden. Helaas werd het op die dag 32 graden. De hele dag twijfelde ik of het wel verantwoord was om aan deze wedstrijd mee te doen. Ik besloot toch te gaan en toen mijn loopmaatje Antoinet op het laatste moment belde dat ze ook mee wilde kreeg ik weer vertrouwen in een goede afloop.

Bij de start bleek dat er maar heel weinig deelnemers in deze hitte wilden gaan lopen. Maar toen we eenmaal onderweg waren, viel het eigenlijk wel mee, zeker toen we bij Gorp en Rovert de bossen inliepen. In de tweede helft kon ik zelfs versnellen en dat had ik onder deze omstandigheden niet verwacht. Antoinet bleef bij mij en dat hielp mij om de vermoeidheid te overwinnen. We finishten allebei binnen het uur en daar was ik heel tevreden mee.

Tot onze verbazing bleek dat wij allebei als derde op het podium mochten komen, waar we een doos heerlijke aardbeien kregen. Thuis zag ik echter op uitslagen.nl dat ik vierde was geworden. Mijn doos aardbeien kan ik echter niet meer teruggeven aan de organisatie, want die had ik allemaal opgegeten voordat ik thuis was.

Hoe dan ook, we hadden ondanks de hitte allebei genoten van deze wedstrijd. En ik had eindelijk weer eens een wedstrijd gelopen...

Redactie: inmiddels liet de organisatie weten dat Kees toch derde was, omdat er een deelnemer maar 6 kilometer had gelopen.

De uitslag staat hier

17 Jun '22

Jumbo bedankt!

Ook dit jaar was de Jumbo supermarkt in Oirschot weer bereid fruit te schenken voor de deelnemers aan de JANS-dag. De Elstars en mandarijnen waren erg gewild en vlogen weg.

Jumbo bedankt! 

17 Jun '22

JANS-dag was één groot feest

Wat was het weer leuk om de groep-achters van de Oirschotse basisscholen enthousiast te zien sporten, strijden en genieten! Het was wel hééél warm dit jaar, dus de waterbakken en sproeiers werden in de pauze volop benut.
Speciaal compliment aan Ingrid van der Schoot en Sandra Verhagen die het allemaal op rolletjes lieten lopen en natuurlijk onze vrijwilligers.

De snelste jongens en meisjes vertegenwoordigden hun school in de finales sprint en Zweedse estafette. Hier de uitslagen:

Sprint jongens:
1 de Beerze, 2 de Korenbloem, 3 AvontuurRijk, 4 de Linde, 5 de Plataan, 6 de Fonkeling.

Sprint meisjes:
1 de Korenbloem, 2 de Fonkeling, 3 de Linde, 4 AvontuurRijk, 5 de Plataan, 6 de Beerze

Zweedse Estafette jongens:
1 de Beerze, 2 de Korenbloem, 3 de Linde, 4 AvontuurRijk, 5 de Fonkeling, 6 de Plataan

Zweedse Estafette meisjes:
1 de Korenbloem, 2 de Linde, 3 de Beerze, 4 de Fonkeling, 5 AvontuurRijk, 6 de Plataan

Foto: jeugdtrainer Arie legt het allemaal goed uit en het is verbazend hoe snel sommige kinderen het oppikken.

Meer foto's van deze JANS-dag staan in het FOTOBOEK

15 Jun '22

Hardloopcursus afgesloten

Tien weken geleden begonnen we met 31 inschrijvers de hardloopcursus 2022. Daaronder waren 8 lopers die al lid waren en  na een blessure of langere afwezigheid weer in hun ritme wilden komen. Twee deelnemers haakten in de loop van de cursus af, zodat vandaag 29 diploma's konden worden uitgereikt. De trainers Adrie, Johan, Cees, Marieke en voorzitter Hennie feliciteerden onder applaus van de andere aanwezigen de geslaagde cursisten. Zij mogen tot 1 oktober gratis meelopen met de recreantentrainingen, waarvan de eerste weken met speciale begeleiding.

Foto: de deelnemers komen het veld opstormen in hun laatste meters van de cursus. 

Foto's van de laatste les en de diploma-uitreiking staan in het FOTOBOEK 

15 Jun '22

Na 3 jaar weer een Clubestafette

We kregen toch weer zes teams bij elkaar, voor de eerste clubestafette sinds 2019. Jammer genoeg waren er maar een paar deelnemers uit de groepen 1 en 2. Het idee is juist dat we een mix hebben van lopers uit alle groepen! Vanwege de warmte werd de tijd ingekort van 45 naar 30 minuten. Winnaar werd het team Edwin van de Ven, Ad van Zelst, Cees van Eijk, Hans van Hal, Karin Verhagen. Zij liepen in 30 minuten 7925 meter, toch 15,8 km/u gemiddeld!

Foto (Toon Erven): het winnende team

De uitslag staat hier. De foto's van Toon Erven staan in het FOTOBOEK 

9 Jun '22

Spannende baanwedstrijden in ontspannen sfeer

De baanwedstrijden van vandaag verliepen nagenoeg perfect: voldoende jury en helpende handen (waarvoor zeer veel dank!) en bovenal perfecte weersomstandigheden. Na een vreselijke regendag gisteren was het vanavond een lekker zonnetje en heerlijk warm. Er sneuvelden weer vele PR's vanavond bij (vermoedelijk) alle deelnemers en de sfeer was fantastisch.

Ter toelichting even op de onderdelen: omwille van het tijschema (met andere woorden: iedereen een beetje op tijd klaar laten zijn met hun sportavond, onder meer gelet op de leeftijd) hebben we de atleten ingedeeld in 3 groepen. Daardoor heeft niet iedereen van elke categorie hetzelfde onderdeel gedaan en dat verklaart waarom sommige atleten van dezelfde categorie dus toch op andere onderdelen hebben deelgenomen.

We hopen dat iedereen heeft genoten van de fijne avond en hopen ook jullie allemaal te zien bij de volgende eigen wedstrijd op dinsdag 14 juli 2022!

René van de Ven

Foto: ontspannen sfeer bij de baanwedstrijden

Bekijk de UITSLAG en de FOTO's van Nicky van Vroenhoven en Ad van Zelst

We zitten ook op FACEBOOK!

8 Jun '22

De knikkerbuis: niet alleen winnen, meedoen telt ook!

We zien dat bij de jeugd van Atletiek Oirschot steeds minder kinderen deelnemen aan wedstrijden. Waar onze club sterk in is, namelijk plezier en binding met elkaar, willen we meer tot leven brengen. Daarom heeft de jeugdcommissie een buis gemaakt, waar knikkers in kunnen. De buis zit op een plank waarop de te bereiken doelen staan, bijvoorbeeld een ijsje, een snoepje o.i.d. Aan elke wedstrijd waaraan de kinderen meedoen verdienen ze knikkers. Maar ook krijgen ze die door persoonlijke records te verbeteren.

Bij de jeugd van Atletiek Oirschot is prestatie niet het belangrijkste. Het gaat erom dat je jezelf kunt zijn, dat je plezier hebt in het sporten, maar zeker ook met je medesporters en dat je geniet van elke wedstrijd. Het is leuk als er records verbroken worden, maar wat we vooral willen laten zien is de hechte band onderling. Dat is wat eenheid betekent: er voor elkaar zijn, met elkaar sporten en elkaar aanmoedigen. De onderdelen doe je alleen, maar je voelt je niet alleen!

Atletiek Oirschot heeft ook een Facebookpagina waar wedstrijden opstaan waar onze jeugd aan meedoet. Daar willen we vooral laten zien dat meedoen telt! Iedereen telt mee, niet alleen presteren, maar... meedoen is al winnen! 

Wie zin heeft in een gezellige, fijne club waarin plezier voorop staat: kom vooral eens een keer kijken en meedoen.

Kijk eens op onze FACEBOOK-pagina 
(De link staat ook op de homepage rechtsonder op de grote foto)

Foto: Bouke, Lara en Nienke laten zien hoe ver we al zijn met de knikkerbuis.

7 Jun '22

Drie clubrecords op de 5000 meter

Voor het eerst sinds 2013 organiseerden we weer een baanwedstrijd over 5000 meter. Jammer genoeg was de belangstelling maar matig: 10 deelnemers, zodat we een unieke uitslag kregen met 9 lopers die eerste werden in hun categorie!

Er werden 3 clubrecords gevestigd. Nellie van Beers verbeterde bij de V65 het clubrecord dat sinds 2010 op naam stond van Corrie de Kroon met maar liefst 6 minuten. Tineke van den Heuvel (V60) en Ad van Zelst (M75) stelden allebei het eerste clubrecord in hun categorie. 

Bekijk de UITSLAG en het FOTOBOEK

Een overzicht van alle clubrecords die dit jaar zijn behaald vind je hier

Foto (Wim de Croon): Martien van de Ven geeft instructies voor de start.

4 Jun '22

Super prestaties in de Ardennen

Vrijdagmiddag 3 juni vertrokken Edwin van de Ven,  Antoinet Hems, Henk van Gerven en Kees Smetsers naar de Belgische Ardennen. Daar zouden ze in La Roche-en-Ardenne een marathontrail gaan lopen, althans dat was de bedoeling. Maar Kees besloot ter plaatse om de afstand om te zetten naar 10 kilometer.

Nadat ze hun loopvriend Rinus van Dijck hadden opgehaald in Son, reden ze via Luik de Ardennen in. Daar verraste Antoinet hen met een heel fijn logeeradres in het dorpje Fraiture, waar overigens geen friettent was. Nadat de startnummers waren opgehaald en ze allemaal goed geslapen hadden, begonnen Henk, Antoinet en Edwin om 8.30 uur aan de hele marathon. Rinus en Kees hadden het een stuk makkelijker, want ze hoefden maar 10 kilometer te lopen. Dachten ze. Maar Rinus had het heel zwaar, dus werd het met een gemiddelde van 5 km/uur meer een wandeltocht.

Voor Edwin, Antojnet en Henk werd het echter een zware dag met veel afzien, die pas in de namiddag eindigde. Ze moesten ontelbare steile hellingen bedwingen en het riviertje de Ourthe oversteken  waarbij hun loopschoenen vol water liepen. Het was echt loodzwaar en zelfs Edwin had het in de laatste kilometers moeilijk, maar hij finishte toch in een supersnelle tijd van 5:16:25 uur.

Antoinet was licht geblesseerd, maar liep samen met haar loopmaatje Henk een onvergetelijke hele marathon, die zelfs meer dan 44 kilometer lang was. Hun tijd van 6:49 uur was niet belangrijk, ook zij hadden net als Edwin een superprestatie geleverd, waar ze heel trots op mogen zijn. Op zondag werden ze wakker met een heel goed gevoel en zo reden ze ook naar huis.

Deze marathontrail was een belevenis, die nog heel lang in hun geheugen zal blijven hangen.

Bekijk de UITSLAG en het FOTOBOEK

De marathonlijst is ook aangepast, je vindt hem bij ALGEMENE INFO, klik hier

30 May '22

Kids Sport De Korenbloem

Elk jaar organiseren we 2 sportdagen voor basisschoolleerlingen van de groepen 5, 6 en 7. De eerste "Kids Sport"-dag kon begin april helaas niet doorgaan vanwege het slechte weer. Maar vandaag was het weer prima en kwam basisschool De Korenbloem op bezoek. De organisatie was vlekkeloos en de onderdelen hoogspringen, verspringen en balgooien werden vlot na elkaar afgewerkt. Het was mooi om te zien hoe fanatiek de jeugd was om hun prestaties te verbeteren en de lol die ze daarin hadden. 

Dank aan de vrijwilligers van onze club, de leerkrachten van de scholen en coördinator Ingrid van der Schoot!

Foto: Ingrid, die het allemaal organiseerde, bedankt groep 5, die na afloop aan de ranja zit. Ze krijgen ook nog een flyer mee om ze warm te maken voor onze club.

Bekijk de foto's in het FOTOBOEK van groep 5, groep 6 en groep 7  

29 May '22

Een zware Night Marathon Luxembourg

Vrijdag 27 mei vertrokken Piet van Oirschot, Henk van den Oord en Henk van Gerven al vroeg naar het zuiden met als eindbestemming de stad Luxemburg. Daar zouden ze de halve “nachtmarathon” van Luxemburg gaan lopen. Voor Piet van Oirschot was het de eerste keer na vier lange jaren dat hij weer een wedstrijd zou gaan lopen en daarom werd besloten om tijdens de wedstrijd bij elkaar te blijven.

Voordat de startnummers zouden worden afgehaald werd eerst een stop gemaakt in het bijzondere natuurgebied “Klein Zwitserland”. In het Müllerthal, dichtbij de grens met Duitsland, werd een wandeling gemaakt tussen de indrukwekkende rotsformaties en kloven, die daar in de schilderachtige omgeving zijn te vinden. Daarna ging de reis verder naar de stad Luxemburg, waar de startnummers werden afgehaald. Henk van den Oord zou met het startnummer van Kees Smetsers lopen, want die kon tot zijn grote spijt wegens een rugblessure niet meedoen. 

De start was op zaterdagavond om 19.00 uur en zou nagenoeg helemaal door het centrum van de stad lopen. Voor de start was er nog een ontmoeting met Henry van der Schoot, die de hele marathon ging lopen. Ondanks dat de avond al was gevallen was de temperatuur nog aangenaam en het talrijke publiek maakte van deze wedstrijd een echt feest voor de deelnemers. Langs het hele parcours stonden de toeschouwers rijen dik en overal was er muziek. Piet, Henk, Henk en Henry genoten enorm van deze unieke sfeer.

De finish in een grote hal vol juichende toeschouwers was echt de kers op de taart, die de vermoeienissen van de tweede helft van deze wedstrijd deden vergeten. Het was een geweldige belevenis voor de ongeveer 17.000 deelnemers, die in een kakofonie van geluid over de finish gingen.

Deze wedstrijd was geen wedstrijd om een supertijd te lopen, het was een wedstrijd om te genieten van de bijzondere sfeer. Op weg naar huis, een dag later, kwamen de mooie momenten van deze “nachtmarathon” nog vaak voorbij. Dat is het mooie van hardlopen, ook al win je niet, ook al loop je geen persoonlijk record, ook al heb je het tijdens de wedstrijd zwaar gehad, ook al heb je af moeten zien: wat overblijft is de herinnering aan alle mooie momenten en de voldoening dat je weer een (halve) marathon tot een goed einde hebt gebracht…

Foto (Henk van Gerven): Piet, Henry en Henk voor de start in Luxemburg

De uitslag staat hier 

28 May '22

Prachtige prestaties bij baanwedstrijden Culemborg

Met maar liefst 17 pupillen en junioren trokken we vandaag naar Culemborg, om daar deel te nemen met de baanwedstrijden van AV Stravina. Er werden weer veel PR's gebroken, maar vooral opvallend waren de verbeteringen in de toplijsten aller tijden van onze club. Onze toppers:

Tom Blankers (JPC)
balwerpen 27,54 m: 2e aller tijden (met het huidige balwerpgewicht)

Dylan Wichman (JJD)
Verspringen 4,54 m = 4e aller tijden
80m sprint: 11,13 sec = 4e aller tijden
Speerwerpen: 33,87 m = 4e aller tijden
Kogelstoten: 9,96 m = 3e aller tijden

Het was niet alleen een mooie dag vanwege deze prestaties, maar alle jeugdleden hadden een top-sportdag. Met dank aan de begeleiders René, Bart, Annemiek, Frank en Arie. 

De uitslagen vind je hier en kijk eens op Facebook !

16 May '22

Loop Leeuwarden: misser van de organisatie

Op uitnodiging van zijn zwager was Ad van Zelst naar Leeuwarden gereisd om familiebezoek te combineren met de halve marathon.

Hij schrijft:

Mijn doel was een nettotijd van 1:55 uur en een brutotijd onder 2 uur, waarmee ik mijn staande clubrecord M75 van 2:00.07 uur zou verbeteren (voor het lopen van een clubrecord geldt de brutotijd). Bij de start kreeg ik al een paar minuten kado omdat ik als lid van de Atletiekunie helemaal vooraan kon starten en daar dus geen tijd verloor. Hoewel het warm was liepen de eerste 10 kilometers, met lichte rugwind, goed: een tijd van 1:55 zat er krap in. Maar op de terugweg met wind tegen zakte mijn tempo, zodat 1:55 al snel uit beeld raakte. Rond de 17 kilometer was de fut er echt uit. Mijn 8 jaar jongere zwager, die de halve vorig jaar nog liep in 1:44 uur, was ik toen al gepasseerd. Hij zat er helemaal doorheen. Na kilometer 20 bleek dat ook een tijd onder 2 uur er niet meer inzat en ben ik op mijn gemak naar de finish gesukkeld. Mijn tijd was 2:01:45 uur. Ik was helemaal leeg en heb me nog nooit zo ellendig gevoeld na een wedstrijd.

Vandaag stond in de Leeuwarder Courant dat de afstand niet klopte, deze was zo'n 350 meter te lang. De organisatie had geen geld om een officiële parcoursmeting te betalen! Als ik mijn gemiddelde snelheid in de laatste kilometers omreken naar die 350 meter, dan was ik onder de 2 uur uitgekomen en had ik het clubrecord aangescherpt! 

Ter geruststelling: na een stevige maaltijd en 10 uur slaap ben ik er weer helemaal bovenop. En wat alles goed maakt: ik was met mijn 76 jaar de oudste deelnemer en 6e van de 16 deelnemers bij de M65!

Foto: in de laatste kilometers wordt ik gepasseerd door de pacers van 2.00 uur

Noot: hoe dat precies zit met het meten van een parcours kun je hier lezen (clubblad Spike 2014-4, pagina 33).

11 May '22

Revanche voor René in Tessenderlo: 2 CR's

Woensdag 11 mei 2022 trok René naar Tessenderlo. Hieronder zijn verslag.

Met de auto weer gemaakt (zie pechdag Turnhout) ging ik opnieuw op pad. Onderweg Henk en Marianne Knapen in Eersel opgepikt en met zijn drieën naar Tessenderlo bij onze vrienden van AV Looise gereden. Altijd een van de meest gezellige wedstrijden met gemoedelijke sfeer, absoluut een aanrader voor iedereen.

Ik begon met discus en waar ik in Turnhout nog net 27 cm tekort kwam voor verbetering van mijn eigen CR was het vandaag wel raak: ruim een meter erbij: 32.38m! Dat stemde al zeer tevreden. Vervolgens had ik zowaar eens ingeschreven voor hinkstapsprong (HSS). Tja, er stond nog geen CR, dus maar wat neerzetten dan. We waren maar met 3 man in totaal, dus het ging nogal snel achter elkaar en HSS is heel erg zwaar belastend op de gewrichten. Dat voel je dus wel als je tegen de 100 kg weegt... Bij de 2e t/m de 5e sprong kraakte alles van mijn enkel tot mijn nek en ik besloot dan ook na 9.53m, 9.54m en 9.55m dat het genoeg was geweest. Veel meer zat er toch niet in en alles begon zeer te doen.

Tot slot stond het kogelslingeren nog op het programma, maar het was ondertussen al bijna 22 uur. De wedstrijden daar zijn erg in trek, zo bleek maar weer, want door de enorme belangstelling liepen veel onderdelen op het eind ernstig uit. Toen het ook nog begon te druppelen besloot ik de resterende pogingen bij kogelslingeren te laten voor wat het was. Ik kon toch niet voluit gooien door de pijntjes en het was simpelweg mooi geweest. Op de foto kun je zien dat het al laat was. We reden rond 22.40u pas weg, maar het was weer een heerlijke succesvolle avond.

10 May '22

Drie clubrecords op de 1500 meter

Na jaren organiseerden we weer eens een baanwedstrijd. Er was een behoorlijke opkomst voor de 1500 meter, zodat we twee starts zagen: eerst de jeugd, daarna de masters.

  • Edwin van de Ven was het snelste in 5:06 minuten, gemiddeld 17,65 km/u!
  • Tineke van den Heuvel (V60), Nellie van Beers (V65) en Ad van Zelst (M75) liepen een clubrecord.
  • Twee deelnemers verbeterden hun PR: Matthijs van den Heuvel en Hans Büsgen.

Foto (Wim de Croon): de start van de masters. Vooraan Nicky van Vroenhoven (468) die tweede zou worden, links daarvan Edwin van de Ven (463) die al snel de kop nam en als eerste binnenkwam.

De uitslag staat hier en de foto's hier

24 Apr '22

Een echte lentetrail

Groene Woud Lente Trail 2022: sportief genieten in natuurgebied De Mortelen.

(Kees Smetsers) 

Vandaag stonden bij Hoeve 1827 aan de Oude Grintweg in Oirschot 198 hardlopers en trailrunners aan de start van de Groene Woud Lente Trail. Nadat ze onder de startboog waren vertrokken liepen ze meteen het prachtige landschap van het Groene Woud in. Door het vroege voorjaar was dit natuurgebied nu op z’n mooist. Deelnemers die hier nog nooit waren geweest waren echt onder de indruk. Voor de organisatie, Atletiek Oirschot en stichting Loopgroep Bali Runners, was het hartverwarmend om de positieve reacties aan te horen, onderweg  en na de finish. Zoveel hardlopers en trailrunners, die met een blij gevoel in de warme lentezon door de bossen en weilanden rennen, echt heel mooi om te zien.

Natuurlijk ging er ook wel wat fout, bijvoorbeeld toen er een richtingpijl op de grond gevallen was en een aantal lopers verkeerd liepen. Maar dat hoort bij een recreatieve trail. Elke keer als er weer een deelnemer finishte en een duurzame houten medaille kreeg, kwamen de verhalen van wat ze onderweg hadden gezien en meegemaakt. Dat was echt een beloning voor de organisatie, die heel veel uren werk in dit evenement had gestoken.  

Na afloop werd het echt heel gezellig op het terras, waar de deelnemers konden genieten van de heerlijke uitsmijter die door het team van Hoeve 1827 werd geserveerd. Het personeel van Hoeve 1827 verdient daarvoor echt een compliment. Het duurde nog enkele uren voordat de laatste deelnemers waren vertrokken en toen kon deze editie van de Groene Woud Lente Trail met een heel goed gevoel worden afgesloten.

Een woord van dank is op zijn plaats voor het team van Hoeve 1827, de vrijwilligers van EHBO Oirschot en alle andere vrijwilligers die hebben bijgedragen aan het succes van deze trail. En natuurlijk moeten we de deelnemers niet vergeten, die aan deze trail hebben meegedaan. Met de opbrengst van dit evenement kunnen weer een aantal Indonesische kinderen, die een fysieke beperking hebben en niet goed kunnen lopen, geholpen worden op hun weg naar een betere toekomst.  

Wij lopen hard om ze daar de eerste stapjes te laten zetten! 

Hier staan de foto's van Bas Lemmens en Kees Smetsers en hier van Ad van Zelst en hier van Piet van Oirschot en hier van Henk van Gerven

17 Apr '22

Pechdag voor René in Turnhout

Zaterdag 16 april 2022 toog René naar Turnhout om deel te nemen aan de open meeting aldaar. Het werd een ware pechdag. Hieronder zijn verslag:

Vol goede moed op naar mijn tweede wedstrijd van het jaar na de werp5kamp in Gouda enkele weken geleden. Met nog zo'n 10 minuten te rijden begon er een spiraal-achtig lampje te knipperen op mijn dashboard. Tja, ik reed nog en voelde, zag, noch rook iets vreemds, dus ik dacht eerst maar zorgen dat ik op de wedstrijd kom en dan zien we wel verder. Zonder problemen arriveerde ik en bij het uitstappen pakte ik mijn spullen en legde ik de huissleutel in de auto, want die kon ik immers anders alleen maar kwijtraken.

Met discus bleef ik 27 cm onder mijn eigen clubrecord, met kogelslingeren 6 cm waarbij de laatste poging stevig verder was, maar ik kon de poging niet geldig houden. En toen had ik nog de 110 meter horden voor de boeg. Er stond nog geen CR, dus finishen was genoeg. Maar ook dat zat er niet in. Na de eerste 5 horden 'op safe' te hebben gedaan dacht ik wat meer risico in de schaal te leggen, maar die poging om wat lager over de horden te scheren resulteerde in een "iets te laag" over de horden scheren. Met andere woorden: blijven hangen en over de kop slaan. DNF dus.

Was het dat dan? Nee, want dat lampje. Ik wilde terug rijden maar had vrijwel geen vermogen, met amper 35 km/h en nu al twee knipperende lampjes heb ik 'm toch al snel langs de kant van de weg moeten zetten. Gelukkig was "sleepdienst ouwelui" beschikbaar en een uur later ging het met moeite richting Oirschot. Om de pechdag compleet te maken brak onderweg ook nog de sleepkabel (gelukkig hadden we er nog eentje) en nadat ik de auto bij de garage had geparkeerd en de sleutel in de brievenbus had gedaan kwam ik er achter dat ik mijn huissleutels nog keurig in het bakje in de auto had liggen.

Wet van Murphy, zullen we maar zeggen...

De uitslag staat hier

Foto uit archief

10 Apr '22

Mooie prestaties in de Marathon Rotterdam

Twee Oirschotse deelnemers bij de Marathon Rotterdam, dit jaar. Ieder met een verschillend doel:

Edwin van de Ven slaagde in zijn opzet om een pr te lopen. Zijn brutotijd van 3:14:13 uur betekent tevens een verbetering van het al op zijn naam staande clubrecord M35.

Maurice Ackermans liep voor een goed doel: KWF Kankerbestrijding. Voor hem was uitlopen de missie.

Maurice schrijft: 

Mijn 1e hele marathon was één groot leerproces. Het doel was uitlopen. Het hogere doel was een mooi bedrag bij elkaar verzamelen voor KWF en morele steun voor de thuissituatie. Allemaal gelukt! Ik heb erg afgezien in de 2e helft van de marathon. Mijn achillespees blessure speelde op waardoor ik verkrampt ging lopen. En nog meer van dat soort lichamelijke ongemakken. Maar het was een geweldige dag al met al.

Bedankt voor de aanmoedigingen, donaties en felicitaties!

Hier kun je doneren voor KWF: https://acties.kwf.nl/fundraisers/mauriceackermans

Foto: Edwin met zijn welverdiende medaille.

Kijk hier naar de UITSLAGEN en hier naar de marathonlijst van Atletiek Oirschot

2 Apr '22

Twee nieuwe recreantentrainers

In de afgelopen weken hebben 2 van onze leden de cursus "Looptrainer 2" gevolgd. Carlijn Scheepens en Henry van de Ven slaagden allebei en kregen op maandag 28 maart in Best de diploma's uitgereikt.

We zijn blij met de versterking van ons trainerscorps. Toch zijn we nog onderbezet, dus ben niet verrast als er een beroep op je wordt gedaan om ook trainer of assistent-trainer te worden. Meteen "ja" zeggen!

Foto: de nieuwe trainers Carlijn en Henry

27 Mar '22

Clubkampioenschappen Cross 2022

Omdat we naar het einde van het crossseizoen gaan was er geen plaats meer op de kalender om naast de uitgestelde Auwjaorscross ook nog de Clubkampioenschappen Cross te organiseren. Daarom is er voor gekozen om de uitslag van de Auwjaorscross voor pupillen en junioren ook voor de clubross te laten tellen.

Bij de senioren en masters was dat niet mogelijk, omdat onze leden de keuze hadden om bij de Auwjaorscross mee te lopen met de trimloop of met de wedstrijd en daarvan verschillen de afstanden. Als de uitslag van de trimloop dan geteld had voor de clubcross, zouden onze wedstrijdlopers twee keer van start moeten gaan.

Clubkampioen Cross werden: JPC Tom Blankers, MPA Auk van der Zanden,JPA Jason Wichman,JJD Dylan Wichman, MJD Anouk Maus, JJC Rick van der Schoot en MJC Josy Gerritsen.

Foto: het podium Meisjes Junioren D

Bekijk hier de UITSLAGEN en het FOTOBOEK

27 Mar '22

Zonnige Auwjaorscross

Langzaam komt de belangstelling voor wedstrijden weer op gang, maar bij de gisteren gelopen Auwjaorscross zagen we toch nog flink minder deelnemers dan bij de vorige edities. Hadden we bij de laatste Auwjaorscross in 2019 nog 594 lopers, waarvan 114 clubleden, dit jaar bleven we steken op 265 totaal en 51 van onze club. Meer dan een halvering dus en dat was de oorzaak dat de trimloop voor recreanten wat sfeerloos verliep. Dat werd in de loop van de dag beter, want toen kwam de zon door en liep het terrein vol met jeugdige deelnemers en hun begeleiders.

De wedstrijd werd gewonnen door Michael Beuwer van Eindhoven Atletiek. Hij kwam als deelnemer in de categorie Mannen senioren met een flinke voorsprong binnen in een tijd van 33:46 minuten over de 10.120 meter. Bij de vrouwen won Amber van Oort (ook van Eindhoven Atletiek) in een tijd van 30:16 minuten over 7.780 meter.

Van onze leden haalden er drie het podium: Roel van de Ven werd 3e bij de Jongens minipupillen, Tom Blankers werd 2e bij de Jongens pupillen C en Rick van der Schoot werd 3e bij de Jongens Junioren C.

We danken de mensen die deze wedstrijden mogelijk maakten: hoofdsponsors Van de Meerendonk Makelaars en Kemps Beheer en Management BV, wedstrijdsponsor MTO (Joost van Kuringen), materiaalsponsor Van Overbeek Verhuur, de Rabobank en de sponsor van de Kempische Crosscompetitie Runnersworld Eindhoven.

En dan mogen we natuurlijk niet onze vrijwilligers vergeten, die zorgden voor de algemene organisatie, het opbouwen van het parcours en de start-finish locatie, de bemanning van het clubhuis, de jury en tijdwaarnemers, de parcourswachten, de publiciteit, de verwerking van de uitslagen, het maken van de fotoreportages en de begeleiding van de jeugd. Allemaal bedankt, zonder jullie kunnen we dit niet organiseren!  

Bekijk hier de UITSLAGEN en hier het FOTOBOEK

Foto: gecombineerde start van van de jongens en meisjes pupillen B. 

     

27 Mar '22

Roel van de Ven kampioen Kempische Cross Competitie.

Een verslag van Kees Smetsers:

De Runnersworld Kempische Cross Competitie heeft in de afgelopen jaren voor de atleten van Atletiek Oirschot veel succes gebracht. Vooral de junioren en (mini-) pupillen grossierden in podiumplaatsen. Dat was in dit winterseizoen weer het geval. Vooral Roel van de Ven en Tom Blankers stonden bij elke wedstrijd op het podium. Bij de Auwjaorscross in Oirschot zou beslist worden over hun plaats in het eindklassement van de Runnersworld Kempische Cross Competitie. 

En het ging allemaal goed: Roel werd eerste in het eindklassement bij de jongens minipupillen, Tom werd na een heel spannende strijd tweede bij de jongens pupillen C. Voor Roland van Loon was er een derde plaats in het eindklassement van de masters M45. Zelf bleek ik ook derde te zijn geworden bij de masters M65 en daar was ik natuurlijk heel blij mee. 

Ik was benieuwd hoe Roel van de Ven zijn eerste plaats in het eindklassement van de Kempische Cross Competitie had beleefd. Toen ik Roel vroeg of hij de crosswedstrijden van deze winter spannend had gevonden antwoordde hij: “Nadat ik de eerste vier crossen had gewonnen, ging het daarna minder. Dat kwam omdat ik ziek was geworden. Toby Verweel won daarna een paar keer en ik werd drie keer derde en één keer vierde. Vorige week ben ik op zaterdag samen met mijn vader naar een indoorwedstrijd in Dordrecht geweest. De volgende dag heb ik de cross bij Joe Mann in Best gelopen. Ik vond de indoorwedstrijd heel leuk, vooral het balgooien. Ik wil dat graag vaker doen. Voor de start van de laatste wedstrijden was ik een paar keer zenuwachtig. Maar mijn vader zei dat ik gewoon mijn best moest doen en dat ik alles moest geven voordat ik over de finish ging. Ik ben heel blij dat ik nu eerste ben geworden in het eindklassement van de crosscompetitie".

Uit het verhaal van Roel blijkt dat hij héél gemotiveerd is om zo goed mogelijk te presteren en daar zal zijn vader zeker een positieve rol bij spelen. Maar Roel laat in zijn reactie ook zien dat het plezier bij de atletiekwedstrijden voor hem ook heel belangrijk is. Dat is het mooie als je nog zo jong bent als Roel. Atletiek Oirschot mag trots zijn op Roel van de Ven, Tom Blankers en al die andere junioren en pupillen, die bij elke wedstrijd fanatiek de kleuren van Atletiek Oirschot laten zien. De jeugd is de toekomst en die ziet er bij Atletiek Oirschot goed uit. 

Foto: Roel krijgt de grootste beker, want hij is eerste in de Kempische Crosscompetitie 2021-2022! De prijzen werden uitgereikt door Twan van der Heijden, lid van de KCC-commissie. 

Bekijk hier de UITSLAGEN en hier het FOTOBOEK

27 Mar '22

Een heel lange halve marathon in Gent

Een verslag van Kees Smetsers:

Toen ik zondag in Gent de halve marathon liep vond ik het jammer dat ik niet mee kon doen aan de Auwjaorscross. Maar ja, twee wedstrijden tegelijk lopen dat gaat niet. Toen ik na 21.860 meter (de halve marathon was deze keer in Gent bijna een kilometer langer) over de finish ging in een tijd van 2.06.17 uur was ik heel benieuwd wat de uitslagen van de Auwjaorscross in Oirschot zouden zijn. Ik feliciteerde Antoinet Hems (2.01.17) en Henk van Gerven (2.01.16) met hun mooie prestatie en daarna gingen we allemaal snel een Belgische friet halen. Toen we die naar binnen hadden gewerkt begonnen we aan de reis naar huis.

Onderweg zagen we op internet de uitslagen van de Auwjaorscross. Die waren goed en ik besloot daar ook een verslag van te schrijven, ook al was ik er niet bij.

Redactie: knap gedaan Kees, ook dat verslag staat inmiddels hierboven. 

Bekijk de UITSLAG en de FOTO's

26 Mar '22

Flyeren voor de Hardloopcursus

Nu we na 3 jaar eindelijk weer een hardloopcursus kunnen organiseren, pakken we de werving weer goed aan. Vanessa heeft een taakverdeling gemaakt waarin onze leden actief winkelend publiek benaderen. Naast Vanessa helpen Patricia, Ankie, Hanny, Heidi, Miranda, Rob, Karin, Carlijn, Eveline, Arianne en Sandra nog mee met een uurtje flyeren in winkelcentrum De Poort. We mikken op zo'n 50 deelnemers.

Foto: Hanny en Heidi in het winkelcentrum.

26 Mar '22

Roland van Loon tweede in de Caubergtrail

Vandaag werd met prachtig voorjaarsweer in Valkenburg de Caubergtrail gelopen. Onze clubgenoot Roland van Loon werd tweede op de korte afstand. Een mooie bijzonderheid was dat het eerste deel 700 meter ondergronds door de mergelgrotten liep. Een aparte ervaring!

26 Mar '22

Twee clubrecords in Gouda

Bij de werpvijfkamp in Gouda waren onze clubleden René van de Ven en Stijn van Beers van de partij. René vestigde 2 clubrecords op de onderdelen gewichtwerpen en totaal punten werpvijfkamp. De laatste prestatie was voor René ook een PR bij de masters35. 

Stijn had PR's bij kogelstoten, speerwerpen, gewichtwerpen, discuswerpen en puntentotaal. 

In de rubriek CLUBRECORDS vind je de clubrecords in alle categorieën. 

Voor een overzicht van alle clubrecords vanaf 2007, klik hier

Foto uit archief: René van de Ven

23 Mar '22

Laatste woensdagmiddagtraining van dit seizoen

Traditiegetrouw werd de laatste training van de woensdagmiddaggroep van dit seizoen afgesloten met een bak koffie en gebak. Ook de wandelgroep sloot zich aan, maar die wandelen op woensdag gewoon door. De woensdagmiddaggroep is ideaal als je in de winter niet graag in het donker loopt. We beginnen weer bij het begin van de wintertijd op 30 oktober.

Bekijk de foto's in het FOTOBOEK

21 Mar '22

Joe Mann Bosloop: 3 keer podium

Een verslag van Kees Smetsers:

De acht wedstrijden van de Runnersworld Kempische Cross Competitie zijn voor hardlopers, jong en oud, een heel mooie manier om de koude wintermaanden goed door te kunnen komen. De opzet van deze competitie zorgt ervoor dat de spanning stijgt naar gelang het aantal gelopen wedstrijd toeneemt. Dat motiveert de deelnemende hardlopers om te blijven trainen voor een zo goed mogelijk resultaat.

Afgelopen zondag was de Joe Mann Bosloop in Best de zevende wedstrijd van de Runnersworld Kempische Cross Competitie en door de resultaten bij deze wedstrijd is het voor een aantal atleten van Atletiek Oirschot nu wel heel spannend geworden. Bij de junioren en (mini-) pupillen strijden Tom Blankers en Roel van de Ven nog steeds voor de hoogste plaats op het podium van het eindklassement. Roel is bij de Minipupillen eigenlijk niet meer in te halen, maar voor Tom wordt de laatste wedstrijd, volgende week de Auwjaorscross in Oirschot, heel belangrijk. Als Tom deze wedstrijd zou winnen, dan komt hij bij de Pupillen C in punten gelijk met Thomas Petra, als die tenminste tweede zou worden. Een reden voor alle supporters om Tom zondag tijdens de Auwjaorscross aan te gaan moedigen. 

Bij de senioren en masters maakt Roland van Loon nog steeds kans op een plaats bij de eerste drie, ondanks dat hij zijn energie en aandacht moet verdelen tussen het crossen en de oriëntatielopen. Dat maakt de prestaties van Roland extra bijzonder. In de afgelopen jaren is gebleken dat Roland bij de top van de Nederlandse oriëntatielopers hoort. Wat dat betreft is hij een van de boegbeelden van Atletiek Oirschot. Door de manier, waarop hij voor zijn sport en passie leeft is hij een voorbeeld voor velen. Bij de meeste wedstrijden, waar ik deze winter aan heb meegedaan, kwam Roland mij als een sneltrein voorbij en werd ik door hem gedubbeld. Maar dat heb ik nooit erg gevonden, want ik weet hoe serieus Roland met zijn sport bezig is. Hij heeft er heel veel voor over. 

Tot mijn eigen verbazing heb ik zelf ook nog steeds kans op een ereplaats in het eindklassement van de Masters 65+. Ondanks dat er in deze categorie een aantal “jonge masters” meedoen, die mij altijd zo snel voorbijlopen dat het lijkt of ik aan het wandelen ben, sta ik op dit moment bovenaan in het klassement. Dat komt omdat ik alle zeven wedstrijden heb meegedaan en zij er een paar keer niet bij waren. Helaas kan ik mijn plaats tijdens de Auwjaorscross niet verdedigen omdat ik op die dag de halve marathon van Gent (België) loop. Nu zal mijn “eeuwige rivaal” Wim Hermans van Atletiek Eindhoven waarschijnlijk eerste worden in het eindklassement. Dat gun ik hem van harte want Wim is een sympathieke man en een betere hardloper. In rechtstreekse duels heb ik nog nooit hem kunnen winnen. Afgelopen zondag eindigde ik tijdens de Joe Mann Bosloop in Best wel vóór Wim, maar dat kwam omdat Wim nog niet hersteld was van een stevige griep. Daardoor kwam ik in mijn categorie M65+ op het podium, net als Roland van Loon, die derde werd bij de categorie M45+.  

Ik hoop dat de uitgestelde Auwjaorscross voor Atletiek Oirschot een heel mooie wedstrijd zal worden met mooie uitslagen voor haar leden. Misschien wordt het wel écht een feestje als de hiervoor genoemde atleten van Atletiek Oirschot op die dag de kroon op hun winterseizoen kunnen zetten. 

Foto: het podium M65 met rechts Kees.

Bekijk het FOTOBOEK en de UITSLAGEN

20 Mar '22

Oirschot in Beweging

Ook Atletiek Oirschot probeert mensen in beweging te krijgen! Daarom presenteerden we ons op de Beweegdagen in De Kemmer en dit weekend in Spoordonk. We kunnen nu 3 programma's aanbieden voor mensen met een achtergebleven conditie: 
- De Plataangroep op woensdagmorgen. Dit is een initiatief van de gelijknamige huisartsenpost.
- Kom in Beweging, een programma van 10 weken met elke week een lichte training. Vanaf 6 april.
- De Loopcursus 2022, 10 weken met elke week 2 trainingen. Vanaf 10 april.

De foto is van de Beweegdag gisteren in de nieuwe sporthal in Spoordonk. Enkele sportscholen en andere verenigingen waren er ook aanwezig en gaven advies. Daarna kon nog extra informatie en een tas koffie (het was in Spoordonk!) gehaald worden in de tot gemeenschapcentrum omgebouwde kerk.

19 Mar '22

Roel van de Ven wint in Dordrecht

Bij de indoorwedstrijden van Fortius uit Dordrecht nam mini-pupil Roel van de Ven als enige namens AV Oirschot deel. Voor de jongens mini pupillen stond er een meerkamp bestaande uit balwerpen, verspringen en 40m sprint op het programma. Roel begon goed met een 2e plaats in zijn categorie bij het balwerpen (12.40m) en pakte bij het verspringen 10 centimeter winst op zijn naaste concurrent (Roel 2.43m), waardoor hij met een minimale 2 punten aan de leiding stond voor de afsluitende 40m. De sprint zou de doorslag gaan geven. Roel had een matige start, maar trok toch de winst in de serie (8.37 sec) nog naar zich toe (zie foto) en bleek ook sneller te zijn dan zijn concurrent, waardoor hij bovenop het podium mocht klimmen. En dat nota bene op gewone schoenen, want in de haast die ochtend was vader René zijn spikes vergeten... Geen PR's vandaag, maar toch een puike prestatie. Proficiat Roel!

19 Mar '22

Even pauze... en dan weer door

Vandaag hadden we de derde klusdag om ons veld en clubhhuis weer op orde te brengen na de winter. De opkomst was goed, we zagen ouders van leden en zelfs enkele van onze jeugdleden met broertjes en zusjes, die de handen uit de mouwen staken. Ook werd het parcours van de Auwjaorscross - volgende week zondag! -  nog even onderhanden genomen.

Allemaal bedankt, we hopen ook de volgende keer weer een beroep op de ouders van onze jeugdleden te mogen doen. Enne... ook onze leden zijn natuurlijk welkom. Van een mooie accommodatie hebben we allemaal plezier.

Foto: even een drankje met wat lekkers en dan weer door, onder leiding van Martien, Adrie en Pieter.

14 Mar '22

Co-sponsor Auwjaorscross

We zijn blij met het binnenhalen van een extra sponsor voor onze Auwjaorscross. Naast Van de Meerendonk Makelaars (Henk van Hout) is daar nu Kemps Beheer en Management (Patrick Kemps, man van Miranda) bijgekomen. Patrick Kemps is onder meer ontwikkelaar van projecten als het gemeentehuis van Oirschot, winkelcentrum De Poort en landgoed Groot Bijstervelt.

Kijk hier

13 Mar '22

Oirschotse successen in de Dieprijtcross

Bij de Dieprijtcross in Eersel die vandaag werd gelopen, zagen we weer 2 leden van Atletiek Oirschot op het podium. Tom Blankers werd 3e bij de JPC, Kees Smetsers werd met zijn 75 jaar 2e bij de Mannen 65.

Dit was de 6e wedstrijd in de Kempische Cross Competitie 2021-2022. Er komen nog twee wedstrijden: 20 maart in Best en 27 maart..... Oirschot!

Foto: de Oirschotse (Beerse) Masters: Roland van Loon (4e M45), Kees Smetsers (2e M65) en Edwin van de Ven (7e M35).

Bekijk het FOTOBOEK en de UITSLAGEN en lees hier het verslag van Kees Smetsers:

Soms is het beter om iets NIET te doen, ook al zou je het héél graag doen. En toch doe je het, omdat je niet kunt weerstaan aan de verleiding. Dat geldt zeker ook voor fanatieke hardlopers, die allemaal goed weten hoe belangrijk het is om zuinig te zijn op je lichaam.

Afgelopen zondag ben ik wat dit betreft in de fout gegaan. Ondanks dat ik nog niet hersteld was van een keelontsteking, heb ik toch meegedaan aan de Dieprijtcross in Eersel. Het was de zesde cross van de Kempische Cross Competitie en die wilde ik echt niet missen, de verleiding was te groot. Meteen na de start wist ik dat het vandaag heel zwaar zou worden. Mijn benen voelden zwaar en mijn borst deed pijn van het vele hoesten. Mijn normale wedstrijdtempo lopen, dat kon ik niet.

Hoe langer de wedstrijd duurde, hoe langzamer ik ging lopen. Dat is voor mij heel frustrerend, want normaal doe ik het precies andersom. Toen mijn loopmaatjes van Atletiek Oirschot, Roland van Loon en Edwin van de Ven, mij al heel vroeg in de wedstrijd dubbelden, besefte ik dat ik een foute beslissing had genomen door toch mee te doen. Ik finishte wel, maar vraag mij niet hoe. Roland en Edwin waren 20 minuten eerder gefinisht als ik, maar ze waren toch nog blijven wachten totdat ik er ook was. Ze hadden allebei mooie tijden gelopen en waren tevreden over hun prestatie. Dat was ik zeker niet, ook al bleek bij de huldiging dat ik de tweede plaats op het podium kreeg. Er waren in mijn categorie Masters 65+ maar vier deelnemers en dat plaatst de uitslag in een juist perspectief.

Ik moet nog zeggen dat de organisatie van de Dieprijt cross een compliment verdient voor de gastvrije manier, waarop ze de deelnemers een mooie wedstrijd hadden geboden. De organisatie was ook heel royaal, want de deelnemers kregen na afloop allemaal een kop koffie en een broodje (als ze dat wilden) en de eerste drie van elke categorie een herinneringsbeker met inscriptie. De eerste van elke categorie kreeg zelfs een etentje bij het nabijgelegen restaurant De Keizer aangeboden. En dat allemaal voor zes euro, in een tijd dat alles zo duur is geworden.

Mede door deze gastvrijheid ging ik met een goed gevoel naar huis, ondanks dat mijn lichaam vertelde dat het niet eens was met mijn besluit om die dag te gaan hardlopen. Misschien heb ik er iets van geleerd en misschien kunnen mijn loopmaatjes van Atletiek Oirschot hier ook iets van leren. 

8 Mar '22

Leny de Croon vrijwilliger van het jaar!

Elk jaar wordt tijdens de jaarvergadering een vrijwilliger naar voren gehaald en speciaal bedankt voor diens inzet. De keuze werd altijd gedaan door het bestuur, maar dat is veranderd: nu werd voor het eerst een commissie ingesteld bestaande uit de drie laatstverkozen vrijwilligers van het jaar. Dat waren Nellie van Beers, Hans Hoogmoet en Ingrid van der Schoot namens de jeugdtrainers. Ze maakten een goede keuze: Hans mocht bestuurslid Leny de Croon in de bloemetjes zetten.

Leny maakt al sinds 2016 deel uit van het bestuur in de functie van secretaris. Ook van 2002 tot en met 2007 vervulde ze deze taak. Verder maakte ze jaren deel uit van de wedstrijdorganisatiecommissie en de sociocommissie. Ze doet dat met ijver en grote nauwkeurigheid. En bij allerlei activiteiten is ze beschikbaar als helpende hand. Als er iemand weet wat er speelt in de club, dan is het Leny. Zeer verdiend, dus!

Foto: Hans en Leny met de bloemetjes

Meer foto's van de jaarvergadering staan in het FOTOBOEK

8 Mar '22

Jaarvergadering met een lach en een traan

Gisteravond hielden we onze Algemene Ledenvergadering. Vorig jaar hadden we die vanwege de coronamaatregelen in De Kemmer gehouden, waar meer ruimte is dan in ons clubhuis. Dat was goed bevallen, dus werd ook nu weer voor die locatie gekozen. Dat ze daar niet helemaal begrepen hadden, dat er wel eens meer dan 10 mensen zouden kunnen komen en dat we geluid en een beeldscherm nodig hebben, zorgde voor een wat rommelig begin.

Maar goed, toen iedereen zat kon voorzitter Hennie van Rijt de vergadering openen. Na een overzicht over het afgelopen jaar kreeg penningmeester Cees van Eijk het woord. Hij gaf een heldere uitleg over de financieën van de club, dat door de kascontrolecommissie van een positief advies werd voorzien.

Daarna richtte Hennie het woord tot bestuurslid Toon Erven. Toon nam na 3 bestuursjaren afscheid en werd hiervoor uitvoerig bedankt (niet voor het afscheid nemen, maar voor zijn bestuurswerk!). Als zijn opvolger in het bestuur werd bij acclamatie Johan der Kinderen gekozen, aan iedereen welbekend als coördinator van de recreantentrainingen en al vele jaren lid van onze vereniging.

Dit jaar werd voor het eerst een commissie ingesteld voor de verkiezing van vrijwilliger van het jaar. Voorheen werd de keuze gemaakt door het bestuur, in het vervolg zal dat gedaan worden door de 3 laatstverkozen vrijwilligers van het jaar. Dat waren Nellie van Beers, Hans Hoogmoet en Ingrid van der Schoot namens de jeugdtrainers. Ze maakten een goede keuze: Hans mocht bestuurslid Leny de Croon in de bloemetjes zetten.

Tot slot kreeg Hennie de zaal stil door het woord te richten tot oud-bestuurslid en erelid Cees van de Schoot. Hij bood daarin excuses aan voor de nare situatie waarin Cees in 2016 terecht was gekomen door allerhande verwikkelingen in het toenmalige bestuur. Cees bedankte daarop de vereniging in een emotioneel betoog. Streep eronder!  

Foto: afscheid van Toon als bestuurslid.

Meer foto's in het FOTOBOEK 

6 Mar '22

Paarse Boscross: 4 podiumplaatsen voor Atletiek Oirschot!

Vandaag werd de Kempische Cross Competitie weer hervat met een nieuw evenement op de kalender: de Paarse Boscross in Waalre, georganiseerd door Atletiekvereniging Asterix. Met schitterend weer en een prachtig parcours bij de welbekende Hut van Mie Pils presteerde Atletiek Oirschot weer als vanouds. We kregen 4 van onze atleten op het podium: Tom Blankers 2e JPC, Roel van de Ven 3e JPmini, Roland van Loon 3e M45 en Kees Smetsers 3e M65.

Foto: Bram Gerritsen (169)

Bekijk het FOTOBOEK en de UITSLAGEN 

Désirée Vasen was erbij:

Even een kort verslagje over de cross van vandaag. Het was niet zo heel druk met de Oirschotse leden. Maar ze hebben allemaal supergoed gelopen. Ook was de omgeving erg mooi. Het liep allemaal netjes aansluitend. Boomstronken waren met gele spray duidelijk gemaakt voor de veiligheid, er was een fietser voor en achter die zorgde dat de baan leeg was zodat de lopers goed hun ronden konden lopen.

Een compliment voor allemaal dat ze alle lopertjes zo goed aanmoedigen. Als moeder van Nienke word ik altijd een beetje emotioneel om te zien hoe lief ze allemaal zijn voor haar. Ze komt altijd laatste binnen, maar Nienke vind dat niet erg. Ze loopt echt gewoon haar eigen wedstrijd... En ondanks haar pijn doet ze wel altijd mee!

En hoe ze dan aangemoedigd wordt, er liepen zelfs kinderen met haar mee... dat is echt prachtig. Dus een groot compliment voor de club!

En hier het verslag van Kees Smetsers:

Mijn loopmaat Rinus van Dijck en ik stonden te bibberen van de kou bij de start van de Paarse Bos Cross in Waalre. Samen zijn we 153 jaar oud, maar voor deze twee oudjes was een paar graden boven nul toch wel goed te doen. Gelukkig scheen de lentezon volop en dat verwarmde onze stramme spieren enigszins. Nadat we voor de start Roland van Loon nog succes gewenst hadden, begonnen we aan de drie rondjes door de bossen bij de Hut van Mie Pils.

Het parcours was redelijk vlak en daarom liepen vooral de jongere atleten in onze wedstrijd snelle tijden. Soms is het ontmoedigend als zo’n jonge atleet als een sneltrein voorbij gesneld komt. Het lijk dan of je stilstaat en zeker als je in de drie ronden, die deze cross duurde, gedubbeld wordt. Maar gelukkig kon ik wel in de buurt blijven bij “mijn eeuwige concurrent” Wim Hermans.  Die is 77 jaar, maar toch is het mij in de vier crossen, die dit jaar zijn gelopen, nog steeds niet gelukt om voor hem te eindigen. Hij loopt net zo snel als Ad van Zelst, die ik ook nog nooit heb kunnen passeren. Deze keer kwam ik echter in de laatste ronde heel dicht in de buurt van Wim en op de finish was er maar een verschil van 12 seconden. De snelste in onze categorie is meestal Geert Wouters en die lijkt veel op Martien van de Ven. Hij loopt zo verschrikkelijk hard dat hij in een cross meestal 10 minuten voor mij eindigt.

Bij de huldiging bleek dat Geert Wouters en Wim Hermans respectievelijk eerste en tweede waren geworden. Tot mijn eigen verbazing moest ik toen concluderen dat ik derde was geworden. De speaker riep echter Rinus van Dijck als derde om, terwijl die achter mij gefinishd was. Gelukkig werd deze fout hersteld en mocht ik ook naar het podium. Natuurlijk was ik hiermee heel blij, want mijn eerste doel van dit jaar was bereikt.

Het is jammer dat de organisatoren van de Kempische Cross Competitie geen categorie 70+ willen instellen, want het daagt oudere hardlopers uit en motiveert hen om ondanks hun hoge leeftijd te blijven hardlopen. Een podiumplaats blijft immers een mooi moment in ieders sportieve leven. Dat geldt ook voor Roland van Loon, die op deze dag na een ultieme sprint in de laatste meters ook derde werd. Roland heeft al ontelbare malen op het podium gestaan, maar ook deze keer stond hij met een brede glimlach te genieten van zijn prestatie. Dat gevoel zullen de junioren en pupillen, die afgelopen zondag ook op het podium kwamen, ook zeker gehad hebben.  

Tom Blankers werd tweede in de categorie JPC en blijft daardoor in de top van het klassement van de Kempische Cross Competitie. De zegereeks van Roel van de Ven werd op deze dag even onderbroken, maar hij werd toch weer derde bij de JPmini, na een heel spannende finish. Misschien kan Roel volgende week bij de Dieprijtcross in Eersel wel kampioen worden.  

Allemaal prachtige resultaten van de pupillen van Atletiek Oirschot, die de verwachtingen voor het eindpodium van de Kempische Cross Competitie heel hoog blijven houden. 

25 Feb '22

Ons clubhuis opgewaardeerd

Vandaag is in ons clubhuis een groot beeldscherm geplaatst. Dat konden we doen uit de opbrengst van de Rabobank Clubactie 2021. Het kan worden gebruikt voor presentaties bij cursussen en vergaderingen. Ook is het mogelijk om fotoseries van onze activiteiten te laten zien.

Foto: Hennie en Ad kijken vol verbazing naar het wonder van techniek. 

16 Feb '22

Martien van de Ven nieuwe baantrainer

Nadat Sander van Esch onlangs gestopt was met het geven van baantrainingen op dinsdagavond, hebben we nu een prima opvolger gevonden. Martien van de Ven neemt het stokje over! Martien hoef je niks meer wijs te maken over atletiek. Met zijn jarenlange ervaring op hoog niveau in zowel weg-, baan-, als crosswedstrijden en alle atletiekonderdelen. Met daarnaast een ongekende gedrevenheid heeft hij het in zich om ook de prestaties van onze leden naar een hoger niveau te brengen.

Foto (Fred Kanters): Martien (569) bij de start van "De Hel van Bakel" in maart 2020

14 Feb '22

Onze wedstrijdlopers, waar zijn ze gebleven?

Een verslag van de Wedertcross door Kees Smetsers:

Afgelopen zondag stond ik in de bossen bij Valkenswaard met mijn loopmaat Rinus van Dijck (78 jaar!) aan de start van de Wedert Cross. Dit was de vierde wedstrijd in de serie van acht wedstrijden van de Kempische Cross Competitie. Natuurlijk keek ik rond of er nog meer blauwe shirts van Atletiek Oirschot aan de start stonden van de wedstrijd voor senioren en masters. Ik zag er echter maar één en dat was Roland van Loon, een trouwe deelnemer aan de crosswedstrijden.

Op dat moment vroeg ik mij af waar alle wedstrijdlopers van Atletiek Oirschot zijn gebleven. Het worden er elke wedstrijd minder en dat vind ik heel jammer. Hoe mooi kan het zijn om met een grote groep blauwe shirts aan de start van een wedstrijd te staan. Met weemoed dacht ik terug aan wedstrijden zoals “Dwars door Kasterlee”, bijvoorbeeld. Nog maar een paar jaar geleden stonden daar zo’n 15 atleten van Atletiek Oirschot aan de start, die na afloop een gezellig uurtje beleefden met Belgische biertjes in de warme zomerzon. Ik hoop echt dat dit niet definitief voorbij is, want ik zou het echt missen. Hardlopen doe je samen, tenminste dat vind ik. Misschien heeft het coronacrisis invloed gehad, maar dat is op z’n retour. Nu de lente gaat beginnen en er weer steeds meer hardloopwedstrijden worden georganiseerd, is het moment aangebroken om weer samen naar wedstrijden te gaan. Misschien ziet het op 6 maart 2022 tijdens de Paarse Bos Cross (bij de Hut van Mie Pils) weer helemaal blauw van de deelnemers van Atletiek Oirschot.

Ik maak mij ook een beetje zorgen om de Groene Woud Lente Trail, die op zondag 24 april 2022 wordt georganiseerd door Atletiek Oirschot en de stichting Loopgroep Bali Runners. Ik hoop echt dat er dan wel veel atleten van Atletiek Oirschot aan de start zullen staan van deze recreatieve trail, waarvan de opbrengst zal gaan naar de kwetsbare kinderen in Indonesië, die een fysieke beperking hebben en die niet het voorrecht hebben om te kunnen hardlopen en rennen.

De Wedert Cross leverde voor Roland van Loon een vijfde plaats op in de categorie M45 en voor mij zelf een zesde plaats in de categorie M65. Daar waren we allebei niet echt tevreden mee. Maar we hadden wel genoten van de wedstrijd en dat is toch het belangrijkste. De junioren en pupillen van Atletiek Oirschot stonden wel met veel deelnemers aan de start. Roel van de Ven (eerste) en Tom Blankers (tweede) verstevigden met hun podiumplaats hun positie aan kop van hun categorie in de Kempische Cross Competitie. Het gaat er steeds meer naar uit zien dat zij allebei de eerste plaats gaan halen in de KCC. Nu de coronaregels versoepeld zijn, is dat misschien aanleiding voor meer supporters om deze talenten en hun loopmaatjes aan te gaan moedigen in de laatste 4 wedstrijden van deze competitie, te weten: 

  • 6 maart: Paarse Bos Cross (bij de Hut van Mie Pils in Waalre); 
  • 13 maart: Dieprijt Cross (op recreatiepark TerSpegelt in Eersel); 
  • 20 maart: Joe Mann Bosloop (bij het Joe Mann Theater tussen Best en Son); 
  • 27 maart: Auwjaorscross (start bij het clubhuis van Atletiek Oirschot). 

Kijk en klik op AGENDA voor alle informatie

Foto (Peter van Gerven) uit archief

13 Feb '22

Roel wint weer in de KCC, Tom tweede

Na de zoveelste corona-lockdown konden we vandaag de Kempische Crosscompetitie weer hervatten met de Wedertcross in Valkenswaard. Atletiek Oirschot behaalde twee ereplaatsen: Roel van de Ven won bij de minipupilllen en Tom Blankers werd tweede bij de pupillen C.

Foto: Roel (233) sprint naar de finish.

Meer foto's van Désirée Vasen en Laura Blankers staan in het FOTOBOEK en hier staan de UITSLAGEN

10 Feb '22

Nieuwe logoborden op clubhuis

Nadat we vorig jaar een nieuwe plaat met ons logo op de poort kregen (geschonken door ons lid Adrie van Brunschot), hebben we nu ook de verbleekte platen op het materiaalhok en het clubhuis laten vernieuwen. Ook deze keer mochten we een beroep doen op Adrie, die de platen voor een nette prijs heeft gemaakt en gemonteerd.

7 Feb '22

27 kilometer glijden en glibberen

Kees Smetsers en Antoinet Hems liepen gisteren de Drielandenpunt-trail in Vaals. Hier het verslag van Kees:

Zondag 6 februari ging ik samen met Antoinet Hems de Drielandenpunt trail in Vaals lopen. Na een lange rij van afgelaste hardloopwedstrijden konden we eindelijk weer eens de wedstrijdsfeer proeven. We hadden gekozen voor de langste afstand, 27 kilometer door de steile hellingen van het bosgebied bij Vaals, dat ligt in drie landen (Duitsland, België en Nederland).

Er waren 858 deelnemers, waarvan 306 deelnemers meededen aan de 27 kilometer. Bij de start regende het en dat zou zo de hele dag blijven. Het was voorspeld, dus dat was geen tegenvaller. Maar toen we na de start meteen een pad werden opgestuurd met diepe modder en afgebroken takken, begrepen we dat het vandaag heel zwaar zou worden. De omgeving was prachtig met lieflijke dalen en groene hellingen, maar daar hebben we weinig van gezien. Het was constant “glijden en glibberen” over de spekgladde bospaden, die eigenlijk de naam van bospad niet verdienden. Het was één grote modderpoel en elke keer als we weer moesten afdalen, vroegen we ons af of het zou lukken. Dit hadden we nog nooit meegemaakt.

Het werd 27 kilometer lang spanning op onze benen, constant wegglijdend. Op een gegeven moment bloedde mijn gezicht en mijn handen omdat ik prikkeldraad had vastgegrepen om niet te vallen. Overal zag ik deelnemers platgaan in de diepe modder. Maar gelukkig overleefden Antoinet en ik alle spekgladde hellingen. Er waren veel plekken waarop hardlopen niet mogelijk was en daarom werden onze eindtijden niet spectaculair. Antoinet finishte in 3.39.01 en ik zelf in 3.39.04. Daarbij moet ik opmerken dat Antoinet veel sneller had gekund, maar als echt loopmaatje bij mij was gebleven. Na onze finish begon het echt hard te regenen en het water viel toen met bakken uit de lucht. We moesten daarom omkleden in onze auto en dat viel niet mee, want we zaten helemaal onder de modder. Maar wat overbleef was het goede gevoel, dat wij weer iets heel bijzonders hadden meegemaakt.  

Bekijk hier de UITSLAGEN en het FOTOBOEK

5 Feb '22

Onze eerste indoorwedstrijden

Vandaag organiseerden we voor de eerste keer in onze geschiedenis indoorwedstrijden. Ze vonden plaats in Sportcentrum de Kemmer en waren voor onze jeugdleden. Ook waren jeugdleden van GM uit Best uitgenodigd. 

Er was veel werk aan voorafgegaan. Niet alleen moest een programma worden opgesteld, maar ook alle benodigde materialen werden van ons veld naar de sporthal overgebracht. Horden, de door René gemaakte kogelring, startblokken, hoogspringinstallatie en de kolossale hoogspringmat. Ook moesten er lijnen worden gelegd voor de hardlooponderdelen.

Maar daarna was het feest! De verschillende onderdelen konden met hulp van vrijwilligers - meestal ouders - vlot worden afgewerkt. Er was spanning en plezier, met op het einde een medaille voor alle deelnemers.

Hier het verslag van René van de Ven:

Liefst 18 clubrecords en ongetwijfeld een nog veel hoger aantal persoonlijke records leverde onze eerste zelf georganiseerde indoorwedstrijd op. Op dat vlak een enorm succes. De organisatie was niet altijd even gemakkelijk, zeker niet in deze corona-tijden, waardoor we in de laatste week plots wel 20 deelnemers zagen wegvallen. Om die reden werd op het laatste moment besloten toch enkele deelnemers van buiten de vereniging uit te nodigen. Immers, de wedstrijd ging toch door en waarom dan niet met zoveel mogelijk deelnemers genieten van onze mooie sport? De oproep resulteerde in aanvullende deelnemers vanuit Best (GM), die ook een mooie, succesvolle sportdag hebben beleefd.

Kunnen er ook dingen beter? Jazeker, we leren hiervan en als we het volgend jaar opnieuw organiseren proberen we zoveel mogelijk verbeterpunten door te voeren. Heb je verbeterpunten of suggesties waar het beter kan, geef ze dan door aan Ingrid, Annemiek of René.

De opmaat naar deze wedstrijd was, opnieuw door de hele coronacrisis, een bijzondere. Het idee ontstond na de succesvolle Grote Clubactie, met als drijvende krachten Desirée en Digna. Een deel van de opbrengst mocht besteed worden aan deze wedstrijden. Het bestuur schaarde zich direct achter de plannen, wat een prettig gevoel gaf. Maar corona, toch weer corona. Mochten we nou wel of niet sporten? Vanaf eind december werd opnieuw de ene na de andere wedstrijd afgelast, organisaties vielen om als dominosteentjes.

Pas na de persconferentie van half januari kregen we groen licht. Er moest echter nog veel worden uitgedacht, immers hoe groot is de zaal, welke onderdelen kunnen we doen, hoe moeten we de zaal indelen, wat wordt het tijdschema, etc. etc. Ook moest worden nagekeken of we wel de benodigde materialen hadden… nee dus! Er werden een aantal indoorkogels besteld en met hulp van Martien en Harrie van de Ven maakte ik zelf een indoor kogelstootplateau dat precies voldoet aan de atletiekunie reglementen. De avond voor de wedstrijd zette ik de sprint- en hordenafstanden uit in de zaal en de locatie waar de twee sectoren voor het kogelstoten en de hoogspringmat moesten komen liggen.

Op de ochtend zelf weer vroeg naar de sporthal, waar het team van Martien van Geenen een prachtig staaltje werk leverde door de hoogspringmat van buiten naar binnen te plaatsen en alle horden te vervoeren. Het uitzetten van alle sectoren en sprintbanen bleek toch nog meer werk dan gedacht, maar pakweg een kwartier later dan gepland konden we dan toch van start. Met minder deelnemers dan we hadden gehoopt vanwege een explosieve stijging van het aantal coronagevallen onder de jeugdleden, maar zij die er wel bij konden zijn hebben er een enorm succesvolle dag van gemaakt.

Veel dank gaat uit naar de juryleden en helpende ouders! In het bijzonder de externe juryleden Leonie Ranshuysen en Harrie en Tiny van de Ven, die samen de tijdwaarneming verzorgden. Zonder jullie hulp bij het jureren en assisteren kunnen we deze evenementen niet organiseren!

Na afloop ruimden we alle materialen weer op (opnieuw veel dank aan het team van Martien van Geenen) en liepen we de zaal na om op onze knieën alle markeringstape-jes van de vloer te krabben. De sectorlinten werden weer opgerold en er werd nog een keer gedweild om het magnesiumpoeder van de vloer te schrobben, maar rond 16 uur konden we aan de bar genieten van een welverdiende (al zeg ik het zelf) versnapering. Nu ik dit verslag typ, daags nadien, kan ik nog amper lopen van de (spier)pijn, maar het was het waard. Wat een topdag! Ik hoop dat alle deelnemers er net zo van hebben genoten en dat we dit volgend jaar met succes kunnen herhalen.

De uitslagen staan hier

Foto's gemaakt door Désirée Vasen, Sandra van Leuken en Ad van Zelst staan al in het FOTOBOEK

 

29 Jan '22

Run-Archery demo

Vandaag hadden we iets nieuws voor onze jeugd: een demonstratie Run-Archery. Deze sport, een combinatie van boogschieten en hardlopen, wordt steeds populairder. Ook in Oirschot, omdat onze club elk jaar de ruimte geeft voor de Open Nederlandse Kampioenschappen Run-Archery.

De demo bestond uit drie onderdelen: het schieten met de boog op een doel en een spelvorm, waarbij men elkaar kon proberen te raken met speciale pijlen met een rubberbal. Tot slot was er nog een estafette. Er waren 12 deelnemers. Vanuit Run-Archery werd het concept bedacht, vormgegeven en begeleid door Jonathan Zammit. Zijn collega Frans en onze clubleden Tonny van Kuringen en Wally van Mierlo waren verantwoordelijk voor de praktische uitvoering, bijgestaan door Ingrid van der Schoot (die er jammer genoeg zelf niet bij kon zijn), Annemiek Hendriks, Susanne Aarts. De materialen werden geleverd door Outdoor Eindhoven

De foto's van Wally van Mierlo en Ad van Zelst staan in het FOTOBOEK

26 Jan '22

Jan gaat na 6 jaar uit de WOC

Na 6 jaar heeft Jan Swaans vanavond afscheid genomen van de commissie die onze wedstrijden organiseert. Jan is een bekwaam organisator, die als secretaris alle afspraken vastlegde en de inschrijvingen regelde via de website inschrijven.nl. De Auwjaorscross, die in december wegens de lockdown niet door kon gaan, is nu op zondag 27 maart. Jan heeft hiervoor de voorbereidende werkzaamheden al gedaan en zal het team nog assisteren bij de uitvoering.

De WOC is inmiddels versterkt met Nicky van Vroenhoven.

24 Jan '22

Kogelring voor de indoorwedstrijden

Op zaterdag 5 februari hopen we voor onze jeugd een serie indoorwedstrijden te kunnen organiseren in Sportcentrum De Kemmer. Binnenkort staat de informatie in de AGENDA.

Nu willen we daar ook gaan kogelstoten. En... dan heb je een kogelring nodig. Die kosten "in de winkel" tussen 1900 en 3600 euro! René van de Ven heeft er zelf een gemaakt, zie de foto. Kosten: 224 euro aan materiaal en een zaterdagmiddag. Mooi werk, René!

20 Jan '22

Sander van Esch stopt als trainer

Sander van Esch trof het wel heel slecht. In januari 2020 begon hij met het geven van de baantrainingen op dinsdag en amper 2 maanden later werd de boel stilgelegd door de eerste corona-lockdown. Toen die was opgeheven werd net ons veld gerenoveerd en week de groep uit naar het Kemmerbos. Doordat daar geen afgemeten afstanden waren was dat ook niet ideaal. Tussen de lockdowns door kon Sander vorig jaar toch zijn trainingen geven. Die werden goed werden bezocht, waaruit de waardering bleek voor zijn aanpak. 

Maar nu stopt Sander toch als trainer. De baantrainingen worden voorlopig gegeven door afwisselend Cees van Eijk en Jan Swaans. We zoeken een opvolger. WIE? 

15 Jan '22

Hier hebben we op gewacht...!

Nu de corona-maatregelen voor sport zijn versoepeld, mogen we weer in groepen lopen. Lees de vandaag naar alle leden verzonden Nieuwsbrief of het bericht op PRIKBORD voor de trainingsmogelijkheden vanaf zondag 16 januari.

Nieuws (2022)

26 Dec '22

Afsluiting van het jaar: onze Auwjaorscross

Ons laatste evenement in 2022 was vandaag op tweede Kerstdag: de Van de Meerendonk-KBenM Auwjaorscross. Buiten de verwachting hadden we prima loopweer. Een klein buitje kon de pret niet drukken, daar merkten de lopers niets van. En later kwam zelfs de zon door! 

De wedstrijd werd bij de Mannen Senioren gewonnen door Michael Beuwer van Eindhoven Atletiek, op 1 minuut gevolgd door clubgenoot Ben Souwen. Bij de Vrouwen Senioren won Sara van Grunsven (Attila) in 30:44, maar dat haalde ze maar net, want Eefje Ottevanger (V35, Eindhoven Atletiek) zat er maar 3 seconden achter!

Van onze club hadden we 20 deelnemers bij de trimloop en 13 bij de wedstrijden. Dat was maar dunnetjes! Toch haalden we nog fraaie prestaties: Roland van Loon 3e bij de M45, Kees Smetsers 2e bij de M65 en natuurlijk Roel van de Ven, die in zijn categorie JPC zijn vierde overwinning op rij noteerde! Roel gaat aan kop in de kempische Cross Competitie.

Een verslag van Kees Smetsers:

De Van de Meerendonk KBenM Auwjaorscross van dit jaar was weer een mooi evenement, maar toch had ik na afloop een dubbel gevoel. Ik was blij omdat ik tijdens de cross merkte dat mijn conditie voor het eerst na mijn longontsteking weer was verbeterd. Ik wil echter niet over mijn eigen beleving van deze wedstrijd schrijven, maar over de oorzaak waarom mijn blijdschap werd getemperd. 

De atleten van Atletiek Oirschot leverden ook deze keer weer mooie prestaties.  Roland van Loon (3), Edwin van de Ven (4), Nicky van Vroenhoven (8) en Léon Brands (8) haalden in de wedstrijd voor licentiehouders tijden, waar je als lid van Atletiek Oirschot blij van wordt. Dat geldt ook voor de jeugdleden Roel van de Ven (1), Nienke Vasen (5), Tim van Luytelaar (6), Bram Gerritsen (7), Jelle van de Luytelaar (8), Imke van Veen (12) en Lotte van de Ven (13). Het is altijd mooi om te zien dat clubleden echt strijden voor de ereplaatsen in de wedstrijden.  

Het dubbele gevoel werd bij mij veroorzaakt door het geringe aantal deelnemers van Atletiek Oirschot. Vooral de deelname van slechts 7 junioren en pupillen kwam bij mij hard binnen. Vergeleken bij voorgaande jaren is deze achteruitgang echt heel jammer. De jeugd is de toekomst en daarom hoop ik echt dat het aantal jeugdleden in de loop van dit seizoen weer gaat toenemen. Misschien zijn er mensen binnen onze vereniging die wat dit betreft “de kar weer willen gaan trekken”, daar zou ik dan heel blij van worden. 

Ik sluit mijn laatste verslag van dit jaar af met een dankwoord aan het bestuur en alle andere vrijwilligers, die ervoor gezorgd hebben dat we weer een jaar lang onze favoriete sport in een fijne omgeving hebben kunnen uitoefenen. Het bestuur en alle leden wens ik heel veel liefde, gezondheid, geluk en sportplezier in het nieuwe jaar. 

Foto: start van de trimloop

De uitslagen van onze leden staan hier

De foto's van Peter Kramer en Ad van Zelst staan in het FOTOBOEK

22 Dec '22

Nog een paar dagen...

... en het jaar 2022 loopt ten einde.

Een jaar waarin we na corona weer normaal mochten sporten.

Ook in 2023 gaan we ervoor zorgen dat onze leden zich thuis voelen binnen onze vereniging. Wedstrijdatleet, recreant, jong of oud, we willen ze allemaal met een goed gevoel laten genieten van al het moois dat onze sport te bieden heeft.

Op zondag 8 januari luiden we met jullie het nieuwe sportieve jaar in en zijn alle leden van harte welkom in ons clubhuis op onze nieuwjaarsreceptie, aanvang 11.00 uur

Het bestuur wenst alle leden Prettige Kerstdagen en een sportief en gezond 2023 toe

18 Dec '22

De indoorwedstrijden in Drunen

Vandaag waren onze trainers René van de Ven en Arie Wichman met 3 jeugdleden - Roel, Anna en Dylan - in Drunen bij de indoorwedstrijden van atletiekvereniging DAK.

René en Arie schrijven:

’s Morgens was Roel als eerste aan de beurt. Hij behaalde een gedeelde eerste plaats bij het kogelstoten. Met 6,51 was het een dik PR en ook een CLUBRECORD. Hij haalde ook een PR op de 40 meter sprint en een CLUBRECORD bij het hoogspringen! Voor Anna waren het haar eerste indoorwedstrijden. Een beetje onwennig nog, maar ze deed het goed!

Na de ochtendwedstrijden werden ’s middags de juniorenwedstrijden afgewerkt. Daar kwam Dylan Wichman in beeld. Op het programma stond de 40 meter sprint, hoogspringen en kogelstoten. Hoewel het even wennen is om uit te moeten komen in een hogere leeftijdscategorie (van JJD naar JJC), waar de lat weer wat hoger ligt, wist Dylan zich prima te redden.

Op de 40 meter sprint ging het uitstekend. Had hij bij de Indoor in Reusel enkele weken eerder nog een evenaring van het clubrecord in de categorie JJD, nu lukte het om het CLUBRECORD bij de JJC te verbreken met een tijd van 5.78 seconden. Hij werd op dit onderdeel dan ook eerste.

Het tweede onderdeel hoogspringen sloot Dylan af met 1,50 meter. Dat was 5 centimeter onder zijn PR, maar ook hier goed genoeg voor een eerste plaats.

Hetzelfde gold voor het laatste onderdeel kogelstoten. Met 8,42 meter stootte Dylan onder zijn PR (9,26), maar ook hier werd hij eerste!

Bekijk hier de UITSLAG

Foto (Arie Wichman): Dylan op het podium

Home knop