Nieuws

29 Dec '20

We kijken terug... en vooruit!

Beste allemaal,

We kijken terug op een van de roerigste jaren die wij als vereniging hebben meegemaakt. Een jaar waarin hoopvol plannen werden gemaakt om ons veld op te knappen en samen te gaan genieten van onze sport, trainingen, wedstrijden en evenementen. Het jaar waarin we als vereniging ons 35-jarig bestaan samen zouden vieren. Maar dit alles werd teniet gedaan door het coronavirus.

Maar het was ook het jaar waarin de jeugdafdeling, ondanks de weinige wedstrijden die er waren, toch een mooie groei meemaakte en waarin de kinderen genoten van het mooie wat onze sport met zich meebrengt.

Het zal beter worden...
We gaan er vanuit dat dit ook voor ons in het voorjaar te merken zal zijn. Dat we weer kunnen genieten van de trainingen, de wedstrijden die er weer aankomen en natuurlijk het samenzijn. Ook ons 35-jarig jubileumfeest staat nog steeds op de agenda.
Wat onze vereniging betreft willen we toch zoveel mogelijk contact met jullie houden via deze website, waar de laatste nieuwtjes op staan. Verder natuurlijk het advies om er zelf voor te zorgen dat je conditie op peil blijft. Mocht je hierover vragen hebben, neem dan contact op met een van onze trainers.

Helaas kan de traditionele nieuwjaarsreceptie, die voor het begin van het nieuwe jaar was gepland, niet doorgaan. Hierbij willen we jullie laten weten dat als er verruiming komt wij dit dubbel en dwars goed gaan maken. 

Hoewel we nu in een lock-down zitten gloort er hoop voor het komende jaar en wij wensen iedereen een sportief en gezond 2021 toe.
 
Bestuur Atletiek Oirschot
Hennie van Rijt, voorzitter (foto), 
Jac van Heerebeek, Leny de Croon, Cees van Eijk, Toon Erven

19 Dec '20

Tien jaar geleden: de Oirschotse Sneeuwloop

In de voorbereidingen naar de Auwjaorscross van 2010 kregen we te maken met uitzonderlijke weersomstandigheden. De wedstrijd zou zijn op zondag 26 december, tweede kerstdag. Op donderdag en vrijdag viel er een dik pak sneeuw en het vroor flink, de gevoelstemperatuur was min 7 graden. Voor het weekend was er ijzel voorspeld. In allerijl werd er overlegd door de wedstrijdcommissie: konden we onder die omstandigheden wel een wedstrijd organiseren? Op zich is sneeuw niet zo'n probleem, het is tenslotte een cross. Maar om met ijzel honderden deelnemers naar Oirschot te halen en onze vrijwilligers bloot te stellen aan de strenge vorst...

Nu was dit weer al voorspeld toen we enkele dagen eerder met de woensdagmiddaggroep door de hei liepen. Pieter Smits kwam toen met het idee om in plaats van de Auwjaorscross een loop door de hei te organiseren. We zouden dan in groepen kunnen lopen, zodat we geen parcours hoefden uit te zetten.

Vrijdagmiddag ging de kogel door de kerk, nadat Cees van de Schoot en Ad van Zelst het parcours door het Kemmerbos hadden geïnspecteerd. We wilden niet verantwoordelijk zijn voor ongelukken. Zeker niet bij de jeugdcategorieën, die als laatste van start zouden gaan en op een spekgladde platgelopen sneeuwlaag zouden lopen. Nog dezelfde dag ging een e-mail naar alle ingeschreven deelnemers en op de website kwam de mededeling dat men kon meedoen met de eerste Oirschotse Sneeuwloop. Gratis!

Op zondag bleef de gevreesde ijzel uit. Ongeveer honderd lopers, verdeeld over 3 groepen, liepen een rondje over de Oirschotse hei. Het was een prachtige ervaring, mede doordat de zon uitbundig scheen over het besneeuwde landschap. Na afloop was er koffie met cake en kreeg iedereen een lekkere rookworst mee naar huis.

Deze Oirschotse Sneeuwloop was de aanzet voor de Oirschotse Heideloop. die door ons vanaf 2012 elk jaar in oktober werd georganiseerd. Totdat corona roet in het eten gooide...

Zie de foto's in het FOTOBOEK en het filmpje op YOUTUBE

11 Dec '20

Onderhoud gaat altijd door!

Ook al staan onze activiteiten op pauze, het onderhoud van onze accommodatie ligt niet stil. Vandaag waren Toon de Croon, Wim de Croon, Jan Kemps, Jan Heijms, Theo Neggers, Ton van Liempt, Adrie Louwers en Martien van Geenen de hele dag bezig met het ruimen van bladafval. Hulde aan deze mannen!

29 Nov '20

Stem op Barry als Brabander van het Jaar!

Maarten, Bob, Petra, Jan, Siem, Barry, Monique, Linda, Marcel, Marc, Ellen... het is allemaal geweldig wat ze deden. Terecht werden ze genomineerd voor de titel Brabander van het Jaar. Maar één springt er mijlenver bovenuit: onze Barry! Hij presteerde het om voor 2 goede doelen 12.736 euro bij elkaar te harken door in 10 dagen 10 hele marathons te lopen!

Barry Smetsers deed iets wat niemand kan. Stem daarom op Barry via deze link: https://brabandervanhetjaar.nl/  

Je krijgt een bevestigingsmail op het opgegeven e-mailadres. Na bevestiging telt je stem mee. Je kunt per e-mailadres één keer stemmen. Doe het direct, maar in ieder geval voor zaterdag 12 december.

De winnaar wordt bekend gemaakt op Tweede Kerstdag via Omroep Brabant.

Foto: Zondag 11 oktober, Barry komt Oirschot binnen na 10 zware dagen

22 Nov '20

We hebben fijn gewandeld!

Vandaag is na de tweede lockdown de wandelgroep weer de hei in getrokken. Mooi op de verplichte afstand van elkaar in groepjes. Het afstand houden ging goed. Er waren 9 deelnemers en we kunnen stellen dat we op deze manier prima in beweging kunnen zijn en het sociaal element gestalte geven.

Bekijk het wandelprogramma op het PRIKBORD-bericht van 17 november

Foto uit archief

11 Nov '20

Prachtige opbrengst Rabo Clubsupportactie

Vorig jaar haalden we €1.670 binnen met de Rabobank Clubsupportactie. Dat hebben we dit jaar bijna geëvenaard! We kwamen nu op €1.614, een resultaat waar we heel blij mee zijn. Het geld is bestemd voor de aanschaf van materiaal voor de technische atletiekonderdelen en bootcamp. Dat hoeven we nu niet te betalen uit onze kas, die tijdens de corona-pandemie nogal geleden heeft vanwege de teruggelopen inkomsten uit de kantine en sponsoring.

Met deze opbrengst staan we op de derde plaats van de deelnemende verenigingen uit Oirschot, na het Bijna Thuis Huis en voetbalvereniging Oirschot Vooruit. En dat hebben we te danken aan onze trouwe leden en supporters die op ons hebben gestemd. Bedankt daarvoor!

Speciaal voor Atletiek Oirschot heeft de Rabobank een persoonlijke video gemaakt. Bekijk deze hier (werkt niet op alle systemen)

24 Oct '20

Werkzaamheden clubhuis

De trainingen mogen dan weer stil liggen, het onderhoud aan onze accommodatie gaat door. Vandaag hebben Martien van Geenen, Jan Heijms, Toon de Croon en Wim de Croon een overkapping gemaakt bij de achterdeur van het clubhuis. Staan onze spulletjes ook weer droog! 

Bekijk de foto's van ons onderhoudsteam in het FOTOBOEK

11 Oct '20

Barry loopt 10 marathons in 10 dagen!

Ons lid Barry Smetsers liep 10 marathons in 10 dagen. Hij startte op 2 oktober in Parijs en finishte op 11 oktober in Spoordonk. Dat deed hij voor twee goede doelen: een doodziek kind van 5 uit zijn vriendenkring. Dirkje heeft een zeldzame stofwisselingsziekte waar geen behandeling tegen mogelijk is. Het tweede goede doel is RTO - Running Team Oirschot. Deze stichting zet zich met loopevenementen al jaren in voor mensen met kanker in de gemeente Oirschot.

Het complete team bestond uit navigator op de fiets Ben Smetsers (Barry's vader), Jac van Heerebeek chauffeur van de camper, Marijke de Graaf als sportmasseuse en Rob van Overbeek.

Hier volgt een verslag van dag tot dag:   

Dag 1, vrijdag 2 oktober 2020, Parijs - Chamant
Zo! De eerste marathon zit erop. Geen centje pijn. Wel veel regen gehad onderweg. En het was even lastig voor de navigator om het drukke Parijs uit te komen. Maar de finish in Chamant is gehaald. .

Volg Barry op Facebook en in ons FOTOBOEK

  

Dag 2, zaterdag 3 oktober 2020, Chamant - Saint-Leger-aux-Bois
De eerste 20% zit erop. Het weer zat mee en de navigator had het ook wat makkelijker. Barry heeft de beentjes goed laten masseren en gaat vol voor dag 3.

Volg Barry op Facebook en in ons FOTOBOEK

    

Dag 3, zondag 4 oktober 2020, Saint-Leger-aux-Bois - Saint-Simon
Vandaag ligt de finishstreep in het dorpje Saint-Simon, op 126,585 kilometer vanaf de start in Parijs. Hop, hop, gas erop Barry!

Dag drie had een steile klim van 6 kilometer en wat hindernissen voor de begeleiders. 

   

Dag 4, maandag 5 oktober 2020, Saint-Simon - Maretz
Vandaag - dag 4 alweer - ligt de finishstreep op 168,78 kilometer. En met € 5,42 per kilometer, komt de sponsorpot op ruim € 914,- 

Het was weer een aparte dag. Het begon goed, de beentjes waren extra soepel. Marijke had weer goed werk geleverd, maar Barry dacht dat dit misschien ook wel kwam door de 3 wijntjes van gisteravond. Want tja, zoals Barry zegt, het is immers ook een beetje vakantie hè.... 

Het tempo zat er goed in, Barry voelde al een recordtempo aankomen. Maar ineens dacht ie dat hij in Nijmegen aan was gekomen, want de Zevenheuvelenloop was er niks bij.... 

Google maps stuurde ze deze keer door weilanden en zelfs maisvelden, dus bonpa de navigator moest zelfs ook meelopen. Maar Barry zag windmolens en zei jahhh, daar moet wel een weg bij liggen. En jawel hoor, ze kwamen weer op koers.

Een pittige dag voor de navigator, maar uiteraard weer gewoon gefinisht én met een heel mooi gemiddelde! Na 4 zware etappes mogen we best tevreden zijn. Herstel is voorbeeldig en hartslag bllijft rond de 140, ondanks de hindernissen onderweg. Barry ligt nu weer te genieten van een niet meer pijnloze massage ter voorbereiding op de dag van morgen.

Op naar dag 5.

   

Dag 5, dinsdag 6 oktober 2020, Maretz - Cognie-Chaussee
Zo! Barry zit op de helft. Navigator Bompa – de vader van Barry – en zijn zoon bikkel Barry zijn al goed op elkaar ingewerkt.

De dag verliep zonder bijzonderheden, er was alleen een ophaalbrug ..ehh.. opgehaald. En dus moesten ze een stuk via een trap. Maar dat was niets vergeleken met de hindernissen van een dag eerder. 

Dag 6 gaat richting Bois D’Haine in België. Iets met een bos en een haan? Anyway. Aan de finishstreep ligt de mijlpaal van 253,17 km te wachten. Wat met een bedrag van 5,77 per kilometer goed is voor ruim 1460,-. Dus Barry, doe je best, op naar dag 6! 

Morgen gaan Henk van Gerven en Antoinet Hems met hem mee rennen. Barry verdient het, want het is super wat hij presteert. 

   

Dag 6, woensdag 7 oktober 2020, Gognies-Chaussee - Bois-D’Haine (België)
Barry heeft vandaag zijn zesde hele marathon tot een goed einde gebracht. Zoals elke dag werd hij daarbij begeleid door zijn vader Ben Smetsers. Bali-Runners Antoinet Hems en Henk van Gerven hebben de hele afstand van 42.195 meter met Barry meegelopen. Atletiek Oirschot mag trots zijn op deze drie toppers. Dat geldt ook voor Jac Heerebeek en Marijke de Graaff, die tot het begeleidingsteam van Barry horen.   

Naast de fantastische prestatie van Barry ook een compliment aan chauffeur Jac. De rust zelve, manoeuvreert hij de grote camper moeiteloos van de ene naar de andere camping.

Dag 7 gaat richting Maliezen. Klinkt als markiezen, pak je biezen, niks te verliezen. Wel veel te winnen, want als Barry morgen uitloopt, staat de kilometerteller alweer op 295,365. Met € 6,51 per km komt het sponsorbedrag op ruim € 1.922,-. Genoeg reden om door te lopen.

   

Dag 7, donderdag 8 oktober 2020, Bois-D'Haine - Maleizen
Barry heeft ook zijn zevende marathon volbracht! We zagen hoog geëerd publiek van zijn familie. Rianne fietste mee en zorgde voor flink wat extra mentale steun onderweg. Zijn zus Daisy en zwager Stefan liepen allebei 10 km mee, maar die konden natuurlijk niet tippen aan de kwaliteiten van eindbaas Barry.

Het was een mooie tocht, beetje hoogteverschil en we kwamen zelfs langs het monument van Waterloo waar Napoleon de slag verloor. Maar onzen Barry nam er geen voorbeeld aan, liet zich niet vloeren en denderde door. Niet te stoppen...

                   

Dag 8, vrijdag 9 oktober 2020, Maleizen-Begijnendijk
Hij ruikt de stal! De achtste marathon van Barry was de snelste tot nu: 4:03 uur!

Dag 9, zaterdag 10 oktober, Begijnendijk - Retie
De route van vandaag gaat richting de Markt in Retie, met aan de finish bijna 380 km op de teller.

Barry the Boss is dus bijna veilig thuis, wat een ongekende prestatie nu al.... Sommigen twijfelden, anderen zeiden: onmogelijk, weer andere zeiden: die gast is niet goed.... Maar inmiddels weten we allemaal dondersgoed dat Barry morgen gewoon gaat finishen. 

Vandaag was een beetje saaie route met een stuk van 30 km rechtdoor, maar gelukkig stonden zijn vrienden aan de finish klaar met  een heerlijk biertje.

Dames en heren laat aub nog even een mooie reactie achter op Facebook en pep hem nog effe op voor de laatste dag!

   

Dag 10, zondag 11 oktober, Retie - Sporring (NL) 
De laatste dag start Barry van zijn kampeerverblijf Familiestrand in Postel. Het adres is Kasteelstraat 99. Hij loopt via het Doornboomplein in Middelbeers, de Markt in Oirschot en dan naar Gasterij De Merode, Spoordonkseweg 89.

13:16 uur: Het gaat gewoon lukken. Nog een paar minuten en Barry gaat finishen in Spoordonk.

13:28 uur: De finish! Tien marathons, 422 kilometer in 10 dagen, wat een prestatie!. En ook nog zijn snelste tijd: 3:54 uur! Barry ontvangt een cheque van maar liefst € 12.736,10. Dat is het totaal van de reeds toegezegde bedragen uit de sponsoractie www.hoeveelcentperkilometersponsorjij.nl 

Je bijdrage aan de twee goede doelen kun je overmaken naar NL40RABO 03 57 87 85 07 t.n.v. B. Smetsers. Geef daarbij als omschrijving op "Sponsorloop Dirkje en RTO CENT" op. Barry zorgt ervoor dat de volledige opbrengt onder deze goede doelen wordt verdeeld.      

Volg Barry in de afgelopen 10 dagen op Facebook en bekijk alle foto's in ons FOTOBOEK

 Lees het artikel in het Eindhovens Dagblad van 27 augustus, klik hier

Zo ga je naar de website van RTO, klik hier

8 Oct '20

Corona... dit moet je doen:

De coronadreiging is nog lang niet voorbij. We kunnen onze trainingen alleen voortzetten als we alle regels in acht nemen. 

In het kort:

- Thuisblijven als jij of een gezinslid corona-gerelateerde klachten hebt.

- Kom zo min mogelijk in het clubhuis, alleen spullen wegleggen en ophalen.

- Niet teveel mensen tegelijk binnen en afstand houden.

- Handen desinfecteren bij binnenkomst.

- De benodigdheden uit de materiaalopslag voor en na gebruik schoonmaken.

- Houd ook tijdens het sporten anderhalve meter afstand en wijs elkaar daarop.

Geef geen verkeerd signaal af aan anderen die ons als groep zien lopen!

   

Verder:

- De trainer schrijft op wie er allemaal in de groep hebben gelopen. 

- Schrijf zelf ook op wanneer je bent geweest, in welke groep en wie de trainer was.

  

Toch besmet met het corona-virus:

- Waarschuw zo snel mogelijk het bestuur bestuur@atletiekoirschot.nl.

- Het bestuur stelt de lopers uit de groep van de besmette loper op de hoogte. Zij mogen 14 dagen niet komen trainen.

7 Oct '20

Henry van de Ven nieuwe recreantentrainer

Vanavond werd Henry van de Ven voorgesteld als nieuwe trainer voor de recreanten. Hij gaf meteen zijn eerste training aan groep 4. Ging prima! 

27 Sep '20

Clubrecord voor René van de Ven

René deed - buiten mededinging -  mee aan de Clubkampioenschappen Meerkamp van GVAC. Hij kon net geen clubrecords halen met kogelstoten en discuswerpen, maar vestigde wel een clubrecord op de 200 meter in een tijd van 29.50 seconden.

Foto uit archief

Hier ga je naar de UITSLAG van deze wedstrijd.

En hier zie je alle CLUBRECORDS sinds 2007

21 Sep '20

Hoe staat het met ons atletiekveld?

Dit hebben we gedaan:

Op 22 februari was de aftrap met het slaan van de waterput. Helaas gaf die niet genoeg water en moesten we later een nieuwe put slaan. Half april hebben we bijna 3 km (!) waterslang onder de grond gelegd en de sproeimonden aangesloten. Op 2 juli werd een nieuwe put geslagen, waarna de firma Vogels op 13 juli begon met het afschrapen van de oude grasmat, het egaliseren van het veld en het inzaaien. 

Eind augustus hebben Hennie, Pieter, Toon, Theo, Wim en Martien de baan uitgezet. Er liggen nu witte stenen in, zodat ze niet meer elk jaar hoeven worden overgeschilderd. Verder zijn de spuitmonden met stenen gemarkeerd.

Op 13 september konden we dan het veld weer in gebruik nemen met de Clubkampioenschappen Meerkamp. Vanaf afgelopen zondag zijn al onze activiteiten weer vanaf het clubhuis. Wel zijn nog enkele stukken afgezet waar de grasmat nog zwak is.

Volg de renovatie van ons atletiekveld van het begin tot nu in het FOTOBOEK

Foto: Wim Verhagen legt de baanmarkeringen

20 Sep '20

Bali-Runners liepen de Smokkelaarstrail

Eindelijk... Na zeven maanden zonder hardloopwedstrijden kon ik vandaag weer een wedstrijdje hardlopen. Samen met Antoinet Hems en Henk van Gerven, allemaal lid van Atletiek Oirschot en van de Bali Runners, heb ik enorm genoten van de SMOKKELAARSTRAIL in de bossen van Gorp en Rovert, tussen Hilvarenbeek en Goirle. Een parcours van 27 kilometer door de schitterende natuur. De organisatie van dit evenement was perfect en verdient een compliment. Er was geen tijdregistratie, maar dat deed aan het plezier niets af. We hadden de wedstrijdsfeer weer geproefd en dat smaakte naar meer...

Kees Smetsers

13 Sep '20

Roland van Loon 2e bij NK oriëntatielopen middle distance

Het hoogste punt van Friesland is de Bosberg bij Appelscha, 26 meter hoog, en daar werd vandaag het Nederlands Kampioenschap oriëntatielopen over de middle distance gelopen. Roland van Loon liep in de categorie H21 en had een route van 6,4 km, waarbij er onderweg 25 posten gevonden moesten worden.

Op een zeer moeilijk terrein, met heel veel heuveltjes en verlagingen, liep Roland een zeer goede wedstrijd. Hij had lang de snelste tijd, maar een klein oriëntatiefoutje vlak voor het einde kostte hem helaas de overwinning. Het leverde hem wel een mooie tweede plaats op, slechts 25 seconden achter de winnaar.

Foto: het podium was volledig coronaproef opgesteld

Voor de statistieken:

Categorie: H21
Afstand: 6,4 km (kortst mogelijke route, maar iedereen loopt verder)
25 controleposten
Tijd: 55:02 min.

De uitslag staat bij de UITSLAGEN

13 Sep '20

Drie clubrecords bij CK Meerkamp

Bij de Clubkampioenschappen Meerkamp werden 3 clubrecords verbeterd. René van de Ven nam er 2 voor zijn rekening in de categorie M35, op de 100 meter sprint (eentiende seconde eraf) en discuswerpen (bijna een meter erbij). Ans Saalberg, sinds kort V60, verbeterde haar clubrecord speerwerpen van vorige week met bijna 3 meter!  

Bekijk de foto's van de CK Meerkamp in het FOTOBOEK

En hier zie je alle clubrecords gevestigd sinds 2007: CLUBRECORDS

13 Sep '20

Jylte van der Heijden kreeg de inzetbeker

Na afloop van de Clubkampioenschappen Meerkamp werd de inzetbeker uitgereikt. Deze wisselbeker gaat elk jaar naar het jeugdlid dat zich door inzet, wedstrijd- en trainingsdeelnames, aandacht en behulpzaamheid het meest heeft onderscheiden. De jeugdtrainers kozen dit jaar voor Jylte van der Heijden als de winnaar van de inzetbeker!

Foto: de inzetbeker wordt uitgereikt door bestuurslid Leny de Croon

13 Sep '20

Zonnige Clubkampioenschappen Meerkamp

Vandaag hadden we onder een stralende zon de Clubkampioenschappen Meerkamp. Er werd weer fel gestreden voor de medailles en de bekers. Dat resulteerde in 3 Clubrecords en maar liefst 124 PR's! Er deden 50 leden mee.

Bekijk de foto's in het FOTOBOEK

De uitslagen met de behaalde pr's staan bij de UITSLAGEN

13 Sep '20

Laatste recreantentraining Irene

Vandaag heeft Irene van Gestel voor de laatste keer een groep recreanten begeleid. Ze stopt met deze trainingen, maar gaat nog wel door met bootcamptrainingen.

Foto (Lisette Traa): Irene in het geel, groep 1 is dik tevreden! 

6 Sep '20

Twee clubrecords in Reusel

Bij de Clubkampioenschappen Meerkamp van AVR'96 in Reusel waren René van de Ven met zijn zoontje Roel. Ook Ans Saalberg was erbij. Er werden twee clubrecords gevestigd: René bij de M35 op de 100 meter sprint, Ans* bij de V60 met speerwerpen. Roel deed mee aan de Athletic Champs voor pupillen.

*Het cr van Ans ligt nog ter goedkeuring bij de technische commissie.

De foto is uit het archief

Bekijk de UITSLAG

6 Sep '20

‘Loop! voor een appel en een ei’ was een succes

Door de coronacrisis konden hardlopers  al een half jaar geen wedstrijden lopen. Atletiek Oirschot en de stichting Loopgroep Bali Runners gaven hen vandaag de kans om via de belevingstocht "Loop! voor een appel en een ei" weer de sfeer van een hardloopevenement te proeven.

Om 8.30 uur stonden bij Zorgboerderij Het Scheiend de eerste hardlopers klaar om van start te gaan. Na hen volgden nog acht groepen, die met inachtneming van de coronaregels gingen rennen in het unieke natuurgebied Kampina. Het was prachtig weer en dat maakte van deze belevingstocht echt een feest. Alle deelnemers genoten van de purperen heide, de schaapskuddes en loslopende koeien.

Het deelnemersveld was azuurblauw gekleurd, want er waren meer dan 50 leden van Atletiek Oirschot naar de start gekomen. Na afloop kreeg iedereen een flesje water, een appel en een ei. En toen kwamen de enthousiaste opmerkingen van de deelnemers. Dat zal voor de organisatie wellicht aanleiding zijn om deze belevingstocht nog vaker te organiseren.

Vandaag is gebleken dat het heel goed mogelijk is om met inachtneming van de coronaregels een hardloopevenement te organiseren, waarvan elke deelnemer kan genieten. De organisatie en de deelnemers hebben er allemaal een goed gevoel van over gehouden. Dat de opbrengst van deze belevingstocht besteed zal worden aan de hulpverlening aan kinderen in Indonesië, die een klompvoet hebben en nooit goed hebben kunnen lopen, maakt dat gevoel nog mooier.

Kees Smetsers

Bekijk de foto's van Ad van Zelst in het FOTOBOEK

6 Sep '20

Roland van Loon wint bij NK Oriëntatielopen

De Nederlandse Kampioenschappen Oriëntatielopen werden vandaag gehouden in 't Harde op de Veluwe. Roland van Loon werd met twee clubgenoten Nederlands kampioen op het onderdeel relay.

Er deden 30 teams mee. Het team van Roland bestond uit drie lopers van zijn oriëntieloopclub KOVZ. De drie lopen ieder een ronde en lossen elkaar af. Roland was de tweede loper van zijn team en liep de snelste tijd op de tweede ronde, waarmee hij zijn team van de derde plaats naar de koppositie bracht. De derde loper wist vervolgens de eerste plaats vast te houden.

Alles was coronaproef georganiseerd, dus alleen figuurlijk werd er een stokje overgedragen bij deze estafette.

Bekijk het overzicht van leden met een Brabants of Nederlands record of kampioenschap: EREGALERIJ 

5 Sep '20

Spoedcursus jury

Voor de Clubkampioenschappen Cross op zondag 13 september hebben we veel juryleden nodig. Vandaag organiseerde René van de Ven een "spoedcursus jury" voor enkele ouders van onze jeugdleden. Eerst werd de theorie doorgenomen van het meten van de resultaten van de verschillende onderdelen, daarna naar buiten om de theorie in de praktijk te oefenen. Dat komt wel goed allemaal!

Wil je ook meehelpen op deze mooie dag? We kunnen altijd handjes gebruiken voor allerhande eenvoudige taken. Zo ontlast je de andere vrijwilligers en beleef je het van dichtbij. Bel of mail René van de Ven: 06 534 486 18 / chr_vd_ven@hotmail.com

Hier de info van de Clubkampioenschappen Meerkamp

2 Sep '20

Rondje Kemmer voor Edwin van de Ven

Nadat Roland van Loon de eerste 6 edities van het Rondje Kemmer had gewonnen, was het nu de beurt aan Edwin van de Ven. Edwin was er vorig jaar al dichtbij en ook deze keer was het verschil met Roland maar 7 seconden. De tijd van de winnaar was 36:53 minuten over de ingekorte afstand van 9300 meter. Bij de vrouwen werd Ria Pijnenburg eerste in een tijd van 45:47 min. 
Er waren 38 deelnemers, wat gezien de omstandigheden nog niet zo gek was, want vorig jaar waren het er 45.

Foto uit archief

Hier zie je de UITSLAG

Kijk ook in het FOTOBOEK
(Het was te donker om goede foto's te maken, zeker onder de bomen heb je al gauw bewegingsonscherpte. We hebben daarom maar een kleine selectie overgehouden. Volg deze tip: als je wat langzamer loopt kom je scherper op de foto!) 

2 Sep '20

AED voor de club

Via Wally van Mierlo kwamen we in het bezit van een AED. Een apparaat dat niet mag ontbreken op een sportaccommodatie. De defibrillator is in goede staat, maar moet nog een onderhoudsbeurt ondergaan. Dan komt hij in het clubhuis te hangen.

30 Aug '20

Juul van der Zanden vond het jeugdkamp erg leuk!

In het weekend van 28-29-30 augustus waren onze jeugdleden op jeugdkamp in Luyksgestel.

Hier een verslag van Juul van der Zanden:

Ik vond atletiekkamp heel erg leuk want we hadden actieve spellen gedaan maar ook wat rustigere spellen. Toen we daar aankwamen hadden we even vrije tijd. Toen iedereen er was gingen we een casino avond doen in onze galakleren. We kregen dan geld en daarmee mochten we spellen doen waar we geld mee konden winnen maar ook verliezen. En er was zelfs een snoepbar waar we hele lekkere snoepjes konden kopen.

De volgende dag gingen we ’s ochtends na het ontbijten een voorstelling namaken met een groepje kinderen. Dat vond ik persoonlijk het allerleukst. En dat gingen we ’s avonds uitvoeren. Wij hadden het Jeugdjournaal, heel erg leuk.

We gingen nog boogschieten in circuitjes, waar we ook renspelletjes en raadsels op moesten lossen. Het boogschieten was echt heel erg leuk!!

We hebben ook nog heel erg veel gespeeld en we hadden een springkussen, dat heel leuk was. En we konden heel erg makkelijk de bossen in vanuit het camp, echt 20 meter lopen!

We hebben ook met de oudere kinderen ’s avonds nog in de bossen gewandeld. Maar we wisten helemaal niet waar we heen gingen. Het enige wat Léon wist was dat we op een gegeven moment België in liepen. Maar we zijn allebei de keren gewoon terug bij het camp gekomen. De laatste avond na de optredens hebben we ook een heel erg groot kampvuur gemaakt en met groot bedoel ik echt heel erg groot en we hebben zelf de kartonnen olifant erop gegooid.

Het was gewoon het leukste kamp ooit. Dankjewel dat ik mocht komen.

De foto's van Léon Brands staan in het FOTOBOEK

En hier zijn de foto's van Iris Clement FOTOBOEK

30 Aug '20

Familiefietstocht met een buitje

De laatste zondag van augustus, de vakanties zijn voorbij. Dag van de jaarlijkse familiefietstocht van Atletiek Oirschot. Zoals elk jaar weer perfect georganiseerd door Toon en Toos de Croon.

Het weer was wisselvallig, maar er waren meer droge dan natte kilometers. En ondanks de buien was de sfeer goed. De tocht was 41 kilometer lang en voerde langs 3 stops, bij het Wit Holland in Middelbeers, in het centrum van Casteren bij Den Bels met koffie en gebak en in Westelbeers aan de Beerze.

De afsluiting was zoals altijd bij Gasterij ,,De Merode” waar we vanwege de regen in de zaal zaten en onze honger konden stillen en dorst konden lessen. Heel gezellig. Het aantal deelnemers was 39. 

Bekijk de foto's in het FOTOBOEK

13 Aug '20

Het was 30 graden in de Ardennen

Eindelijk weer eens een uitslag! Henk van Gerven en Antoinet Hems trokken naar de Ardennen om deel te nemen aan de Trail des Fantômes, een ruige loop over 27 km. En dat bij 30 graden!

Ook Bali-Runner Rinus van Dijck, lid van Eindhoven Atletiek, was erbij. Hij liep met zijn 76 jaar de 13 km.

Bekijk de foto's in het FOTOBOEK

11 Aug '20

Bas liep 93 kilometer hard in zijn vakantie

Wat doe jij aan sport tijdens de vakantie? Deze vraag op onze website werd beantwoord door Bas Spanjers.

Hier zijn verhaal:

Vanuit onze camping in het zonovergoten Renswoude heb je direct toegang tot een een aantal "klompenpaden". Deze paden voeren je dwars door de natuur en landerijen in de omgeving. Onderweg loop je door weilanden met koeien en velden met scharrelkippen. Tijdens mijn vakantie heb ik hier 93 kilometer van mogen genieten.

Sportieve groet, Bas Spanjers

Bas liep 93 kilometer hard in zijn vakantie. En jij, deed je ook wat sportiefs? Stuur je verslagje met een foto naar promotie@atletiekoirschot.nl
Als de redactie het ook leuk vindt maken we er een mooi nieuwsberichtje van.

(Foto in liggend formaat en scherp)

13 Jul '20

Renovatie atletiekveld van start

Vanmorgen is Vogels Groenvoorziening begonnen met de renovatie van ons veld. Als eerste wordt de oude grasmat afgeschaafd. Jammer, net nu het zo mooi groen was :)

Afgesproken is dat we om de kosten lager te houden sommige werkzaamheden zelf gaan uitvoeren. Het gaat om grasstroken die wij zelf behandelen. We zijn op zoek naar: 

- Iemand met een wat grotere cultivator, om het gras te behandelen voor het inzaaien,
- Iemand met snoei-ervaring of kennis van het snoeien van bomen en struiken, 

Bel of mail 06 83195240 of martienvangeenen@planet.nl

We horen graag van je!

Martien van Geenen

Volg de renovatie van ons veld in het FOTOBOEK

11 Jul '20

Een mooi rondje Oirschot met Bas Spanjers

Als lid van de app-groep "Een tandje erbij" kwam Bas Spanjers met het idee een route te lopen langs projecten die hij als architect in Oirschot heeft gerealiseerd. Vandaag was het zover. Bas schrijft:

Al een tijdje liep ik met het idee om twee van mijn passies te combineren: architectuur en hardlopen. Daarom heb ik het ‘traject van Spanjers Architect’ gemaakt. Afgelopen zaterdag hebben we met 12 enthousiaste lopers de eerste editie van deze ronde gelopen. Een prachtige en gevarieerde tocht van 19 kilometer door zowel het buitengebied als een aantal nieuwe wijken in Oirschot. We kwamen langs moderne woningen, landhuizen, villa’s, langgevelboerderijen en notariswoningen. In totaal hebben we onderweg 50 van onze projecten kunnen zien. Na afloop kon iedereen genieten van een welverdiende kop koffie of thee en een gezonde snack.

Wil jij ook graag eens een ronde door Oirschot lopen langs een grote variëteit aan architectuur projecten? Dan neem ik je graag een keer mee om Oirschot vanuit mijn perspectief te zien.

Vind je 19 kilometer te ver? Bij voldoende animo maak ik graag een aangepaste ronde voor de liefhebbers.

7 Jul '20

Laatste jeugdtraining voor de vakantie

Vandaag was de laatste jeugdtraining voor de vakantie 

Lees het verslag van Ingrid van der Schoot:

Op dinsdag 7 juli is de laatste jeugdtraining voor de zomervakantie, er staat een oriëntatieloop op het programma! Een oriëntatieloop doen we jaarlijks tijdens een training en is iets wat de jeugdleden leuk vinden om te doen. Dit jaar is het bij ’s Heerenvijvers. Er is een parcours uitgezet met 14 punten om te zoeken, de nummers zijn niet op volgorde maar door elkaar. Het is de bedoeling dat de 40 kinderen, verdeeld in 10 groepjes van 4, de punten in oplopende volgorde zoeken. Dat valt nog niet mee voor iedereen! Het eerste punt is bij de Schietberg en daarna is het flink meters maken om de andere punten te vinden. Het groepje van Tim, Moos, Veerle en Liselotte is het snelste. Leuk dat onze nieuwste jeugdleden, Veerle en Liselotte, daar bij zijn! Na afloop is er nog een traktatie en een zakje chips voor iedereen. Ook nemen we afscheid van Miranda van Rosmalen, die helaas gaat stoppen als trainster.

Foto: Miranda stopt met de begeleiding van onze jeugd. Ze wordt in de bloemetjes gezet door Léon, Annemieke en Ingrid.

Bekijk de foto's in het FOTOBOEK

6 Jul '20

En het werkt nog ook!

Nadat vorige week een nieuwe put werd geslagen konden we vandaag de beregingsinstallatie uittesten. En het werkt! Vol verbazing staan onze mannen ernaar te kijken, nadat ze er de laatste maanden vele uren hebben ingestoken. Ze hebben bijna 3 kilometer waterslang onder de grond gebracht (dat deden ze niet alleen, overigens). Het systeem is op afstand met een smartphone bestuurbaar. Er zal meestal 's nachts gesproeid worden om verdamping te voorkomen.

Volgens planning begint de firma Vogels Groenvoorziening deze week met het bewerken en opnieuw inzaaien van het veld. Als alles goed gaat kunnen we het dan in september weer gebruiken.

Foto: Martien, Anthony en Toon zien het gras al groener worden!

Volg de renovatie van ons veld in het FOTOBOEK

5 Jul '20

Update van onze website

Afgelopen vrijdag is de update van deze website geactiveerd.

Dit zijn de belangrijkste wijzigingen:

 • De Home-pagina is overzichtelijker, de menuknoppen zijn groter voor de bediening op een smartphone en de werking op een smartphone is verbeterd.
 • De drie meestgelezen hoofdonderwerpen NIEUWS, AGENDA en PRIKBORD staan nu prominent op de home-pagina.
 • De submenu's onder de hoofdmenuknoppen verschijnen nu als je er met de muis overheen gaat of als je erop tikt bij een smartphone.
 • De rubrieken AGENDA en ONZE WEDSTRIJDEN zijn nu gecombineerd. Daaronder staan de voorbije edities van onze wedstrijden.
 • Het archief van DE SPIKE staat nu onder een menuknop.
 • De links naar onze sponsors zijn verplaatst en duidelijk onderverdeeld in Hoofdsponsors, Wedstrijdsponsors en Adverteerders.
 • Er is een link naar een aanmeldformulier opgenomen, zodat nieuwe leden zich digitaal kunnen aanmelden. Hier kun je ook wijzigingen doorgeven, zoals e-mailadres.
 • Er staat onderin het scherm een pijl waarmee je snel terug naar de home-pagina kunt.
 • De rubriek WANDELEN staat nu bij de TRAININGEN
 • In het hoofdmenu staan nu knoppen naar FACEBOOK, TWITTER en YOUTUBE.
 • Verder zijn er nog een aantal kleine wijzigingen die de overzichtelijkheid verbeteren en het toevoegen van data gemakkelijker maken. Die zullen de gebruiker niet direct opvallen. 
2 Jul '20

We hebben water!

De put die in februari werd geslagen bleek te weinig water op te leveren. Vandaag is er een nieuwe put geslagen tot op 32 meter diepte. De komende weken gaat Vogels Groenvoorziening werken aan de renovatie van het veld. Vanaf half september kunnen we er dan gebruik van maken, zodat de Clubkampioenschappen Meerkamp op 13 september kunnen doorgaan.

Zoals het er nu uitziet kan tot 6 juli op het veld worden getraind. Daarna is het veld voor iedereen gesloten.

Volg de renovatie van ons atletiekveld in het FOTOBOEK

 

26 Jun '20

Corona van heel dichtbij (Jolanda van der Heijden)

We hebben tijdelijk geen of weinig NIEUWS, UITSLAGEN, FOTO's, AGENDA en CLUBRECORDS. Om de bezoekers van onze website vast te houden maken we er toch iets van...

Lees de échte corona-ervaring van Jolanda:

Wat was ik blij dat we vanaf 17 mei weer met de club mochten lopen! Met veel plezier weer aan de recreantentraining begonnen van zondag en woensdag. 's Zondags lekker gelopen en op woensdag met groep 3/4 mee. Daar zaten tot mijn "schrik" alleen groep 4 lopers in die avond. Nou, dacht ik, dat moet wel lukken. Ik had tijdens de lockdown goed doorgetraind in mijn eentje, dus ik ging ervoor! Bekaf kwam ik 's avonds thuis. Was het misschien toch net te hard gegaan, dat losse zand op de hei niet meer gewend? Of toch te warm? Teveel gebuurt?

De volgende dag was het Hemelvaart, gezellig samen met een vriendin gaan wandelen. Door al ons geklets tikten we 14 km aan, best ver voor ons doen. De volgende dag spierpijn in mijn heupen en bovenbenen. Toch te veel gedaan? Zaterdags werd de spierpijn erger en trok naar mijn rug. Zondag maar niet gaan lopen, dat haalt niks uit dacht ik. De hele dag ellendig en toen bleek ik ook nog koorts te hebben.

Maandagochtend maar meteen de huisarts gebeld en die adviseerde een corona test te laten doen. Dinsdagochtend uitslag: POSITIEF

Je hoort natuurlijk overal de verhalen over mensen die benauwd zijn en veel moeten hoesten en niezen. Dat was bij mij niet het geval. Ik was wel heel snel moe (vooral hele zware benen), lusteloos maar de koorts was na 2 dagen weg. Daarna nog een paar dagen geen reuk en smaak maar voor de verdere rest viel het wel mee.

Na een kleine 2 weken mocht ik weer naar buiten en ben ik met wandelen begonnen om mijn conditie weer op peil te brengen. Eerste rondje 2,5 km, mijn god, wat een opgave. Voor mijn gevoel kwam ik niet vooruit en vanaf mijn knieën naar mijn voeten had ik het idee dat ik 'zwabber' benen had. Maar goed, toch elke dag gegaan en proberen om steeds een stukje verder te komen.

Op vrijdagochtend 12 juni ging ik een rondje van 5 km wandelen. Achteraf niet zo heel verstandig. De laatste kilometer was ik zo moe dat ik mijn ogen niet meer open kon houden. Ik had er meer dan een uur over gedaan en ben thuis aangekomen op de bank geploft en heb een halve dag nodig gehad om hiervan bij te komen.

De dagen daarna kreeg ik nog wat last tussen mijn schouderbladen Toch maar weer naar de huisarts geweest. Die hoorde nog wat gerommel op mijn longen en schreef een antibioticakuurtje voor. Na een paar dagen voelde ik me ineens een heel stuk beter. Nu ben ik weer begonnen met halve dagen te werken. Dat valt nog wel tegen. Ben ook benieuwd hoe het de komende dagen zal gaan als alle antibiotica uit mijn lijf is. We wachten het maar af. Ik wacht nog even met hardlopen. Eerst maar eens een fatsoenlijk stuk kunnen wandelen in een redelijk tempo.

Al met al mag ik niet mopperen, als je al die vervelende verhalen hoort over mensen op de ic's. Maar ik ben er nog niet en ik hoop dat het allemaal weer helemaal goed komt, al zal het wel wat tijd kosten.

Hierbij wil ik iedereen bedanken die op welke manier dan ook belangstelling heeft getoond tijdens mijn ziek zijn! Heel erg lief.

Hou het gezond en hopelijk heel snel tot ziens. Groetjes Jolanda van der Heijden.

 

Foto: Een van de laatste trainingen met Jolanda voor ze ziek werd. Ze loopt voorop, naast trainer Jan Swaans.

Heb jij ook wat te vertellen over corona en je sport? Stuur je verhaal (kort!) en als het kan een foto (liggend formaat!) naar promotie@atletiekoirschot.nl 

Als de redactie het ook leuk of verschrikkelijk vindt plaatsen we het op deze website.

16 Jun '20

Onze eerste baanwedstrijd in 2020

Nu er door de corona-crisis al enkele maanden geen enkele vorm van competitie is geweest, kwam René van de Ven op het idee om een onderlinge wedstrijd discuswerpen te organiseren. Het resulteerde in 2 Beste Prestaties (van Tim van Luijtelaar en Jylte van der Heijden) en 5 PR's

Lees het verslag van René:

Afgelopen week zag ik de protocollen van de Atletiekunie voorbij komen en ik heb dat van de baanatletiek meteen even doorgelezen. Geen officiële wedstrijden tot minimaal 1 september, maar onderlinge wedstrijden zijn weer toegestaan, mits anderhalve meter zoveel mogelijk gewaarborgd, etc. etc.

Toen ik vanmiddag op mijn training van vanavond aan onze pupillen A en Jun DC zat te broeden dacht ik aan het feit dat er dit jaar nog nul baanwedstrijden en dus ook nul prestaties zijn geleverd. Het is alleen maar trainen, en dan ook nog aangepast, geen competitief element, geen (onderlinge) strijd, geen manier om wat je getraind hebt ook in de praktijk te brengen, wat saai. Ik dacht weet je wat, hier ga ik wat mee doen. Ik begin vandaag mijn training met een onderling wedstrijdje op het onderdeel dat we vorige week getraind hebben: discuswerpen! En dan maken we het uur vol met het onderdeel dat op het programma staat voor vandaag (looptraining).

Zo gezegd, zo gedaan. Bijna een uur van tevoren aanwezig op het veld en in de hitte, hevig zwetend, in mijn eentje de discussector uitgelegd, het net naar beneden gehaald, wedstrijddiscussen geselecteerd op de juiste gewichten voor alle categorieen en net op tijd klaar voor het begin van de training. De eerste groep ging goed: duidelijk bijgeleerd vorige week en zeker wat PR's gescoord. Na het opmeten gingen we het bos in voor een duurloopje en net toen we op het verste punt waren...begonnen de druppels te vallen. Geen kleintjes ook, nee, knoesten van druppels. We liepen terug en het ging harder en harder en eenmaal terug op het veld waren we doorweekt.

Met de tweede groep hebben we het nog geprobeerd toen het even opklaarde, maar langer dan één poging bleef het opnieuw niet droog. Nóg harder ging het tekeer. We hebben het toen maar opgegeven, dit was echt niet meer te doen, zowel niet qua prestaties als niet qua veiligheid. Het veld leek meer op een zwembad. Helaas viel hierdoor dus letterlijk de eerste (onderlinge) wedstrijd van 2020 in het water. Laten we maar hopen dat de rest van het jaar ons vanaf nu gunstiger gezind is.

Assistent-trainer Theodor Brands, juryleden Harry van de Ven en Digna van der Sloot: veel dank voor jullie hulp en sorry voor het kletsnatte pak!

De uitslagen staan bij de UITSLAGEN en bekijk ook de foto's in het FOTOBOEK

9 Jun '20

Een bijzondere belevenis (Kees Smetsers)

We hebben tijdelijk geen of weinig NIEUWS, UITSLAGEN, FOTO's, AGENDA en CLUBRECORDS. Om de bezoekers van onze website vast te houden maken we er toch iets van...

Lees hoe Kees Smetsers zich klaarstoomt voor de Marathon Eindhoven die waarschijnlijk niet doorgaat

Sinds een paar maanden word ik geplaagd door hartritmestoornissen en een abnormaal gewichtsverlies (7 kilo). Daarom ben ik naar mijn huisarts gegaan. Er volgde een onderzoek bij het diagnostisch centrum en dat wees uit dat mijn hart gedurende 7% van de tijd onregelmatig klopt. Toen mijn huisarts dit vertelde, zei ze er meteen bij dat dit ongevaarlijk was en dat ik gewoon kon blijven sporten als ik maar geen extreme dingen zou doen.

Hierdoor was ik gerust gesteld en kon ik weer verder gaan met de opbouw van mijn schema voor de hele marathon van Eindhoven. Die marathon gaat misschien dit jaar wel niet door, maar ik wil toch mijn schema helemaal afmaken totdat ik klaar ben voor de hele marathon. Ondanks mijn 73 jaar wil ik deze uitdaging nog een keer aangaan. Ik voel mij daarbij gesteund door mijn loopmaatjes van de Bali Runners en ook door de woorden van mijn huisarts. Het lopen van een hele marathon vind ik niet extreem, zolang ik het doe op basis van een zorgvuldig opgebouwd schema. Ik weet dat ik het aankan, ook al zullen anderen het misschien onverantwoord vinden dat ik dit doe. Op dit moment ben ik al zover in het schema dat ik elke week een lange duurloop kan doen van meer dan 20 kilometer.

Afgelopen vrijdag was de dag dat ik samen met een van mijn loopmaatjes van de Bali Runners, Antoinet Hems, weer een lange duurloop zou gaan doen. We vertrokken vanaf de Landschotse Heide en liepen via de Neterselse Heide en de Bockenrijder naar Huize Rustoord in Esbeek. Toen we daar in de tuin de uitbundig bloeiende rodondendrons aan het bewonderen waren, begon het plotseling heel hard te regenen en te onweren. We moesten nog helemaal terug en dat was ongeveer 15 kilometer. De lucht was helemaal dicht getrokken met zwarte wolken en de regen viel met bakken uit de lucht. Binnen een mum van tijd waren we kletsnat en daardoor had schuilen geen zin meer. We besloten daarom om door te blijven lopen, natter als we waren konden we toch niet meer worden.

De hele terugweg hebben we in de stromende regen gelopen terwijl het in de verte onweerde. De bospaadjes werden klein riviertjes met veel plassen water, die we niet konden ontwijken. Op een gegeven moment zijn we daarom maar gewoon door het water gaan lopen. Ondanks de heftige weersomstandigheden en de modderige paden konden we in een hoog tempo blijven lopen zonder moe te worden. Dat gevoel was zo bijzonder, elke hardloper kan dat wel begrijpen. We konden gewoon maar blijven lopen en zelf had ik echt het gevoel dat ik die dag een hele marathon zou hebben kunnen lopen.

Toen we weer terug waren op de Landschotse Heide keek Antoinet op Strava en toen bleek dat we 29 kilometer hadden gelopen. We rilden allebei van de kou, want we waren kletsnat en het was maar negen graden. Maar van binnen was de warmte van het gevoel, dat we iets heel bijzonders hadden meegemaakt. Tijdens de drie uur dat weliepen hadden we de energie gevoeld die een hardloper krijgt als hij rent in de vrije natuur. Het was een dag om nooit meer te vergeten...

Foto uit archief: Kees en Antoinet

Heb jij ook wat te vertellen over corona en je sport? Stuur je verhaal (kort!) en als het kan een foto (liggend formaat!) naar promotie@atletiekoirschot.nl 

Als de redactie het ook leuk of verschrikkelijk vindt plaatsen we het op deze website.

24 May '20

De nieuwe brug ingewijd

Afgelopen woensdagavond werd de nieuwe voetgangersbrug over het Wilhelminakanaal opengesteld. Vandaag was onze gesplitste recreantengroep 2, onder leiding van Jac en Vanessa, een van de eerste hardloopgroepen die hem bestormde. Als je de "krul" neemt is het 20 meter korter naar de atletiekbaan dan de oude route!

19 May '20

De clubtraining van Sander

Vandaag was de eerste clubtraining na de versoepeling van de corona-maatregelen. Trainer Sander trok met 12 leden het Kemmerbos in, omdat de baan tijdelijk niet gebruikt kan worden. Er werden 2 groepen geformeerd. Op de asfaltstrook achter het zwembad werden de loopoefeningen afgewerkt.

De clubtrainingen van Atletiek Oirschot zijn voor alle leden. Hier verbeter je je snelheid, kracht en uithoudingsvermogen.
De trainingen op dinsdag op het atletiekveld (tijdelijk in het Kemmerbos) zijn ook heel geschikt als je geblesseerd bent. Je doet dan de warming-up en de loopschooloefeningen en loopt naar vermogen wat rondjes in je eigen tempo.

Bekijk de foto's in het FOTOBOEK

18 May '20

Bootcamp in het Kemmerbos

Vanavond is ook weer de bootcamp begonnen, na een pauze van 10 weken. Er waren 17 deelnemers, dat betekende dus 3 groepen. Nadat die gemaakt waren trokken de deelnemers onder leiding van Irene, Mark en Toon het Kemmerbos in. Het was best wel heftig, zo de eerste keer na een lange tijd rust!

Meer foto's in het FOTOBOEK

17 May '20

Daar zijn we weer!

Nadat we vanaf vrijdag 13 maart onze activiteiten stil moesten leggen, zag je onze leden kris-kras, alleen of met z'n tweeën, door Oirschot lopen. Blij dat ze weer met de club op stap konden, verzamelden zich vanmorgen ongeveer 60 lopers op het parkeerterrein van De Kemmer.
Onze trainers hadden het goed voorbereid. Er waren aanduidingen gemaakt voor de loopgroepen, afgezet met lint. Ook werden de groepen gesplitst in maximaal 10 lopers. Het was wat passen en meten, maar gelukkig hadden we daarvoor genoeg begeleiders. Na afloop was er een korte evaluatie door de trainers.

Volgende recreantentrainingen:

Maandag 19.00 uur bootcamp van Irene, start bij De Kemmer.

Dinsdag 19.00 uur clubtraining van Sander, start bij De Kemmer.

Woensdag 14.00 uur, start bij ’s Heerenvijvers (groep 2/3). 
Woensdag 19.00, start bij De Kemmer (groep 1, 2, 3 en 4).

Donderdag vervalt de bootcamp van Johan vanwege Hemelvaartsdag.

Foto: trainingscoördinatoe Jac geeft instructies: blijf vooral op anderhalve meter afstand van elkaar!

Meer foto's in het FOTOBOEK

17 May '20

Corona en een tochtje langs het strand (Marja der Kinderen)

We hebben tijdelijk geen of weinig NIEUWS, UITSLAGEN, FOTO's, AGENDA en CLUBRECORDS. Om de bezoekers van onze website vast te houden maken we er toch iets van...

Marja der Kinderen ging een dagje naar Scheveningen:

De verhaaltjes in de “stille” periode heb ik met plezier gelezen. Vandaar dat ik dacht, laat ik ook eens mijn ervaringen delen.

Wat was het wennen zo zonder club te lopen. Het had zijn voor- en nadelen. Na vele rondjes Wit-Holland kan ik de weg inmiddels wel dromen. Er is echter niemand die roept: “let op en kijk uit!”. Loop dus zomaar vol tegen een paaltje aan dat er al vele jaren staat, zag wel een zwarte specht! Toch maar contact gezocht en toen zijn Henriëtte, Miranda en ik enkele keren samen gegaan, toen mocht dat nog.

Daarna zijn Miranda en ik de bekende rondjes van de club gaan lopen, hoe leuk is dat. Enkele keren geprobeerd de blauwe route te volgen en geploegd over de tankbaan waarbij we dus een heel andere route hebben gehad. En ook echt letterlijk een rondje hebben gelopen.

Toen bedacht ik dat ik wel eens langs het strand kan gaan lopen, 5 km heen en 5 km terug, dat kan niet fout gaan! De wekker loopt om 5.15 uur af! Ja echt, het is geen typefout. Koffie, lunch, water, kleding, alles in 10 minuten ingepakt want de “taxi” gaat om 5.35 uur weg. Het lijkt wel een echte wedstrijd!

Om 7.00 uur op de bouw aangekomen, een bootcamp training gedaan (spullen klaargezet etc). Toen kon de warming- up beginnen: de fietstocht naar het strand. Eenmaal daar aangekomen spullen weg gelegd en maar hopen dat het niet wordt gejat. Wat ging het lekker lopen naar beneden van de duin af, zo de branding in. Wat opviel was dat het toch wel rustig was. Weinig medelopers en de enkeling die er wel was liep in een boog om mij heen. Zou dat komen omdat ik mijn clubjasje aan had? Zo zagen ze natuurlijk dat ik uit Brabant kwam. Maar mijn doel al snel bijgesteld: met de wind tegen op het strand helemaal alleen was wel zwaar. Heb de 3 km gehaald en ben toen weer omgedraaid. De in totaal 6 km leken er wel 12.

Daarna nog wel heerlijk genoten van mijn zelf meegebrachte koffie en lunch op het strand. En nu mogen we weer samen op afstand… Gezellig

Groet, Marja

Heb jij ook wat te vertellen over corona en je sport? Stuur je verhaal (kort!) en als het kan een foto (liggend formaat!) naar promotie@atletiekoirschot.nl 

Als de redactie het ook leuk of verschrikkelijk vindt plaatsen we het op deze website.

13 May '20

Wandelgroep weer van start

Vandaag gingen ook onze wandelaars weer de hei in. Er waren 12 deelnemers en het afstand houden van elkaar liep als vanzelf. Het was goed om na wekenlange afwezigheid weer op onze mooie hei rond te kunnen wandelen. 

12 May '20

Eerste jeugdtraining na corona-pauze

Vandaag was de eerste jeugdtraining na een pauze van 9 weken in verband met de corona-crisis. Het was ook de eerste buitentraining voor onze jeugd, na het winterseizoen in de zaal. Omdat ons veld in revisie is, weken we uit naar het voetbalveld van buurtvereniging De Heikneuters. Daar werden de pupillen in 3 groepen gesplitst, twee groepen bleven op het veld, een groep ging het Kemmerbos in. 

De trainers Léon, Annemieke, Ingrid, Thomas, Jan, René, Theodôr en nieuwe assistenttrainers Matthijs en Stijn kregen er al snel de gang in, kijk maar eens naar de foto's in het FOTOBOEK

  

(Omdat onze fotograaf tot de risicogroep behoort heeft hij de foto's met een lange telelens gemaakt).

8 May '20

Jaaa... het is zover!

Vandaag is er een nieuwsbrief verstuurd naar alle leden over de verruimde mogelijkheden om weer te gaan trainen. Hier volgt de tekst van de nieuwsbrief:

Beste sportvrienden,

Vanaf maandag 11 mei mogen onder voorwaarden de trainingen weer worden hervat. Het bestuur is nu in overleg met de trainers om te zien hoe we het inhoudelijk gaan aanpakken. Een dezer dagen komt de Atletiekunie met een aangepast protocol en dat nemen we als leidraad.

LET OP: de versoepeling van de coronamaatregelen is alleen mogelijk omdat er nu weer capaciteit op de IC-afdelingen in de ziekenhuizen is. Je mag er niet uit afleiden dat het gevaar voor besmetting geweken is.

We dienen er rekening mee te houden dat ons veld voorlopig niet beschikbaar is. Na het aanleggen van de beregeningsinstallatie start de firma Vogels op 18 mei met het bewerken en opnieuw inzaaien van het veld. Dan zal het tot half augustus duren voor we er weer gebruik van kunnen maken. Tot dan blijft de poort gesloten.

Ook het clubgebouw blijft voorlopig dicht en er wordt geen koffie geschonken. De trainer heeft een sleutel voor toiletbezoek en de EHBO-kist.

Er wordt nog gekeken hoe we het gaan regelen met benodigdheden uit de materiaalopslag. Deze moeten voor en na gebruik schoongemaakt worden.

Voor iedereen geldt:

 • Niet samen reizen in één auto, behalve gezinsleden.
 • Geen jassen bij elkaar in de auto leggen.
 • We houden nog steeds anderhalve meter onderlinge afstand aan.
 • Bij ziekteverschijnselen thuis blijven.
 • Heb je gezinsleden met koorts: thuis blijven.

Hier het voorlopige trainingsprogramma:

   
JEUGD, vanaf dinsdag 12 mei:

De trainingen zijn op het veld van buurtvereniging De Heikneuters, Koningshof 3. Er komt nog een uitgebreide brief met alle leefregels, de indeling van de groepen en het trainingsschema.

Dinsdag 18.30 uur: groep 1, 2 en 3
Dinsdag 19.30 uur: groep 4
Donderdag 18.30 uur: groep 1, 2 en 3
Donderdag 19.30 uur: groep 4

  

WANDELEN, vanaf woensdag 13 mei:
De wandelgroep vertrekt voorlopig elke zondag en woensdag vanaf ’s-Heerenvijvers.

Zondag 9.00 uur
Woensdag 13.30 uur

  

Deelnemers aan de volgende trainingen komen bij elkaar op het parkeerterrein van Sportcentrum De Kemmer. Daar kunnen ook fietsen worden gestald.

Er mogen maximaal 10 lopers in een groep. Zijn er meer deelnemers dan wordt de groep gesplitst.

Om de recreantentrainingen te ontlasten is er tijdelijk een woensdagmiddaggroep, deze start vanaf ’s-Heerenvijvers 

  

VRIJE TRAININGEN, vanaf zaterdag 16 mei:
Zaterdag 9.00 uur: niveau groep 3/4, vertrekplaats via de groepsapp “Een tandje erbij”
Zaterdag 9.00 uur: niveau groep 2/3, dag en vertrekplaats via de groepsapp “Duurloop zaterdag”

  

RECREANTEN, vanaf zondag 17 mei:
Zondag 9.30 uur: recreantentraining groepen 1, 2, 3 en 4
Woensdag 14.00 uur: niveau 2/3 vanaf ‘s-Heerenvijvers
Woensdag 19.00 uur: recreantentraining groepen 1, 2, 3 en 4

  

BOOTCAMP, vanaf maandag 18 mei:
Maandag 19.00 uur in het Kemmerbos
Donderdag 19.00 uur in het Kemmerbos

  

CLUBTRAININGEN, vanaf dinsdag 19 mei:
Dinsdag 19.00 uur in het Kemmerbos
Donderdag 19.00 uur gaat voorlopig niet van start

  

DE PLATAAN, vanaf woensdag 20 mei:
Woensdag 9.00 uur

  

3 May '20

Corona en mijn ambities (Kees Smetsers)

We hebben tijdelijk geen NIEUWS, geen UITSLAGEN, geen FOTO's, geen AGENDA en geen CLUBRECORDS. Maar om de bezoekers van onze website vast te houden maken we er toch iets van...

Lees hier hoe Kees Smetsers zich er doorheen slaat:

Door het coronavirus kan ik maandenlang geen wedstrijden lopen. Voor een hardloper is opgeven geen optie. En toch moet ook een hardloper accepteren dat hij zijn doel soms niet kan realiseren.

 • Toen ik door het redden van vissen rugklachten had gekregen, zo erg dat ik bijna niet meer kon lopen, toen moest ik accepteren dat ik even niet kon hardlopen.
 • Toen ik een paar jaar geleden heel erg bezig was om één keer Ad van Zelst proberen te verslaan, moest ik accepteren dat dit nooit zal lukken.
 • Toen ik een jaar geleden als 72-jarige bezig was om te proberen 12 kilometer in één uur te lopen, toen kwam ik één minuut tekort.

Door het coronavirus kan ik nu een paar maanden geen wedstrijden lopen, dat moet ik accepteren. Maar als alles voorbij is, dan ga ik er weer vol voor.

Heb jij ook wat te vertellen over corona en je sport? Stuur je verhaal (kort!) en als het kan een foto (liggend formaat!) naar promotie@atletiekoirschot.nl 

Als de redactie het ook leuk of verschrikkelijk vindt plaatsen we het op deze website.

1 May '20

Corona en een betere wereld (Pieter Smits)

We hebben tijdelijk geen NIEUWS, geen UITSLAGEN, geen FOTO's, geen AGENDA en geen CLUBRECORDS. Maar om de bezoekers van onze website vast te houden maken we er toch iets van...

Lees hier een filosofische beschouwing van Pieter Smits:

Bij mijn gilde (Sint Joris Gilde Oirschot) had ik voorgesteld om 'n vendelgroet te brengen aan de bewoners van verzorgingstehuis Sint Joris en wel op donderdag 23 april, zijnde de patroonsdag van de heilige Sint Joris. Toen ik 't voorstelde dacht ik nog mee te kunnen vendelen, maar door mijn schouderblessure ging dat helaas niet. Toen heb ik maar de organisatie op me genomen. Via de gemeente Oirschot had ik van de Eindhovense burgemeester Jorritsma, die verantwoordelijk is voor het corona-gebeuren in de regio, toestemming gekregen om in groepjes van 3 i.p.v. het algemeen toegestaan aantal van 2 op te kunnen treden. Ik wilde namelijk bij de vendelier ook een tamboer en bazuinblazer om het optreden indrukwekkender te maken. Een tamboer is trouwens geen makke boer maar 'n trommelaar. Vanaf 19.00 uur hebben we op 6 verschillende plekken rond 't verzorgingstehuis in groepjes van drie 'n vendeldemonstratie gegeven om zoveel mogelijk bewoners te bereiken. Gezien de reacties vonden ze 't erg leuk en gingen wij huiswaarts met de gedachte 'n goede daad te hebben verricht.

Zo brengt corona, benevens alle negatieve dingen, toch ook wel iets goeds teweeg. Door alle beperkingen leren we wellicht weer wat meer tot onszelf te komen, hetgeen misschien in de toekomst 'n betere wereld tot gevolg heeft. De huidige overdaad aan materialisme is wellicht teveel van 't goede, immers: overdaad schaadt! 't Kan wel iets minder, de aarde is niet onuitputtelijk maar het afval wel! Overigens las ik dat de top van de Himalaya sinds 30 jaar weer zichtbaar is door de schonere lucht. Dat ligt dus niet aan de boeren! Wel vind ik dat die er in Nederland en zeker in Brabant teveel zijn.

Het valt me op dat in 't gebied rond Uden de meeste slachtoffers vallen, dat was ook het gebied waar 'n jaar of 10 geleden de Q-koorts op z'n hoogtepunt was. Is dat toevallig toeval? Ik ben lid van 'n skatevereniging uit Veghel en zodoende skaten wij veel rond Uden. Daar zitten heel grote boeren. Als ze zitten zijn ze zelfs nog groter dan ik. Grapje, ik bedoel natuurlijk dat de bedrijven heel groot zijn.

Ook leren we om wat meer aandacht voor de medemensen te hebben. 't Mooiste zou zijn 'n zorgzame wereld waar mens en natuur centraal staan en niet geld, macht en egoïsme. Anderzijds kan 't ook zijn dat over 1 of 2 jaar iedereen corona vergeten is en alles weer als vanouds wordt. Da's echter niet te hopen, vind ik!

Tot slot: aangezien dit jaar alles wel zal worden afgelast, wens ik jullie alvast een fijne Kerst en een beter 2021!

Met sportgroet, Pieter Smits

Heb jij ook wat te vertellen over corona en je sport? Stuur je verhaal (kort!) en als het kan een foto (liggend formaat!) naar promotie@atletiekoirschot.nl 

Als de redactie het ook leuk of verschrikkelijk vindt plaatsen we het op deze website.

29 Apr '20

Corona op de grote stille heide (Pieter Smits)

We hebben tijdelijk geen NIEUWS, geen UITSLAGEN, geen FOTO's, geen AGENDA en geen CLUBRECORDS. Maar om de bezoekers van onze website vast te houden maken we er toch iets van...

Pieter Smits schrijft:

Hoi allen,

Afgelopen woensdag kregen we 't bericht: We mogen weer… een beetje!

Omdat 't alleen de jeugd betreft heb ik Ad van Zelst meteen gevraagd waar ik me kan opgeven als jeugdlid. Antwoord: Bij Sinterklaas, heb je z'n 06? Dat bevestigde ik, waarop Ad meteen reageerde met: je kunt ook wel 'n stukje schrijven voor de website i.v.m. corona.

In 't verleden heb ik wel 'ns tekst aangeleverd in Oirschots dialect (algemín beschoaft Orskots), maar naar ik later begreep hadden niet-rasechte Oirschottenaren daar moeite mee in die zin dat ze niet altijd begrepen wat ik schreef, alhoewel ik daar nu ook niet van verzekerd ben! Vandaar dat ik 't nu maar in onze moedertaal doe. Dat heet trouwens moedertaal omdat vader meestal toch niks te zeggen heeft!

Dat klopt ook wel want ik bracht eens wat afval naar de gemeente en daar was 'n man die gooide 'n 22-delige encyclopedie weg. Ik vroeg hem: waarom doe je dat? Nou, zei hij, ik krijg thuis de kans niet om iets te zeggen en mijn vrouw weet toch altijd alles veel beter.

Je begrijpt inmiddels waarschijnlijk wel dat dit geen stukje wordt maar 'n stuk. 'n Stuk spreekt me ook meer aan dan 'n stukje (haha)! Maar de werkelijke reden is dat Ad van Zelst me ooit heeft medegedeeld dat de tekst die ik ging schrijven niet meer dan 1.000 woorden mocht bevatten. Dat waren er toen ook precies 1.000, maar enkel en alleen maar omdat ik in 'n groot gedeelte van de tekst 5 woorden of meer aan elkaar schreef, anders waren het er ongeveer 2.000. Nu heeft hij me, waarschijnlijk door vergeetachtigheid, hetgeen ik me kan voorstellen omdat hij ook geen 73 meer is, geen restricties opgelegd, dus kan ik grenzeloos mijn gang gaan.

Nou mag ik van de huisarts wegens 'n sinusitis (kaakholte-ontsteking) en 'n overbelaste schouder, die vurrèkkus (oei, dè's Orskots) zeer doe, praktisch niks doen, dus ik heb de tijd. Zelfs wandelen gaat momenteel niet. Dit verhaal typen doet me al zeer zeer!

Sinds de lockdown, waarvan de intelligentie overigens discutabel is, maar waar ik hier verder niet op inga, heb ik tot aan twee weken geleden, toen ik moest stoppen wegens genoemde beletselen, iedere week met m'n zoon of dochter in de bossen en door de Oirschotse hei gelopen. We startten telkens vanaf 't parkeerterreintje aan 't einde van de Burgemeester Jan Smulderslaan. Omdat ik de weg wel 'n beetje ken in de hei, zocht ik 'n route uit van 11 km over stille paden en paadjes en zonder over de MTB-route te lopen om zo weinig mogelijk mensen te treffen. Op heel de route hebben we één keer 2 personen op dezelfde pad getroffen, voor de rest maar 1 persoon en 1 keer zelfs niemand. Hier blijkt 't voordeel van (ex-?) trainer te zijn waardoor je de weg kent in de hei. Daarom raad ik iedereen aan om je aan te melden als er weer 'n trainerscursus gegeven wordt.

Ik ben tevens 'n fanatiek skater, maar heb dat dit jaar nog niet gedaan omdat ik 't op de fietspaden veel te druk vind met alle risico's van dien.

Bij mijn gilde…

(En toen greep de redactie in en splitste het verhaal in tweeën, zodat je twee keer kunt lachen voor hetzelfde geld. Overmorgen het tweede deel van Pieters verslag).

Foto: het is doodstil op de hei, maar als je goed kijkt zie je heel in de verte Pieter lopen.

Heb jij ook wat te vertellen over corona en je sport? Stuur je verhaal (kort!) en als het kan een foto (liggend formaat!) naar promotie@atletiekoirschot.nl 

Als de redactie het ook leuk of verschrikkelijk vindt plaatsen we het op deze website.

27 Apr '20

Corona en toch nog hardlopen (Esther de Wert)

We hebben tijdelijk geen NIEUWS, geen UITSLAGEN, geen FOTO's, geen AGENDA en geen CLUBRECORDS. Maar om de bezoekers van onze website vast te houden maken we er toch iets van...

Hier wat Esther doet in de corona-tijd nu we niet meer kunnen trainen bij de club....

Mijn loopmattie Nicole en ik blijven stug doortrainen nu we niet meer met de club weg mogen.  We maken er onze eigen trainingen van met daartussen 1,5 meter afstand uiteraard. We wisselen lange duur, tempowisselingen en interval met elkaar af.

Elke woensdag, vrijdag en zondag spreken we trouw af bij 'het poortje' om vandaaruit onze route te lopen. Een enkele keer is het 8 km, maar meestal rond de 10 -12 km en de lange duur is tussen de 14-18 km. Omdat je na een training een rustdag in moet lassen zodat je lijf kan herstellen ben ik gaan wandelen. Lekker een uur of anderhalf gezellig wandelen, beetje bijkletsen met je vriendin (alhoewel echt spannende verhalen hebben we niet nu) en natuurlijk proberen we die 1,5 meter afstand te bewaren. Wel met hardloophorloge aan natuurlijk want ook nu wil ik weten, hoeveel ik heb gewandeld en hoe hard ik ga. Als het kan wil ik elke wandeling net iets sneller lopen dan de vorige... 

Eigenlijk kom ik er nu achter dat mijn hardlooptempo niet eens zoveel hoger ligt dan mijn wandeltempo. Shit zeg, dit is wel heel erg confronterend. Komt het nog ooit goed met mij? Ach wat maakt het eigenlijk ook uit. Ik kan lekker blessurevrij lopen. Haal er veel voldoening en energie uit en daar is het toch om te doen.

Ik wens iedereen veel gezondheid toe, blijf lief voor elkaar en hopelijk zien we elkaar snel weer bij 'ons clubje'

groetjes Esther de Wert 

Foto: Esther en Mieke kwamen de razende reporter tegen en dan ontkom je er niet aan...

Heb jij ook wat te vertellen over corona en je sport? Stuur je verhaal (kort!) en als het kan een foto (liggend formaat!) naar promotie@atletiekoirschot.nl 

Als de redactie het ook leuk of verschrikkelijk vindt plaatsen we het op deze website.

25 Apr '20

Corona en mijn gemiddelde snelheid (Ad van Zelst)

We hebben tijdelijk geen NIEUWS, geen UITSLAGEN, geen FOTO's, geen AGENDA en geen CLUBRECORDS. Maar om de bezoekers van onze website vast te houden maken we er toch iets van...

Lees wat Ad nou weer meegemaakt heeft:

Tot nu heb ik het goed vol kunnen houden, twee keer per week in mijn eentje hardlopen. Elke keer probeer ik wat variatie in mijn rondje aan te brengen. Wel minimaal 10 kilometer. De eerste keren had ik moeite om mijn tempo te bepalen. In een groep hoef ik daarover niet na te denken. Toen ik afgelopen woensdag via de legerplaats naar de Makro liep en langs het kanaal terug, heb ik bij elke helling snelheid gemaakt. Dat zijn er overigens meer dan je denkt, korte en langere. Het leek al wat op een echte training met die intervallen. Met Strava meet ik de afstand en mijn snelheid. Mijn snelste loopje liep ik in 11,6 km/u gemiddeld. Mijn doel is nu om 12 km/u op de 10 kilometer te halen.

Nou, gisteren lukte dat gemakkelijk, maar wel op de fiets. Mijn vaste rondje is van huis door de Boterwijksestraat naar Spoordonk, Moergestel en via Koningshoeven langs het kanaal terug. Dat is 32 kilometer en met mijn gemiddelde van 24,5 km/u bij stevige wind was ik niet ontevreden. Even een korte uitleg dat je het verlies aan snelheid bij tegenwind nooit kunt goedmaken met op de terugweg wind mee:

Een Dakota vliegt een traject met een snelheid van 300 km/u en een rugwind van 300 km/u. Op de heenweg, met wind mee, is het gemiddelde dus 600 km/u. Op de terugweg, met een tegenwind van 300 km/u, komt het vliegtuig nooit op zijn bestemming. De gemiddelde snelheid op en neer is dan 0 km/u.

Je ziet, tijd genoeg om wat te filosoferen in deze coronatijd.

Op de terugweg heb ik bij Biest-Houtakker nog een selfie gemaakt met de brem in de berm in volle bloei. Verder alleen een markolf, twee poelepetaten, een poedel en een klamper gezien.

Wie schrijft het volgende kletsverhaal?

Ad van Zelst

Heb jij ook wat te vertellen over corona en je sport? Stuur je verhaal (kort!) en als het kan een foto (liggend formaat!) naar promotie@atletiekoirschot.nl 

Als de redactie het ook leuk of verschrikkelijk vindt plaatsen we het op deze website.

23 Apr '20

We mogen weer... een beetje!

Goed nieuws! Binnenkort mogen de trainingen voor de jeugd weer worden hervat. Onze trainers zijn nu in overleg hoe we het gaan aanpakken voor de pupillen en voor de junioren. Ook is ons veld nu in groot onderhoud en kan daardoor niet of maar beperkt worden gebruikt. Het clubhuis blijft nog dicht.

Daar komen oplossingen voor, want we zijn allemaal enthousiast! Wel een verzoek om berichten via de WhatsApp-groepen af te wachten en niet zelf contact op te nemen met de trainers. Houd ook deze website in de gaten!

Dit zijn de verruimde maatregelen voor sporten, ze gelden van wo 29 april tot en met di 19 mei:

Kinderen tot en met 12 jaar mogen samen buiten sporten, mits georganiseerd en onder begeleiding. Zij hoeven daarbij geen 1,5 meter afstand van elkaar te houden.

Jongeren van 13 tot en met 18 jaar mogen samen buiten sporten, mits georganiseerd en onder begeleiding. Zij moeten onderling 1,5 meter afstand houden.

Verder:

- Officiële wedstrijden en competitie zijn verboden.
- Geen ouders langs het veld of op het terras.
- Bij klachten zoals koorts, hoesten of verkoudheid geldt ook voor jongeren nog steeds: blijf thuis.
- Het verbod op evenementen met een vergunnings- en meldplicht is verlengd tot 1 sept a.s.

22 Apr '20

Corona en een bedrijfsongeval (Adrie Louwers)

We hebben tijdelijk geen NIEUWS, geen UITSLAGEN, geen FOTO's, geen AGENDA en geen CLUBRECORDS. Maar om onze bezoekers vast te houden maken we er toch iets van...

Lees het bloederige verhaal van Adrie:

Zoals velen van jullie weten heb ik ongeveer 10 weken geleden onenigheid gehad met een grote slijptol. Hij had andere plannen dan ik en ging z’n eigen weg. Helaas in mijn voet. Pees door en een diepe wond. Geopereerd, na een week gips erom, enz. Nog een ontsteking er bovenop en het herstel duurde lang, zeker als je weer vooruit wilt.

Eindelijk, na twee maanden mocht ik mijn voet weer voorzichtig gaan belasten. Dus ik mijn loopschoenen weer tevoorschijn gehaald en wat denk je, ik kon er niet in. Mijn voet was nog te veel opgezet. Dat was een tegenvaller, maar diehad ik al meer gehad en dan geldt ook voor mij: POSITIEF blijven, het komt goed.

Het kwam ook goed, na 14 dagen pasten de schoenen weer. Veters losjes aangetrokken en… ja het ging. Ik had een rondje van 2 km in gedachten. Het lijkt niet veel, maar ik was blij als een hond met 7 ........ Ik ging van start, maar na 700 meter stond ik stil en te hijgen als een paard. Geen conditie meer, eventjes op adem komen en nog rustiger mijn rondje afgemaakt. Niet opgeven, komt goed. 

Mijn volgende rondje was 3 km. Ging goed. Toen 5 en 6 en de 7,2 rond Wit Holland is het volgende doel. Het komt goed. Voor hen die nu niet of weinig lopen wil ik zeggen: maak je niet ongerust dat je niet meer mee kan als we straks weer in groepen mogen lopen. We starten weer heel rustig op en houden rekening met de omstandigheden. 

Sportieve groet, Adrie Louwers 

Heb jij ook wat te vertellen over corona en je sport? Stuur je verhaal (kort!) en als het kan een foto (liggend formaat!) naar promotie@atletiekoirschot.nl 

20 Apr '20

Corona en onze wandelaars (Martien van Geenen)

Nu onze activiteiten voorlopig zijn afgelast droogt onze website op! We hebben tijdelijk geen NIEUWS, geen UITSLAGEN, geen FOTO's, geen AGENDA en geen CLUBRECORDS. Maar om onze bezoekers vast te houden gaan we er toch iets van maken...

Lees hoe Martien het ondergaat:

Het is triest! Pasen is al geweest en na de Wintelrese wandeling met Wim hebben we nog amper samen kunnen wandelen. Ook nu met die mooie dagen, uitermate geschikt om het ontluikend groen te aanschouwen en de zomerse wandelspullen weer in het zicht te leggen. Tja, in het zicht! Nog niet om aan te doen!

Maar we zien vooruit, gaan als het kan toch ...stiekem... naar de hei (alleen!). Zien er bijna niemand dus...

Ik wens jullie sterkte met je familie en omgeving opdat we er allemaal zo goed mogelijk doorheen komen. En laten we hopen: in mei zijn we er weer bij!

Als ik iemand kan helpen, met iets groots of kleins, laat gerust even weten! Heb er tijd voor!

Martien van Geenen

Heb jij ook wat te vertellen over corona en je sport? Stuur je verhaal (kort!) en als het kan een foto (liggend formaat!) naar promotie@atletiekoirschot.nl 

Als de redactie het ook leuk of verschrikkelijk vindt plaatsen we het op deze website.

19 Apr '20

Recordpoging Bas Lemmens geslaagd

Vandaag was de dag waarop Atletiek Oirschot en de Stichting Loopgroep Bali Runners de Groene Woud Lente Trail zouden organiseren. De opbrengst hiervan was bestemd voor hulp voor kinderen met een beperking in Indonesië. Nu het evenement vanwege het coronavirus niet door kon gaan en de Stichting Loopgroep Bali Runners geen inkomsten had, bedacht Bali Runner Bas Lemmens het volgende: solo een halve marathon lopen om geld in te zamelen.

Een verslag ven Kees Smetsers:

Als Bas deze morgen bij de nieuwe loopbrug in Oirschot staat weet hij nog niet dat zijn actie een bedrag van 700 euro op gaat leveren. Samen met zijn loopmaatje Henk van Gerven begint hij om 9 uur aan de 21 kilometer lange tocht langs het Wilhelminakanaal naar Biest-Houtakker en terug. De eerste kilometer gaat in 5:02 minuten en dat is veel te snel. Het duurt even, maar dan heeft Bas zijn goede tempo gevonden en onder begeleiding van de ervaren marathonloper Henk van Gerven vliegen de kilometers voorbij. Onderweg krijgt Bas water aangereikt van zijn loopmaatjes van de Bali Runners, die met hem meefietsen.

Het wordt al snel duidelijk dat Bas zijn persoonlijke record gaat verbeteren. Maar toch lijkt het even fout te gaan als hij zich verslikt in zijn kauwgum. Gelukkig herstelt hij zich snel en in de laatste kilometers kan hij zelfs nog versnellen. De meters voor de eindstreep legt hij in volle sprint af en hij finisht in een tijd van 1:52:24 uur. Daarmee verbetert hij zijn persoonlijke record op de halve marathon met meer dan 11 minuten!

Even later komt burgemeester Judith Keijzer een cheque van 700 euro overhandigen aan Bas en die is daar natuurlijk heel blij mee, want zo’n groot bedrag had hij niet verwacht. Het niet doorgaan van de Groene Woud Lente Trail is op deze manier voor een deel goed gemaakt. Voorzitter Henk van den Oord van de Bali Runners bedankt Bas en alle aanwezigen voor deze mooie gebeurtenis, een lichtpuntje in deze moeilijke tijd van het coronavirus. Hij maakt tevens van de gelegenheid gebruik om de burgemeester een startbewijs voor de Groene Woud Lente Trail van volgend jaar aan te bieden.

Henk van den Oord beloofde voor de recordpoging aan Bas dat hij in oktober samen met Bas de hele marathon van Eindhoven gaat lopen als deze onder de 1:53:00 zou blijven. Deze belofte zal hij natuurlijk nakomen en vormde een mooie afsluiting van deze unieke gebeurtenis.

Foto: Bas en Henk lopen Oirschot binnen, nog een kilometertje! Meer foto’s in het FOTOBOEK

18 Apr '20

Aanleg beregeningsinstallatie

In de droge zomers van de afgelopen jaren bood ons veld een troosteloze aanblik. Het was niet meer groen te krijgen. Na inschakeling van deskundigen was de conclusie dat er maar één oplossing was: het aanleggen van een beregeningsinstallatie. De planning was om dat in juni te doen, maar omdat onze activiteiten vanwege de coronacrisis toch stil liggen is het werk naar voren gehaald. Afgelopen vrijdag is onze onderhoudsploeg begonnen met het uitrollen en ingraven van 3 kilometer (!) waterslangen en zijn de eerste graafwerkzaamheden gedaan.

Vandaag is het werk voortgezet met het aanleggen en aansluiten van de aansluitpunten. Onze vrijwilligers - Martien van Geenen, Toon Erven, Pieter Raijmakers, Theo Neggers, Toon de Croon, Anthony van Hout en Danny van Overdijk - kregen hierbij professionele hulp van Ruud van Heerbeek en Theo van Mierlo van het Oirschotse bedrijf Tuinwater.

Foto: Bijna 3 kilometer waterslang wordt onder de grond gestopt. Jammer dat je er straks niks meer van ziet! Meer foto’s in het FOTOBOEK

18 Apr '20

Corona en wat Ton ervan vindt (Ton Smetsers)

Nu onze activiteiten voorlopig zijn afgelast droogt onze website op! We hebben tijdelijk geen NIEUWS, geen UITSLAGEN, geen FOTO's, geen AGENDA en geen CLUBRECORDS. Maar om onze bezoekers vast te houden gaan we er toch iets van maken...

Ton schreef nog een echte papieren brief:

Pasen is normaal gesproken al geen opmerkelijke periode, maar nu alle evenementen zijn afgeblazen vanwege het coronavirus gebeurt er bijzonder weinig. Kan ik op andere Paasdagen wel eens een Paasloopje meepakken of een terras bezoeken, deze Pasen van 2020 is daar geen gelegenheid voor. Het coronavirus – niet het biermerk, maar een gevaarlijke griepvariant – dwingt alle verenigingen en ondernemingen om hun activiteiten voorlopig te staken. De enige activiteiten die mogelijk zijn, zijn winkelen bij vooral supermarkten en wandel- en fietstochten.

Dan heb ik nog geluk dat ik niet tot de risicogroep behoor, dan ben je aan huis gekluisterd zoals dat heet. Bejaarden komen helemaal in een isolement door hun geringe weerstand. Anderen worden ook beperkt in hun bewegingen: het RIVM bepaalt dat iedereen minstens 1,5 meter afstand houdt, zijn handen regelmatig wast en materialen regelmatig reinigt. Ik hoop maar dat dit virus gauw bestreden is, zodat iedereen zijn normale zaken op kan pakken.

Ik snap dat het voor iedereen moeilijk is, maar we moeten toch maar proberen de richtlijnen in acht te nemen tot het gevaar geweken is. Door goed op jezelf en elkaar te letten, zijn deze dagen toch wel op een draaglijke manier door te komen.

Ton Smetsers

Heb jij ook wat te vertellen over corona en je sport? Stuur je verhaal (kort!) en als het kan een foto (liggend formaat!) naar promotie@atletiekoirschot.nl 

Als de redactie het ook leuk of verschrikkelijk vindt plaatsen we het op deze website.

17 Apr '20

Corona en een recordpoging (Kees Smetsers)

We hebben tijdelijk geen NIEUWS, geen UITSLAGEN, geen FOTO's, geen AGENDA en geen CLUBRECORDS. Maar om onze bezoekers vast te houden maken we er toch iets van...

Bas Lemmens helpt kinderen in Indonesië

Bas Lemmens werkt bij Zorginstelling Sint Joris en is lid van Loopgroep Bali Runners. Nu het coronavirus de wereld in zijn greep houdt is bij Bas het idee ontstaan om iets positiefs te doen voor mensen in nood. Bas gaat aanstaande zondag een halve marathon lopen, waarbij hij zijn persoonlijk record van 2:03:23 uur wil verbeteren. Bas loopt onder begeleiding van Henk van Gerven en gaat met zijn poging geld ophalen voor hulpverlening aan kinderen in Indonesië.

Sponsoring gaat als volgt:

Maak € 2,50 over op bankrekening NL34 RABO 0316590371 t.n.v. Stichting Loopgroep Bali Runners met vermelding van naam, e-mailadres en de geschatte tijd die Bas gaat lopen.

Degene die de tijd van Bas het dichtste benadert wint een prijs, die door Bas persoonlijk wordt bezorgd. De winnaar kan kiezen uit een taart, een paar hardloopsokken of een inschrijfbewijs voor de Groene Woud Lente Trail van 2021.

Meedoen kan tot en met vrijdag 17 april. Uiteraard kun je meerdere malen meedoen en als je te laat bent kun je natuurlijk altijd nog een bijdrage overmaken om dit goede doel te steunen. De door Bas gelopen tijd en de winnaar van de prijs zal op maandag 20 april bekend worden gemaakt op de websites www.balirunners.nl en www.atletiekoirschot.nl

Bas vertrekt zondag om 9.00 uur bij de nieuwe loop/fietsbrug in Oirschot, aan de kant van het Standaardplein. Hij loopt dan langs het Wilhelminakanaal via Haghorst naar Biest Houtakker en weer terug. Inmiddels is er al 517,50 euro opgehaald voor de kwetsbare kinderen in Indonesië. Dat is voldoende om de operatie van een kind met een loopbeperking (klompvoet) te financieren.

O, en even voor de duidelijkheid: het is niet de bedoeling dat we allemaal mee gaan lopen. Maar langs de kant staan en aanmoedigen zou natuurlijk geweldig zijn. Houd afstand!

Foto: Bas Lemmens tussen zijn Bali-Runnersvrienden Johan Pijnenburg en Henk van den Oord.

Heb jij ook wat te vertellen over corona en je sport? Stuur je verhaal (kort!) en als het kan een foto (liggend formaat!) naar promotie@atletiekoirschot.nl 

Als de redactie het ook leuk of verschrikkelijk vindt plaatsen we het op deze website.

16 Apr '20

Corona had ons bijna te pakken (Ria Pijnenburg)

Nu onze activiteiten voorlopig zijn afgelast droogt onze website op! We hebben tijdelijk geen NIEUWS, geen UITSLAGEN, geen FOTO's, geen AGENDA en geen CLUBRECORDS. Maar om onze bezoekers vast te houden gaan we er toch iets van maken...

Lees de belevenissen van Ria:

Hoi medelopers,

Door al die Corona perikelen, regels en beperkingen staat ieder zijn leven op zijn kop. Het was zo gewoon, twee keer per week even snel naar de club, verstand op nul en gewoon lekker even niks anders als lopen en een beetje kletsen. Gewoon mijn hoofd leeglopen na een drukke dag. Maar nu: geen drukke dag, geen sport, geen feestjes, etc. etc. Heel vreemd.

Enkele weken terug kreeg mijn man plots allerlei klachten die bij Corona horen. Flink koorts etc. Dan schrik je toch, niemand kan je zeggen hoe dit verloopt. Maar gelukkig zijn we beiden nu weer supergezond en hebben zeker drie weken netjes in quarantaine gezeten.

Ik dacht altijd dat ik niet genoeg discipline had om alleen te gaan lopen. Maar nu ik geen keuze had, ben ik toch alleen gaan lopen. Maar zonder loopmaatjes weet ik helemaal niet of ik wel goed bezig ben. Ik doe zomaar wat. Maar ik heb ineens zoveel tijd, ik had juist de overstap gemaakt om te stoppen met mijn werk in de apotheek en me helemaal te focussen op mijn pedicure praktijk. Lekker zelfstandig zijn. Dat loopt even helemaal anders.

Afgelopen zaterdag had ik met Joan afgesproken om toch een keertje samen te gaan lopen. We spreken goed af om flink afstand te houden, zeker nu blijkt dat ook anderhalve meter niet voldoende is. En dat lukt. We hebben heerlijk gelopen, in het zonnetje, samen hetzelfde tempo. Ik was zo blij. Dat is misschien ook wel iets positiefs, dat je nu enorm waardering hebt voor veel dingen die eerst zo vanzelfsprekend waren en nu ineens iets speciaals. Wat geweldig dat de natuur lekker zijn gang gaat. Je ziet het elke dag groener en mooier worden.

En juist vanmorgen komen we Ad tegen. We zien hem in zijn eentje supersnel rennen. Wat enorm knap. Natuurlijk heeft hij zijn camera bij en wil ons graag op de foto zetten. Meteen met het verzoek of we een stukje willen schijven. Natuurlijk, wij blijven onze club steunen en komen straks weer heeeel graag terug.

Allemaal gezondheid en effe volhouden.

Groetjes en tot ziens, Ria Pijnenburg

Foto: Joan (links) en Ria houden afstand!

Heb jij ook wat te vertellen over corona en je sport? Stuur je verhaal (kort!) en als het kan een foto (liggend formaat!) naar promotie@atletiekoirschot.nl 

Als de redactie het ook leuk of verschrikkelijk vindt plaatsen we het op deze website.

14 Apr '20

Corona en een onverwachte ontmoeting (Godelieve en Thea)

Nu onze activiteiten voorlopig zijn afgelast droogt onze website op! We hebben tijdelijk geen NIEUWS, geen UITSLAGEN, geen FOTO's, geen AGENDA en geen CLUBRECORDS. Maar om onze bezoekers vast te houden gaan we er toch iets van maken...

Een verslagje van Thea en Godelieve:

We lopen al jaren ons wekelijks rondje naar de Makro. Normaal gesproken komen we groepen schooljeugd en een paar loslopende honden tegen. Maar in deze "crisis" tijd stonden we oog in oog met onze clubfotograaf :-) 

Ik hoop dat we elkaar binnenkort in goede gezondheid treffen bij onze club.

Sportieve groeten van Godelieve en Thea 

Heb jij ook wat te vertellen over corona en je sport?. Stuur je verhaal (kort!) en als het kan een foto (liggend formaat!) naar promotie@atletiekoirschot.nl 

Als de redactie het ook leuk of verschrikkelijk vindt plaatsen we het op deze website.

12 Apr '20

Corona zet onze wereld op z'n kop (Rick van der Schoot)

Nu onze activiteiten voorlopig zijn afgelast droogt onze website op! We hebben tijdelijk geen NIEUWS, geen UITSLAGEN, geen FOTO's, geen AGENDA en geen CLUBRECORDS. Maar om onze bezoekers vast te houden gaan we er toch iets van maken...

Rick van der Schoot schrijft wat onze jeugd doet:

In de plaats van atletiektraining doen we kunstjes op de trampoline!

Groeten van Franky, Dries, Jilles, Sven en Rick

(Redactie: Rick stuurde er enkele filmpjes bij, maar die kunnen we (nog) niet op de website plaatsen. De foto is uit een van de filmpjes geknipt en daardoor helaas onscherp. Toch bedankt Rick!)

Heb jij ook wat te vertellen over corona en je sport?. Stuur je verhaal (kort!) en als het kan een foto (liggend formaat!) naar promotie@atletiekoirschot.nl 

Als de redactie het ook leuk of verschrikkelijk vindt plaatsen we het op deze website. 

10 Apr '20

Corona brengt mijn sportieve leven in de war (Kees Smetsers)

Nu onze activiteiten voorlopig zijn afgelast droogt onze website op! We hebben tijdelijk geen NIEUWS, geen UITSLAGEN, geen FOTO's, geen AGENDA en geen CLUBRECORDS. Maar om onze bezoekers vast te houden gaan we er toch iets van maken...

Een bijdrage van Kees Smetsers:

Hardlopen hoort bij het leven, zoals het strand bij de zee hoort. Als ik niet meer zou kunnen hardlopen, dan zou mijn leven een stuk minder mooi zijn. Hardlopen geeft mij energie om ondanks mijn leeftijd nog dingen te kunnen doen die ik niet voor mogelijk hield. Door het hardlopen ga ik uitdagingen aan, zoals het lopen van een marathon toen ik 72 jaar was. Door het hardlopen durf ik zelfs mee te doen aan een kwart-triatlon, ondanks dat ik nooit goed heb kunnen zwemmen. Het hardlopen heeft mij vrienden voor het leven gebracht, bij Atletiek Oirschot en bij de Bali Runners. Het coronavirus heeft mijn sportieve leven nu even in de war gebracht, maar deze vriendschap zal altijd blijven, wat er ook gebeurt.

Foto: finish van de Triathlon Het Groene Woud 2018, met Henk van Gerven, Kees Smetsers, Piet van Oirschot

Heb jij ook wat te vertellen over corona en je sport?. Stuur je verhaal (kort!) en als het kan een foto (liggend formaat!) naar promotie@atletiekoirschot.nl 

Als de redactie het ook leuk of verschrikkelijk vindt plaatsen we het op deze website. 

8 Apr '20

Corona en de bestuursvergadering (Hennie van Rijt)

Nu onze activiteiten voorlopig zijn afgelast droogt onze website op! We hebben tijdelijk geen NIEUWS, geen UITSLAGEN, geen FOTO's, geen AGENDA en geen CLUBRECORDS. Maar om onze bezoekers vast te houden gaan we er toch iets van maken...

Een woordje van onze voorzitter:

Hallo allemaal,

Nu we nog steeds te maken hebben met de beperkingen die onze regering ons oplegt vanwege de coronacrisis, houden wij als bestuur toch onze maandelijkse vergadering. Onze vergaderingen zijn nu online. Ondanks dat het verenigingsleven nagenoeg stil ligt zijn er toch verschillende zaken te bespreken.

De afgelopen weken hebben wij een aantal activiteiten moeten afgelasten. Er is nu ook besloten om de JANS-dag in juni niet te laten doorgaan. Hoewel wij nog niet weten hoe de coronamaatregelen in juni zullen zijn, vinden wij het niet verantwoord om op deze dag met zoveel mensen bij elkaar te zijn. Juryleden moeten overleggen met elkaar en kunnen dan geen 1,5 meter van elkaar staan. Bovendien is het de vraag of er zich voldoende vrijwilligers zullen melden.

Heel jammer is natuurlijk het uitstellen van verschillende activiteiten binnen onze club, maar onze gezondheid blijft het belangrijkste. Voorzichtig komen er wat meer positieve berichten naar buiten en laten we hopen dat we binnenkort weer gezamenlijk kunnen trainen, wandelen en natuurlijk koffiedrinken.

Het bestuur heeft wel besloten om door te gaan met het onderhoud van het atletiekveld

Wat ons betreft: blijf gezond, zorg dat je conditie op peil blijft, maar ga niet in groepjes lopen. Wij hopen jullie op korte termijn weer te ontmoeten. Tot dan!

Namens het bestuur van Atletiek Oirschot,
Hennie van Rijt, voorzitter

Foto: de bestuursvergadering van afgelopen maandag: Leny, Cees, Toon, Hennie. Jac deed met de telefoon mee.

Heb jij ook wat te vertellen over corona en je sport?. Stuur je verhaal (kort!) en als het kan een foto (liggend formaat!) naar promotie@atletiekoirschot.nl 

Als de redactie het ook leuk of verschrikkelijk vindt plaatsen we het op deze website. 

7 Apr '20

Corona en mijn loopschema (Cees van Eijk)

Nu onze activiteiten voorlopig zijn afgelast droogt onze website op! We hebben tijdelijk geen NIEUWS, geen UITSLAGEN, geen FOTO's, geen AGENDA en geen CLUBRECORDS. Maar om onze bezoekers vast te houden gaan we er toch iets van maken...

Cees van Eijk schrijft:

Coronavirus, dus geen trainingen van de club. Dit betekent dat ik zelf aan de slag moet. Ik wil wel graag twee keer per week trainen. Dus ik plan twee vaste tijdstippen, want dat werkt voor mij het best. Op woensdagavond doe ik een korte intervaltraining zoals tempowisselingen, climax, piramideloop en korte/lange interval. Van huis uit langs de Bestseweg, want die is goed verlicht. Halverwege draai ik om en loop ik weer terug. Een rustige training van ongeveer 45 minuten. Zo heb ik toch een beetje afwisseling in mijn trainingen. 

Maar ik wil ook graag kilometers maken en dat vind ik alleen wel erg saai. Dat was ook een van de redenen dat ik ben gaan lopen bij onze club. Maar toen dacht ik aan de 10 km route van Martien van de Ven. Hij heeft deze route uitgezet bij 's-Heerenvijvers. De markeringen zijn aangebracht op de bomen en zijn als volgt: 1 horizontale blauwe streep: rechtsaf, 2 horizontale blauwe strepen: linksaf en een verticale blauwe streep is rechtdoor.

De route begint bij de achterste poort van 's-Heerenvijvers, daar ga je links en dan de eerste rechts. Ik had al gehoord dat de route niet altijd even gemakkelijk was te vinden. Nou dat klopt ook. Elke week kwam ik een stukje verder op de route, maar raakte dan toch weer de weg kwijt. Afgelopen zondag heb ik de gehele route gevonden

Een mooie tocht door de bossen met een lengte van 14,5 km, als ik vanuit huis vertrek.  Omdat je de weg een beetje moet zoeken wordt het een soort speurtocht en is het ook niet zo saai om alleen te lopen. En als je 's morgens vroeg gaat kom je ook regelmatig reeën tegen.

Nog een laatste tip: als je geen markering ziet dan loop je gewoon rechtdoor. Veel loopplezier.

Heb jij ook wat te vertellen over corona en je sport?. Stuur je verhaal (kort!) en als het kan een foto (liggend formaat!) naar promotie@atletiekoirschot.nl 

Als de redactie het ook leuk of verschrikkelijk vindt plaatsen we het op deze website. 

5 Apr '20

Corona en mijn marathondroom (Edwin van de Ven)

Nu onze activiteiten voorlopig zijn afgelast droogt onze website op! We hebben tijdelijk geen NIEUWS, geen UITSLAGEN, geen FOTO's, geen AGENDA en geen CLUBRECORDS. Maar om onze bezoekers vast te houden gaan we er toch iets van maken...

En nu het verhaal van Edwin van de Ven

Vandaag, 5 april 2020, stond al ruim een half jaar dik omcirkelt in mijn agenda. Ik zou in Rotterdam mijn derde marathon gaan lopen. Maar het liep zoals inmiddels wel bekend allemaal wat anders. Echt verschrikkelijk balen natuurlijk, maar laten we vooropstellen dat dit het enige juiste besluit is dat genomen kon worden.

Na al behoorlijk wat wedstrijden op allerlei afstanden te hebben gelopen bleef er nog één ultieme uitdaging over.

DE MARATHON 

Vorig jaar besloot ik in Rotterdam voor mijn eerste marathon te gaan. Had niet echt een tijd als doel gesteld, gewoon uitlopen daar ging het om. Had me natuurlijk stiekem toch bedacht dat 12 km/uur gemiddeld toch minimaal zou moeten lukken. Uiteindelijk liep ik hem in 3:22:41 (12,49 km/uur). Doel gehaald!

Na de marathon ging het trainen gewoon door omdat ik ook meedeed aan de triathlon. Iets meer fietsen, iets minder lopen, maar de conditie en uithoudingsvermogen bleven zo wel op peil. Aangezien ik zo goed in vorm was gebleven begon het toch wel te kriebelen om misschien in Eindhoven mijn tweede marathon te gaan lopen. Deze was echter al over twee maanden. Ik besloot om eerst maar te gaan trainen en als ik het aantal kilometers snel genoeg kon opbouwen zou ik me pas inschrijven.

Trainingen gingen goed, dus op het laatste moment toch nog ingeschreven. Deze keer was het doel minimaal 13 km/uur gemiddeld. Uiteindelijk werd het een grote deceptie: 3:40:56 (11,46 km/uur). De eerste helft ging super, liep heel gemakkelijk mooi op schema. Maar na 24 km kwam ik al de man met de hamer tegen. Het vervolg leek nergens meer op. Heb nog nooit zo afgezien tijdens het hardlopen. Toen ik uiteindelijk over de finish kwam dacht ik, dit doe ik nooit meer.

Een paar dagen later was ik echter alweer uit op revanche. Zondag 5 april in Rotterdam moest het dan maar gaan gebeuren, mijn derde marathon in 13 km/uur gemiddeld. Na een maandje vakantie begon ik in januari aan een nieuwe marathon-cycle. De duurlopen gingen al snel weer heel goed, alleen de snelheid wou nog niet echt. Als voorbereiding liep ik samen met Martijn 15 km tijdens de Kruikenloop. De week erop stond er een snelheidstest op het programma tijdens de 10 km Rico Salvettiloop. Zat nog steeds wel 2,5 minuten van mijn PR af, maar de snelheid begon te komen.

Martijn had inmiddels ook besloten om de marathon te gaan lopen. Dat was fijn want de langste trainingen kwamen nog. En die zijn met zijn tweeën leuker dan alleen. Ondertussen begon het coronavirus steeds meer uit te breiden. Het ene na het andere evenement wordt afgelast. Ook verschillende grote stadsmarathons gingen niet meer door. Maar Rotterdam ging nog steeds door. Dus een beetje tegen beter weten in maar gewoon doortrainen. Het was inmiddels alweer tijd voor de eerste 35 km training. Een paar dagen later kwam dan toch uiteindelijk het bericht dat ik al aan zag komen. De marathon ging niet door. Natuurlijk verschrikkelijk balen. 

En nu?

Inmiddels is er een nieuwe datum bekend voor de Marathon van Rotterdam: 25 oktober. Heb nu een halfjaar extra tijd om te trainen. Dus dan maar echt voor een supertijd gaan. Het plan is nu om regelmatig flinke duurlopen te blijven lopen. Maar vooral ook flink aan mijn snelheid te gaan werken. En vanaf augustus weer echt specifiek voor de marathon trainen. In Eindhoven wil ik dan dit jaar als voorbereiding de halve marathon lopen en twee weken later dan alsnog Rotterdam.

Mocht je geïnspireerd zijn geraakt, er komen waarschijnlijk nog genoeg startbewijzen te koop voor Rotterdam.

Ik ga, je mag/kan altijd aansluiten.

Edwin van de Ven

Heb jij ook wat te vertellen over corona en je sport? Stuur je verhaal (kort!) en als het kan een foto (liggend formaat!) naar promotie@atletiekoirschot.nl 

Als de redactie het ook leuk of verschrikkelijk vindt plaatsen we het op deze website. 

3 Apr '20

Corona en een opgeruimde zolder (Toon de Croon)

Nu onze activiteiten voorlopig zijn afgelast droogt onze website op! We hebben tijdelijk geen NIEUWS, geen UITSLAGEN, geen FOTO's, geen AGENDA en geen CLUBRECORDS. Maar om onze bezoekers vast te houden gaan we er toch iets van maken...

We hebben nu de tijd om schuurtjes en zolders op te ruimen. Zo ook Jan Heijms. Jan kwam bij het opruimen van zijn zolder twee fotoalbums tegen uit de begintijd van zijn loopcarrière. Er staan onder meer foto’s in van de Marathon Rotterdam op 19 april 1998.

Een samenvatting uit een verslag in de Spike van mei 1998, geschreven door Toon de Croon:

Voor deze marathon werd door 6 leden getraind: Jan Heijms, Hennie van Rijt, Henk van den Heuvel (de man van Tineke), Nellie van Beers, Toon de Croon en Martien Verbruggen (de man van Joanna, helaas in 2009 overleden). Door blessures van uiteenlopende aard moesten Nellie, Toon en Martien de trainingen staken. Ze gingen wel als supporter mee naar Rotterdam. Daar hadden ze nog iets leuks bedacht: Omdat Toon zijn geblesseerde knie moest ontzien was er een rolstoel meegegaan en daar werd Toon ingezet, voorzien van een conducteursbord en bijbehorende pet: opa Flodder! Dat zorgde voor veel hilariteit langs het parcours.

Voor Jan Heijms was het zijn derde marathon, nadat hij in 1995 Eindhoven en in 1997 met Hennie Antwerpen gedaan had. Hij liep een mooi PR in 3:38:36 uur.

Ook Hennie liep de wedstrijd uit, maar voor hem verliep de tweede helft minder. Hij kwam leeg over de finish in 4:08:23 uur. In Antwerpen had hij nog 3:51:37 gelopen.

Henk was in vorm: hij noteerde een tijd van 3:17:02 uur in zijn derde marathon. Een tijd waar onze leden tegenwoordig alleen maar van kunnen dromen.  

Jan Heijms zou in 2004 nog een keer in Rotterdam lopen en hield het toen na vier marathons voor gezien. Hennie liep na deze wedstrijd geen marathons meer en Henk liep in 2004 in Rotterdam nog een tijd van 2:48:10 uur, zijn beste prestatie in 21 marathons. 

(foto: Henk, Jan en Hennie voor aanvang van de wedstrijd)

Heb jij ook wat te vertellen over corona en je sport?. Stuur je verhaal (kort!) en als het kan een foto (liggend formaat!) naar promotie@atletiekoirschot.nl 

Als de redactie het ook leuk of verschrikkelijk vindt plaatsen we het op deze website. 

31 Mar '20

Corona en de Rotterdam Marathon (Martijn van Straten)

Nu onze activiteiten voorlopig zijn afgelast droogt onze website op! We hebben tijdelijk geen NIEUWS, geen UITSLAGEN, geen FOTO's, geen AGENDA en geen CLUBRECORDS. Maar om onze bezoekers vast te houden gaan we er toch iets van maken...

Hier een verhaal van Martijn:

Dit gaat hem niet worden vrees ik!

In december 2018 ben ik begonnen met hardlopen. Nu had ik het idee om er een pittige uitdaging van maken en een stip op de horizon te zetten. Ik heb altijd al gedroomd van de marathon dus dat gaat het worden. Dit plan was niet realistisch en doordacht, maar aan inzet en motivatie lag het niet.

Nou welke gaat het dan worden? De hardloopagenda erbij gepakt. Alles voor de zomer kunnen doorstrepen want in een half jaar van nul naar maraton kan echt niet. Dan moet het Eindhoven worden. Mooi voor het thuispubliek, super! Begonnen met wedstrijden van 10 km en door voor de halve marathon. Deze kan niet individueel gelopen worden in Rotterdam, dus dan maar de halve in Utrecht. Het doel was binnen 2 uur en daar zat ik met een tijd van 1:46 ruim onder.

Toen ben ik gaan kijken of m'n gestelde doel wel reëel en haalbaar was. Na wat studie en verdieping bleek dat het niet zo makkelijk zou worden. Conditioneel en qua opbouw van de spieren zat het wel goed. De pezen en aanhechtingen hebben echter wel meer tijd nodig om niet overbelast te raken. Nou we zien wel waar het schip strand, dacht ik. Dat bootje liep vast in juni, toen begon het lichaam tegen te stribbelen. Een overbelasting in m'n linkerkuit, de aanhechting tussen spier en bot. Dit gaat 'm nog niet worden!

Met veel tegenzin m'n inschrijving in Eindhoven 2019 van de hele omgezet naar een halve maraton. Zoals de geleerden hadden voorspeld. Ik was tot 28 km gekomen met trainen. Door fysiobehandelingen was het gelukkig niet nodig om te stoppen met trainen. Twee maanden halveren van de itensiteit en vier behandelingen met dry-needling waren nodig om klachtenvrij te worden. Daarna weer rustig opbouwen en in de winter regelmatig 20 km+ blijven lopen, dan kan ik weer snel opbouwen als ik wil.

Vanaf januari dit jaar elke week 40 tot 60 km of meer getraind  Regelmatig met Edwin van de Ven, qua tempo de ideale trainingsmaat. Qua gezelligheid en logistiek gezien is met z'n tweeën toch wel veel beter. Edwin was van plan om op 5 april Rotterdam te lopen. Ik dacht in februari dat zou ik ook wel willen, want ik merk dat ik weer een doel moet hebben. Waarom niet Rotterdam? Echter, de inschrijving zat al vol. Toch op Marktplaats een kaartje van iemand over kunnen nemen en aan de bak gegaan. Trainingen ingepland van twee x 35 en twee x 30 km. Maar toen kwam het bericht...

De coronacrisis begon en ik had snel in de gaten dat Rotterdam hem niet ging worden. Eén miljoen mensen bij elkaar in de stad, want zo druk was het vorig jaar. Het bericht kwam en voelde niet eens verkeerd, dit bracht namelijk zekerheid. Van de vier lange afstanden hadden we er drie gelopen. Dus eigelijk niet zo heel veel extra ervoor gedaan. Wel merk ik dat het lichaam toch wel een klap heeft gekregen, nu is het de achillepees die opspeelt. Had ik gelopen met deze blessure? Waarschijnlijk wel, maar verantwoord was het zeker niet.

Nu heb ik 10 dagen niet gelopen, omdat ik voel dat het nog niet pijnvrij is. Wat een ellende is het zeg, wanneer je als fanatiek hardloper niet kan lopen. Wist niet dat de verslaving van het lopen zo groot was. En nu? Ja, wat blijft er van dit seizoen aan wedstrijden over? Het zal Eindhoven in oktober worden denk ik. Maar dat is een prima alternatief en zomaar ff wat kilometers erbij doen en een maraton gaan lopen valt tegen, ook als je prima in vorm bent. Ben weer wijzer en zeker niet minder gemotiveerd.

En wat er ook gebeurt, een marathon gaat er gelopen worden! Waar en wanneer zullen we zien.

Martijn van Straten

(foto: Martijn in de halve van Eindhoven oktober 2019)

Heb jij ook wat te vertellen over corona en je sport?. Stuur je verhaal (kort!) en als het kan een foto (liggend formaat!) naar promotie@atletiekoirschot.nl 

Als de redactie het ook leuk of verschrikkelijk vindt plaatsen we het op deze website. 

29 Mar '20

Corona en een stil weekend (Ad van Zelst)

Nu onze activiteiten voorlopig zijn afgelast droogt onze website op! We hebben tijdelijk geen NIEUWS, geen UITSLAGEN, geen FOTO's, geen AGENDA en geen CLUBRECORDS. Maar om onze bezoekers vast te houden gaan we er toch iets van maken...

Een verhaal van Ad:

Vrijdag. Omdat ik nogal onrustig word als ik niet kan bewegen vindt Tonny het "prima" als ik een eind ga fietsen. Ik pik broer Harrie op in de Nieuwstraat en we gaan de Leeuwerikstraat in. Dat was een heel mooi stukje Oirschot, totdat ze er enkele huizen hebben gebouwd die er niet passen. We rijden over de Beerseweg richting Oostelbeers. Dan naar Vessem, Duizel, Eersel, Bergeijk. Dat is het zuidelijkste punt van onze route. Terug over Riethoven, Steensel, Knegsel en Wintelre en door de Oostelbeerse hei weer naar Oirschot. Totaal 65 kilometer, een mooi tochtje met lekker fietsweer.

's Avonds krijg ik op Strava een berichtje van Eric Aarts: "Hoi Ad, je hebt mijn kroontjes 'afgepakt', maar ik heb zo'n vermoeden dat je op de fiets was". Ja, sorry hoor Eric, mijn Strava instellingen staan standaard op hardlopen en Strava snapt niet dat als je een gemiddelde van rond de 20 km/u noteert dat er iets niet klopt.

Zondag. Hardlopers blijven hardlopen. Vandaag maar eens naar Best. Het is koud en er staat een harde gure wind. Tegen! Muts op en handschoentjes aan. Omdat ik geen loopmaatje heb neem ik een rolmaat mee. 

Na de kanaalzone en een stukje over het industrieterrein draai ik bij Coppelmans de Bestseweg op. Ook op deze zondagmorgen is het stil op de weg. Een enkele fietser, een wandelaar, af en toe een auto. Hé kijk, een Peugeot 203 uit 1953! Vlak voor Best de eerste hardlopers, een stelletje. Dan de randweg op. Bij de atletiekbaan van Generaal Michaelis stop ik even voor een foto, als bewijs dat ik er echt geweest ben. Ik voel me daar als een katholiek in een moskee.

Dan gaat het verder. Ik ben nog van de generatie die zijn hand uitsteekt bij het oversteken, maar loop nu toch door een rood voetgangerslicht. Bij het kanaal draai ik rechtsaf het fietpad op. Hier zie ik al wat meer leven. Er wordt gefietst, gewandeld en hardgelopen. Voor de zekerheid houd ik geen anderhalve meter maar 1 meter 65 afstand. Vandaar die rolmaat.

Druk is het niet. Met wind mee loopt het net wat lekkerder en de beentjes zijn nu los, dus ik krijg lekker vaart. Na 13,7 kilometer in 1 uur en 15 minuten val ik weer op de klep. Een douche en ha, lekker bakkie koffie!  

Heb jij ook wat te vertellen over corona en je sport?. Stuur je verhaal (kort!) en als het kan een foto (liggend formaat!) naar promotie@atletiekoirschot.nl 

Als de redactie het ook leuk of verschrikkelijk vindt plaatsen we het op deze website. 

26 Mar '20

Corona en mijn uitdagingen (Kees Smetsers)

Nu onze activiteiten voorlopig zijn afgelast droogt onze website op! We hebben tijdelijk geen NIEUWS, geen UITSLAGEN, geen FOTO's, geen AGENDA en geen CLUBRECORDS. Maar om onze bezoekers vast te houden gaan we er toch iets van maken...

Lees het verhaal van Kees:

Het coronavirus heeft de sportieve kant van mijn leven nu bijna helemaal tot stilstand gebracht. Ik kan niet meer als groep lopen met mijn vrienden van Atletiek Oirschot en de Bali Runners. Ik blijf hardlopen, alleen of met één van mijn hardloopvrienden, want ik wil mijn conditie houden.

Ik mis de wedstrijden, waarvoor ik had ingeschreven, zoals de halve marathon van Gent (29 maart), de Groene Woud Lente Trail (19 april) en de halve marathon van Luxemburg (23 mei). Misschien gaat zelfs de triatlon van het Groene Woud (4 juli) niet door.

Maar ik laat mij niet uit het veld slaan en heb al weer ingeschreven voor de Tilburg Ten Miles op 6 september. Het coronavirus houdt mij en mijn hardloopvrienden niet tegen. Straks kan ik weer als 73-jarige samen met mijn vrienden van Atletiek Oirschot en de Bali Runners proberen een marathon te lopen, twaalf kilometer binnen één uur te lopen, of eindelijk één keer Ad van Zelst te verslaan…

Hahaha…. voor een hardloper is opgeven geen optie en dromen van onmogelijke prestaties hoort daar ook bij…

Kees Smetsers

Heb jij ook wat te vertellen over corona en je sport?. Stuur je verhaal (kort!) en als het kan een foto (liggend formaat!) naar promotie@atletiekoirschot.nl Als de redactie het ook leuk of verschrikkelijk vindt plaatsen we het op deze website. 

25 Mar '20

Corona en een kip in de wei (Ad van Zelst)

Nu onze activiteiten voorlopig zijn afgelast droogt onze website op! We hebben tijdelijk geen NIEUWS, geen UITSLAGEN, geen FOTO's, geen AGENDA en geen CLUBRECORDS. Maar om onze bezoekers vast te houden gaan we er toch iets van maken...

Nog een verhaal van Ad:

Geen woensdagmiddaggroep vandaag, want dat mag niet meer. Dan maar alleen op pad. Ik krijg van Tonny een euro mee om een kaarsje op te steken bij de Heilige Eik.
Er is geen kip op de weg! Wat ik altijd goed kon, tempo vasthouden, lukt nu even niet. En ik mis de klets. Na een paar kilometer verlaag ik het tempo, want waarom die haast? Dit wordt een R U S T I G E   D U U R L O O P. Als ik mensen tegenkom die ik ken versnel ik even, zo ben ik ook wel weer.

Bij de kapel lopen wat mensen, maar druk is het niet. Daar staat Mieke, die wil wel even een fotootje maken. Gauw naar binnen voor het kaarsje en door naar Spoordonk. Over het viaduct de Lubberstraat in. Maar nee, mijn benen draaien het Beerseveld op, want anders halen ze de 10 km niet. Net voor de Merodelaan links af, een van de mooiste stukjes Oirschot om te wonen. De Vloed, heette dat vroeger, daar heb ik zwemmen geleerd. Bij Jan zijn de luiken nog dicht. Die slaapt nog. En kijk daar: een kip in de wei...!

Dan ben ik bij de watermolen aan de Spoordonkseweg. Ik blijf die volgen naar Oirschot. Als ik het dorp inloop kom ik langs mijn geboortehuis, dat nu te koop staat. Het is stil in de Nieuwstraat en de Koestraat. Na een klein uur ben ik weer thuis. Volgens Strava 10,36 kilometer in 56:17 minuten, inclusief het kaarsje en onderweg even buurten met Hennie. Ik ben tevreden.

Ad van Zelst

Foto's van de woensdagmiddaggroep staan in het FOTOBOEK

Heb jij ook wat te vertellen over corona en je sport?. Stuur je verhaal (kort!) en als het kan een foto (liggend formaat!) naar promotie@atletiekoirschot.nl  Als de redactie het ook leuk of verschrikkelijk vindt plaatsen we het op deze website. 

24 Mar '20

Corona en de woensdagmiddaggroep (Ad van Zelst)

Nu onze activiteiten voorlopig zijn afgelast droogt onze website op! We hebben tijdelijk geen NIEUWS, geen UITSLAGEN, geen FOTO's, geen AGENDA en geen CLUBRECORDS. Maar om onze bezoekers vast te houden gaan we er toch iets van maken...

Hier het verhaal van Ad:

Vanaf 2006 organiseren we in de wintermaanden overdag een duurloop door de hei, de "woensdagmiddaggroep". Uitgevonden door Pieter Smits, jarenlang aangevoerd door Toon de Croon en nu door Conny van de Wal. Ouwen-van-dagen en leden die niet hoeven te werken voor de kost doen er aan mee. Zo'n mens of 10 is dat, meestal dezelfde. Toen begin maart vanwege de corona-crisis al onze activiteiten werden stilgelegd, dacht ik: "Dan ga ik wel alleen de hei in". En wat denk je? Om 2 uur stonden we toch weer met het hele groepje te wachten tot Miranda er was en we van start konden.

Er was wel een dingetje: we moesten anderhalve meter van elkaar blijven. En we liepen "op eigen risico". Wat dat inhield snapte niemand. Maar alles went, ook dat "eigen risico". En ondanks het rotweer dat we dit jaar hadden, koud en nat, genoten we van de natuur en onze sport. We hoorden zelfs al de koekoek en dat is toch wel heel vroeg in het jaar!

Nu is dat afgelopen, want vanaf vandaag mag ook dat niet meer. Bijeenkomsten van meer dan 3 personen zijn verboden. Een donkere tijd breekt aan.
Maar gelukkig kreeg ik vandaag ook een goed bericht: een uitnodiging van Marathon Eindhoven met een gratis startbewijs omdat ik vorig jaar derde was bij de M70. Drie tientjes verdiend. Als het doorgaat...

Ad van Zelst

Foto's van de woensdagmiddaggroep staan in het FOTOBOEK

Heb jij ook wat te vertellen over corona en je sport?. Stuur je verhaal (kort!) en als het kan een foto (liggend formaat!) naar promotie@atletiekoirschot.nl  Als de redactie het ook leuk of verschrikkelijk vindt plaatsen we het op deze website. 

8 Mar '20

Henk loopt toch nog zijn 12e marathon

Enkele weken geleden werd vanwege de storm de Two Rivers Marathon in Zaltbommel afgelast. Dat had voor Henk van Gerven zijn 12e marathon in zijn 62e levensjaar moeten worden. Vandaag gaf de organisatie de ingeschreven lopers de gelegenheid om alsnog de route te lopen. Henk deed dat met enkele lopers van GVAC als voorbereiding voor zijn doel in 2020: het lopen van de hele marathon binnen 3:30 uur en zo het clubrecord M60 (van Cees Koppen) op zijn naam te zetten.

Foto: na afloop kreeg Henk van de organisatie een cheque van 100 euro voor de Stichting Bali-Runners.

8 Mar '20

Martien van de Ven wint in Bakel

Met een overtuigende voorsprong van bijna 2 minuten op de nummer twee won Martien van de Ven vandaag de categorie M60 in de Hel van Bakel.

Foto: Fred Kanters

4 Mar '20

We hebben 8 nieuwe looptrainers LT2

Op initiatief van Cees Koppen volgden 8 van onze assistent-trainers in 3 sessies de cursus "Looptrainer 2". Vandaag was de laatste cursusavond in het clubhuis van AVGM in Best. Na afloop kregen de deelnemers het certificaat LT2 uitgereikt. Een welkome uitbreiding van ons trainerscorps bij de recreanten!

Foto: Vanessa Kluijtmans, Cees Koppen (trainer LT3), Reny van Straten, Conny van de Wal, Jan Swaans, Marieke Meeuwis, Marij Maas, Joost van Kuringen en Cees van Eijk. 

2 Mar '20

Toon de Croon erelid Atletiek Oirschot

Halverwege onze jaarvergadering kwam voorzitter Hennie van Rijt met een verrassing: hij benoemde Toon de Croon tot erelid van de vereniging. Alle aanwezigen beaamden de verdiensten van Toon: 

- Lid sinds 1990 en in 2010 al benoemd tot Lid van Verdienste,
- Zeer betrokken, behulpzaam, sociaal, een groot verenigingsmens,
- Lid van de accommodatiecommissie, vrijwilliger in het klusteam en de onderhoudsgroep,
- Recrantentrainer van 1993 tot 2019
- Sinds 1995 organisator van de familiefietstocht,,
- Coördinator en trainer van de hardloopcursus van 2000 tot 2019,
- Trainer van onze wedstrijdlopers van 2004 tot 2019
- Organiseerde 21 jaar de waterpost van Atletiek Oirschot bij de Marathon Eindhoven,
- Organisator van de Cyclopathon,
- Sinds 2016 begeleider van de wandelgroep
- Sinds 2016 trainer van D'n Aanloop, een groep kwetsbare mensen uit een huisartsenpraktijk,
- Parcoursuitzetter en jurylid bij onze wedstrijden.

Al met al een echte clubmens, die deze waardering ten volle verdient.

Foto: Toon betrok in een kort toespraakje ook echtgenote Toos in de huldiging. Rechts voorzitter Hennie.

2 Mar '20

Vrijwilliger van het jaar: Hans Hoogmoet

Op Nieuwjaarsdag 2012 overleed plotseling Maarten Kaptein. Dat was een groot verlies voor de verenigiging, want Maarten was niet alleen bestuurslid, maar had ook de zorg voor onze accommodatie en de ledenadministratie.
Hans Hoogmoet begreep dat er met het overlijden van Maarten problemen zouden ontstaan als niet snel een vervanger zou komen. Hij bood spontaan aan om de ledenadministratie op zich te nemen. Hans is dit jaar 25 jaar lid, hij treedt niet op de voorgrond, maar voert zijn taak zorgvuldig uit. Als er vragen zijn worden deze altijd correct en snel beantwoord en opgelost.

Daarom is Hans de Vrijwilliger van het Jaar!

Foto: Hans krijgt de bloemen van secretaris Leny, voorzitter Hennie kijkt toe.

2 Mar '20

Soepele jaarvergadering

Vanavond hadden we een lekker lopende jaarvergadering. Het clubhuis was afgeladen vol met 52 leden. Grote problemen waren er niet, al bleef het uitblijven van een concreet plan voor een volwaardige accommodatie een discussiepunt.

Enkele punten uit de vergadering:
- Toon de Croon werd benoemd tot erelid
- Hans Hoogmoet is de vrijwilliger van het jaar
- De twee aftredende bestuursleden Hennie van Rijt en Leny de Croon werden bij acclamatie herkozen
- René van de Ven is nog steeds op zoek naar kader- en juryleden voor de jeugdactiviteiten
- Martien van de Ven pleit voor het opleiden van een wedstrijdleider en scheidsrechter uit eigen gelederen
- Martien van Geenen wijst nog eens op de klusdag op zaterdag 7 maart van 9-12 uur. Iedereen is welkom!
- Esther de Wert, Joost van Kuringen en Jeanine van Geest stoppen met het organiseren van de Triathlon. Opvolgers gevraagd vanaf de editie 2021, aanhaken kan nu al
- Op do 12 maart is in De Andreaskerk in Oostelbeers weer een bijeenkomst over de herontwikkeling van het militair oefenterrein. We moeten daar onze stem laten horen! 

Om 21:20 viel de laatste klap van de hamer en was het tijd voor een drankje.


 

2 Mar '20

Oirschotse successen in de Kempische!

Nu de Karpencross is afgelast kunnen we de eindstand opmaken van de Kempische Crosscompetitie. Van de 6 gelopen wedstrijden tellen er 4 mee voor de punten in de competitie. Atletiek Oirschot behaalde de volgende resultaten:

1e M65: Martien van de Ven
1e MPC: Auk van der Zanden
2e V55: Nellie van Beers
2e JPC: Jules de Bresser
3e M45: Roland van Loon

Maar liefst 5 leden op het podium, dat is toch prachtig!

De prijsuitreiking is op zondag 8 maart om 11.00 uur in het clubgebouw van Atletiek Eindhoven.

Foto: Auk van der Zanden (midden) won meteen al de eerste wedstrijd in Sint Oedenrode.

29 Feb '20

Martien van de Ven 2e M70 bij NK Cross

Martien deed mee aan de NK Cross in Kraggenburg (NO-polder). Hij behaalde een mooie tweede plaats bij de M70, achter Cees Stolwijk, wereldrecordhouder M70 op de 3000 en 1500 meter. 

Volgens Martien: "Het best mogelijke resultaat gezien de deelnemers. Een en al modder, waterplassen en vette klei. Zelfs met spikes met lange punten was het nog schuiven"

Foto (Oxana van de Ven): het podium van de NK Cross 2020. 

22 Feb '20

Ons veld in topconditie

Na de afgelopen droge zomers lag ons veld er belabberd bij. Nu nemen we maatregelen! Vandaag werd een waterput geslagen om in de zomer ons veld te kunnen beregenen.

26 Jan '20

Het ging weer goed in Best

We waren er weer bij vandaag in Best, met maar liefst 38 deelnemers van Atletiek Oirschot aan de 63e Joe Mann Bosloop. En ook op het podium was het dringen:
1e plaats voor Martien van de Ven (M65) en Auk van der Zanden (MPC)
3e plaats voor Roland van Loon (M45), Antoinet Hems (V45), Nellie van Beers (V55) en Jules de Bresser (JPC)

Foto (Peter Kramer): Nellie van Beers stond ook weer op het podium, samen bij de eeuwige rivalen bij de V55: Anne Rindt en Rikie Huijberts

Lees het verslag van Kees Smetsers:

Super zondag voor Atletiek Oirschot.

Vandaag vertrokken 38 (!) atleten van Atletiek Oirschot naar Best om daar deel te nemen aan de Joe Mann Bosloop. Niet alleen het aantal deelnemers van Atletiek Oirschot was deze keer uitzonderlijk,  maar dat geldt ook voor de prestaties. Het podium van de diverse categorieën kleurde deze dag heel vaak azuurblauw, de kleur van Atletiek Oirschot. Het was echt geweldig, kijk maar eens naar dit lijstje:

 • Auk van der Zanden: eerste in de categorie MPC;
 • Martien van de Ven: eerste in de categorie M65;
 • Jules de Bresser: derde in de categorie JPC:
 • Nellie van Beers: derde in de categorie V55;
 • Antoinet Hems: derde in de categorie V45;
 • Roland van Loon: derde in de categorie M45.

Auk van der Zanden staat na deze wedstrijd fier bovenaan in haar categorie en heeft een grote kans om kampioen te worden in de Kempische Cross Competitie.

In deze competitie tellen zes van de acht wedstrijden mee voor de eindstand. Martien van de Ven heeft dit jaar in deze competitie tot nu toe vier wedstrijden gewonnen en is twee keer tweede geworden. Dat betekent dat hij niet meer in te halen is en eigenlijk nu al kampioen is in de Kempische Cross Competitie.

Nellie van Beers is bezig met een spannende driekamp met Anne Rindt en Rikie Huijberts, die in de laatste twee crossen (Valkenswaard en Eindhoven) zal worden beslist.

Hetzelfde geldt voor Roland van Loon, die ook nog kans maakt op de eerste plaats in deze competitie en concurrentie heeft van een viertal atleten.

Misschien is het voorgaande aanleiding voor veel supporters om mee te gaan naar de laatste twee wedstrijden van de Kempische Cross Competitie en daar de kanjers van Atletiek Oirschot aan te moedigen. Die wedstrijden zijn op 9 februari in Valkenswaard en op 8 maart in Eindhoven.

21 Jan '20

Sander van Esch nieuwe clubtrainer

Nadat Toon de Croon in oktober was gestopt als clubtrainer voor de baantrainingen op dinsdag, verkeerden we even in een vacuüm. Dat werd tijdelijk opgevuld door de receantentrainers. Nu hebben we weer een vaste trainer: Sander van Esch en daar zijn we heel blij mee. Sander heeft al enkele keren de trainingen verzorgd en de reacties van de deelnemers waren positief.

Sander is 28 jaar en in zijn jeugdjaren al lid van Atletiek Oirschot. Na een uitstapje naar GVAC werd hij in april vorig jaar weer lid van onze club. Sander heeft al ervaring met het geven van looptrainingen en wil zich daar nog verder in ontwikkelen. 

19 Jan '20

Dieprijtcross: rennen langs het strand

Het is nog wel hartje winter, maar toch waren er op deze dag veel leden van Atletiek Oirschot langs het strand te vinden. Om precies te zijn: op het witte zand bij de waterplas op camping Ter Spegelt in Eersel. Daar werd de Dieprijtcross gehouden en die leverde voor de Oirschotse atleten weer veel podiumplaatsen op.

De cross was dit jaar relatief zwaar omdat een groot gedeelte van het parcours door het losse zand ging, maar dat weerhield Martien van de Ven er niet van om met een grote voorsprong eerste te worden bij de categorie M65. Martien begint steeds beter in vorm te komen en dat blijkt ook wel uit zijn recente prestaties.
De vorm is er ook bij Nellie van Beers, maar vandaag werd haar prestatie beinvloed door een flinke verkoudheid. Desondanks werd ze tweede in haar categorie V55. Roland van Loon was ook weer vooraan te vinden in de categorie M45, waar hij vierde werd. Bij onze jeugd blonk Auk van der Zanden weer uit met een eerste plaats bij de Meisjes pupillen C.

Al met al leverde deze dag aan het strand in Eersel heel mooie prestaties op.

19 Jan '20

Madeira: rennen langs het strand

Het is nog wel hartje winter, maar toch waren er op deze dag veel leden van Atletiek Oirschot langs het strand te vinden. Op het verre subtropische eiland Madeira was het 25 graden toen Henk van Gerven, Johan Pijnenburg en Henk van den Oord daar begonnen aan hun wedstrijd. 

Voor Henk van Gerven was het zijn elfde hele marathon van het afgelopen jaar en dat is op zich zelf al een hele prestatie. Maar dat hij het presteert om elke keer ook nog een mooie tijd te lopen, dat is helemaal bijzonder. Dat geldt ook voor de 4.02.37 waarmee hij ondanks de hitte in Funchal (de hoofdstad van Madeira) de finish haalde. Het feest werd daar helemaal compleet toen ook zijn hardloopvrienden Johan Pijnenburg en Henk van den Oord na 21 kilometer rennen in de hete zon de finish van de halve marathon bereikten.  Mooie prestaties van deze drie atleten van Atletiek Oirschot.

Het was voor Atletiek Oirschot (weer) een dag met een gouden randje.

19 Jan '20

Straffe strijd bij de Cyclopathon

Dit jaar waren we weer terug in januari, nadat we in 2019 de Cyclopathon op 31 maart organiseerden. Uiteindelijk was er vooral bij De Pedaleur de wens om weer naar de winter te gaan, omdat de fietsers in het voorjaar al aan het wegseizoen beginnen.
Dit jaar telden we 11 teams bij de Cyclopathon. Er werd weer harde strijd geleverd, zoals altijd bij estafettes. Edwin van de Ven nam meteen al de kop en wist deze met fietser Rob van Overbeek tot het einde vast te houden. Het tweede team, Martijn van Straten en Edwin Traa, trok er genoeg aan, maar ze moesten toch 29 seconden prijs geven. Op de derde plaats eindigden Wilma van Kollenburg en Dirk van Rijen op bijna 2 minuten van de winnaars. 

Foto: het winnende team, Edwin van de Ven en Rob van Overbeek.

Bekijk meer foto's van de Cyclopathon in het FOTOBOEK

12 Jan '20

Storm in Egmond aan Zee

Een van de heftigste "Egmonds" ooit. Een knalharde wind tegen op het strand en een gevoelstemperatuur van 2 graden sloopten de eerste 8 kilometers de krachten van de deelnemers. De winnaar liep de langzaamste tijd sinds 1985. Lees de verslagen van Kees Smetsers en Ad van Zelst en bekijk de foto's in het FOTOBOEK.

Kees schrijft:

Zondagmorgen 12 januari schrok ik al om 6 uur wakker van het geluid van mijn wekker. Buiten waaide een stormachtige wind, die de regen tegen de ruiten van mijn slaapkamer deed kletteren. Op zo’n dag als vandaag is het een extra grote uitdaging om de halve marathon van Egmond aan Zee te gaan lopen. Ik haalde Ad van Zelst op en een uur later zaten we in de bus van Atletiek Eindhoven.

Tot mijn grote verassing was mijn 76-jarige vriend Rinus van Dijck er ook. Hij had wel geen startnummer, maar hij ging toch mee. Onderweg naar Egmond aan Zee begon het steeds harder te regenen en de bus schudde van de heftige windvlagen. In Egmond aangekomen dachten we alle drie het zelfde: “Dit wordt een heel zware wedstrijd”. Rond 12.30 uur stonden we vlak achter het startvak van de topatleten, helemaal vooraan, te bibberen van de kou.

Bij de start ging Ad er meteen vandoor, dat hadden we afgesproken. We kwamen op het strand en werden daar vol getroffen door de wind, die met windkracht 8 ons het lopen heel moeilijk maakte. Ik probeerde te schuilen in groepjes atleten, maar die liepen allemaal te hard voor mij en daardoor kwam ik steeds vol in de wind te lopen. Dat duurde acht kilometer lang, totdat we de duinen ingingen en de wind in de rug kregen. Ik was intussen al duizend doden gestorven, maar herstelde in de duinen toch relatief snel.

Ad van Zelst zag ik pas na de finish en die bleek een fantastische tijd te hebben gelopen gezien de omstandigheden. Zijn tijd van 2 uur en 2 minuten was echt een superprestatie. Om dat te bereiken was hij zo diep gegaan dat hij na de finish een paar aanvallen van kramp kreeg. Zelf probeerde ik de schade van de eerste acht kilometer in te halen, maar dat lukte slechts ten dele. Het was wel supermooi dat ik in de laatste kilometers op de Bloedweg verrast werd door een enthousiaste Harrie Bullens van Atletiek Oirschot, die mij aanmoedigde en even met mij mee liep (op wielrenschoenen). Dat deed mij wel iets.

Toen Rinus van Dijck en Ad van Zelst mij na de finish verslag deden van hun ervaringen, was het leed van de eerste acht kilometer weer geleden. We waren alle drie een beetje trots op wat we hadden gedaan. De storm had ons niet klein gekregen, ook al zijn wij respectievelijk 76 (Rinus), 74 (Ad) en bijna 73 (Kees). Het was weer een nieuwe ervaring voor ons geweest, hardlopen in een storm, maar dat maakt deze sport zo mooi. Ik hoop het nog jaren te kunnen doen…

Verslag van Ad:

Toen ik de weersverwachting hoorde wist ik het al: mijn 14e 'Egmond' wordt mijn eerste halve marathon boven de 2 uur. De eerste 8 kilometers op het strand waren hels. Een storm met kracht 8 schuin tegen. Ik snap niet dat ze oude mensen hieraan blootstellen. Toen ik me kon verschuilen in een groepje werd het iets beter, maar het bleef stoempen tot de duinovergang bij Bakkum. Door de duinen terug naar Egmond kon ik mijn tempo wat verhogen, zodat ik bij kilometer 17 de hoop kreeg om nog net onder de twee uur te finishen. Dat zou wat zijn!

Maar nee, op het strand had ik toch teveel kracht verspeeld en mijn tempo zakte in op de omhoog lopende Bloedweg. Dan een verrassing: daar loopt Harrie Bullens naast me, in zijn Pedaleurshirtje en op zijn fietsschoenen (klak, klak, klak). Harrie was met Joke naar Egmond gekomen voor een ATB-tocht door de Schoorlese duinen en ze hadden anderhalf uur staan te kleumen om ons aan te moedigen, magnifiek! Met mijn tijd van 2:02 - 9e van de 22 in de categorie 70-plus - ben ik best tevreden. 

Op de terugweg naar de sporthal kreeg ik enkele krampaanvallen in mijn kuiten. Dat was minder leuk. Ik wist niet dat dat geluid maakte. Het klonk ongeveer zo: AAAAAAAAAAAAAA... AAAAAAAAAAAAAAAA... AAAAAAAAAAAAAA... ! 

Intussen gaat het wel weer:-)

Bekijk de foto's in het FOTOBOEK

5 Jan '20

Stampvol clubhuis

Het was druk op de eerste zondag van 2020. Goede voornemens? Na afloop van de recreantentrainingen was onze nieuwjaarsbijeenkomst. Veel leden bleven nog even plakken voor de gratis koffie en een worstebroodje, gepresenteerd door onze actieve clubhuiscommissie. Voorzitter Hennie van Rijt hield een kort praatje, waarin hij iedereen veel geluk en een sportief 2020 wenste.

Nieuws (2020)

29 Dec '20

We kijken terug... en vooruit!

Beste allemaal,

We kijken terug op een van de roerigste jaren die wij als vereniging hebben meegemaakt. Een jaar waarin hoopvol plannen werden gemaakt om ons veld op te knappen en samen te gaan genieten van onze sport, trainingen, wedstrijden en evenementen. Het jaar waarin we als vereniging ons 35-jarig bestaan samen zouden vieren. Maar dit alles werd teniet gedaan door het coronavirus.

Maar het was ook het jaar waarin de jeugdafdeling, ondanks de weinige wedstrijden die er waren, toch een mooie groei meemaakte en waarin de kinderen genoten van het mooie wat onze sport met zich meebrengt.

Het zal beter worden...
We gaan er vanuit dat dit ook voor ons in het voorjaar te merken zal zijn. Dat we weer kunnen genieten van de trainingen, de wedstrijden die er weer aankomen en natuurlijk het samenzijn. Ook ons 35-jarig jubileumfeest staat nog steeds op de agenda.
Wat onze vereniging betreft willen we toch zoveel mogelijk contact met jullie houden via deze website, waar de laatste nieuwtjes op staan. Verder natuurlijk het advies om er zelf voor te zorgen dat je conditie op peil blijft. Mocht je hierover vragen hebben, neem dan contact op met een van onze trainers.

Helaas kan de traditionele nieuwjaarsreceptie, die voor het begin van het nieuwe jaar was gepland, niet doorgaan. Hierbij willen we jullie laten weten dat als er verruiming komt wij dit dubbel en dwars goed gaan maken. 

Hoewel we nu in een lock-down zitten gloort er hoop voor het komende jaar en wij wensen iedereen een sportief en gezond 2021 toe.
 
Bestuur Atletiek Oirschot
Hennie van Rijt, voorzitter (foto), 
Jac van Heerebeek, Leny de Croon, Cees van Eijk, Toon Erven

19 Dec '20

Tien jaar geleden: de Oirschotse Sneeuwloop

In de voorbereidingen naar de Auwjaorscross van 2010 kregen we te maken met uitzonderlijke weersomstandigheden. De wedstrijd zou zijn op zondag 26 december, tweede kerstdag. Op donderdag en vrijdag viel er een dik pak sneeuw en het vroor flink, de gevoelstemperatuur was min 7 graden. Voor het weekend was er ijzel voorspeld. In allerijl werd er overlegd door de wedstrijdcommissie: konden we onder die omstandigheden wel een wedstrijd organiseren? Op zich is sneeuw niet zo'n probleem, het is tenslotte een cross. Maar om met ijzel honderden deelnemers naar Oirschot te halen en onze vrijwilligers bloot te stellen aan de strenge vorst...

Nu was dit weer al voorspeld toen we enkele dagen eerder met de woensdagmiddaggroep door de hei liepen. Pieter Smits kwam toen met het idee om in plaats van de Auwjaorscross een loop door de hei te organiseren. We zouden dan in groepen kunnen lopen, zodat we geen parcours hoefden uit te zetten.

Vrijdagmiddag ging de kogel door de kerk, nadat Cees van de Schoot en Ad van Zelst het parcours door het Kemmerbos hadden geïnspecteerd. We wilden niet verantwoordelijk zijn voor ongelukken. Zeker niet bij de jeugdcategorieën, die als laatste van start zouden gaan en op een spekgladde platgelopen sneeuwlaag zouden lopen. Nog dezelfde dag ging een e-mail naar alle ingeschreven deelnemers en op de website kwam de mededeling dat men kon meedoen met de eerste Oirschotse Sneeuwloop. Gratis!

Op zondag bleef de gevreesde ijzel uit. Ongeveer honderd lopers, verdeeld over 3 groepen, liepen een rondje over de Oirschotse hei. Het was een prachtige ervaring, mede doordat de zon uitbundig scheen over het besneeuwde landschap. Na afloop was er koffie met cake en kreeg iedereen een lekkere rookworst mee naar huis.

Deze Oirschotse Sneeuwloop was de aanzet voor de Oirschotse Heideloop. die door ons vanaf 2012 elk jaar in oktober werd georganiseerd. Totdat corona roet in het eten gooide...

Zie de foto's in het FOTOBOEK en het filmpje op YOUTUBE

11 Dec '20

Onderhoud gaat altijd door!

Ook al staan onze activiteiten op pauze, het onderhoud van onze accommodatie ligt niet stil. Vandaag waren Toon de Croon, Wim de Croon, Jan Kemps, Jan Heijms, Theo Neggers, Ton van Liempt, Adrie Louwers en Martien van Geenen de hele dag bezig met het ruimen van bladafval. Hulde aan deze mannen!

Home knop