Nieuws

13 apr '21

Bootcamp in de publiciteit

Sinds we begin 2017 zijn gestart met bootcamp zien we daar een trouwe groep deelnemers. Trainers van het eerste uur zijn Irene van Gestel (op maandag) en Johan der Kinderen (donderdag).

Nu Irene door een ongelukkig fietsongeval haar kuitbeen heeft gebroken, is ze tijdelijk uit de roulatie en wordt ze vervangen door Mark van Dommelen.

Vandaag waren Irene en Johan allebei op het atletiekveld, want ze hadden een afspraak met een correspondent van De Uitstraling. Dat interview vond telefonisch plaats in verband met de corona-maatregelen. Terwijl Mark de deelnemers bezig hield, kregen Irene en Johan gelegenheid om onze bootcamp-trainingen te promoten. 

Het 14-daagse magazine De Uitstraling heeft net als andere periodieken een gebrek aan kopij, omdat veel sport-activiteiten stil liggen. Dat is de reden dat al een aantal leden van onze vereniging geïnterviewd zijn. En ook omdat dat ze interessante verhalen te vertellen hebben, natuurlijk! 

Foto's van de training en het telefonisch interview staan in het FOTOBOEK  

10 apr '21

Henk van Gerven haalt zijn medaille op in Breda

Dat Henk van Gerven, lid van Atletiek Oirschot en de stichting Loopgroep Bali Runners, een fanatieke hardloper is weet bijna iedereen in Oirschot. In het afgelopen jaar kon Henk door het coronavirus geen wedstrijden lopen. Daarom was hij heel blij toen hij hoorde dat op 11 april in Breda een hele marathon zou worden gehouden. Hij schreef zich in voor dit evenement, dat helemaal coronaproof zou zijn.

Geheel in eigen stijl bedacht Henk voor zichzelf een bijzondere voorbereiding. Hij zou in de periode van 11 januari tot 11 april elke dag een training gaan doen van minimaal 10 kilometer. Als Henk iets van plan is, dan doet hij dat ook. “Niet denken, maar doen” is niet voor niets de slogan, die Henk zelf heeft bedacht. Weer of geen weer, elk dag liep Henk in de omgeving van Oostelbeers zijn rondjes, vaak in het donker, regen, sneeuw, harde wind. Het deerde Henk allemaal niet.

Afgelopen week kwam echter het bericht dat de Marathon van Breda vanwege de ontwikkelingen rond het coronavirus niet door zou gaan. Een grote teleurstelling voor Henk, want hij had alles bij elkaar in drie maanden tijd ongeveer 1340 kilometer gelopen. Het hoort helemaal bij Henk dat hij snel een ludieke oplossing bedacht. Hij stelde aan de organisatie voor om op 10 april van Oostelbeers naar Breda te lopen en daar de medaille voor deze marathon op te gaan halen.

De organisatie vond dat een goed idee en zo liep Henk vandaag, begeleid op de fiets door zijn loopmaatje Elia Deenen van de Bali Runners, over de Brabantse wegen naar Breda. De voorspelde regen bleef uit en Henk was in topvorm. Daardoor kon hij onderweg genieten en na bijna 46 kilometer de beloofde medaille in ontvangst nemen.

Zijn tocht via Hilvarenbeek, Goirle, Riel, Alphen, Gilze en Bavel had deze sterke hardloper in precies 4,5 uur volbracht. Een heel mooie prestatie van Henk, die zich niet laat tegenhouden, ook niet door het coronavirus. Hij heeft weer laten zien dat nagenoeg alles mogelijk is, als je er echt voor gaat. 

Kees Smetsers 

6 apr '21

Een tocht door de hel

Lees hier wat Ad van Zelst nu weer beleefd heeft:  

Sinds corona onze trainingsmogelijkheden beperkt hebben we bij de club een app-groep “Tandje erbij”. Dat zijn – ahum – de wat betere en gezelligere lopers van onze club. Door het gebrek aan uitdagingen in de vorm van wedstrijden bedachten ze een mooi doel: 20 x 21 km hardlopen in 2021.

Nu vond ik dat gezien mijn gevorderde leeftijd nogal heftig en legde mijn doel voor 2021 op 12 halve marathons. En uiteindelijk de wedstrijd in Eindhoven of Valkenswaard binnen 1:55 uur.

Ik begon met het samenstellen van een aantal halvemarathon-routes door het buitengebied. Allemaal over verharde wegen en fietspaden, voor de veiligheid. En ook eenvoudig van opzet, zodat je ze gemakkelijk in je hoofd kunt opslaan. Na ze een keer gefietst te hebben liep ik in februari en maart drie van deze routes. In mijn eentje.

Op 20 maart liepen we met de groep door de hei. Toen ik thuiskwam gaf Strava 18 km aan. Hoewel ik goed gaar was kon ik het niet laten nog een keer rond het kanaal te lopen, zodat ik op 21 kilometer uitkwam. Dat was nummer 4.

Op 27 maart ging ik met Marieke, Ria en Henry, onder leiding van Henriëtte, vanaf Hoeve 1827 aan de Oude Grintweg de Kampina op. Een prachtige route met weliswaar wat hagelbuitjes en veel wind, maar toch prachtig. Dat was nummer 5.

De Paasdagen brachten Tonny en ik door bij familie in Zeeuws-Vlaanderen. Hardloopspullen meegenomen, maar het was rotweer, koud en nat. Toch besloot ik op tweede Paasdag te gaan lopen. Ik kon altijd nog omkeren als het te erg werd.

Welnu, het werd erg. Maar ik keerde niet om! Het was 4 graden, gevoelstemperatuur -2 graden. De eerste 3 kilometer had ik de storm pal tegen. Wind van 40 km/u met vlagen van 60 km/u. Dan sta je dus echt even stil. Bij de Westerschelde aangekomen besloot ik om aan de noordkant van de dijk te gaan lopen richting Breskens. Dan had ik het zwaarste maar gehad. De wind kwam nu schuin van voren en dat was ook zwaar, maar niet zo erg als pal tegen. Na 2 kilometer het volgende probleem: het pad stond onder water! Ik kon kiezen: terug of er doorheen. Voordat ik er erg in had liep ik al te soppen. Wat een ellende. Na een dik uur liep ik Breskens binnen en daar werd de wind wat gebroken door de gebouwen. Op de dijk bij de veerhaven heb ik een selfie gemaakt. Ik kon me nauwelijks staande houden in de wind.

Op de weg terug koos ik de zuidkant van de dijk en hoewel de wind van alle kanten leek te komen, was het toch een stuk gemakkelijker. Wel nog twee buien hagelslag, maar het was niks vergeleken bij de heenweg. Na 2 uur 2 minuten kwam ik binnen en dat vond ik toch een nette tijd voor mijn 6e halve van 2021.   

Ad van Zelst

De avonturen van "Een Tandje erbij" in 2021 staan in het FOTOBOEK

5 apr '21

Een verhaal en een boodschap over 's-Heerenvijvers

Al vele jaren lopen we graag over het landgoed 's-Heerenvijvers. En dan doen we net alsof het van ons is. Martien van de Ven vertelt er meer over:

Afgelopen zomer heb ik toevallig kennis gemaakt met de eigenaren van ‘s-Heerenvijvers. Zij waren bezig met het vervangen van de overkapping achter de oude koestal van Jan de Mats. Het leek er op dat ze problemen hadden met het uitzetten van de nieuwe schuur en later met het dak. Omdat ik mijn fiets al jaren in die schuur mag zetten bood ik als dank aan hen te helpen.

Al werkend hebben ze mij veel verteld over de geschiedenis van ‘s-Heerenvijvers en hun familie. Ik mag nu ook levenslang mijn fiets daar neerzetten en heb al een stoel en kapstok. Bij deze wil ik mijn kennis delen met de leden van onze vereniging, ook om begrip op te brengen voor hun privacy.

   

Het landgoed ’s-Heerenvijvers.

Het landgoed was tot 1672 eigendom van Sweerts de Landas, zoals de hele regio eigendom van hem was. Daarna werd het eigendom van Ferdinand van Merode, ook geen arme jongen. Vervolgens wisselde het enkele keren van eigenaar tot het in 1936 gekocht werd door Othon Loupart.

Othon Loupart werd geboren in Immekeppel in Duitsland en had de Belgische nationaliteit. Bij het uitbreken van de eerste wereldoorlog vluchtte hij naar Moresnet, wat neutraal was. 
Over Moresnet: Na de val van Napoleon werd Europa opnieuw ingedeeld. Een heel klein stukje grond, gelegen net onder Vaals, met daarop een zinkmijn werd vergeten. Zo ontstond in 1816 Moresnet met hoofdstad en enige stad (dorp) Kelmis. Moresnet grensde aan Vaals en vormde zodoende een 4-landenpunt. Uiteindelijk werd Moresnet in 1919 bij België gevoegd.

  

Van Loupart naar Eijsbouts

In 1915 ging Othon, die veel talen machtig was, in Rotterdam economie studeren en kwam daarna bij Philips terecht. Bij Philips was zijn eerste opdracht in Sint-Petersburg lampen te gaan verkopen. Er waren zes concurrenten maar hij haalde de order binnen. Hij kwam al snel in de raad van bestuur terecht.

Het in 1936 door hem gekochte landgoed, met daarop een door Sweerts de Landas aangelegde visvijver en door Othon gebouwd buitenverblijf, ging dienen als vergaderruimte voor de raad van bestuur van Philips. Ook werd een schietberg aangelegd met daarop een prieeltje met beukenhaag. Van de haag zijn nog enkele exemplaren overgebleven met daarin veel inscripties van inmiddels oude of overleden Oirschottenaren. De schietberg diende als kogelvanger voor de schietoefeningen van de burgerwacht, als voorbereiding op de verdediging in de tweede wereldoorlog.

Othon had een dochter, Marie-Louise. Zij trouwde met Quirinus Eijsbouts, een chirurg uit Eindhoven en zoon van de klokkengieters uit Asten. De huidige eigenaars zijn hun drie zonen: Othon (huisarts in Son), Quirijn (chirurg in Haarlem) en Charles (advocaat in Amsterdam).

  

Inmiddels is de oude koestal van Jan de Mats verbouwd tot buitenverblijf waar de drie families vaak verblijven.

Nu we weten dat dit buitenverblijf vaak bewoond is, zullen wij als leden van de atletiekvereniging hun privacy eerbiedigen en niet door hun “tuin” of over de stoep lopen, als dank voor het openstellen van hun prachtige landgoed.

Martien van de Ven.

5 apr '21

Onze Oirschotse Canyon

Je ziet ze even niet, maar ze zijn er wel, onze trainers. En ook nog bezig met het vinden van mooie looproutes!

Hier een verslag van Hans van Hal:

Vandaag, op die mooie tweede paasdag, ben ik even naar de zandbak van Oirschot geweest. Zoals de meeste van jullie wel weten mijn grote en geliefde uitdaging. Na lange tijd ben ik gaan kijken hoe de Sahara van Oirschot er tegenwoordig bij ligt. Ook was ik benieuwd naar de nieuwe publiekstrekker van onze gemeente. Zo kwam ik uit bij de GRAND CANYON van ons eigen dorp.

Gelukkig stond de canyon droog en heb ik er er volop van genoten. Ik heb meteen besloten om komende zondag onze woestijn met de canyon met mijn hardloopschoenen te bedwingen. Die schoenen staan de laatste tijd te veel in de kast en ook daar moet onderhand een eind aan komen. De komende tijd ga ik weer meer lopen, want de kilo’s van de laatste tijd mogen er ondertussen wel weer af. En aan de conditie moet weer gewerkt worden.

Ook voor anderen mischien een mooi idee om nog eens een loop te doen in het zand!

Hans van Hal

Redactie: de "Canyon van Oirschot" is te vinden op de Eindhovensedijk, net over het viaduct over de A58, aan de rechterkant van de weg.

28 mrt '21

Zonnige Clubkampioenschappen Cross

In 2019 organiseerden we voor het laatst de Clubkampioenschappen Cross. En toen kwam corona. Onder de huidige maatregelen mochten we de clubcross dit jaar alleen voor onze jeugd organiseren.

De zon scheen uitbundig en er stond een harde wind, maar daar hadden ze in het bos geen last van. De 36 deelnemers streden weer om het felst voor de ereplaatsen. Vooral bij de Jongens pupillen A spande het, want daar was het verschil tussen de nummers 1 en 2 maar twee seconden. Bij de Jongens Junioren A/C liep Jilles van Rijen twee ronden op kop, maar hij moest de eerste plaats op het einde toch prijs geven aan Matthijs van den Heuvel. Opvallend was ook het optreden van de jongste deelnemer Roel van de Ven (6), die als 15e finishte van de 28 lopers die de 1060 meter liepen. Maar die heeft het dan ook van geen vreemde... 

De ouders en andere supporters stonden keurig coronaproof buiten het hek en in het Kemmerbos toe te kijken.

Foto: de jury bij de finish van de Jongens Junioren A/C

Hier staan de UITSLAGENhier de FOTO'S van Ad van Zelst en hier de FOTO'S van Léon Brands

25 mrt '21

Léon Brands geeft het stokje over

Vijf jaar geleden kwam Niek Brands (13) de jeugdafdeling van Atletiek Oirschot versterken. Later volgde Nieks zus Bente zijn voorbeeld. Ze werden begeleid door hun vader Léon, die al langer lid was van de club. Al snel werd Léon gevraagd om jeugdtrainer te worden en later ook jeugdcoördinator. Dat deed Léon met hart en ziel en mede daardoor steeg het aantal jeugdleden spectaculair. Toen ook moeder Marloes zich aansloot bij Atletiek Oirschot was het hele gezin compleet. 

Léon kreeg het in zijn functie als jeugdcoördinator steeds drukker. Maar het feit, dat de jeugdafdeling van Atletiek Oirschot niet alleen qua ledenaantal scoorde, maar ook qua resultaten, bezorgde hem veel plezier. De eerste plaats van de jeugdleden in de Kempische Cross Competitie en de vierde plaats van zijn dochter Bente bij het Brabants Kampioenschap Cross waren de hoogtepunten in de ruim vier jaren dat Léon jeugdcoördinator was.

Recent is Léon tot de conclusie gekomen dat het tijd werd om het stokje als jeugdtrainer en jeugdcoördinator over te geven aan andere leden van Atletiek Oirschot. Gelukkig zijn er enkele bereid gevonden om samen zijn taken over te nemen. Dat is mooi, want zo kan de jeugdafdeling van Atletiek Oirschot blijven groeien en is goede begeleiding gewaarborgd.

Het bestuur van Atletiek Oirschot wil Léon vanaf deze plaats hartelijk bedanken voor zijn inzet, die er mede toe heeft bijgedragen dat "het zo goed loopt" bij Atletiek Oirschot.

Foto: Vandaag werd Léon na de training door voorzitter Hennie van Rijt in de bloemetjes gezet. Ook waarnemend coördinator René van de Ven en Léons broer en collega-trainer Theodôr bedankten hem. 

Meer foto's: het afscheid van Léon en het oriëntatiespel

17 mrt '21

Henk van Gerven: 1000 kilometer in 3 maanden

Bij gebrek aan uitdagingen (lees: wedstrijden) heeft een aantal leden van onze club zich een ambitieus doel gesteld voor 2021. Hier de eerste die zijn doel gehaald heeft. Een bericht van Kees Smetsers:

Henk van Gerven, lid van Atletiek Oirschot en tevens Bali Runner, houdt van uitdagingen. Nu had hij zich voorgenomen om vanaf januari in drie maanden elke dag te gaan hardlopen, met als doel de grens van 1000 kilometer te passeren.

Vandaag was het al zo ver! Tijdens een trainingsloop van 21 kilometer in de bossen bij recreatiepark 't Zand bij Alphen bereikte Henk zijn doel en daarvoor werd hij natuurlijk gehuldigd door zijn loopvrienden Antoinet en Kees.

Een mooie prestatie van deze fanatieke hardloper...!

Foto: links Henk, rechts Kees.

Heb jij ook een doel voor 2021? Laat het weten aan promotie@atletiekoirschot.nl en volg de prestaties van clubleden in het bericht op het PRIKBORD.
 

2 mrt '21

Martien kon weer het dak op

We hebben tijdelijk geen NIEUWS, geen UITSLAGEN, geen FOTO's, geen AGENDA en geen CLUBRECORDS. Om de bezoekers van onze website vast te houden lees je hier ervaringen en tips van onze leden.

Ad van Zelst schrijft:

Toen ik gisteren naar het atletiekveld kwam om mijn wekelijkse rondjes te draaien, zag ik Martien van Geenen op het dak staan. Hij was met Toon de Croon en een dakdekker bezig om enkele lekkages te verhelpen. 

Niemand ziet het, maar ze zijn er als het nodig is, onze mensen van het onderhouds- en klusteam. Ze houden onze accomodatie in topconditie voor beter tijden, die echt wel komen. Wat was dat mooi, een clubhuis vol zwetende recreanten aan de koffie op zondagmorgen na de trainingen!

Hier zie je de foto's van ons klusteam: FOTOBOEK

Heb jij ook wat te vertellen over je sport in coronatijd? Stuur je verhaal (kort!) en als het kan een foto (liggend formaat!) naar promotie@atletiekoirschot.nl 

Als de redactie het ook leuk of verschrikkelijk vindt plaatsen we het op deze website.

24 feb '21

Bootcamp voor onze jeugd

Om de corona-lockdown door te komen heeft René van de Ven iets nieuws bedacht: een bootcamptraining voor de jeugdleden.

Door een snelle opeenvolging van gevarieerde oefeningen worden alle spieren aan het werk gezet. Gisteravond was de tweede training, waaraan 12 jeugdleden deelnamen. Om 6 uur werd begonnen met een potje handbal als warming-up. Daarna kwam de echte training: push-ups, step-ups, chair-dips, sit-ups, jumping-jacks, het ging maar door, alles 12 keer. Tot slot nog een rondje om het veld en toen was het donker. Ze sliepen goed, vannacht! 

Kijk in het FOTOBOEK 

21 feb '21

Ontmoeting op de hei

Onze leden Dilia en dochter Kristy - 25 weken zwanger, proficiat! - gingen vandaag de hei op voor hun speciale "moeder-en-dochter-zondagmorgen-loopje".

En wie kwamen ze daar tegen? Hennie en Jac, de mannen uit Spoordonk! Onze voorzitter Hennie had zich aangesloten bij de wandelgroep, maar pakt nu toch het hardlopen weer op. Met Jac werkt Hennie aan zijn conditie met als doel groep 1 te gaan trainen (en wie weet... later 2, 3, 4?). 

Foto: Hennie en Jac bij het vennetje op de hei (inzet: Kristy en Dilia)

20 feb '21

Naar de Oisterwijkse vennen

Enkele leden van de app-groep "een tandje erbij" - Henry, Marieke, Ria, Joan, Arianne - hebben als doel om dit jaar 20 keer de halvemarathonafstand te lopen. Op veilige afstand van elkaar liepen ze vandaag hun tweede halve van 2021. Ze volgden een wandelroute langs de Oisterwijkse vennen en op deze eerste mooie lentedag was het een prachtige ervaring.

Foto Arianne Timmermans

Heb jij een doel voor 2021? Laat het weten aan promotie@atletiekoirschot.nl dan vermelden we dat in een aparte rubriek op deze website. Dat stimuleert jou en anderen.

8 feb '21

De marathonrevolutie

Met Kees Smetsers gaat het intussen prima, lees maar:

Iedereen weet dat ik gek ben op hardlopen, dat is geen nieuws. Een halve of een hele marathon lopen, daar heb ik veel voor over. Omdat ik intussen 74 jaar ben, verklaren sommigen mij voor gek dat ik zulke uitdagingen aanga.

Maar het is niet alleen de "kick" van het lopen van een zware wedstrijd, het is véél meer. Week in week uit 's morgens met een blij gevoel opstaan, omdat je weer lekker met je favoriete loopmaatje kunt gaan rennen in de natuur... Maandenlang trainen en dan na 42 kilometer de ultieme beloning krijgen...

Maar het begon voor mij langzaam maar zeker toch wel heel zwaar te worden, al die lange duurlopen. Totdat ik het boek "DE MARATHON REVOLUTIE" van Stans van der Poel en Koen de Jong had gelezen. Sindsdien train ik vaker, meestal vier keer per week, en kortere afstanden, meestal tien tot vijftien kilometer. Slechts incidenteel een lange duurloop van meer van twintig kilometer en nooit langer dan dertig kilometer.

Het resultaat is verrassend. Mijn conditie én snelheid zijn met sprongen vooruitgegaan, ondanks dat ik steeds ouder word. Daarom is het tijd geworden om het dit jaar nog een keer te proberen, een hele marathon, in Eindhoven of ergens anders. Als voorbereiding heb ik mij ten doel gesteld om dit jaar 2021 kilometer te lopen én de kwart triatlon van Oirschot nog een keer te volbrengen.

Nu nog hopen dat ik geen corona of een blessure oploop en dan zou het wel eens een heel mooi loopjaar kunnen worden!

Dit is mijn persoonlijke ervaring. Natuurlijk hoeft deze manier van trainen niet voor iedereen nuttig te zijn. Ik kan mij voorstellen dat sommige atleten meer baat hebben bij lange duurlopen, zeker als ze nog jong zijn. Maar voor mij lijkt het een goede methode, die past bij mijn leeftijd.

Kees Smetsers

  

Foto: Henk van Gerven

Dit zijn de doelen van Kees in 2021:
- Kwart triathlon Het Groene Woud
- Marathon Eindhoven
- Totaal 2021 kilometer

Heb jij ook een doel voor 2021? Laat het weten aan promotie@atletiekoirschot.nl dan vermelden we dat in een aparte rubriek op deze website. Dat stimuleert jou en anderen.

7 feb '21

Na 10 jaar weer een sneeuwloop!

Op 19 december 2010 zou de jaarlijkse Auwjaorscross worden gehouden. Wegens uitzonderlijke omstandigheden, dik pak sneeuw, vorst met een gevoelstemperatuur van -7 graden en voorspelde ijzel, werd deze afgelast. In plaats daarvan werd een sneeuwloop georganiseerd, waar ruim 100 lopers op af kwamen. De ijzel bleef weg, de zon scheen en de temperatuur was, mede door de zon, aangenaam om te lopen. Iedereen vond het prachtig en ging voldaan naar huis.

Ieder jaar denk ik: "Als de mogelijkheid zich voordoet, dan kunnen we dat eens een keer overdoen".

Vandaag is er die mogelijkheid, maar vanwege corona kunnen we niet met veel lopers op pad. De laatste tijd ga ik, vanwege een al jaren durende blessure, op zondag met mijn 2 kinderen Jennie en Mark mountainbiken. Noem het trouwens maar biken, want mountains hebben we hier geen.
Vanwege het weer van vandaag, pak sneeuw van ruim 10 cm en een gevoelstemperatuur van -14 graden, was onze conclusie dat we beter niet konden gaan mtb-en. Voor mij de kans om voor te stellen een sneeuwloop te ondernemen.

Om 9.00 uur vertrokken we op 's-Heerenvijvers en aan de sporen te zien waren er nog maar 2 wandelaars ons voor gegaan. Vanwege mijn blessure hebben we maar 5,5 km gelopen, maar het was zeker de moeite waard. In de bossen valt het met de kou heel veel mee. Op bijna alle paden waar we liepen was nog niemand geweest. Een beleving om daar als eerste door te lopen en van de omgeving te kunnen genieten. Omdat het zo rustig was in de hei hebben we ook nog 8 reeën gezien.

Misschien over 10 jaar weer…

Pieter Smits

Lees hier het bericht over de Oirschotse Sneeuwloop van 2010

6 feb '21

Eindelijk weer een wedstrijd...

Vandaag vertrokken drie leden van Atletiek Oirschot naar Zaltbommel om daar de TWO RIVERS MARATHON te gaan lopen. Door de coronaregels was het geen normale wedstrijd. Geen publiek en de tijd moest zelf worden opgenomen. Maar toch waren Henk van Gerven, Antoinet Hems en Kees Smetsers superblij dat ze weer in wedstrijdverband konden rennen.

Er was extreem weer voorspeld in de vorm van ijzel, veel sneeuw en harde wind. Toen het startsein werd gegeven was het echter nog relatief rustig. Maar hoe langer de wedstrijd duurde, hoe kouder het werd. Henk van Gerven en Kees Smetsers gingen tegelijk van start. Henk voor de hele marathon en Kees Smetsers voor het eerste gedeelte van de estafette marathon. Antoinet Hems zou het tweede gedeelte voor haar rekening nemen en begeleidde ons op de fiets. Zij hield Henk en Kees uit de wind en die konden met een vlak tempo van 5:45 minuten per kilometer relatief relaxt de eerste twintig kilometers achter zich laten.

Het parcours was goed uitgepijld, maar bij de 19 kilometer ging het toch fout. Terwijl Antoinet zich aan het omkleden was voor haar deel van de estafette marathon, misten Henk en Kees een afslag. Dat was de oorzaak dat Henk uiteindelijk meer dan 45 kilometer moest lopen en Antoinet 23 kilometer. Kees bereikte het 21 kilometerpunt in een tijd van 2:00.21. Daar nam hij de fiets van Antoinet over. Henk en Antoinet liepen daarna samen langs de indrukwekkende ondergelopen uiterwaarden en pittoreske dorpjes in een vlak tempo naar de finish.

Het werd steeds kouder en de snijdende wind bezorgde de bezwete Kees op de fiets heel koude handen en voeten. Maar toen was Zaltbommel in zicht en konden de drie atleten van Atletiek Oirschot hun eerste wedstrijd sinds een jaar tot een goed einde brengen. Antoinet bereikte de finish na 23,2 kilometer in een tijd van 2:12.29 en Henk finishte zijn hele marathon in 4:05.00. De tijd van Henk is teruggerekend, want hij had meer dan 45 kilometer gelopen. 

Alle drie waren ze ontzettend blij dat hun eerste wedstrijd zo'n mooie belevenis was geweest. Wellicht is het voor de andere atleten van Atletiek Oirschot een sein dat het eind van de tunnel in zicht begint te komen...

Kees Smetsers

Foto: Henk en Antoinet

Kijk ook bij UITSLAGEN

5 feb '21

Ons onderhoudsteam

Ook vandaag was onze onderhoudsploeg weer op het atletiekveld. Bladafval opruimen! Een hele klus rondom het veld. En in het Kemmerbos was een boom dwars over het pad gevallen. Die moest ook worden opgeruimd. Zie Bart en Johan op de foto.

Het zijn de werkers op de achtergrond die er voor zorgen dat onze accommodatie in tiptop conditie blijft. Daarom hulde aan ons klusteam: Toon de Croon, Wim de Croon, Jan Heijms, Danny van Overdijk, Johan der Kinderen, Hennie van Rijt, Pieter Raijmakers, Theo Neggers, Adrie Louwers, Ton van Liempt, Bart Noyen, Jan en Jeanne Kemps en Martien van Geenen, die al enkele zaterdagen in de weer zijn met snoeiwerk en schoonmaken.

In het FOTOBOEK staat een reportage van de werkzaamheden door het jaar heen

2 feb '21

Wandellid Jos Vromans overleden

Gisteren is ons wandellid Jos Vromans na een lang ziekbed overleden. Jos was sinds 2016 lid van onze wandelgroep en werd alom gewaardeerd om zijn opgeruimde natuur. Omdat hij nog werkte was hij een "zondagwandelaar". Jos mocht maar 57 jaar worden. Wij wensen vrouw Carla, dochters Sophie en Nienke en hun partners Corné en Tom veel sterkte met dit verlies op zo jonge leeftijd.

Het afscheid zal in besloten kring plaatsvinden op zaterdag 6 februari.

Foto: Jos wilde het ook wel eens proberen met de Run-Archery!

11 jan '21

Verbeter je spierkracht en veerkracht

Door de corona-maatregelen hebben we tijdelijk geen NIEUWS, geen UITSLAGEN, geen FOTO's, geen AGENDA en geen CLUBRECORDS. Om de bezoekers van onze website vast te houden lees je hier ervaringen en tips van onze leden.

  

Marieke Meeuwis schrijft:

Soms kom je tot leuke nieuwe ontdekkingen om je hardloopprestaties te verbeteren. Het volgende wil ik graag met jullie delen.

Tijdens het hardlopen maken we gebruik van onze spierkracht maar ook van onze veerkracht. De spierkracht komt natuurlijk uit de spieren. De veerkracht haal je uit de banden, pezen en peesplaten in onze lichaam. Beide kun je apart trainen om zo je snelheid te verbeteren. Daarnaast vermindert het de kans op blessures door overbelasting.

Beide trainingen kun je ook gebruiken om je belastbaarheid weer op te bouwen na de herstelperiode van een blessure of na een periode van inactiviteit.

Let op! Na een training mag je nog één dag een na-reactie hebben van lichte stijfheid of spierpijn. Duurt dit langer dan heb je teveel gedaan! Doe dan een stapje terug en minder intensief.

Opbouwen van spierkracht in je lichaam door een stevige “power walk“:

  • Actief lopen met grote passen
  • Natuurlijke armzwaai maken en meedraaien van de romp
  • Krijg het gevoel dat je wilt gaan hardlopen, maar blijf contact houden met de grond.
  • Maak je continue 1 cm langer tijdens het lopen

Opbouwen van veerkracht door touwtje springen of rustig verend springen met 2 voeten langs elkaar:

  • 3 tot 4 maal per week 100 keer springen maakt al verschil
  • Tijdens het hardlopen zelf is het belangrijk om licht verend te blijven lopen. Niet stampen, wat vaak optreedt bij vermoeidheid.

Blijf lopen met plezier!

Marieke Meeuwis

  

Heb jij ook wat te vertellen over je sport? Stuur je verhaal (kort!) en als het kan een foto (liggend formaat!) naar promotie@atletiekoirschot.nl 

Als de redactie het ook leuk of verschrikkelijk vindt plaatsen we het op deze website.

8 jan '21

Online bingo voor onze jeugd

Door de corona-maatregelen hebben we tijdelijk geen NIEUWS, geen UITSLAGEN, geen FOTO's, geen AGENDA en geen CLUBRECORDS. Om de bezoekers van onze website vast te houden lees je hier over de leuke kleine dingen in onze club.

  

De jeugdcommissie schrijft:

We hebben vanavond een online bingo gedaan in plaats van een avondwandeling. Voor alle 32 kinderen die zich hadden opgegeven hebben we een tasje gemaakt met iets lekkers en bingokaarten.

Verder was de online bingo supergezellig, de kinderen vonden het ook leuk om elkaar online te zien. Er reed een auto rond om de gewonnen prijzen meteen uit te delen. Dit werd natuurlijk corona-proof gedaan. Netjes aan de voordeur afgegeven in een VISNET op een stok van 1,5 meter. Omdat alle winkels dicht waren hadden we lekkere prijzen. Denk aan een zak chips, pak chocomelk met een bus slagroom, halve vlaai, tompoezen, soesjes, zelf taart maken. De kinderen en wij hebben genoten.

Hopelijk kunnen de andere activiteiten dit jaar wel door gaan. Zo niet, dan zullen we per activiteit bekijken of we toch iets volgens de regels kunnen plannen.

PS: Heeft iemand nog een leuke foto van deze bingo, of het in ontvangst nemen van de prijzen? Graag in hoge resolutie naar promotie@atletiekoirschot.nl

  

Heb jij ook wat te vertellen over je sport? Stuur je verhaal (kort!) en als het kan een foto (liggend formaat!) naar promotie@atletiekoirschot.nl 

Als de redactie het ook leuk of verschrikkelijk vindt plaatsen we het op deze website.

5 jan '21

Er komen betere tijden...

We hebben tijdelijk geen NIEUWS, geen UITSLAGEN, geen FOTO's, geen AGENDA en geen CLUBRECORDS. Om de bezoekers van onze website vast te houden lees je hier ervaringen en tips van onze leden.

Kees Smetsers schrijft:

Voor velen van ons was het jaar 2020 door het coronavirus geen goed jaar. maandenlang konden we niet samen trainen. En wedstrijden lopen, dat kon al hlemaal niet meer. Daarbij komen nog de zorgen in de privésfeer om onze geliefden die zijn geconfronteerd met de gevolgen van het coronavirus.

Nee, het jaar 2020 was een jaar om snel te vergeten.

Maar voor een echte hardloper is opgeven geen optie, dus ik ben niet bij de pakken neer gaan zitten. Ondanks dat er geen uitdagingen meer waren in de vorm van wedstrijden, ben ik begonnen met het opvoeren van de intensiteit van mijn hardlooptrainingen. Ik loop nu al maandenlang drie- of viermaal per week samen met mijn loopmaatje. Dat heeft mijn conditie op een hoger niveau gebracht en het heeft ook de saaie coronatijd wat meer kleur gegeven.

In 2020 staan er 17 halve (trainings-) marathons en bijna 1900 kilometers op de teller. Op deze manier ben ik dit moeilijke jaar goed doorgekomen. Het heeft mij ook vertrouwen in de toekomst gegeven. Het jaar 2021 kan alleen maar beter worden.

Straks kunnen we weer in groepsverband gaan trainen en straks kunnen we weer wedstrijden gaan lopen, dat weet ik zeker. Daarom wens ik alle leden van Atletiek Oirschot voor het nieuwe jaar veel liefde, gezondheid, geluk en ook heel veel plezier in de mooie hobby, die hardlopen heet.

Kees Smetsers

Heb jij ook wat te vertellen over corona en je sport? Stuur je verhaal (kort!) en als het kan een foto (liggend formaat!) naar promotie@atletiekoirschot.nl 

Als de redactie het ook leuk of verschrikkelijk vindt plaatsen we het op deze website.

Nieuws (2021)

13 apr '21

Bootcamp in de publiciteit

Sinds we begin 2017 zijn gestart met bootcamp zien we daar een trouwe groep deelnemers. Trainers van het eerste uur zijn Irene van Gestel (op maandag) en Johan der Kinderen (donderdag).

Nu Irene door een ongelukkig fietsongeval haar kuitbeen heeft gebroken, is ze tijdelijk uit de roulatie en wordt ze vervangen door Mark van Dommelen.

Vandaag waren Irene en Johan allebei op het atletiekveld, want ze hadden een afspraak met een correspondent van De Uitstraling. Dat interview vond telefonisch plaats in verband met de corona-maatregelen. Terwijl Mark de deelnemers bezig hield, kregen Irene en Johan gelegenheid om onze bootcamp-trainingen te promoten. 

Het 14-daagse magazine De Uitstraling heeft net als andere periodieken een gebrek aan kopij, omdat veel sport-activiteiten stil liggen. Dat is de reden dat al een aantal leden van onze vereniging geïnterviewd zijn. En ook omdat dat ze interessante verhalen te vertellen hebben, natuurlijk! 

Foto's van de training en het telefonisch interview staan in het FOTOBOEK  

10 apr '21

Henk van Gerven haalt zijn medaille op in Breda

Dat Henk van Gerven, lid van Atletiek Oirschot en de stichting Loopgroep Bali Runners, een fanatieke hardloper is weet bijna iedereen in Oirschot. In het afgelopen jaar kon Henk door het coronavirus geen wedstrijden lopen. Daarom was hij heel blij toen hij hoorde dat op 11 april in Breda een hele marathon zou worden gehouden. Hij schreef zich in voor dit evenement, dat helemaal coronaproof zou zijn.

Geheel in eigen stijl bedacht Henk voor zichzelf een bijzondere voorbereiding. Hij zou in de periode van 11 januari tot 11 april elke dag een training gaan doen van minimaal 10 kilometer. Als Henk iets van plan is, dan doet hij dat ook. “Niet denken, maar doen” is niet voor niets de slogan, die Henk zelf heeft bedacht. Weer of geen weer, elk dag liep Henk in de omgeving van Oostelbeers zijn rondjes, vaak in het donker, regen, sneeuw, harde wind. Het deerde Henk allemaal niet.

Afgelopen week kwam echter het bericht dat de Marathon van Breda vanwege de ontwikkelingen rond het coronavirus niet door zou gaan. Een grote teleurstelling voor Henk, want hij had alles bij elkaar in drie maanden tijd ongeveer 1340 kilometer gelopen. Het hoort helemaal bij Henk dat hij snel een ludieke oplossing bedacht. Hij stelde aan de organisatie voor om op 10 april van Oostelbeers naar Breda te lopen en daar de medaille voor deze marathon op te gaan halen.

De organisatie vond dat een goed idee en zo liep Henk vandaag, begeleid op de fiets door zijn loopmaatje Elia Deenen van de Bali Runners, over de Brabantse wegen naar Breda. De voorspelde regen bleef uit en Henk was in topvorm. Daardoor kon hij onderweg genieten en na bijna 46 kilometer de beloofde medaille in ontvangst nemen.

Zijn tocht via Hilvarenbeek, Goirle, Riel, Alphen, Gilze en Bavel had deze sterke hardloper in precies 4,5 uur volbracht. Een heel mooie prestatie van Henk, die zich niet laat tegenhouden, ook niet door het coronavirus. Hij heeft weer laten zien dat nagenoeg alles mogelijk is, als je er echt voor gaat. 

Kees Smetsers 

6 apr '21

Een tocht door de hel

Lees hier wat Ad van Zelst nu weer beleefd heeft:  

Sinds corona onze trainingsmogelijkheden beperkt hebben we bij de club een app-groep “Tandje erbij”. Dat zijn – ahum – de wat betere en gezelligere lopers van onze club. Door het gebrek aan uitdagingen in de vorm van wedstrijden bedachten ze een mooi doel: 20 x 21 km hardlopen in 2021.

Nu vond ik dat gezien mijn gevorderde leeftijd nogal heftig en legde mijn doel voor 2021 op 12 halve marathons. En uiteindelijk de wedstrijd in Eindhoven of Valkenswaard binnen 1:55 uur.

Ik begon met het samenstellen van een aantal halvemarathon-routes door het buitengebied. Allemaal over verharde wegen en fietspaden, voor de veiligheid. En ook eenvoudig van opzet, zodat je ze gemakkelijk in je hoofd kunt opslaan. Na ze een keer gefietst te hebben liep ik in februari en maart drie van deze routes. In mijn eentje.

Op 20 maart liepen we met de groep door de hei. Toen ik thuiskwam gaf Strava 18 km aan. Hoewel ik goed gaar was kon ik het niet laten nog een keer rond het kanaal te lopen, zodat ik op 21 kilometer uitkwam. Dat was nummer 4.

Op 27 maart ging ik met Marieke, Ria en Henry, onder leiding van Henriëtte, vanaf Hoeve 1827 aan de Oude Grintweg de Kampina op. Een prachtige route met weliswaar wat hagelbuitjes en veel wind, maar toch prachtig. Dat was nummer 5.

De Paasdagen brachten Tonny en ik door bij familie in Zeeuws-Vlaanderen. Hardloopspullen meegenomen, maar het was rotweer, koud en nat. Toch besloot ik op tweede Paasdag te gaan lopen. Ik kon altijd nog omkeren als het te erg werd.

Welnu, het werd erg. Maar ik keerde niet om! Het was 4 graden, gevoelstemperatuur -2 graden. De eerste 3 kilometer had ik de storm pal tegen. Wind van 40 km/u met vlagen van 60 km/u. Dan sta je dus echt even stil. Bij de Westerschelde aangekomen besloot ik om aan de noordkant van de dijk te gaan lopen richting Breskens. Dan had ik het zwaarste maar gehad. De wind kwam nu schuin van voren en dat was ook zwaar, maar niet zo erg als pal tegen. Na 2 kilometer het volgende probleem: het pad stond onder water! Ik kon kiezen: terug of er doorheen. Voordat ik er erg in had liep ik al te soppen. Wat een ellende. Na een dik uur liep ik Breskens binnen en daar werd de wind wat gebroken door de gebouwen. Op de dijk bij de veerhaven heb ik een selfie gemaakt. Ik kon me nauwelijks staande houden in de wind.

Op de weg terug koos ik de zuidkant van de dijk en hoewel de wind van alle kanten leek te komen, was het toch een stuk gemakkelijker. Wel nog twee buien hagelslag, maar het was niks vergeleken bij de heenweg. Na 2 uur 2 minuten kwam ik binnen en dat vond ik toch een nette tijd voor mijn 6e halve van 2021.   

Ad van Zelst

De avonturen van "Een Tandje erbij" in 2021 staan in het FOTOBOEK

Home knop