Nieuws

30 Dec '21

Bali-Runners ronden het jaar af

Vandaag waren Bali-Runners Henk van Gerven, Kees Smetsers, Antoinet Hems en Elia Deenen in de Drunense Duinen om hun laatste kilometers van 2021 af te werken. Henk, die oorspronkelijk het doel had om de eerste 3 maanden van het jaar 1000 kilometer te lopen en dat vlot haalde, had dat inmiddels bijgesteld naar 3000 km in heel 2021 en kwam vandaag tot 3005 km. Kees overtrof zijn doel van 2021 km in een jaar en liep er tot en met vandaag 2510.

Goed gedaan mannen!

Bekijk de foto's van de Bali-Runners in het FOTOBOEK

29 Dec '21

En hij heet Boet!

Ons lid Tess van den Heuvel en haar partner Jeffrey werden op kerstavond verblijd met de geboorte van een gezonde baby: Boet.
Tess en Jeffrey (en opa en oma Henk en Tineke): namens de club van harte gefeliciteerd!

Reacties sturen naar: tess_vdheuvel@live.nl 

28 Dec '21

Hoppatee, 20 x 21 km!

De dames van de app-groep 'Een tandje erbij' volbrachten onlangs hun doel voor 2021: het lopen van minstens 20 halve marathons. Om dat te vieren lieten ze speciale herdenkingsshirts maken, die vanmorgen werden ingewijd met een loopje over de hei. Vanwege de lockdown wel netjes twee aan twee natuurlijk en daar weer 100 meter tussen.

Foto: Henriëtte en Marieke met de nieuwe shirtjes. De foto's van de overige dames staan in het FOTOBOEK

25 Dec '21

Beste leden...

Nu we op het einde van het jaar weer in een lockdown zitten wil ik jullie toch positief benaderen.
 
Bij het schrijven van dit bericht voel ik de naweeën van de Kapellekestrial, die gelukkig toch nog door kon gaan. Het aantal deelnemers (45) viel ondanks de corona-perikelen niet tegen en de lopers kunnen terugkijken op een natte, maar naar mijn mening gezellige loop.
 
Ik schrijf dit bericht op maandag 20 december en zeg dit omdat ik gisteren naar Op1 heb zitten kijken waar Barbara Barend en de Belgische viroloog Marc van Ranst aan tafel zaten. Het gesprek ging over het stilleggen van alle sporten en wat dit met veel mensen doet en dat hierover betere plannen gemaakt moeten worden. Nederlanders zijn door het niet sporten miljoenen kilo’s zwaarder geworden en veel jongeren (en ook ouderen) missen de gezelligheid en het samenzijn bij hun vereniging. Wat me verder opviel is dat Barbara en Marc aangaven dat er tijdens het buitensporten heel weinig kan gebeuren wat corona betreft. Ik hoop van harte dat de politiek hierover eens goed gaat nadenken en de juiste beslissing gaat nemen.

Sporten is en blijft een gezonde hobby!
 
Wat betreft de positieve benadering zijn we als vereniging heel blij met al onze leden die genieten van al het mooie wat onze sport te bieden heeft. Ik zie mensen genieten van looptrainingen, atletiek, bootcamp, onze wandelgroep en andere activiteiten die wij als vereniging organiseren. Ook onze jeugdafdeling zit in een positieve flow en hun trainers zijn dit jaar niet voor niets in het zonnetje gezet als vrijwilligers van het jaar. De woensdagochtendtrainingen in samenwerking met MC de Plataan zijn voor deze sporters een genot. We zien ze in een uurtje licht sporten en het samen koffiedrinken nadien met een vrolijk gezicht weer huiswaarts keren.
 
Wat betreft de gemeente liggen er nog verschillende plannen op tafel in de omgeving van ons atletiekveld. Wat dacht je van de nieuwe randweg of de woningbouwplannen die er zijn in de omgeving van de Kemmer? Ook zijn er vanuit onze vereniging weer gesprekken geweest met de Oirschotse politiek en laten we hopen dat we komende periode, na 36 jaar, eens weten waar we aan toe zijn wat betreft onze accommodatie.
 
Zoals jullie in de vorige nieuwsbrief hebben gelezen zijn de Auwjaorscross en de nieuwjaarsreceptie komen te vervallen en kunnen we voorlopig niet samen trainen. Maar...
 
Houd je sportschoenen binnen handbereik…!

Ga in je eentje een stukje lopen of vraag een loopmaatje om mee te gaan. Het zou toch fijn zijn als onze leden niet echt bijdragen aan de miljoenen corona kilo’s! Laten we hopen dat we elkaar weer heel snel zien bij onze mooie vereniging Atletiek Oirschot.
 
Wij wensen iedereen fijne kerstdagen en een sportief en vooral gezond 2022!
 
Namens het bestuur van Atletiek Oirschot
Hennie van Rijt (voorzitter)

20 Dec '21

Kapellekestrail: onze afsluiting van het jaar 2021

Op zaterdag 18 december was de zaal van Gasterij De Merode in Spoordonk gevuld met hardlopers en wandelaars, de meeste gekleed in de blauwe kleuren van Atletiek Oirschot. Net als alle andere 45 deelnemers had ik veel zin in de Kapellekestrail, want het was in deze onzekere tijd eindelijk weer eens mogelijk om samen met mijn loopvrienden van Atletiek Oirschot een recreatieve loop te doen.

De wandelaars vertrokken eerst en een half uurtje later de hardlopers in drie verschillende groepen. Het parcours van 10 kilometer door de omgeving van Spoordonk en Landgoed Baest was op veel plaatsen modderig en nat, maar dat hoort bij een trail. Onderweg werden bij de kapel van de Heilige Eik kaarsen opgestoken, waarbij iedereen op zijn eigen manier even stil stond bij de mensen die hij liefheeft. Misschien werd er ook een schietgebedje gedaan voor het doorgaan van de hardloopwedstrijden in de komende maanden.

Toen alle deelnemers van deze trail met bemodderde schoenen weer terug waren bij Gasterij De Merode, bleek al snel dat de schietgebedjes niet hadden geholpen. Alle hardloopwedstrijden, ook de crosswedstrijden, van de komende maand werden afgelast. Daarbij ook de Auwjaorscross, voor Atletiek Oirschot de traditionele afsluiting van het sportieve jaar 2021. Dat was een teleurstelling voor velen, ook voor mijzelf, want ik vind het elke keer weer heel bijzonder om bij mijn eigen club een wedstrijd te lopen voor de Kempische Cross Competitie. Desondanks geef ik de moed niet op, want ik heb in mijn inmiddels lange leven geleerd om niet te focussen op dingen die niet kunnen, maar te kijken naar dingen die wel mogelijk zijn.

Als ik terugkijk op het afgelopen jaar, dan kan ik concluderen dat dit jaar ondanks de coronacrisis voor mij toch een goed jaar is geweest. Toen ik mijn drie doelen voor dit jaar kenbaar maakte, verklaarden sommige mensen mij voor gek. Maar het is toch gelukt. Ik heb de kwart triatlon gedaan (weliswaar onofficieel), ik heb de hele marathon gelopen en in de laatste week van dit jaar ga ik de grens van 2500 kilometer passeren. 

Dit jaar heeft voor mij de bevestiging gebracht dat er heel veel mogelijk is, als je ergens echt voor gaat. Misschien kan dit voor mijn hardloopvrienden van Atletiek Oirschot een motivatie zijn om in deze moeilijke tijd van het coronavirus toch optimistisch te blijven. Er komen zeker betere tijden.

Ik wil van de gelegenheid gebruik maken om het bestuur en alle leden van Atletiek Oirschot gezellige feestdagen te wensen en veel liefde, gezondheid en geluk in het nieuwe jaar.

Kees Smetsers

Foto's van de Kapellekestrail gemaakt door Toon Erven staan in het FOTOBOEK

12 Dec '21

l'Avant Sylvestre Cross: 2 keer goud voor Atletiek Oirschot.

Verslag van Kees Smetsers:

Op de dag dat Max Verstappen op miraculeuze wijze wereldkampioen werd, gingen de atleten van Atletiek Oirschot naar Reusel om daar hun derde wedstrijd van de Kempische Cross Competitie te lopen. Het donkere weer en de gestaag neervallende motregen leken geen voorbode te zijn voor een feestdag, maar dankzij Max Verstappen en de prestaties van de atleten van Atletiek Oirschot werd het dat toch.  

Het parcours van de l’Avant Sylvestre Cross in de bossen bij Taverne D’n Ouwe Brandtoren in Reusel was door de regen van de afgelopen dagen spekglad geworden. Helaas had dat bij wedstrijd voor de recreanten tot gevolg dat een atlete uitgleed in de modder en haar enkel brak. Een ambulance moest haar komen ophalen. De wedstrijd van de licentiehouders werd om deze reden ingekort met ongeveer 500 meter en de start vond pas plaats toen de ambulance weer vertrokken was. De vier atleten van Atletiek Oirschot (Martijn van Straten, Edwin van de Ven, Antoinet Hems en Kees Smetsers) waren gewaarschuwd. Na afloop van de wedstrijd bleek dat ze desondanks mooie tijden hadden gelopen, maar een podiumplaats zat er vandaag echt niet in. Dat had mede te maken met de vele snelle atleten uit België, die traditiegetrouw bij deze cross aan de start verschijnen. 

Bij de jongere atleten van Atletiek Oirschot waren er net als bij de vorige twee crosswedstrijden wel podiumplaatsen. Roel van de Ven snelde in zijn categorie Jongens Mini Pupillen afgetekend naar een eerste plaats. Het was voor Roel de derde eerste plaats in de drie eerste wedstrijden van de Kempische Cross Competitie. Tom Blankers werd bij de Jongens Pupillen C opnieuw eerste, maar hij moest er wel heel hard voor knokken met Thomas Petra van GVAC. Het werd voor hen een wedstrijd, die pas in de laatste meters werd beslist. Allebei kregen ze de zelfde tijd (3.36), maar Tom was toch net iets sneller bij de finish. 

Twee maal goud in Reusel voor Atletiek Oirschot. Het is te hopen dat de coronaregels versoepeld kunnen worden en dat er weer snel meer supporters naar de wedstrijden mogen komen kijken. Roel van de Ven en Tom Blankers zijn samen met de andere jeugdatleten van Atletiek Oirschot op weg naar een heel mooie eindklassering. Hun resultaten in Reusel zijn daarbij een grote stap in de goed richting. 

Foto (Laura Blankers): Roel en Tom op het podium in Reusel

Meer staan in het FOTOBOEK

De resutaten van onze leden vind je bij UITSLAGEN

12 Dec '21

Roland van Loon Nederlands Kampioen Oriëntatielopen

Roland werd vandaag Nederlands Kampioen Oriëntatielopen categorie M45. Het betrof het kampioenschap over de sprintafstand en dit werd georganiseerd in de binnenstad van Eindhoven. 

De wedstrijd ging over een afstand van zo’n 3 kilometer waarbij 16 controleposten gevonden moesten worden. Roland had bijna twee minuten voorsprong op de nummer twee.

Foto uit archief

4 Dec '21

Twintig halve marathons in 2021: doel gehaald!

Aan wilde ideeën geen gebrek bij de dames van de app-groep "Een tandje erbij"! In januari bedachten ze dat het wel mooi zou zijn als ze in 2021 allemaal 20 halve marathons zouden lopen. En dan bij voorkeur niet over verharde wegen, maar door natuurgebieden. Vandaag hebben ze bijna allemaal hun doel gehaald met een mooie tocht langs de Dommel bij Liempde naar de Lopensestraat in Oirschot. 

Hier de doelen en resultaten (tussen haakjes):

Marieke Meeuwis: doel 20 x 21 km (20)
Ria Pijnenburg: doel 20 x 21 km (23)
Henriëtte Sluijters: doel 20 x 21 km (18)
Joan van Heerebeek: doel 20 x 21 km (21)
Arianne Timmermans: doel 20 x 21 km (20)
Reny van Straten: doel 20 x 21 km (19)

Foto: de laatste halve marathon werd feestelijk afgesloten met een lekkere lunch. 

Alle foto's van de mooie tochten van "Een tandje erbij" staan in het FOTOBOEK  

  

Nog meer leden hadden een ambitieus doel gesteld voor 2021. Dit zijn tot nu toe de resultaten:

Henk van Gerven: tot 31 maart elke dag hardlopen tot 1000 km bereikt is (gehaald op 17 maart)
Cees Koppen: 65 x 21 km (tm 4 dec 73 gerealiseerd)
Kees Smetsers: Kwart Triathlon, Marathon Eindhoven, totaal 2021 kilometer (gehaald op 10 oktober)
Bas Spanjers: 52 x 21 km (tm 15 nov 53 gerealiseerd)
Martijn van Straten: Marathon onder 4 uur (gehaald), 3 hele marathons (gehaald), totaal 2500 km (tm 4 dec 2278 km)
Eveline Verbakel-Timmermans: Kwart Triathlon Het Groene Woud (afgelast), Alpentocht Val Thorens (gehaald)
Nicky van Vroenhoven: Halve marathon in 1:30 uur (net niet gehaald: 1:32:57), totaal 1800 km (tm 4 dec 1636 km)
Ad van Zelst: 12 x 21,1 kilometer (13 gerealiseerd), Halve marathon in 1:55 uur (net niet gehaald: 1:57:30)

  

(Laat even weten als de lijst niet klopt aan Ad van Zelst: promotie@atletiekoirschot.nl of via de app).

2 Dec '21

Twee pieten aan de deur!

Vanavond ging bij onze jeugdleden de bel. En wie stonden daar aan de deur? Twee pieten met een sinterklaasverrassing namens Atletiek Oirschot! Wat lekkers en... een speciaal boekje waarin onze jeugdleden zelf hun beste prestaties in atletiek kunnen bijhouden. Dat zal ze nog fanatieker maken!

28 Nov '21

Opnieuw winst in crosscompetitie

Een verslag van René van de Ven:

De crosscompetitie gaat voorlopig door en de 2e wedstrijd van het circuit leverde opnieuw podiumplaatsen op. In St. Oedenrode werd de 2e wedstrijd verlopen op een zwaar parcours met vele steile heuvels, ook voor de jeugd. Na 3e plaatsen voor Anouk Maus (MJD) en Bram Gerritsen (JJD) pakten zowel Tom Blankers (JPC) en Roel van de Ven (JPmini) het goud. Roel verstevigde met zijn 2e overwinning zijn leidende positie in het klassement (uitgebreid verslag hieronder).

De cross in "rooi" bestaat uit een zeer compacte ronde, maar heeft flink wat hoogtemeters, zelfs voor de jongste jeugd. De pupillen C (inclusief mini) en B kregen een heuvel of 3 voorgeschoteld, maar de pupillen A kregen echt een heus bultenparcours voor de voeten geworpen! Bram dacht de laatste weken niet zo goed in vorm te zijn tijdens de trainingen maar pakte vandaag een derde plaats (slechts 2 sec achter nr 2) en zo blijken de trainingen toch zijn vruchten af te werpen. Anouk werd ook derde, waarschijnlijk te danken aan die lange benen waarmee ze met grote passen richting het podium 'marcheerde'. Laticha van der Sloot liep een mooi gelijk tempo in haar cross en finishte zo na een goed ingedeelde race als 11e.

Na de junioren draait men de volgorde van starts vreemd genoeg om en is het de beurt aan de jongste jeugd: de pupillen C en mini-pupillen. Hier hebben we, zo bleek na de eerste cross in Veldhoven, twee toppers aan de start met Tom Blankers (JPC) en Roel van de Ven (JPmini). Ze werden twee weken geleden 2e en 1e maar pakten vandaag allebei de eerste plaats in hun categorie. Tom won met een magistrale eindsprint na een super tactische race en Roel, die overall (JPmini+JPC) naar een 3e plaats sprintte, won met overmacht in zijn categorie. 

Bij de pupillen A hadden we Auk, Jette, Bouke en Nienke (allen MPA) en Thijs Blankers (JPA) aan de start. Auk stond vorige week nog op het podium, maar moest het deze keer nipt afleggen tegen drie anderen: op 5 sec van het podium werd zij vierde. Jette (9e), Bouke (12e) en Nienke (14e) liepen een goede wedstrijd met formidabele eindsprint met name van Nienke. Allen toonden een stevige verbetering ten opzichte van de cross twee weken geleden in Veldhoven. De zaterdag trainingen werpen duidelijk hun vruchten af, want op dit zware parcours met een dusdanige eindsprint finishen doe je niet zomaar! Thijs Blankers liep naar een prachtige 8e plaats bij de JPA, na iets te voortvarend te zijn gestart. Hij nam enigszins gas terug na aanwijzingen van de coach en finishte met een mega eindsprint nog net voor een conrcurrent. 

Tot slot: uit betrouwbare bron heeft uw redactie ook vernomen dat Roland van Loon niet helemaal tevreden was met zijn 7e plek bij de M45. Laten we vooral niet vergeten dat er behalve onze jeugd meer wedstrijdlopers zijn en zij onze aandacht verdienen. Na diverse podiumplaatsen voorgaande jaren was de 7e plek teleurstellend, maar Roland kennende komt hij sterker terug. Op naar 12 december as. in Reusel!

Foto (René van de Ven): een trotse Roel met zijn medaille

Bekijk meer foto's in het FOTOBOEK en hier staan de UITSLAGEN 

28 Nov '21

Twee Oirschotse winnaars bij de Drie Dorpen Cross

Een verslag van Kees Smetsers 

De tweede wedstrijd van de Kempische Cross Competitie werd op zondag 28 november gehouden op een heel zwaar parcours in de omgeving van Sint Oedenrode. Bij de organiserende vereniging Fortuna ‘67 hadden zich meer dan 300 deelnemers aangemeld. Die kregen tijdens de wedstrijd te maken met heel veel steile heuveltjes, die veel energie vergden. Atletiek Oirschot was net als twee weken geleden aanwezig met een groot aantal jeugdleden en vier “masters”.  

Bij de jeugd waren er weer veel podiumplaatsen voor Atletiek Oirschot. Anouk Maus (MJD) en Bram Gerritsen (JJD) haalden een derde plaats in hun categorie. Tom Blankers (JPC) en Roel van de Ven (JPmini) stonden op de hoogste trede van het podium. De zesjarige Roel van de Ven kwam met deze tweede overwinning nog steviger op de eerste plaats te staan in zijn categorie van de Kempische Cross Competitie. Voor Tom Blankers was het na de tweede plaats van twee weken geleden (in Veldhoven) opnieuw een topprestatie. 

Bij de “masters” was er een spannende strijd tussen Roland van de Loon (M45) en Edwin van de Ven (M35). Beide atleten van Atletiek Oirschot bleven tot de laatste ronde in elkaars buurt, maar in de laatste kilometer liep Roland toch weg van zijn clubmaatje. Allebei liepen ze een mooie tijd, maar het podium was voor hen op deze dag niet haalbaar. 

Over twee weken is in Reusel de L’Avant Sylvestre cross, de derde wedstrijd van de Kempische Cross Competitie. Jammer dat door de coronaregels er geen supporters mee mogen gaan, want de atleten van Atletiek Oirschot doen het heel goed en sommige van hen maken een goede kans op een héél mooi eindresultaat bij de Kempische Cross Competitie. 

Foto: Antoinet en Kees waren ook weer van de partij!

Bekijk meer foto's in het FOTOBOEK en hier staan de UITSLAGEN

16 Nov '21

Mooie opbrengst Rabobank Clubsupportactie

Vandaag is de uitslag bekend gemaakt van de Rabobank Clubsupportactie 2021. Ook dit jaar eindigde onze vereniging weer in de hoogste regionen: we krijgen maar liefst € 1401,66 bijgeschreven! Vorige maand leverde de Grote Clubactie ook al ruim 1400 euro op, dus hierbij een dankjewel aan al onze aanhangers die op Atletiek Oirschot hebben gestemd of loten hebben gekocht. Van de opbrengst van de Clubactie worden sportmaterialen voor de jeugd gekocht, van die van de Rabobankactie willen we een beeldscherm voor het clubhuis aanschaffen.

Bekijk de uitslag van de Rabobank Clubsupportactie hier (zoek op Oirschot)

14 Nov '21

Vier keer podium in Veldhoven

De eerste cross van de Kempische Crosscompetitie zit er op. En met mooie resultaten: Tom Blankers, Roel van de Ven, Auk van der Zanden en Ans Saalberg stonden op het podium!

Foto (René van de Ven): start van de minipupillen met Tom Blankers en Roel van de Ven

Bekijk alle foto's van Roel in het FOTOBOEK

  

Lees hier het verslag van Kees Smetsers:

Vorige week was het voor onze atleten nog even spannend of de eerste cross van de Kempische Cross Competitie (KCC) door zou gaan. Na een jaar zonder crossen was het een opluchting dat het groene licht werd gegeven. Er kon eindelijk weer een cross worden gelopen, weliswaar zonder publiek, maar het kon weer. De 21 deelnemende atleten van Atletiek Oirschot konden meteen hun conditie testen op een relatief zwaar parcours rond het Witven in Veldhoven, waar een aantal modderstroken de energie uit de benen zogen. De 15 deelnemende jeugdatleten van Atletiek Oirschot behaalden desondanks 3 mooie podiumplaatsen. Daarvoor moesten ze wel alles geven.  

De zesjarige Roel van De Ven werd eerste in de categorie JPmini met 9 seconden voorsprong op nummer twee. Tom Blankers werd tweede in de categorie JPC met slechts vijf seconden achterstand. Auk van der Zanden werd ook tweede in haar categorie MPA met maar vier seconden achterstand op de winnaar. Uit deze resultaten blijkt wel hoe spannend het was. Drie podiumplaatsen is natuurlijk weer een mooi succes voor de jeugdleden van Atletiek Oirschot. Het belooft heel veel voor de komende wedstrijden in de Kempische Cross Competitie, waarvan de Drie Dorpen Cross in Sint-Oedenrode op zondag 28 november de eerstvolgende is. 

Bij de senioren en masters behaalde Ans Saalberg een eerste plaats bij de korte cross voor vrouwen. Een mooi resultaat voor Ans, die in de afgelopen jaren zoveel blessureleed heeft gekend. Het was opmerkelijk dat er bij de senioren en masters slechts 6 deelnemers waren van Atletiek Oirschot. Dat is relatief weinig voor een atletiekvereniging, die de laatste jaren zo’n spectaculaire groei heeft doorgemaakt. Het steeds kleiner wordend aantal wedstrijdlopers van onze club is een tendens die al enkele jaren duurt. De reden daarvoor is moeilijk te benoemen. Misschien is het ontbreken van een atletiekbaan één van de redenen. Oirschot heeft nog steeds atleten die op een hoog niveau presteren, maar kennelijk is dat niet voldoende om meer wedstrijden te bezoeken. Het zou mooi zijn voor Atletiek Oirschot als er meer wedstrijdatleten zouden komen. Misschien kan de huidige tendens omgebogen worden als het einde van de coronacrisis in zicht is. Wellicht dat er bij de Zevenheuvelenloop van zondag 21 november weer meer blauwe shirts van Atletiek Oirschot te zien zullen zijn… 

8 Nov '21

Afscheid drie recreantentrainers

Vanavond namen we afscheid van onze recreantentrainers Wim de Croon, Ton van Liempt en Irene van Gestel. Wim is gestopt vanwege voortdurende blessures, Ton (77 jaar!) heeft zich aangesloten bij de wandelgroep en Irene blijft nog wel de bootcamptrainingen doen, maar is gestopt met looptrainingen. Hun collegatrainers hadden een gezellig etentje georganiseerd bij "De Burgemeester", waar coördinator Johan der Kinderen de drie namens de club een presentje aanbood.

Drie trainers minder, dat merken we in de roosters! Op maandag 29 november is er om 19.00 uur in het clubhuis een informatie-avond voor leden die belangstelling hebben om onze recreanten te begeleiden. Elk loopniveau is welkom. Kom eens horen, het verplicht tot niets!

  

Foto (Marieke Meeuwis): Irene stopte als recreantentrainer, maar blijft nog wel de bootcamptrainingen doen. 

30 Oct '21

Clubrecord en pas 6 jaar oud...

Zaterdag 30 oktober 2021 nam Roel van de Ven, ons jongste lid, deel aan de indoorwedstrijd bij AVR '69 in Reusel en behaalde daar een knappe 3e plaats bij de Jongens Mini Pupillen (6-7 jaar). Reusel maakt voor de prijzen een onderscheid tussen de mini's en de 'gewone' pupillen C, maar voor de clubrecords en statistieken is iedereen C-pupil. Roel is dus ook volgend jaar en in 2023 een pupil C, maar verraste met een ijzersterke 600m! Hij dook met 2:34.7 min net iets meer dan één seconde onder het bestaande clubrecord van Robin van de Moosdijk uit 2001 en veroverde zodoende op zijn 6e (6 jaar, 7 maanden, 16 dagen) zijn eerste clubrecord! Hij is daarmee vermoedelijk de jongste houder van een clubrecord sinds vader René in 1990 (6 jaar, 4 maanden, 9 dagen). Maar daarbij wel een ferme kanttekening, want in de eerste jaren van onze vereniging waren natuurlijk veel records nog vacant... Proficiat Roel!

Foto: Roel met zijn diploma en bronzen medaille

24 Oct '21

Marathon Rotterdam met clubrecord

Onder ideale omstandigheden liepen Edwin van de Ven en Martijn van Straten vandaag in Rotterdam de marathon. Voor Martijn was het na Amsterdam de tweede in een week. Daar verbeterde hij al het clubrecord M35 uit 2006 van Ton Smetsers. In Rotterdam liepen ze ook een prachtige tijd en allebei een pr. De brutotijd van Edwin was bovendien een verbetering van het nog maar een week staande clubrecord M35 van Martijn.

De uitslag staat hier

Ook de Marathonlijst aller tijden is weer bijgewerkt, klik hier

Foto: in 2019 liep Edwin in Rotterdam zijn eerste marathon.

23 Oct '21

Spetterend jubileumfeest

In 2020 bestond Atletiek Oirschot - officieel Atletiekvereniging Oirschot - 35 jaar. Dat kon toen door de coronapandemie niet gevierd worden, maar nu was het toch zover. Vanmiddag trapte onze jeugd af met sportieve activiteiten op het atletiekveld en in het Kemmerbos, georganiseerd door Annemieke, Ingrid en Iris. Na afloop was er friet in De Kemmer en een kinderdisco.

Zie de foto's van de jeugdactiviteiten in het FOTOBOEK.

Van het feest voor de volwassen leden maakte Kees Smetsers het volgende verslag:

Atletiek Oirschot is een vriendenclub, dat bleek deze avond weer in Sportcentrum De Kemmer. Er werd gelachen om tonprater en hardloper Wichard de Benis uit Best, die in een buut over zijn wedstrijdervaringen ook enkele atleten van Atletiek Oirschot op de korrel nam. Voorzitter Hennie van Rijt vertelde in zijn toespraak over de rijke clubhistorie, een geschiedenis die 35 jaar geleden begon met enkele hardlopers, waarvan sommige nog steeds lid zijn.

Tijdens deze speech werden door clubfotograaf Ad van Zelst foto’s gemaakt. Die wist toen nog niet wat hem te wachten stond, maar dat veranderde toen Hennie aan Ad en diens vrouw Tonny vroeg om op het podium te komen. De voorzitter beschreef vervolgens hoe Ad 20 jaar geleden lid werd van de club en zich al snel enthousiast ging inzetten als vrijwilliger. In de loop der jaren zijn het clubblad (nu digitaal) en de website door de inzet van Ad op een hoog niveau gekomen. Ook de PR van de vereniging is bij Ad in goede handen en dat heeft er mede voor gezorgd dat Atletiek Oirschot zo’n bloeiende vereniging is geworden. Hij is ook een goede organisator en daar hebben de diverse commissies en werkgroepen van de vereniging vaak veel plezier van gehad. En dan is Ad ook nog een goede hardloper met een rijke ervaring. Ondanks zijn leeftijd van 75 jaren kan hij zich nog meten met de jongere leden van de vereniging. Hij traint nog steeds fanatiek en daardoor kon hij dit jaar 12 halve marathons en een clubrecord lopen. Om deze redenen werd Ad benoemd tot Lid van Verdienste. Ad was zichtbaar blij verrast en hij genoot samen met Tonny van dit moment, dat toch wel het hoogtepunt van deze feestelijke avond was.

In de laatste uren van deze avond gingen de beentjes van de vloer en bleek dat de atleten van Atletiek Oirschot niet alleen heel hard kunnen lopen, maar ook nog goed kunnen dansen en zingen. Toen om middernacht de DJ aankondigde dat het feest voorbij was, wilden velen nog doorgaan, maar dat was vanwege de coronamaatregelen nog niet mogelijk.

Foto (Toon Erven): voorzitter Henny zet Ad en Tonny in de bloemetjes

Foto's van de feestavond staan in het FOTOBOEK 

17 Oct '21

Het was weer een mooie Heidetrail

Na twee jaar konden we vandaag weer de Heidetrail Atletiek Oirschot organiseren. Het was een mooi gebeuren met gelukkig droog weer. Vrij fris, maar daar hebben hardlopers geen last van. Er waren in totaal over alle afstanden (hardlopers en wandelaars) 178 deelnemers. We konden weer gebruik maken van het terrein en het onderkomen van Gilde Sint Sebastiaan, waar Harrie, Cees, Guido en Wim voor de koffie zorgden. En o ja, Jac was jarig!

Een verslag van Kees Smetsers:

Het was al vroeg druk op het terrein van Gilde Sint Sebastiaan aan de Wintelresedijk in Oirschot. Een grote schare hardlopers en wandelaars, waarvan veel gekleed in het blauw van Atletiek Oirschot, waren op weg naar de tent waar ze zich aan konden melden voor hun deelname aan de Heidetrail. Door de coronapandemie hadden ze twee jaar moeten wachten, maar nu kon het weer. Het grote aantal deelnemers liet zien dat deze recreatieve loop een plaats heeft veroverd op de hardloop- en wandelkalender.

Door de vrijwilligers van  Atletiek Oirschot was een parcours uitgezet, dat na afloop veel lof kreeg van de deelnemers.   Die hadden onderweg kunnen genieten van het wandelen en rennen over smalle bospaadjes, waar de eerste paddenstoelen van deze herfst zich lieten zien tussen de afgevallen bladeren. Er waren ook stroken los zand en steile heuveltjes bij, die van de deelnemers flink wat energie vergden. Maar het was goed te doen voor iedereen, die aan deze Heidetrail meedeed. Voor de langere afstanden (14 en 20 kilometer) was er onderweg een waterpost met fruit en andere lekkere dingen. Echt, het was weer helemaal in orde.

Bij de finish kregen de deelnemers in de tent van Gilde Sebastiaan van Harrie, Cees, Guido en Wim een lekker bakje koffie of thee, met een dito koek. Zoals altijd was het na afloop van deze recreatieve loop weer gezellig en konden sommige deelnemers nog even herinneringen ophalen aan de hele en halve marathon van Eindhoven, die sommige van hen afgelopen zondag hadden gelopen.

Atletiek Oirschot heeft door de organisatie van deze Heidetrail een groot aantal deelnemers weer een plezierige morgen bezorgd. Alle vrijwilligers, die aan de organisatie van deze trail een bijdrage hebben geleverd, verdienen daarvoor zeker een compliment. Tot volgend jaar !

Foto: Johan en Adrie leiden een van de groepen over de hei.

Meer foto's staan in het FOTOBOEK

16 Oct '21

Twee keer zilver bij het NK Run-Archery

Onze clubgenoot Tonny van Kuringen behaalde op het vandaag gehouden NK Run-Archery in Lichtenvoorde twee keer zilver bij de dames masters: bij het Open Nederlands Kampioenschap én bij het Nederlands Kampioenschap. Het was de tiende keer dat Tonny aan het NK deelnam.

12 Oct '21

Rabobank Clubsupportactie: breng je stem uit!

Vorig jaar haalde Atletiek Oirschot €1.614 binnen met de actie van de Rabobank, een resultaat waar we heel blij mee waren. Het geld is besteed aan de aanschaf van materiaal voor de technische atletiekonderdelen en bootcamp. Dat hoefden we nu niet te betalen uit onze kas, die tijdens de corona-pandemie nogal geleden had vanwege de teruggelopen inkomsten uit de kantine en sponsoring.

Stem op Atletiek Oirschot!
Zoek op Rabobank Clubsupportactie 2021 om een keuze te maken uit de deelnemende verenigingen. Of ga rechtstreeks naar de link van Atletiek Oirschot, klik dan hier.

Stemmen kan tot en met zondag 24 oktober. Je moet wel lid zijn van de Rabobank, alleen een rekening is niet voldoende

Met de opbrengst willen we een groot scherm aanschaffen dat we gaan gebruiken voor de info bij vergaderingen en cursussen. Ook kunnen we in het clubhuis informatie en foto's van onze evenementen tonen.

11 Oct '21

Grote Clubactie 2021: Het doel is al gehaald maar we gaan door.

Update 11 oktober.
Tot en met gisteren zijn er al 378 loten verkocht en het doel was 333 loten. Dat is dus een geweldig resultaat.

Op zaterdag 18 september is de lotenverkoop van de Grote Clubactie gestart en nu al hebben wij ons doel gehaald. De actie loopt nog door en natuurlijk willen we zoveel mogelijk loten verkopen. De loten kosten € 3,- per stuk en van de opbrengst gaat € 1,90 naar onze clubkas en € 0,50 naar het kind dat het lot verkoopt. De opbrengst wordt besteed aan jeugdactiviteiten.

De afrekening vindt plaats op dinsdag 19 en donderdag 21 oktober. De kinderen kunnen de lotenboekjes voor de training inleveren in gymzaal De Linde en na de training kunnen ze dan het geld ophalen. Ook mogen de lotenboekjes deze week al worden ingeleverd bij Désirée en Digna. 

Koop een lot bij onze jeugdleden of klik op de link https://lot.clubactie.nl/lot/atletiek-oirschot/avoirschot/292928

10 Oct '21

De halve van Eindhoven: het verhaal van Ad

Ad van Zelst schrijft:

De laatste jaren ben ik gevoelig voor blessures aan mijn achillespees. Maar de uitdaging die ik mezelf dit jaar stelde om 12 halve marathons te lopen en een wedstrijd in 1:55 uur kon ik niet weerstaan. Die halve marathons liep ik deels alleen (tijdens de lockdowns) en enkele met mijn loopmaatjes van de app-groep "een tandje erbij". Dat waren mooie tochten door natuurgebieden als Kampina, Baest en de Oirschotse hei, waarbij snelheid geen rol speelde. 

De halve die ik in het Paasweekend liep langs de Westerschelde zal ik nooit vergeten. Lees het verslag in het NIEUWS van 6 april. Ondanks de barre omstandigheden liep ik daar een tijd van 2:01:58 uur en dat gaf me moed voor mijn streven om in Eindhoven 1:55 te lopen. En als het daar niet lukte in Valkenswaard.

Maar toen begonnen mijn achillespezen weer te schreeuwen om aandacht. Gas terug dan maar en dat verliep goed. In augustus ging ik weer voluit. Tot ik bij een heideloop eind augustus mijn enkel verzwikte. Ik heb toen verder maar rustig aan gedaan, want de halve van Eindhoven wilde ik per se lopen, ook al omdat Valkenswaard inmiddels was afgelast.

Met weinig kilometers in de benen dus naar Eindhoven. Mijn doel had ik intussen bijgesteld naar 2 uur. In het Beursgebouw trof ik Theodôr Brands, die zijn eerste halve marathon ging lopen en ook een doel had van 2 uur. We besloten samen op te trekken. Bij de start stonden we bij de pacers van 2 uur en het leek ons wel een goed idee om daar achter te blijven hangen. Maar na een kilometer of 8 was er wat gedrang en waren we er ongemerkt voorbij gelopen. Omdat we het allebei gemakkelijk hadden, besloten we op eigen kracht door te lopen. Dat ging goed tot kilometer 14. Net voor de waterpost van Atletiek Oirschot gaf Theodôr aan dat ik maar alleen verder moest, want hij zat in een dip.

Gas erop dus. De volgende 2 kilometers waren de snelste van mijn wedstrijd en toen zakte ik in. Maar ik wist al dat ik onder 2 uur zou finishen, dus ik had daar geen probleem mee. Het enthousiaste publiek sleepte me door de laatste kilometers. Doordat ik aardig beroemd ben (of omdat mijn naam op het startnummer stond?) schreeuwden ze "Hup Ad, hup Ad, hup  Ad!". Nou, dat helpt echt wel als dat 3 kilometer in je oren tettert.

Mijn eindtijd was 1:57:30 uur netto, goed voor een derde plek bij de M70. Omdat het clubrecord bij de M75 nog open stond heb ik dat met mijn brutotijd van 2:00:07 uur ook nog ingepikt.

En Theodôr? Die kwam nog in een keurige 2:00:16 binnen. Mooie dag! 

10 Oct '21

De hele van Eindhoven: het verhaal van Kees

Een verslag van Kees Smetsers:

Meer dan een jaar had ik op gewacht, maar op zondag 10 oktober kon ik eindelijk als 74-jarige nog een keer de hele marathon van Eindhoven gaan lopen. Daar was een jaar lang intensief trainen met mijn loopmaatje Antoinet Hems aan voorafgegaan. Dankzij haar heb ik het zo lang vol kunnen houden, zij heeft mij gemotiveerd en vertrouwen gegeven. Toch was ik op de zaterdag voor de wedstrijd heel gespannen en onzeker. Dat had onder andere te maken met het feit dat wij getraind hadden volgens het boek "de marathonrevolutie". Dat hield in dat wij geen extreem lange duurlopen hadden gedaan, maar wel vaker en intensiever hadden gelopen.

Na de start in een nog mistig Eindhoven bleef ik tot de 15 kilometer bij Henk van Gerven en Bas Lemmens, mijn loopmaatjes van de Bali Runners. Daarna liet ik ze gaan want het ging te hard voor mij en ik was bang om op het einde de rekening te moeten betalen. Achteraf bleek dat een goede beslissing te zijn geweest, want ik kon de resterende 27 kilometer probleemloos uitlopen. 

Het hoogtepunt van deze marathon was voor mij toch wel de enthousiaste ontvangst van de 40 leden van Atletiek Oirschot op hun waterpost bij de Oirschotsedijk. Dat gaf mij weer nieuwe energie en ook een echt "kippenvelgevoel". Mooi dat ik lid mag zijn van deze fijne atletiekvereniging.

In de laatste kilometer kwam ik op het Stratumseind een aap tegen, die Henk van Gerven bleek te heten. Henk had besloten om in de laatste 6 kilometer van zijn hele marathon afscheid te nemen van zijn loopmaat Bas Lemmens en op een ludieke manier het goede doel van de Bali Runners onder de aandacht van de toeschouwers te brengen.

Bij de finish werd ik opgevangen door Bas Lemmens, de Bali Runner die in één jaar tijd "van 90 kilo naar de marathon" had getraind. Een heel bijzondere prestatie. Bas heeft een boek geschreven met deze titel en dat komt dit jaar waarschijnlijk uit. 

Op een dag als deze is het echt één groot feest in Eindhoven. Bij mijn blijdschap dat het gelukt was, kwamen ook nog de goede resultaten van de Bali Runners Johan Pijnenburg en Henk van den Oord en van de andere atleten van Atletiek Oirschot, die de hele of de halve marathon tot een goed einde hadden gebracht. De afsluiting bij het clubhuis van Atletiek Oirschot, met friet en veel mooie verhalen, gaf deze dag helemaal een gouden randje...

10 Oct '21

Feest in Eindhoven!

Na een onderbreking van twee jaar was het vandaag een topdag bij de Marathon Eindhoven. Ideaal loopweer en een enthousiast publiek maakten het feest compleet. De UITSLAGEN van onze leden staan al op deze website en de foto's van Toon Erven bij onze waterpost en nog meer foto's die werden ingeleverd staan in het FOTOBOEK

Twee van onze leden behaalden een podiumplaats: Kees Smetsers werd eerste M70 op de hele marathon, Ad van Zelst werd derde M70 op de halve marathon. Zijn brutotijd leverde een clubrecord bij de M75 op.

Naast Kees Smetsers liepen ook Henk van Gerven, Henry van der Schoot en Jeroen de Bie (pas lid geworden) de hele marathon. 

Ook de Marathonlijst aller Tijden is bijgewerkt, klik hier

Foto (Esther de Wert): Klaar voor de start van de halve: Martijn van Straten, Edwin van de Ven, Anne van Hersel, Corné Claassen, Ad van Zelst, Jolanda van der Heijden, Theodôr Brands.

Heb jij foto's van onze leden? Stuur ze naar promotie@atletiekoirschot.nl

7 Oct '21

Rabobank Club Support: stem nu!

Vorig jaar haalde Atletiek Oirschot €1.614 binnen met de actie van de Rabobank, een resultaat waar we heel blij mee waren. Het geld is besteed aan de aanschaf van materiaal voor de technische atletiekonderdelen en bootcamp. Dat hoefden we nu niet te betalen uit onze kas, die tijdens de corona-pandemie nogal geleden had vanwege de teruggelopen inkomsten uit de kantine en sponsoring.

Stem op Atletiek Oirschot!
Zoek op Rabobank Clubsupportactie 2021 om een keuze te maken uit de deelnemende verenigingen. Of ga rechtstreeks naar de link van Atletiek Oirschot, klik dan hier.

Stemmen kan tot en met 24 oktober. Je moet wel lid zijn van de Rabobank, alleen een rekening is niet voldoende

Met de opbrengst willen we een groot scherm aanschaffen dat we gaan gebruiken voor de info bij vergaderingen en cursussen. Ook kunnen we in het clubhuis informatie en foto's van onze evenementen tonen.

28 Sep '21

Toegangspoort is weer up-to-date

Ons lid Adrie van Brunschot heeft gezorgd dat onze naam weer prominent op de ingangspoort van het atletiekveld staat. De oude plaat was verkleurd en er stond verouderde informatie op. Nu ziet het er weer netjes uit, met zelfs een QR-code die naar onze website linkt. Bedankt Adrie!

27 Sep '21

Kees doet 't!

Ons lid en Bali-Runner Kees Smetsers is 74 en "loopt" dus al aardig tegen de 80. Maar hij heeft twee van zijn doelen voor dit jaar gehaald. Deze waren:

1. Kwart Triathlon Het Groene Woud.
Werd helaas afgelast, maar Kees voltooide hem toch op 25 augustus. Zie het NIEUWS-bericht van die datum.

2. Marathon Eindhoven.
Die komt er nog aan, over 2 weken weten we het.

3. Totaal 2021 kilometer
Vandaag de laatste kilometers gemaakt, waarvan 15 keer meer dan 21 km.

12 Sep '21

Vijf clubrecords bij de CK Meerkamp

Bij de Clubkampioenschappen Meerkamp zijn vandaag 5 clubrecords verbroken: René van de Ven (M35) bij verspringen, Martien van de Ven (M70) bij speerwerpen en Annemiek Hendriks (V40) op de onderdelen kogelstoten, hoogspringen en discuswerpen. Er werden verder maar liefst 125 pr's verbeterd!

Bekijk de prestaties in de rubriek UITSLAGEN en de foto's in het FOTOBOEK

Foto: Annemiek bij discuswerpen

12 Sep '21

Alissa heeft de inzetbeker echt verdiend

Na afloop van de prijsuitreiking van de Clubkampioenschappen Meerkamp reiken we elk jaar de inzetbeker uit. Die is voor het jeugdlid dat zich naar oordeel van de jeugdtrainers het afgelopen jaar het best heeft ingezet. Hierbij tellen niet alleen de sportprestaties, maar ook ambitie en de bereidheid om de trainers te helpen. De inzetbeker was vandaag voor Alissa van der Sloot, waarvoor we haar hartelijk feliciteren. Echt verdiend! 

12 Sep '21

Zonnige Clubkampioenschappen Meerkamp

Vandaag waren weer de Clubkampioenschappen Meerkamp, waaraan voornamelijk onze jeugd deelnam. De foto's staan al in het FOTOBOEK.

De uitslagen met clubrecords (4) en persoonlijke records vind je bij UITSLAGEN

11 Sep '21

Ons klusteam was er weer

Ter voorbereiding van de Clubkampioenschappen Meerkamp, die morgen worden gehouden, heeft ons klusteam (Adrie, Martien, Pieter, Theo, Ton, Toon, Wim en ?) vandaag het veld weer in pico bello conditie gemaakt. En dat doen ze allemaal voor een appelflap bij de koffie!

Kijk hier wat ons klusteam allemaal al deed in 2021.

9 Sep '21

SOS Bali Bosloop: uitdagend én gezellig

De SOS Bali Bosloop, die door de stichting Loopgroep Bali Runners vandaag werd georganiseerd, voldeed qua aantal deelnemers (60) niet aan de verwachtingen, maar was desondanks een geslaagd evenement. De hartverwarmende gastvrijheid van de vrijwilligers van jeu de boules vereniging “De Knusse Boules”, die hun accommodatie ter beschikking stelden, heeft daar zeker aan bijgedragen. De meeste deelnemers kwamen van de atletiekverenigingen uit de regio, zoals Atletiek Oirschot, GVAC Veldhoven, AVR Reusel, Springbokken Son en Gen. Michaelis Best. Maar er waren ook deelnemers bij, die een verre reis hadden gemaakt om aan deze bosloop mee te kunnen doen. 

Het was een zwoele zomeravond en het knusse terrein van de jeu de boules verenging leek op deze avond wel een stukje Zuid Frankrijk. De hoge temperatuur (29 graden!) en het uitdagende parcours zal sommige deelnemers verrast hebben, dat bleek wel uit de spontane reacties. Vooral het stukje “zandwoestijn” bij de Sint Martensberg was zelfs voor de ervaren hardlopers en trailrunners een flinke barriére op hun weg naar een mooie finishtijd. Toch was elke deelnemer na afloop heel tevreden over het goed uitgepijlde parcours en dat was voor de organiserende Bali Runners goed om te horen. De ijskar van “De Dames” uit Oirschot en de frisse drankjes van de vrijwilligers van “De Knusse Boule” gaven de verhitte deelnemers snelle verkoeling en maakte de sfeer op het finishterrein nog gezelliger. 

Het werd een avond, waarop de deelnemers en de organisatie met plezier terug zullen kijken. In dat opzicht is een woord van dank op zijn plaats voor de familie Verhagen, die hun weiland als parkeerterrein ter beschikking hebben gesteld. En natuurlijk ook voor de vrijwilligers van de EHBO, de vrijwilligers van Vakantiejeugdwerk Oostelbeers en de vrijwilligers van “De Knusse Boule”, die er samen voor gezorgd hebben dat het een mooie bosloop werd. Dankzij hen kunnen de Bali Runners in het komende jaar weer een aantal kinderen op het eiland Bali, die een klompvoet hebben en daardoor niet goed kunnen lopen, via een operatie of andere behandeling een kans op een betere toekomst geven. 

Deze bosloop heeft ook laten zien, dat het voor een kleine groep vrijwilligers heel goed mogelijk is om een evenement te organiseren, dat coronaproof is. Dat geeft vertrouwen voor het komende jaar, waarin de Bali Runners op zondag 24 april 2022 weer hun GROENE WOUD LENTE TRAIL hopen te kunnen organiseren. 

Bekijk de foto's in het FOTOBOEK

5 Sep '21

Prachtig jeugdkamp

Dit weekend organiseerden we voor onze jeugdleden weer een jeugdkamp. De foto's van Iris Clement en Ingrid en Henry van der Schoot staan al in het FOTOBOEK.

Er volgt nog een verslag van een van de deelnemers.

5 Sep '21

Antoinet zwemt-fietst-loopt weer een kwarttriathlon

Antoinet Hems zag tot haar teleurstelling de Oirschotse triathlon niet doorgaan. Daarom schreef ze in voor de High Tech Triathlon in Eindhoven. 

Ze schrijft:

Ik had me voor de High Tech Triathlon aangemeld, omdat de triathlon Oirschot dit jaar helaas voor de 2de keer werd geannuleerd. De combinatie van de 3 sporten vind ik erg leuk. Hoewel ik geen super zwemmer of fietser ben geniet ik wel van deze sporten. Het was een mooie zondag. Goed georganiseerd en mooi parkoers op en nabij de Campus.

Foto: Antoinet na de laatste wissel, hardlopen is haar ding!

De uitslag staat hier

1 Sep '21

Rondje Kemmer voor Roland en Antoinet

Nadat we in 2019 (vanwege de warmte) en in 2020 (renovatie van het veld) een aangepast parcours hadden, liepen we nu weer de volle 10 km. Dat betekende dat we ook weer PR's konden noteren. Opvallend was dat de meeste lopers ver van hun beste tijd liepen, waaruit we concluderen dat we toch echt wel wedstrijden nodig hebben als stimulans. Toch konden nog 8 deelnemers hun PR verbeteren.

Winnaar werd met overmacht Roland van Loon en wel voor de 7e keer van de 8 edities. Jammer dat de spannende strijd met Edwin van de Ven van vorig jaar niet herhaald kon worden. Edwin heeft met een fietsongeval zijn pols gebroken en moest verstek laten gaan. Bij de vrouwen won Antoinet Hems met flinke voorsprong op Ria Pijnenburg, de winnares van de vorige 3 edities.

De uitslagen zie je hier

Bekijk hier de foto's van Ad van Zelst en Toon Erven en Piet van Oirschot

29 Aug '21

Bij Henk Krol op de koffie

Een verslag van Connie van de Loo

Vanmiddag was het dan zover. De jaarlijkse fietstocht van Toon en de zijnen begon om 13:30 uur. Het is een jaarlijkse traditie waar groep 1 niet kan ontbreken uiteraard. Zelf had ik hier nog nooit aan deelgenomen maar daar zou vandaag verandering in komen. Ik had me over laten halen door Ankie, Patricia en Dilia. Zij waren vorig jaar ook al van de partij en waren lovend over de organisatie en zij beloofden me dat het een héél gezellige dag zou worden. Zou het ècht zooo leuk zijn of zou ik spijt krijgen?

Stipt om 13:30 uur stond groep 1 klaar om te vertrekken.  Nou ja, Dilia en Rinus, Hanny en ik dan toch. Op de Beerzenaren moesten we nog even wachten maar dat zijn we wel gewend. Toen Jan en Gerda, Ankie en Berry, Partricia en Rian gearriveerd waren zijn we maar gelijk vertrokken want er stond een prachtige tocht van 43 km door het Brabantse landschap op het programma. Dus regenjas of cape aan (want ook dit jaar hielden we het niet droog. Het schijnt vaker te regenen tijdens deze activiteit heb ik me laten vertellen) huppekee op de fiets en gaan met die ……… banaan.

Over bananen gesproken, die waren volop aanwezig op de eerste stop. Het schijnt dat ook dàt een jaarlijks terugkerend dingetje is want Patricia kon niet wachten tot de eerste 10 km erop zaten en het eindelijk tijd zou zijn voor zo’n  lekkere gele rakker. Persoonlijk had ik meer met de marsjes, snickers, twixen en andere zoete lekkernijen maar goed verschil moet er zijn en dat is vast de reden waarom Patries zo heerlijk hard holt in groep 1. Kortom, iedereen bijgetankt en dolenthousiast weer op weg naar stop nummer 2. Maar niemand zo geestdriftig als Toon natuurlijk. Hij had de stoelen bij de 1e stop al bijna in de auto liggen om naar de 2e stop te brengen toen er nog een verdwaalde groep arriveerde. Oeps, gelukkig waren er nog genoeg bananen.

Van de uitkijktoren over de Dommel in Liempde naar de bossen ter hoogte van het Joe Mann  theater in Best. Rinus en Dilia leidden ons zonder problemen door die 2e 10 kilometer naar pauzeplekje nummer 2. Een prachtig optrekje in de bossen van Best bleek de B&B van Henk Krol en zijn partner te zijn waar wij een welverdiend kopje koffie met een lekkere punt appelgebak (met streepje slagroom) konden nuttigen. Heerlijk, daar waren we aan toe. Een beetje fruit kan nooit geen kwaad. 3 Duimpjes omhoog voor Henk dus.

Nadat alle consumptiebonnen ingeleverd en geteld waren mochten we door naar de laatste tussenstop op de Eindhovensedijk. Als we überhaupt nog vitaminen nodig hadden dan kon je je hier nog tegoed doen aan enkele nectarinen. Uiteraard waren de marsjes, snickers, twixen en andere zoete lekkernijen ook weer voldoende voorradig. Om Toon wat werk uit handen te nemen hebben we die laatste maar gewoon allemaal opgegeten. Stel je voor dat hij ze weer allemaal in moest pakken. Nee, zo behulpzaam zijn we dan ook wel weer in groep 1. En volgens Henny van Rijt mag dat ook, want die heeft enkele weken geleden alleen tegen ons gezegd dat gevulde koeken niet mogen als je wat kilo’s kwijt wil. Over marsen en snickers is in z'n geheel niet gesproken. Dusss………….

Ondertussen had zich een klein probleempje aangediend bij sommige electrische fietsers onder ons. De batterij was leeg!!!!!!! HELLUP!!! Toon had overal aan gedacht maar niet aan pauzeplekjes waar contactpuntjes aanwezig waren om de fiets op te kunnen laden. Ik had het niet gedacht Toon, maar we hebben toch een verbeterpuntje (zeg ik het zo goed Jan Manders) voor volgend jaar gevonden. Niet voor mij persoonlijk hoor, want ik kreeg voldoende energie uit al het aanwezige fruit. Het scheen vooral voor enkele personen uit Beers nodig te zijn.  Maar goed ik wil ook niet teveel zeuren dus op naar de Merode. Met of zonder volle accu, dat bleek toch niet zo veel verschil te maken want die laatste 8 kilometer werd de eindstreep geroken en gingen we als een speer naar Spoordonk. Van tevoren hadden we een richttijd meegekregen van 16:45 uur. Nou ik zal je zeggen dat hebben we net niet gehaald. Het was 18:20 uur dus dat viel nog best mee. Tja, dat heb je dan als je met groep 1 meefietst. Altijd gezellig die pauzemomentjes.

Uiteraard werden we bij de Merode hartelijk ontvangen en hebben we heerlijk gegeten (er was een waar frietbuffet aanwezig) en genoten van een koel drankje (of misschien een paar meer dan één maar dat terzijde). Nadat de buikjes rond gegeten waren en de dorst gelest was werd het voor de meesten tijd om naar huis te gaan. Maar Beers zou Beers niet zijn als zij het leven niet ten volle zouden leven en zij waren dan ook iets later thuis. (ik heb gehoord dat ze er nu nog zitten)

Conclusie van dit relaas: Groep 1 heeft ontzettend genoten van deze dag. Het weer was heerlijk. Het fruit was lekker. Het gezelschap kon beter, nee grapje, dank dat ik mee mocht. Flauw gezever volop aanwezig. Fantastische organisatie etc etc.  Hiervoor willen we Toon en de rest van de organisatie hartelijk danken. Nu rest nog de vraag of ik volgend jaar weer mee ga…………………………………………..

Alleen als het regent want nog leuker als dit kan ik niet handelen.

Groeten van een vrolijke fietser.

PS. Toon, als je volgend jaar Jac van Heerbeek ook mee wilt krijgen moet je de appeltaart vervangen door Monchoutaart: 5 pakjes monchou, ½ liter slagroom en een pak bastognekoekjes. En om het geheel weer passend te maken voor de fietstocht gezonde kersen bovenop. Dat schijnt hij niet te willen missen (recept verkrijgbaar bij Angelique van Doormaal)

Als je dan ook nog een stukje over de tankbaan fietst dan gaat Hans gegarandeerd ook mee.

En volgend jaar iedereen verplicht op een electrische fiets zodat “sukkeldrafjes” voorkomen kunnen worden en iedereen op tijd binnen is, dan gaat Marij ook mee.

Foto's gemaakt door Toon de Croon, Connie van de Loo en Hennie van Rijt staan in het FOTOBOEK

25 Aug '21

Antoinet en Kees doen een kwart triathlon

Een verslag van Kees Smetsers:

Dit jaar had ik voor de vijfde keer ingeschreven voor de kwart triatlon van Oirschot. Ondanks dat het waarschijnlijk mijn laatste zou worden had ik er toch maar een nieuw "wetsuit" voor gekocht. Tot mijn grote teleurstelling werd deze kwart triatlon afgelast. Daarom besloten Antoinet Hems en ik maar zelf een "privé kwart triatlon" te organiseren. Op woensdag 25 augustus vertrokken we op onze racefietsen, gekleed in onze wetsuits en hardloopschoenen en met een lunchpakket in onze rugzak, naar recreatieplas 't Zand in Alpen, waar we een kilometer zouden gaan zwemmen en tien kilometer zouden gaan hardlopen.

We hadden allebei snelle racefietsen, dus de 28,94 kilometer naar Alphen hadden we snel afgelegd. Daar bonden we onze racefietsen aan een paal en begonnen aan 10 kilometer hardlopen. Tot onze verbazing voelden onze benen heel goed en daardoor konden we het parcours met stroken los zand en kleine heuveltjes binnen een uur afleggen. Na het lopen doken we in het frisse, heldere water van de recreatieplas om een kilometer te zwemmen. Voor mijzelf werd het iets minder omdat Antoinet natuurlijk veel sneller zwom als ik.

Na het zwemmen was de verleiding heel groot om te gaan genieten van het zonnetje op het hagelwitte strand. Maar we moesten verder en na een paar héél gezonde broodjes naar binnen te hebben gewerkt, sprongen we weer op onze racefietsen. We waren nog steeds niet moe en onze "wetsuits" waren snel droog. Helaas reden we verkeerd, waardoor de terugweg 30,77 kilometer lang werd. Maar we konden in de laatste kilometers onze snelheid weer opschroeven tot boven 30 kilometer per uur en dat voelde goed. Alles bij elkaar hadden we deze lange kwart triatlon (1 kilometer zwemmen, 10 kilometer hardlopen en 59,71 kilometer fietsen) in iets meer dan vier uur afgelegd.

Mijn eerste doel voor dit jaar is hiermee bereikt en het geeft mij vertrouwen voor de hele marathon van Eindhoven. Dat heb ik mede te danken aan mijn loopmaatje, die op het idee was gekomen om deze "privé kwart triatlon" te gaan doen als extra training voor de wedstrijden, die nog gaan komen.

6 Aug '21

Carlijn is onze nieuwe recreantentrainer

Onlangs is ons lid Carlijn Scheepens gestart met het geven van trainingen aan de recreantengroepen. We zijn daar erg blij mee, want door allerlei omstandigheden hebben we nu een tekort aan trainers. Om te voorkomen dat er teveel druk komt op de actieve trainers komen we graag in contact met belangstellenden. Als we voldoende mensen bij elkaar hebben gaan we voor hen een trainerscursus organiseren. Zo kunnen we de groei van onze vereniging opvangen.

Belangstelling? Meld je bij de trainingscoördinator Johan der Kinderen

Foto: Carlijn Scheepens

31 Jul '21

Vier clubrecords in Lommel (B)

René van de Ven en Matthijs van den Heuvel namen in Lommel (B) deel aan het open Provinciaal Kampioenschap 5-kamp voor Masters (wedstrijd stond ook open voor senioren en junioren, hoewel deze 5-kamp voor hen geen officieel onderdeel is).

Samen scoorden zij 4 clubrecords:

René verbeterde zijn eigen records bij de M35 bij het verspringen (van 4,60 m naar 4,69 m) en de 200 m sprint (van 29.50 sec naar 29.05 sec) en behaalde een puntentotaal van 1799 ptn op de 5-kamp.

Matthijs liep het langst staande clubrecord van de vereniging na ruim 35 jaar uit de boeken (zie vorig nieuwsbericht) met een toptijd van 24.36 seconden over de 200 meter.

De complete uitslag van onze leden bij de vijfkamp staat bij de UITSLAGEN

Foto uit archief: René van de Ven

31 Jul '21

Oudste clubrecord uit de boeken na ruim 35 jaar!

Zondag 13 april 1986. Veldhoven. Onze vereniging is pas 171 dagen oud. Remi Timmermans staat aan de start van de 200 meter sprint bij de Jongens Junioren A (18-19 jaar). Hij loopt een prima tijd van 26.0 seconden. Handgeklokte tijd uiteraard, elektronische tijdwaarneming was nog een zeldzaamheid. Maar wel al op een kunststof accommodatie, die was namelijk al in 1982 aangelegd aan "De Korze". Deze atletiekbaan bleef 25 jaar in gebruik; in 2007 was de baan 'op leeftijd' en verhuisde men naar een gloednieuwe accommodatie even verderop.

Het clubrecord van Remi Timmermans uit 1986 stond nog altijd onaangeroerd. Tot vandaag. Na 35 jaar en ruim 3 maanden, om precies te zijn 12.893 dagen is het oudste clubrecord van onze vereniging verbroken. De 'dader': Matthijs van den Heuvel. En hoe! Hij sprintte in Lommel (B) vandaag naar een toptijd van 24.36 seconden! Proficiat Matthijs, een topprestatie!

En wat is dan nu het oudste clubrecord? Geloof het of niet: slechts 1 dag jonger: op 14 april 1986 liep Martien van de Ven bij de Mannen Masters 35 een 800 meter, ook in Veldhoven: 2:17.0 min. Dus over slechts 2 dagen zal dat clubrecord nóg langer staan dan het vandaag verbroken 200m record van Remi Timmermans....

Foto: Matthijs (derde, in blauw shirt) in zijn recordrace

21 Jul '21

Clubrecord voor René van de Ven

Eindelijk weer eens een clubrecord, nadat we het door gebrek aan wedstrijden bijna 10 maanden zonder moesten doen! 

René van Ven ging de grens over en deed in Mol (B) mee aan de open baanwedstrijden. Bij de 100 meter verbeterde hij het al op zijn naam staande clubrecord bij de M35 met bijna 0,3 seconden. En dat met een tegenwind van 2,2m/sec!

Foto uit archief

Voor een overzicht van alle clubrecords vanaf 2007, klik hier

En de uitslag van de wedstrijd staat hier

20 Jul '21

Nieuwe bootcamptrainer

Hij was al een tijdje bekend als assistenttrainer bij bootcamp, maar nu is Mark van Dommelen (48) officieel bootcamptrainer bij onze club, naast Irene van Gestel en Johan der Kinderen.

18 Jul '21

Eveline naar Val Thorens voor CliniClowns

Het staat bij haar doel voor 2021: deelname aan de 30 km lange beklimming van de Val Thorens-col in de Franse Alpen. Het is voor ons lid Eveline Timmermans en haar vriendin Anne van Hoek niet alleen een sportieve uitdaging. Het is ook een sponsortocht voor de stichting CliniClowns*. Voor die organisatie willen ze een mooi bedrag ophalen door giften en een statiegeldactie bij de Jumbo in Oirschot.

De tocht is op zaterdag 4 september. Voor meer informatie en om te doneren, klik hier

* CliniClowns is een CBF erkend goed doel

10 Jul '21

Drie Bali Runners rennen samen 105 km

Verslag van Kees Smetsers:

Na de versoepeling van de coronaregels waren de drie leden van Atletiek Oirschot, tevens Bali Runners, er als de kippen bij om weer een wedstrijdje te gaan lopen. Antoinet Hems, Henk van Gerven en Kees Smetsers hadden op internet de "La Chouffe Trail" gevonden. Dat is een uitdagende trail van 35,2 kilometer op een parcours langs het riviertje de Ourthe in de Belgische Ardennen. De drie werden vergezeld door Rinus van Dijck van Atletiek Eindhoven, die besloten had om een trail van 10 kilometer te lopen.

Meteen na de start was hardlopen al niet meer mogelijk, want de drie atleten van Atletiek Oirschot moesten meteen een steile helling beklimmen, die bezaaid was met stenen en boomwortels. Eigenlijk bleef dat constant zo en de hellingen waren soms zo steil dat er afgedaald moest worden met behulp van een touw. Het snel stromende riviertje Ourthe liep als een rode draad door het parcours en moest ook twee keer worden overgestoken. Gelukkig was het water niet zo diep en bleef het bij soppende schoenen, die na een half uurtje weer droog aanvoelden.

Het afdalen van de hellingen vergde veel van de bovenbenen en die begonnen gedurende trail heftig te protesteren, waardoor het lopen langs het snel stromende water een hachelijke onderneming was. Gelukkig waren er onderweg en na de finish geweldige verzorgingsposten, die de lopers royale bijvoeding gaven.

Na vijf uur en 38 minuten was de finish bereikt en konden Antoinet, Henk en Kees in de armen van Rinus vallen, die na zijn 10 kilometer op hen stond te wachten. Snel werden de koolhydraten en suikers aangevuld met koeken, bananen, peperkoek en zelfs rijstepap, die door de verzorgingsposten werden aangereikt. Het zonnetje scheen nog steeds en dus was het daarna tijd voor een overheerlijk, fris La Chouffe biertje. Een passende afsluiting van een onvergetelijke wedstrijd.

En nu maar hopen dat er nog meer wedstrijden door kunnen gaan...

Foto's staan in het FOTOBOEK

5 Jul '21

Jeugdtrainers zijn de "vrijwilligers van het jaar"

Aan het einde van de jaarvergadering had voorzitter Hennie van Rijt een verrassing voor ons team jeugdtrainers. Hij prees hun inzet en betrokkenheid, waardoor het aantal jeugdleden van 13 in 2015 is gestegen naar 60 eind vorig jaar. Ingrid van der Schoot mocht namens de hele groep een cheque van 100 euro in ontvangst nemen als waardering voor hun inzet. Zij zijn de "vrijwilligers van het jaar". De cheque mag besteed worden bij het jeugdkamp in september.

Foto's van de jaarvergadering staan in het FOTOBOEK

5 Jul '21

Jaarvergadering in recordtijd

Nadat we in februari de jaarvergadering moesten uitstellen vanwege de corona-pandemie, konden we nu weer bij elkaar komen om de toestand van onze club te bespreken. Om meer ruimte te hebben was de vergadering in sportcentrum De Kemmer. De avond verliep uitermate vlot. Om 19.30 opende voorzitter Hennie van Rijt de vergadering met een algemene terugblik, waarna de notulen van de vorige jaarvergadering zonder veel opmerkingen werden goedgekeurd. Het financieel verslag werd door penningmeester Cees van Eijk vaardig toegelicht. Toon de Croon gaf namens de kascontrolecommissie zijn fiat en bij de bestuursverkiezing waren geen nieuwe kandidaten, zodat het bestuur in ongewijzigde samenstelling door kan.

Ingrid van der Schoot mocht namens de hele groep jeugdtrainers een cheque in ontvangst nemen als waardering voor hun inzet. Zij zijn de "vrijwilligers van het jaar". De cheque mag besteed worden bij het jeugdkamp in september.

De rondvraag was ook snel gedaan, zodat de voorzitter om kwart voor negen de vergadering kon sluiten in een nieuwe clubrecordtijd van 1 uur 15 minuten en 25 seconden, inclusief drinkpauze. Dat was wel de nettotijd, want daarna kwamen er nogal wat minuutjes bij in de nabeschouwing. 

Foto's van de jaarvergadering staan in het FOTOBOEK

18 Jun '21

De bananen van de Jumbo

Bij de JANS-dagen op 17 en 18 juni konden de groep 8-leerlingen van alle Oirschotse basisscholen kennis maken met atletiek. Dat deden ze met veel enthousiasme! Onze club kon met Jumbo filiaalmanager Wouter van de Ven regelen dat de kinderen na afloop elk een banaan kregen. Nou, die gingen er wel in, de 8 tassen met bananen waren zo op! Bedankt Jumbo Oirschot!

Bekijk de foto's van de JANS-dagen in het FOTOBOEK

18 Jun '21

Mooie JANS-dagen

Gisteren en vandaag organiseerden we op ons atletiekveld de JANS-dagen: een atletiekdag voor alle kinderen van groep 8 van Oirschot, Spoordonk en de Beerzen. De organisatie was in handen van Ingrid van der Schoot en Sandra Verhagen.

Een verslag:

Vanwege de coronabeperkingen konden dit jaar niet alle scholen op één dag samen sporten, maar hadden we voor iedere klas apart een mini-meerkamp van een uur, met drie onderdelen: hoogspringen, verspringen en speerwerpen.

Bij aankomst verzorgde Anita van FRIZ de warming up. De leerkrachten waren erg blij dat het op deze manier doorging en er weer een keer een uitje was met de leerlingen. De kinderen deden heel erg enthousiast mee en moedigden elkaar erg goed aan. De gehaalde resultaten werden vergeleken en geprobeerd te verbeteren! Na afloop was er voor iedereen een banaan, gesponsord door Jumbo Oirschot.

Het was erg warm maar gelukkig bleef het  voorspelde onweer uit. De organisatie hebben we samen gedaan met Corné Boot van Do-It en medewerkers van WIJzer Oirschot hebben ook meegeholpen op beide dagen. Een geslaagde samenwerking!

Ad van Zelst heeft mooie foto’s gemaakt welke je per school de komende dagen kunt verwachten in het FOTOBOEK.

Hierbij een woord van dank aan alle vrijwilligers van Atletiek Oirschot. Zonder jullie is dit leuke evenement niet mogelijk!

Sandra Verhagen en Ingrid van der Schoot

16 Jun '21

Een droevig bericht

Afgelopen maandag is ons lid José van Rooy-Swaans overleden. José werd in 2019 via de hardloopcursus lid van onze vereniging en liep daarna enthousiast mee met de recreanten. Nadat vorig jaar haar ziekte terugkeerde kon zij helaas niet meer aan onze activiteiten deelnemen. José mocht maar 59 jaar worden. We leven mee met haar man Hans, kinderen, kleinkinderen en overige familie en wensen ze sterkte bij dit zware verlies.  

28 May '21

Grote beurt voor het clubhuis

Ons klusteam heeft er al heel wat uurtjes aan besteed: de grote opknapbeurt van het clubhuis. Vandaag werd de dakbedekking vernieuwd en het buitenschilderwerk gedaan. Vorige week was al het voorbereidend werk geklaard, schuren, plamuren en nog eens schuren. Nu werd er geschilderd door Martien, Hennie, Ton en Pieter. En het moet gezegd worden: het komt er weer piekfijn uit te zien!

Bekijk de foto's van ons klusteam in het FOTOBOEK

23 May '21

Daar gaan we weer!

Nadat we meer dan een half jaar hebben "stil gelegen" konden we vandaag weer de recreantentrainingen hervatten. Er was grote belangstelling, te begrijpen, want we hadden elkaar lang niet gezien. Onder leiding van trainers Jan Swaans en Henry van de Ven zochten we de loopgraaf voor de vrede op. 

Foto's van groep 3/4 zijn te zien in het FOTOBOEK

7 May '21

Bali Runner Kees is op de helft!

Bij gebrek aan uitdagingen (lees: wedstrijden) heeft een aantal leden van onze club zich een ambitieus doel gesteld voor 2021. Hier een verslag van Kees Smetsers over zijn doelen.

Vandaag hebben Antoinet Hems en ik in Vught tussen Kasteel Maurick en de IJzeren Man op de bospaden en heuveltjes een halve marathon gelopen. Onderweg passeerde ik de grens van 1000 getrainde kilometers van dit jaar.

Zonder Antoinet was mij dit nooit gelukt, zij is een ideaal loopmaatje. Ik ben nu op de helft van een van mijn doelen van dit jaar: 2021 kilometer lopen. Intussen heb ik ingeschreven voor de hele marathon van Eindhoven, mijn tweede doel.
Het derde doel, deelname aan de kwart triatlon van Oirschot, zal wellicht niet lukken omdat het de vraag is of dit evenement door kan gaan gezien de problemen met het coronavirus.
Maar ik geniet elke week volop van mijn favoriete sport, mijn passie voor hardlopen!

Heb jij ook een doel voor 2021? Laat het weten aan promotie@atletiekoirschot.nl en volg de prestaties van clubleden in het bericht op het PRIKBORD.

13 Apr '21

Bootcamp in de publiciteit

Sinds we begin 2017 zijn gestart met bootcamp zien we daar een trouwe groep deelnemers. Trainers van het eerste uur zijn Irene van Gestel (op maandag) en Johan der Kinderen (donderdag).

Nu Irene door een ongelukkig fietsongeval haar kuitbeen heeft gebroken, is ze tijdelijk uit de roulatie en wordt ze vervangen door Mark van Dommelen.

Vandaag waren Irene en Johan allebei op het atletiekveld, want ze hadden een afspraak met een correspondent van De Uitstraling. Dat interview vond telefonisch plaats in verband met de corona-maatregelen. Terwijl Mark de deelnemers bezig hield, kregen Irene en Johan gelegenheid om onze bootcamp-trainingen te promoten. 

Het 14-daagse magazine De Uitstraling heeft net als andere periodieken een gebrek aan kopij, omdat veel sport-activiteiten stil liggen. Dat is de reden dat al een aantal leden van onze vereniging geïnterviewd zijn. En ook omdat dat ze interessante verhalen te vertellen hebben, natuurlijk! 

Foto's van de training en het telefonisch interview staan in het FOTOBOEK  

10 Apr '21

Henk van Gerven haalt zijn medaille op in Breda

Dat Henk van Gerven, lid van Atletiek Oirschot en de stichting Loopgroep Bali Runners, een fanatieke hardloper is weet bijna iedereen in Oirschot. In het afgelopen jaar kon Henk door het coronavirus geen wedstrijden lopen. Daarom was hij heel blij toen hij hoorde dat op 11 april in Breda een hele marathon zou worden gehouden. Hij schreef zich in voor dit evenement, dat helemaal coronaproof zou zijn.

Geheel in eigen stijl bedacht Henk voor zichzelf een bijzondere voorbereiding. Hij zou in de periode van 11 januari tot 11 april elke dag een training gaan doen van minimaal 10 kilometer. Als Henk iets van plan is, dan doet hij dat ook. “Niet denken, maar doen” is niet voor niets de slogan, die Henk zelf heeft bedacht. Weer of geen weer, elk dag liep Henk in de omgeving van Oostelbeers zijn rondjes, vaak in het donker, regen, sneeuw, harde wind. Het deerde Henk allemaal niet.

Afgelopen week kwam echter het bericht dat de Marathon van Breda vanwege de ontwikkelingen rond het coronavirus niet door zou gaan. Een grote teleurstelling voor Henk, want hij had alles bij elkaar in drie maanden tijd ongeveer 1340 kilometer gelopen. Het hoort helemaal bij Henk dat hij snel een ludieke oplossing bedacht. Hij stelde aan de organisatie voor om op 10 april van Oostelbeers naar Breda te lopen en daar de medaille voor deze marathon op te gaan halen.

De organisatie vond dat een goed idee en zo liep Henk vandaag, begeleid op de fiets door zijn loopmaatje Elia Deenen van de Bali Runners, over de Brabantse wegen naar Breda. De voorspelde regen bleef uit en Henk was in topvorm. Daardoor kon hij onderweg genieten en na bijna 46 kilometer de beloofde medaille in ontvangst nemen.

Zijn tocht via Hilvarenbeek, Goirle, Riel, Alphen, Gilze en Bavel had deze sterke hardloper in precies 4,5 uur volbracht. Een heel mooie prestatie van Henk, die zich niet laat tegenhouden, ook niet door het coronavirus. Hij heeft weer laten zien dat nagenoeg alles mogelijk is, als je er echt voor gaat. 

Kees Smetsers 

6 Apr '21

Een tocht door de hel

Lees hier wat Ad van Zelst nu weer beleefd heeft:  

Sinds corona onze trainingsmogelijkheden beperkt, hebben we bij de club een app-groep “Tandje erbij”. Dat zijn – ahum – de wat betere en gezelligere lopers van onze club. Door het gebrek aan uitdagingen in de vorm van wedstrijden bedachten ze een mooi doel: 20 x 21 km hardlopen in 2021.

Nu vond ik dat gezien mijn gevorderde leeftijd nogal heftig en daarom legde ik mijn doel voor 2021 op 12 halve marathons. En uiteindelijk de wedstrijd in Eindhoven of Valkenswaard binnen 1:55 uur.

Ik begon met het samenstellen van een aantal halvemarathon-routes door het buitengebied. Allemaal over verharde wegen en fietspaden, voor de veiligheid. En ook eenvoudig van opzet, zodat je ze gemakkelijk in je hoofd kunt opslaan. Na ze een keer gefietst te hebben liep ik in februari en maart drie van deze routes. In mijn eentje.

Op 20 maart liepen we met de groep door de hei. Toen ik thuiskwam gaf Strava 18 km aan. Hoewel ik goed gaar was kon ik het niet laten nog een keer rond het kanaal te lopen, zodat ik op 21 kilometer uitkwam. Dat was nummer 4.

Op 27 maart met Marieke, Ria, Henry en Henriëtte vanaf Hoeve 1827 aan de Oude Grintweg de Kampina op. Een prachtige route met weliswaar wat hagelbuitjes en veel wind, maar toch prachtig. Dat was nummer 5.

De Paasdagen brachten Tonny en ik door bij familie in Zeeuws-Vlaanderen. Hardloopspullen meegenomen, maar het was rotweer, koud en nat. Toch besloot ik op tweede Paasdag te gaan lopen. Ik kon altijd nog omkeren als het te erg werd.

Nou, het werd erg. Maar ik keerde niet om! Het was 4 graden, noordenwind, gevoelstemperatuur -2 graden. De eerste 3 kilometer had ik de storm pal tegen. Wind van 40 km/u, met vlagen van 60 km/u. Dan sta je dus echt even stil. Bij de Westerschelde aangekomen besloot ik om aan de noordkant van de dijk te gaan lopen richting Breskens. Dan was het zwaarste maar achter de rug. De wind kwam nu schuin van voren en dat was ook zwaar, maar niet zo erg als pal tegen. Na 2 kilometer het volgende probleem: het pad stond onder water! Ik kon kiezen: terug of er doorheen. Niet nadenken, doorlopen. En daar liep ik te soppen. Wat een ellende. Na een dik uur kwam ik een uitgestorven Breskens binnen. Ik ging door tot de veerhaven om op de dijk een selfie te maken. Daar kon ik me in de storm nauwelijks staande houden.

Op de weg terug koos ik de zuidkant van de dijk en hoewel de wind van alle kanten leek te komen, was het toch een stuk gemakkelijker. Wel nog twee buien hagelslag, maar het was niks vergeleken bij de heenweg. Na 2 uur 2 minuten kwam ik binnen en dat was toch een nette tijd voor mijn 6e halve van 2021.

Hei en hel, het lijkt op elkaar, maar zoiets heb ik in Oirschot nog nooit meegemaakt!   

Ad van Zelst

De avonturen van "Een Tandje erbij" in 2021 staan in het FOTOBOEK

5 Apr '21

Een verhaal en een boodschap over 's-Heerenvijvers

Al vele jaren lopen we graag over het landgoed 's-Heerenvijvers. En dan doen we net alsof het van ons is. Martien van de Ven vertelt er meer over:

Afgelopen zomer heb ik toevallig kennis gemaakt met de eigenaren van ‘s-Heerenvijvers. Zij waren bezig met het vervangen van de overkapping achter de oude koestal van Jan de Mats. Het leek er op dat ze problemen hadden met het uitzetten van de nieuwe schuur en later met het dak. Omdat ik mijn fiets al jaren in die schuur mag zetten bood ik als dank aan hen te helpen.

Al werkend hebben ze mij veel verteld over de geschiedenis van ‘s-Heerenvijvers en hun familie. Ik mag nu ook levenslang mijn fiets daar neerzetten en heb al een stoel en kapstok. Bij deze wil ik mijn kennis delen met de leden van onze vereniging, ook om begrip op te brengen voor hun privacy.

   

Het landgoed ’s-Heerenvijvers.

In 1672 kocht de familie Sweerts de Landas de heerlijkheid Oirschot van Ferdinand de Merode en werd begonnen met de aanleg van het landgoed. Nadat het in de loop der jaren enkele keren van eigenaar wisselde, werd het in 1936 gekocht door Othon Loupart, kosmopoliet en directielid van Philips.

Othon Loupart werd geboren in Immekeppel in Duitsland en had de Belgische nationaliteit. Bij het uitbreken van de eerste wereldoorlog vluchtte hij vanuit Moresnet naar Nederland. 
Over Moresnet: Na de val van Napoleon werd Europa opnieuw ingedeeld. Over een heel klein stukje grond, gelegen net onder Vaals, met daarop een kostbare zinkmijn werden ze het niet eens. Zo ontstond in 1816 Moresnet, gezamenlijk eigendom van Nederland en Pruisen, met als hoofdstad de enige plaats Kelmis. Moresnet grensde aan Vaals en vormde zodoende een 4-landenpunt. Uiteindelijk werd Moresnet in 1919 bij België gevoegd.

  

Van Loupart naar Eijsbouts

In 1915 ging Othon, die veel talen machtig was, in Rotterdam economie studeren en kwam daarna bij Philips terecht. Bij Philips was zijn eerste opdracht in Sint-Petersburg lampen te gaan verkopen. Er waren zes concurrenten maar hij haalde de order binnen. Hij kwam al snel in de raad van bestuur terecht.

Het in 1936 door hem gekochte landgoed, met daarop een door Sweerts de Landas aangelegde visvijver en door Othon gebouwd buitenverblijf, ging dienen als vergaderruimte voor de raad van bestuur van Philips. Ook werd een schietberg aangelegd met daarop een prieeltje met beukenhaag. Van de haag zijn nog enkele exemplaren overgebleven met daarin veel inscripties van inmiddels oude of overleden Oirschottenaren. De schietberg diende als kogelvanger voor de schietoefeningen van de burgerwacht, als voorbereiding op de verdediging in de tweede wereldoorlog.

Othon had een dochter, Marie-Louise. Zij trouwde met Quirinus Eijsbouts, een chirurg uit Eindhoven en zoon van de klokkengieters uit Asten. De huidige eigenaars zijn hun drie zonen: Othon (huisarts in Son), Quirijn (chirurg in Haarlem) en Charles (advocaat in Amsterdam).

  

Inmiddels is de oude koestal van Jan de Mats verbouwd tot buitenverblijf waar de drie families vaak verblijven.

Nu we weten dat dit buitenverblijf vaak bewoond is, zullen wij als leden van de atletiekvereniging hun privacy eerbiedigen en niet door hun “tuin” of over de stoep lopen, als dank voor het openstellen van hun prachtige landgoed.

Martien van de Ven.

5 Apr '21

Onze Oirschotse Canyon

Je ziet ze even niet, maar ze zijn er wel, onze trainers. En ook nog bezig met het vinden van mooie looproutes!

Hier een verslag van Hans van Hal:

Vandaag, op die mooie tweede paasdag, ben ik even naar de zandbak van Oirschot geweest. Zoals de meeste van jullie wel weten mijn grote en geliefde uitdaging. Na lange tijd ben ik gaan kijken hoe de Sahara van Oirschot er tegenwoordig bij ligt. Ook was ik benieuwd naar de nieuwe publiekstrekker van onze gemeente. Zo kwam ik uit bij de GRAND CANYON van ons eigen dorp.

Gelukkig stond de canyon droog en heb ik er er volop van genoten. Ik heb meteen besloten om komende zondag onze woestijn met de canyon met mijn hardloopschoenen te bedwingen. Die schoenen staan de laatste tijd te veel in de kast en ook daar moet onderhand een eind aan komen. De komende tijd ga ik weer meer lopen, want de kilo’s van de laatste tijd mogen er ondertussen wel weer af. En aan de conditie moet weer gewerkt worden.

Ook voor anderen mischien een mooi idee om nog eens een loop te doen in het zand!

Hans van Hal

Redactie: de "Canyon van Oirschot" is te vinden op de Eindhovensedijk, net over het viaduct over de A58, aan de rechterkant van de weg.

28 Mar '21

Zonnige Clubkampioenschappen Cross

In 2019 organiseerden we voor het laatst de Clubkampioenschappen Cross. En toen kwam corona. Onder de huidige maatregelen mochten we de clubcross dit jaar alleen voor onze jeugd organiseren.

De zon scheen uitbundig en er stond een harde wind, maar daar hadden ze in het bos geen last van. De 36 deelnemers streden weer om het felst voor de ereplaatsen. Vooral bij de Jongens pupillen A spande het, want daar was het verschil tussen de nummers 1 en 2 maar twee seconden. Bij de Jongens Junioren A/C liep Jilles van Rijen twee ronden op kop, maar hij moest de eerste plaats op het einde toch prijs geven aan Matthijs van den Heuvel. Opvallend was ook het optreden van de jongste deelnemer Roel van de Ven (6), die als 15e finishte van de 28 lopers die de 1060 meter liepen. Maar die heeft het dan ook van geen vreemde... 

De ouders en andere supporters stonden keurig coronaproof buiten het hek en in het Kemmerbos toe te kijken.

Foto: de jury bij de finish van de Jongens Junioren A/C

Hier staan de UITSLAGENhier de FOTO'S van Ad van Zelst en hier de FOTO'S van Léon Brands

25 Mar '21

Léon Brands geeft het stokje over

Vijf jaar geleden kwam Niek Brands (13) de jeugdafdeling van Atletiek Oirschot versterken. Later volgde Nieks zus Bente zijn voorbeeld. Ze werden begeleid door hun vader Léon, die al langer lid was van de club. Al snel werd Léon gevraagd om jeugdtrainer te worden en later ook jeugdcoördinator. Dat deed Léon met hart en ziel en mede daardoor steeg het aantal jeugdleden spectaculair. Toen ook moeder Marloes zich aansloot bij Atletiek Oirschot was het hele gezin compleet. 

Léon kreeg het in zijn functie als jeugdcoördinator steeds drukker. Maar het feit, dat de jeugdafdeling van Atletiek Oirschot niet alleen qua ledenaantal scoorde, maar ook qua resultaten, bezorgde hem veel plezier. De eerste plaats van de jeugdleden in de Kempische Cross Competitie en de vierde plaats van zijn dochter Bente bij het Brabants Kampioenschap Cross waren de hoogtepunten in de ruim vier jaren dat Léon jeugdcoördinator was.

Recent is Léon tot de conclusie gekomen dat het tijd werd om het stokje als jeugdtrainer en jeugdcoördinator over te geven aan andere leden van Atletiek Oirschot. Gelukkig zijn er enkele bereid gevonden om samen zijn taken over te nemen. Dat is mooi, want zo kan de jeugdafdeling van Atletiek Oirschot blijven groeien en is goede begeleiding gewaarborgd.

Het bestuur van Atletiek Oirschot wil Léon vanaf deze plaats hartelijk bedanken voor zijn inzet, die er mede toe heeft bijgedragen dat "het zo goed loopt" bij Atletiek Oirschot.

Foto: Vandaag werd Léon na de training door voorzitter Hennie van Rijt in de bloemetjes gezet. Ook waarnemend coördinator René van de Ven en Léons broer en collega-trainer Theodôr bedankten hem. 

Meer foto's: het afscheid van Léon en het oriëntatiespel

17 Mar '21

Henk van Gerven: 1000 kilometer in 3 maanden

Bij gebrek aan uitdagingen (lees: wedstrijden) heeft een aantal leden van onze club zich een ambitieus doel gesteld voor 2021. Hier de eerste die zijn doel gehaald heeft. Een bericht van Kees Smetsers:

Henk van Gerven, lid van Atletiek Oirschot en tevens Bali Runner, houdt van uitdagingen. Nu had hij zich voorgenomen om vanaf januari in drie maanden elke dag te gaan hardlopen, met als doel de grens van 1000 kilometer te passeren.

Vandaag was het al zo ver! Tijdens een trainingsloop van 21 kilometer in de bossen bij recreatiepark 't Zand bij Alphen bereikte Henk zijn doel en daarvoor werd hij natuurlijk gehuldigd door zijn loopvrienden Antoinet en Kees.

Een mooie prestatie van deze fanatieke hardloper...!

Foto: links Henk, rechts Kees.

Heb jij ook een doel voor 2021? Laat het weten aan promotie@atletiekoirschot.nl en volg de prestaties van clubleden in het bericht op het PRIKBORD.
 

2 Mar '21

Martien kon weer het dak op

We hebben tijdelijk geen NIEUWS, geen UITSLAGEN, geen FOTO's, geen AGENDA en geen CLUBRECORDS. Om de bezoekers van onze website vast te houden lees je hier ervaringen en tips van onze leden.

Ad van Zelst schrijft:

Toen ik gisteren naar het atletiekveld kwam om mijn wekelijkse rondjes te draaien, zag ik Martien van Geenen op het dak staan. Hij was met Toon de Croon en een dakdekker bezig om enkele lekkages te verhelpen. 

Niemand ziet het, maar ze zijn er als het nodig is, onze mensen van het onderhouds- en klusteam. Ze houden onze accomodatie in topconditie voor beter tijden, die echt wel komen. Wat was dat mooi, een clubhuis vol zwetende recreanten aan de koffie op zondagmorgen na de trainingen!

Hier zie je de foto's van ons klusteam: FOTOBOEK

Heb jij ook wat te vertellen over je sport in coronatijd? Stuur je verhaal (kort!) en als het kan een foto (liggend formaat!) naar promotie@atletiekoirschot.nl 

Als de redactie het ook leuk of verschrikkelijk vindt plaatsen we het op deze website.

24 Feb '21

Bootcamp voor onze jeugd

Om de corona-lockdown door te komen heeft René van de Ven iets nieuws bedacht: een bootcamptraining voor de jeugdleden.

Door een snelle opeenvolging van gevarieerde oefeningen worden alle spieren aan het werk gezet. Gisteravond was de tweede training, waaraan 12 jeugdleden deelnamen. Om 6 uur werd begonnen met een potje handbal als warming-up. Daarna kwam de echte training: push-ups, step-ups, chair-dips, sit-ups, jumping-jacks, het ging maar door, alles 12 keer. Tot slot nog een rondje om het veld en toen was het donker. Ze sliepen goed, vannacht! 

Kijk in het FOTOBOEK 

21 Feb '21

Ontmoeting op de hei

Onze leden Dilia en dochter Kristy - 25 weken zwanger, proficiat! - gingen vandaag de hei op voor hun speciale "moeder-en-dochter-zondagmorgen-loopje".

En wie kwamen ze daar tegen? Hennie en Jac, de mannen uit Spoordonk! Onze voorzitter Hennie had zich aangesloten bij de wandelgroep, maar pakt nu toch het hardlopen weer op. Met Jac werkt Hennie aan zijn conditie met als doel groep 1 te gaan trainen (en wie weet... later 2, 3, 4?). 

Foto: Hennie en Jac bij het vennetje op de hei (inzet: Kristy en Dilia)

20 Feb '21

Naar de Oisterwijkse vennen

Enkele leden van de app-groep "een tandje erbij" - Henry, Marieke, Ria, Joan, Arianne - hebben als doel om dit jaar 20 keer de halvemarathonafstand te lopen. Op veilige afstand van elkaar liepen ze vandaag hun tweede halve van 2021. Ze volgden een wandelroute langs de Oisterwijkse vennen en op deze eerste mooie lentedag was het een prachtige ervaring.

Foto Arianne Timmermans

Heb jij een doel voor 2021? Laat het weten aan promotie@atletiekoirschot.nl dan vermelden we dat in een aparte rubriek op deze website. Dat stimuleert jou en anderen.

8 Feb '21

De marathonrevolutie

Met Kees Smetsers gaat het intussen prima, lees maar:

Iedereen weet dat ik gek ben op hardlopen, dat is geen nieuws. Een halve of een hele marathon lopen, daar heb ik veel voor over. Omdat ik intussen 74 jaar ben, verklaren sommigen mij voor gek dat ik zulke uitdagingen aanga.

Maar het is niet alleen de "kick" van het lopen van een zware wedstrijd, het is véél meer. Week in week uit 's morgens met een blij gevoel opstaan, omdat je weer lekker met je favoriete loopmaatje kunt gaan rennen in de natuur... Maandenlang trainen en dan na 42 kilometer de ultieme beloning krijgen...

Maar het begon voor mij langzaam maar zeker toch wel heel zwaar te worden, al die lange duurlopen. Totdat ik het boek "DE MARATHON REVOLUTIE" van Stans van der Poel en Koen de Jong had gelezen. Sindsdien train ik vaker, meestal vier keer per week, en kortere afstanden, meestal tien tot vijftien kilometer. Slechts incidenteel een lange duurloop van meer van twintig kilometer en nooit langer dan dertig kilometer.

Het resultaat is verrassend. Mijn conditie én snelheid zijn met sprongen vooruitgegaan, ondanks dat ik steeds ouder word. Daarom is het tijd geworden om het dit jaar nog een keer te proberen, een hele marathon, in Eindhoven of ergens anders. Als voorbereiding heb ik mij ten doel gesteld om dit jaar 2021 kilometer te lopen én de kwart triatlon van Oirschot nog een keer te volbrengen.

Nu nog hopen dat ik geen corona of een blessure oploop en dan zou het wel eens een heel mooi loopjaar kunnen worden!

Dit is mijn persoonlijke ervaring. Natuurlijk hoeft deze manier van trainen niet voor iedereen nuttig te zijn. Ik kan mij voorstellen dat sommige atleten meer baat hebben bij lange duurlopen, zeker als ze nog jong zijn. Maar voor mij lijkt het een goede methode, die past bij mijn leeftijd.

Kees Smetsers

  

Foto: Henk van Gerven

Dit zijn de doelen van Kees in 2021:
- Kwart triathlon Het Groene Woud
- Marathon Eindhoven
- Totaal 2021 kilometer

Heb jij ook een doel voor 2021? Laat het weten aan promotie@atletiekoirschot.nl dan vermelden we dat in een aparte rubriek op deze website. Dat stimuleert jou en anderen.

7 Feb '21

Na 10 jaar weer een sneeuwloop!

Op 19 december 2010 zou de jaarlijkse Auwjaorscross worden gehouden. Wegens uitzonderlijke omstandigheden, dik pak sneeuw, vorst met een gevoelstemperatuur van -7 graden en voorspelde ijzel, werd deze afgelast. In plaats daarvan werd een sneeuwloop georganiseerd, waar ruim 100 lopers op af kwamen. De ijzel bleef weg, de zon scheen en de temperatuur was, mede door de zon, aangenaam om te lopen. Iedereen vond het prachtig en ging voldaan naar huis.

Ieder jaar denk ik: "Als de mogelijkheid zich voordoet, dan kunnen we dat eens een keer overdoen".

Vandaag is er die mogelijkheid, maar vanwege corona kunnen we niet met veel lopers op pad. De laatste tijd ga ik, vanwege een al jaren durende blessure, op zondag met mijn 2 kinderen Jennie en Mark mountainbiken. Noem het trouwens maar biken, want mountains hebben we hier geen.
Vanwege het weer van vandaag, pak sneeuw van ruim 10 cm en een gevoelstemperatuur van -14 graden, was onze conclusie dat we beter niet konden gaan mtb-en. Voor mij de kans om voor te stellen een sneeuwloop te ondernemen.

Om 9.00 uur vertrokken we op 's-Heerenvijvers en aan de sporen te zien waren er nog maar 2 wandelaars ons voor gegaan. Vanwege mijn blessure hebben we maar 5,5 km gelopen, maar het was zeker de moeite waard. In de bossen valt het met de kou heel veel mee. Op bijna alle paden waar we liepen was nog niemand geweest. Een beleving om daar als eerste door te lopen en van de omgeving te kunnen genieten. Omdat het zo rustig was in de hei hebben we ook nog 8 reeën gezien.

Misschien over 10 jaar weer…

Pieter Smits

Lees hier het bericht over de Oirschotse Sneeuwloop van 2010

6 Feb '21

Eindelijk weer een wedstrijd...

Vandaag vertrokken drie leden van Atletiek Oirschot naar Zaltbommel om daar de TWO RIVERS MARATHON te gaan lopen. Door de coronaregels was het geen normale wedstrijd. Geen publiek en de tijd moest zelf worden opgenomen. Maar toch waren Henk van Gerven, Antoinet Hems en Kees Smetsers superblij dat ze weer in wedstrijdverband konden rennen.

Er was extreem weer voorspeld in de vorm van ijzel, veel sneeuw en harde wind. Toen het startsein werd gegeven was het echter nog relatief rustig. Maar hoe langer de wedstrijd duurde, hoe kouder het werd. Henk van Gerven en Kees Smetsers gingen tegelijk van start. Henk voor de hele marathon en Kees Smetsers voor het eerste gedeelte van de estafette marathon. Antoinet Hems zou het tweede gedeelte voor haar rekening nemen en begeleidde ons op de fiets. Zij hield Henk en Kees uit de wind en die konden met een vlak tempo van 5:45 minuten per kilometer relatief relaxt de eerste twintig kilometers achter zich laten.

Het parcours was goed uitgepijld, maar bij de 19 kilometer ging het toch fout. Terwijl Antoinet zich aan het omkleden was voor haar deel van de estafette marathon, misten Henk en Kees een afslag. Dat was de oorzaak dat Henk uiteindelijk meer dan 45 kilometer moest lopen en Antoinet 23 kilometer. Kees bereikte het 21 kilometerpunt in een tijd van 2:00.21. Daar nam hij de fiets van Antoinet over. Henk en Antoinet liepen daarna samen langs de indrukwekkende ondergelopen uiterwaarden en pittoreske dorpjes in een vlak tempo naar de finish.

Het werd steeds kouder en de snijdende wind bezorgde de bezwete Kees op de fiets heel koude handen en voeten. Maar toen was Zaltbommel in zicht en konden de drie atleten van Atletiek Oirschot hun eerste wedstrijd sinds een jaar tot een goed einde brengen. Antoinet bereikte de finish na 23,2 kilometer in een tijd van 2:12.29 en Henk finishte zijn hele marathon in 4:05.00. De tijd van Henk is teruggerekend, want hij had meer dan 45 kilometer gelopen. 

Alle drie waren ze ontzettend blij dat hun eerste wedstrijd zo'n mooie belevenis was geweest. Wellicht is het voor de andere atleten van Atletiek Oirschot een sein dat het eind van de tunnel in zicht begint te komen...

Kees Smetsers

Foto: Henk en Antoinet

Kijk ook bij UITSLAGEN

5 Feb '21

Ons onderhoudsteam

Ook vandaag was onze onderhoudsploeg weer op het atletiekveld. Bladafval opruimen! Een hele klus rondom het veld. En in het Kemmerbos was een boom dwars over het pad gevallen. Die moest ook worden opgeruimd. Zie Bart en Johan op de foto.

Het zijn de werkers op de achtergrond die er voor zorgen dat onze accommodatie in tiptop conditie blijft. Daarom hulde aan ons klusteam: Toon de Croon, Wim de Croon, Jan Heijms, Danny van Overdijk, Johan der Kinderen, Hennie van Rijt, Pieter Raijmakers, Theo Neggers, Adrie Louwers, Ton van Liempt, Bart Noyen, Jan en Jeanne Kemps en Martien van Geenen, die al enkele zaterdagen in de weer zijn met snoeiwerk en schoonmaken.

In het FOTOBOEK staat een reportage van de werkzaamheden door het jaar heen

3 Feb '21

Wandellid Jos Vromans overleden

Gisteren is ons wandellid Jos Vromans na een lang ziekbed overleden. Jos was sinds 2016 lid van onze wandelgroep en werd alom gewaardeerd om zijn opgeruimde natuur. Omdat hij nog werkte was hij een "zondagwandelaar". Jos mocht maar 57 jaar worden. Wij wensen vrouw Carla, dochters Sophie en Nienke en hun partners Corné en Tom veel sterkte met dit verlies op zo jonge leeftijd.

Het afscheid zal in besloten kring plaatsvinden op zaterdag 6 februari.

Foto: Jos wilde het ook wel eens proberen met de Run-Archery!

11 Jan '21

Verbeter je spierkracht en veerkracht

Door de corona-maatregelen hebben we tijdelijk geen NIEUWS, geen UITSLAGEN, geen FOTO's, geen AGENDA en geen CLUBRECORDS. Om de bezoekers van onze website vast te houden lees je hier ervaringen en tips van onze leden.

  

Marieke Meeuwis schrijft:

Soms kom je tot leuke nieuwe ontdekkingen om je hardloopprestaties te verbeteren. Het volgende wil ik graag met jullie delen.

Tijdens het hardlopen maken we gebruik van onze spierkracht maar ook van onze veerkracht. De spierkracht komt natuurlijk uit de spieren. De veerkracht haal je uit de banden, pezen en peesplaten in onze lichaam. Beide kun je apart trainen om zo je snelheid te verbeteren. Daarnaast vermindert het de kans op blessures door overbelasting.

Beide trainingen kun je ook gebruiken om je belastbaarheid weer op te bouwen na de herstelperiode van een blessure of na een periode van inactiviteit.

Let op! Na een training mag je nog één dag een na-reactie hebben van lichte stijfheid of spierpijn. Duurt dit langer dan heb je teveel gedaan! Doe dan een stapje terug en minder intensief.

Opbouwen van spierkracht in je lichaam door een stevige “power walk“:

  • Actief lopen met grote passen
  • Natuurlijke armzwaai maken en meedraaien van de romp
  • Krijg het gevoel dat je wilt gaan hardlopen, maar blijf contact houden met de grond.
  • Maak je continue 1 cm langer tijdens het lopen

Opbouwen van veerkracht door touwtje springen of rustig verend springen met 2 voeten langs elkaar:

  • 3 tot 4 maal per week 100 keer springen maakt al verschil
  • Tijdens het hardlopen zelf is het belangrijk om licht verend te blijven lopen. Niet stampen, wat vaak optreedt bij vermoeidheid.

Blijf lopen met plezier!

Marieke Meeuwis

  

Heb jij ook wat te vertellen over je sport? Stuur je verhaal (kort!) en als het kan een foto (liggend formaat!) naar promotie@atletiekoirschot.nl 

Als de redactie het ook leuk of verschrikkelijk vindt plaatsen we het op deze website.

8 Jan '21

Online bingo voor onze jeugd

Door de corona-maatregelen hebben we tijdelijk geen NIEUWS, geen UITSLAGEN, geen FOTO's, geen AGENDA en geen CLUBRECORDS. Om de bezoekers van onze website vast te houden lees je hier over de leuke kleine dingen in onze club.

  

De jeugdcommissie schrijft:

We hebben vanavond een online bingo gedaan in plaats van een avondwandeling. Voor alle 32 kinderen die zich hadden opgegeven hebben we een tasje gemaakt met iets lekkers en bingokaarten.

Verder was de online bingo supergezellig, de kinderen vonden het ook leuk om elkaar online te zien. Er reed een auto rond om de gewonnen prijzen meteen uit te delen. Dit werd natuurlijk corona-proof gedaan. Netjes aan de voordeur afgegeven in een VISNET op een stok van 1,5 meter. Omdat alle winkels dicht waren hadden we lekkere prijzen. Denk aan een zak chips, pak chocomelk met een bus slagroom, halve vlaai, tompoezen, soesjes, zelf taart maken. De kinderen en wij hebben genoten.

Hopelijk kunnen de andere activiteiten dit jaar wel door gaan. Zo niet, dan zullen we per activiteit bekijken of we toch iets volgens de regels kunnen plannen.

PS: Heeft iemand nog een leuke foto van deze bingo, of het in ontvangst nemen van de prijzen? Graag in hoge resolutie naar promotie@atletiekoirschot.nl

  

Heb jij ook wat te vertellen over je sport? Stuur je verhaal (kort!) en als het kan een foto (liggend formaat!) naar promotie@atletiekoirschot.nl 

Als de redactie het ook leuk of verschrikkelijk vindt plaatsen we het op deze website.

5 Jan '21

Er komen betere tijden...

We hebben tijdelijk geen NIEUWS, geen UITSLAGEN, geen FOTO's, geen AGENDA en geen CLUBRECORDS. Om de bezoekers van onze website vast te houden lees je hier ervaringen en tips van onze leden.

Kees Smetsers schrijft:

Voor velen van ons was het jaar 2020 door het coronavirus geen goed jaar. maandenlang konden we niet samen trainen. En wedstrijden lopen, dat kon al hlemaal niet meer. Daarbij komen nog de zorgen in de privésfeer om onze geliefden die zijn geconfronteerd met de gevolgen van het coronavirus.

Nee, het jaar 2020 was een jaar om snel te vergeten.

Maar voor een echte hardloper is opgeven geen optie, dus ik ben niet bij de pakken neer gaan zitten. Ondanks dat er geen uitdagingen meer waren in de vorm van wedstrijden, ben ik begonnen met het opvoeren van de intensiteit van mijn hardlooptrainingen. Ik loop nu al maandenlang drie- of viermaal per week samen met mijn loopmaatje. Dat heeft mijn conditie op een hoger niveau gebracht en het heeft ook de saaie coronatijd wat meer kleur gegeven.

In 2020 staan er 17 halve (trainings-) marathons en bijna 1900 kilometers op de teller. Op deze manier ben ik dit moeilijke jaar goed doorgekomen. Het heeft mij ook vertrouwen in de toekomst gegeven. Het jaar 2021 kan alleen maar beter worden.

Straks kunnen we weer in groepsverband gaan trainen en straks kunnen we weer wedstrijden gaan lopen, dat weet ik zeker. Daarom wens ik alle leden van Atletiek Oirschot voor het nieuwe jaar veel liefde, gezondheid, geluk en ook heel veel plezier in de mooie hobby, die hardlopen heet.

Kees Smetsers

Heb jij ook wat te vertellen over corona en je sport? Stuur je verhaal (kort!) en als het kan een foto (liggend formaat!) naar promotie@atletiekoirschot.nl 

Als de redactie het ook leuk of verschrikkelijk vindt plaatsen we het op deze website.

Nieuws (2021)

30 Dec '21

Bali-Runners ronden het jaar af

Vandaag waren Bali-Runners Henk van Gerven, Kees Smetsers, Antoinet Hems en Elia Deenen in de Drunense Duinen om hun laatste kilometers van 2021 af te werken. Henk, die oorspronkelijk het doel had om de eerste 3 maanden van het jaar 1000 kilometer te lopen en dat vlot haalde, had dat inmiddels bijgesteld naar 3000 km in heel 2021 en kwam vandaag tot 3005 km. Kees overtrof zijn doel van 2021 km in een jaar en liep er tot en met vandaag 2510.

Goed gedaan mannen!

Bekijk de foto's van de Bali-Runners in het FOTOBOEK

29 Dec '21

En hij heet Boet!

Ons lid Tess van den Heuvel en haar partner Jeffrey werden op kerstavond verblijd met de geboorte van een gezonde baby: Boet.
Tess en Jeffrey (en opa en oma Henk en Tineke): namens de club van harte gefeliciteerd!

Reacties sturen naar: tess_vdheuvel@live.nl 

28 Dec '21

Hoppatee, 20 x 21 km!

De dames van de app-groep 'Een tandje erbij' volbrachten onlangs hun doel voor 2021: het lopen van minstens 20 halve marathons. Om dat te vieren lieten ze speciale herdenkingsshirts maken, die vanmorgen werden ingewijd met een loopje over de hei. Vanwege de lockdown wel netjes twee aan twee natuurlijk en daar weer 100 meter tussen.

Foto: Henriëtte en Marieke met de nieuwe shirtjes. De foto's van de overige dames staan in het FOTOBOEK

Home knop