Nieuws

27 Nov '23

Verwarring tijdens de Driedorpencross

Een verslag van Kees Smetsers:

De Driedorpencross in Sint-Oedenrode is dit seizoen de tweede cross uit de Kempische Cross Competitie. Het is een uitdagende wedstrijd met een parcours vol kleine en grote heuvels.

Atletiek Oirschot was bij de masters (35 jaar en ouder) weer goed vertegenwoordigd met deelname van Martien van de Ven, Bart Nooijen, Edwin van de Ven, Nellie van Beers, Cees van Eijk en ik zelf. Vanwege de problemen met mijn knie, veroorzaakt door een val tijdens de Heidetrail in Oirschot, was ik na de start al heel snel de laatste van de gestarte deelnemers.

Vóór mij liep Nellie van Beers en die kon ik ook niet bijhouden, tot ik Nellie zag vallen over de wortel van een boom. Ze kwam op haar schouder terecht en maakte een lelijke smak. Ik schrok mij rot, want ik weet uit eigen ervaring wat de gevolgen van een val kunnen zijn. Gelukkig kon Nellie wel doorlopen en even later snelde ze weer van mij weg. Wat een karakter heeft Nellie, daar kunnen veel profvoetballers een voorbeeld aan nemen!

De andere deelnemers van Atletiek Oirschot vlogen veel sneller over het parcours en hadden waarschijnlijk al een (gratis) kop soep op toen ik als laatste van mijn categorie ging finishen. Bij de prijsuitreiking was ik heel blij dat Nellie van Beers ondanks haar val toch als eerste uit haar categorie op het podium mocht staan. Voor Martien van de Ven was deze eer ook weggelegd, want hij werd omgeroepen als eerste van de categorie Masters 70+. Een mooi resultaat voor beide atleten van Atletiek Oirschot.

Toen ik echter thuis kwam zag ik tot mijn verbazing dat op www.uitslagen.nl Martien van de Ven tweede zou zijn geworden, drie seconden achter Johan van Litsenburg. Ergens is er iets fout gegaan, maar wat er fout is gegaan, dat weet ik bij het schrijven van dit verhaal nog niet. Edwin van de Ven kwam ik ook niet tegen in de uitslagen van de Driedorpencross, terwijl hij toch echt mee heeft gedaan en waarschijnlijk als vierde is gefinishd. Verwarring alom dus, maar dat doet niets af aan het plezier dat de atleten van Atletiek Oirschot hebben beleefd aan deze cross.

Pupillen en junioren

De enige junior van Atletiek Oirschot was vandaag Imke van Veen. Nienke Vasen was helaas ziek en moet verstek laten gaan. Imke had het zwaar op het uberhaupt al loodzware parcours, maar bleek achteraf ook last te hebben gehad van een pijnlijke knie, waar ze helaas wel vaker last van heeft. Heel knap dus dat ze de wedstrijd gewoon heeft uitgelopen!

Lotte van de Ven liep bij de meisjes mini pupillen (U8) een prima wedstrijd, maar ook voor haar was het parcours loodzwaar want het is niet evident om met die kleine beentjes die grote heuvels te bedwingen. Ze finishte niettemin dapper strijdend op een 4e plaats. Roel liep bij de JPB (U10) een moeizame wedstrijd. Waar zovaak al de tactische aanwijzingen precies de doorslag gaven, kon het tactisch plan bij de start al de prullenbak in. Nadat hij even onachtzaam was en daardoor net te laat reageerde op het startschot werd hij ingesloten en kwam hij pas op plek 8 à 9 weg. Hij wist het nog tot een 5e plaats te schoppen, maar de échte versnelling om nog naar de top 4 te lopen miste vandaag. "Halverwege wilde ik iemand inhalen en kreeg ik ook nog een flinke duw waardoor ik bijna was gevallen" zei hij na afloop. Het was vooral mentaal een goede les. Op naar de volgende!

Toevoeging redactie: inmiddels zijn de uitslagen gecorrigeerd en staat Martien van de Ven als winnaar bij de M70 en Edwins 4e plaats bij de M35 is ook opgenomen.

Foto: Nellie van Beers heeft de medaille echt verdiend!

De volgende cross is de L'Avant Sylvestre Cross in Reusel op zondag 10 december.

12 Nov '23

Tumultueuze start cross-seizoen in Veldhoven

Vandaag begon de Kempische Cross Competitie met als eerste wedstrijd de Witvencross in Veldhoven. Het parcours, over grasondergrond met kleine stukjes beboste berm en flinke stukken los zand langs het Witven, was door de regen veranderd in een grote zompige spons dat zich bij elke stap vastzoog aan je schoenen. Niet verrassend dus ook dat er zeker 4 jeugdatleetjes de finish bereikten op slechts één schoen, soms met de andere in de hand, soms met de wetenschap dat ze terug het parcours over moesten om hun verloren schoen te gaan zoeken. 

Vanuit de jeugd van Atletiek Oirschot waren er vandaag 5 deelnemers: Lotte van de Ven (Mini pup / U8), Roel van de Ven (JPB / U10), Juul Paridaans (JPA / U12), Nienke Vasen en Imke van Veen (MJD / U14) en Jelle van Luijtelaar (JJD / U14). Ze hebben zelf voor een verslagje gezorgd: 

Lotte
Voor Lotte was het haar eerste crosswedstrijd buiten onze eigen clubkampioenschappen en ze was dan ook heel erg zenuwachtig. De avond vooraf traantjes van de spanning en buikpijn van de zenuwen, maar na een kleine "motivatiespeech" was ze er helemaal klaar voor. Goed ingelopen samen met grote broer Roel en even later stond Lotte op haar spikes met extra lange punten (gezien de modder) met gebalde vuistjes aan de start. Even schrikken van het startschot, maar toch goed weg.

Halverwege de eerste van twee kleine rondjes bleek er een kindje te zijn meegestart die in de volgende groep hoorde. Een ouder of trainer haalde haar uit de wedstrijd, waardoor alle andere mini-pupilletjes even dachten dat ze ook moesten stoppen. Na verschillende gillen van andere omstanders begrepen ze dat zij wél gewoon door mochten en vervolgden ze hun race. Lotte kwam zowaar als 2e door na rondje 1! Dat moest ze op het einde wel een beetje bekopen want 920 meter door de modder ploegen is met die kleine beentjes toch wel wat anders dan een 600 meter op een kunststof baan! Niettemin hield ze het keurig vol tot de finish en bleek ze nog 3e te zijn geworden ook. Apetrots mocht ze juichend het podium beklimmen een uur later. 

Roel
Roel sloot twee weken geleden zijn pupillen C tijd af met een mooi clubrecord hoogspringen indoor, vandaag mocht hij dus voor het eerst aantreden als Jongens Pupil B. Omdat je deze categorie maar één jaar bent (in plaats van twee, waardoor je dus ook tegen 1-jaar-oudere jongens loopt) kende hij zijn concurrentjes van vorig jaar. In bijna alle crossen liep hij vorig seizoen nek-aan-nek met Vincent Kamali uit Eindhoven. En Finn Schaap uit Reusel zat er regelmatig ook kort achter.

Vandaag was geen uitzondering. Vooraf had Roel samen met Juul en hun papa's René en Niels het parcours goed verkend. René wees hen op de plekken waar het verschil gemaakt kon worden, waar te temporiseren en waar goed op te letten. Zo waren er grote diepe plassen, een zware los zand heuvel en een trap richting een smal paadje. Tijdens het inlopen werd de tactiek verder besproken en toen was het tijd voor de start. Ook Roel met lange punten in de spikes tegen het uitglijden en voor maximale grip.

Hard weg, als 2e de eerste bocht door net achter Vincent en voor Finn, precies zoals verwacht. Na de los zand bult, iets voor de helft van de race, kwam het trapje richting het smalle paadje. Daar hadden wij het goed over gehad, maar de concurrentie blijkbaar niet. Vincent lag een meter of 8 à 10 voor en volgde gefocust de waterlijn van het Witven, maar het trapje was de andere kant op. Roel na afloop: Ja, ik dacht wat gaat ie doen, maar ja, is niet mijn probleem". Zo schoot hij op de eerste plaats via het trapje het bospaadje in, terwijl Vincent intussen zijn foutje inzag en na omdraaien zichzelf terugvond op plek 5. Vol van adrenaline sprintte hij terug naar voren, maar dat kost natuurlijk enorm veel energie en die kwam ie op het eindstuk tekort. Finn zag zijn kans ook schoon en versnelde richting Roel, maar die had door alle gebeurtenissen genoeg over kunnen houden voor een flinke eindsprint. In de laatste rechte lijn kwam de overwinning nooit meer in gevaar. 

Jelle
Jelle geeft aan: ik had lang getwijfeld om mee te lopen omdat dit de eerste wedstrijd in mijn nieuwe categorie was en dus ook verder moet lopen, maar na een goeie training met René kort geleden kreeg ik het vertrouwen en de motivatie en besloot ik toch mee te lopen. Het was zoals verwacht een zwaar parcours door de modder, maar dat maakte het ook wel weer leuk. Een leuke bonus was de herinneringsmedaille voor alle finishers op het einde. Groetjes Jelle.

Nienke
Ik moest bij deze eerste wedstrijd van het seizoen wel weer aardig wennen. Het prcours was enorm modderig en dat kostte wel veel energie. Ik heb lekker mijn eigen wedstrijd gelopen, in mijn eigen tempo. Op naar de volgende in Sint-Oedenrode! Groetjes Nienke.

Foto (Peter Kramer): Roel op snelheid

Meer foto's  in het FOTOBOEK, de resultaten staan bij UITSLAGEN

12 Nov '23

Vier ereplaatsen bij de Witvencross

Een verslag van Kees Smetsers

Vandaag gingen de atleten van Atletiek Oirschot naar de Witvencross in Veldhoven, de eerste cross van het nieuwe seizoen van de Kempische Cross Competitie. Ze kregen een parcours voorgeschoteld dat door de overvloedige regenval van de laatste weken was veranderd in een grote modderpoel met heel veel stroken diepe modder.

Het zware parcours weerhield onze deelnemers niet om mooie prestaties te leveren. Martien van de Ven (tweede bij de masters M70) en Nellie van Beers (tweede bij de masters V65) liepen allebei een goede wedstrijd en dat zal hen vertrouwen geven voor het NK Cross, dat op 16 en 17 december wordt gehouden op het E3 strand in Eersel.

Bij de jongere deelnemers liep Edwin van de Ven naar een vierde plaats bij de Mannen 35, slechts enkele tientallen seconden verwijderd van de tweede plaats in deze categorie. Roland van Loon, Cees van Eijk, Bart Noyen en Martijn van Straten liepen gezien de zware omstandigheden ook mooie tijden.

Antoinet Hems liep na haar marathontrail in de heuvels bij de Rursee in Duitsland mee met de recreanten. Ook zij liep een tijd waarmee ze gezien de diepe modder zeker tevreden zal zijn.

Bij de junioren en pupillen ging Roel van de Ven gewoon verder met wat hij vorig jaar deed: winnen. Roel werd eerste bij de MU10 (JPB). Het was niet de enige ereplaats van deze dag. Lotte van de Ven werd in haar eerste cross van het KCC derde in haar categorie VU8 (MMPC).

Al met al is dit een mooi begin van het cross seizoen, dat op 26 november zal worden voortgezet met de Driedorpencross in Sint Oedenrode.

Foto: in Veldhoven gooien ze ook nog een berg zand neer!

Meer foto's in het FOTOBOEK, de resultaten staan bij UITSLAGEN

5 Nov '23

Antoinet loopt de Rursee marathon

De Rursee Marathon in de Duitse Eifel is een echte uitdaging: een trailrun rond de Rursee, met hellingen zo steil dat je alleen wandelend omhoog kunt. Maar Antoinet Hems deed het! Ze liep, begeleid door Henk van Gerven, de 42,2 km in 4:46:15 uur. Ze werd daarmee 4e bij de V50. 

Kees Smetsers liep er de 16,5 km en een dag eerder liepen Kees en Antoinet samen de 5 km om de beentjes los te maken voor vandaag, waarbij ze allebei eerste werden in hun categorie. 

Een verslag van Kees Smetsers:

Rursee marathon

Bij Atletiek Oirschot en ook bij de Bali Runners lopen een aantal hardlopers, die heel graag uitdagingen aangaan. Het lopen van wegwedstrijden, crossen en trails motiveert zeker om door te gaan met het hardlopen, ook als je wat ouder bent. Voor mij was het een van de redenen om met mijn hardloopvrienden Elia Deenen, Antoinet Hems, Karin van de Pas, Henk van Gerven en Rinus van Dijck naar de Rursee in Duitsland te gaan om daar op zaterdag 4 november én zondag 5 november mee te doen aan twee trails.

Op zaterdagmiddag stonden we aan de start van de 5 kilometer trail. Henk van Gerven en Rinus van Dijck gingen wandelen. Elia Deenen, Karin van de Pas, Antoinet Hems en ik gingen 5 kilometer hardlopen. Meteen na de start begon een klim over een glibberig bospad, dat nat was geworden van de overvloedige regen. Ik kon mijn drie loopmaatjes niet bijhouden, want ik had last van mijn knie die geblesseerd was door een val bij de Heidetrail van Atletiek Oirschot. Antoinet bleef bij mij en dat hielp mij natuurlijk. Toen het pad omlaag ging kwamen Antoinet, Elia en ik weer bij elkaar, maar Karin haalden we niet meer in, die finishte als eerste van de vier Bali Runners. Bij het bekend maken van de uitslag in de grote tent bij het water bleek dat Karin eerste was geworden in haar categorie V55 en dat was de eerste podiumplaats van haar leven. Elia was tweede geworden in dezelfde categorie, slechts tien seconden achter Karin. Het bleef niet bij de eerste plaats voor Karin. Antoinet bleek tot haar verrassing eerste te zijn geworden in de categorie V50 en ik was eerste in mijn categorie M75. Drie eerste plaatsen en een tweede plaats op één dag, zoiets komt maar zelden voor !

Op zaterdagavond genoten we samen van een voedzame en overheerlijke macaronischotel van Henk van Gerven, die de tongen streelde. Het was een goede voorbereiding voor de wedstrijd van zondag, dat zou de volgende dag wel blijken.

Elia, Karin en ik gingen de 16,5 kilometer trail lopen. Toen we gingen starten was het koud en nat, maar tijdens de wedstrijd kregen we het al heel snel warm. Ik had in het begin weer moeite om Karin en Elia te volgen, maar ik herstelde mij toen het parcours omlaag ging. Elia en Karin stonden bij een waterpost met een alcoholisch drankje even stil en dat was voor mij het moment om er vandoor te gaan. Op weg naar de finish kwamen er nog enkele steile hellingen met modder, maar verder was het goed te doen. Elia en Karin hadden “goede benen” en haalden mij bij de finish nog bijna in. Alle drie hadden we genoten van onze wedstrijd en toen was het wachten op Henk en Antoinet, die bezig waren met hun 42.195 meter van de Rursee Marathon.

Henk en Antoinet waren een half uur eerder gestart en ook zij werden geconfronteerd met glibberige bospaden en steile hellingen, waarop zij net als elke deelnemer moesten wandelen. Maar ze genoten van de prachtige kleuren van de bossen langs de Rursee en de mooie vergezichten over het spiegelende water. Ze hadden allebei het gevoel dat ze ook “heel goede benen” hadden en daarom konden ze een hoog tempo volhouden, ook in de laatste kilometers waar ze nog veel deelnemers passeerden. De overheerlijke macaroni van Henk van Gerven had kennelijk ook hen goed gedaan. Samen gingen ze blij en voldaan over de finish, waar de andere Bali Runners en supporter Rinus klaar stonden om hen te omhelzen. Antoinet en Henk finishten in een tijd van 4.46.15 en dat is gezien de omstandigheden een fantastische prestatie, waar zij trots op mogen zijn. Na de finish werd er in de grote tent nog lang nagepraat en op de weg naar huis ook. Het was voor ons weer een super weekend geweest.

Foto: de Bali-Runners: Henk van Gerven, Rinus van Dijck, Elia Deenen, Antoinet Hems, Karin van de Pas en Kees Smetsers.

2 Nov '23

Onze vrienden uit Westerlo waren bij de Heidetrail

Op 10 juni hadden we op uitnodiging van de AC Westerlo een prachtige dag bij de jumelage van de gilden. Afgelopen zondag kwamen de lopers uit België naar Oirschot. Lees het verslag op de website van AC Westerlo, klik hier

29 Oct '23

Een Heidetrail met vallen en opstaan

Een verslag van Kees Smetsers

De meeste hardlopers die aan wedstrijden meedoen hebben behoefte aan uitdagingen. Bij mij is dat ook het geval en ik word daarbij geinspireerd door clubgenoten, zoals Martien van de Ven, Evert van Veldhuizen, Nelleke van Beers, Edwin van de Ven, Léon Brands, Cees Koppen en Ad van Zelst, om maar een paar voorbeelden te noemen. Hun prestaties tijdens de wedstrijden motiveren mij om ondanks mijn leeftijd door te blijven gaan.

Voor het jaar 2023 had ik mij een aantal doelen gesteld en dat waren de kwart triatlon, de hele marathon, twaalf halve marathons en 1500 kilometers. Die doelen heb ik allemaal al in de tas zitten, maar lopen blijft voor mij zo leuk dat ik het elke dag wel zou willen doen.

De Heidetrail van Atletiek Oirschot wil ik elk jaar niet missen, want het parcours in de Oirschotse Heide is niet alleen uitdagend door het losse zand en de heuveltjes, maar ook heel mooi door de herfstkleuren. Mijn loopmaatje Antoinet was ondanks het feestje van Rowwen Héze in de Oostelbeerse Kerk toch vroeg opgestaan en daarom konden we al om 8.30 aan de start staan van de Heidetrail. We hadden geluk, want we liepen precies tussen twee heftige buigebieden, die de paden van Oirschotse Heide op die dag zouden vullen met heel veel waterplassen. 

Onze halve marathon was nog maar net begonnen toen ik bij kilometer 3 in een van de waterplassen hard onderuitging en mijn knie blesseerde. Het voelde niet goed, maar gelukkig had ik mijn hele marathon van dit jaar al achter de rug en daarom besloot ik om toch maar door te lopen.

Wat was het mooi onderweg! We liepen regelmatig onder een dak van prachtig gekleurde herfstbladeren en het zonnetje maakte de omgeving zo nu en dan nog mooier. Lopen in de Oirschotse Heide is zó relaxt, wat een geluk dat wij dat natuurgebied zo dichtbij hebben. De kilometers vlogen voorbij, zonder dat we er erg in hadden. Onderweg kwamen Edwin van de Ven en Johan Koppen ons nog voorbij, die regelmatig heel bijzondere prestaties leveren en daar heb ik heel veel bewondering voor.

Het parcours was perfect uitgepijld en degenen, die daarvoor gezorgd hadden, verdienen een vet compliment. We liepen toch een keer verkeerd, maar dat kwam omdat onze aandacht even niet bij het parcours was. Toen we in de laatste kilometer waren, vonden we het eigenlijk jammer dat het al afgelopen was, zó hadden we genoten. Antoinet en ik besloten om toch maar een extra kilometer te lopen, want dan hadden we een halve marathon. Dit werd mijn dertiende van dit jaar, een ongeluksgetal, dus het was niet raar dat ik gevallen was. Uiteindelijk werden het 22 kilometer, waarvan we van elke meter genoten hadden.

Daarom willen wij de organisatie van harte bedanken voor deze mooie uren. En ook onze sponsors De Groenteboer voor het fruit en Marc Maas voor de koeken. Voor mij persoonlijk was het een Heidetrail met vallen en weer opstaan, maar dat heb ik zeker graag voor over.

Bekijk de foto's van Ad van Zelst en Luc Kenter in het FOTOBOEK

28 Oct '23

Clubrecord voor Roel in Bergen op Zoom

René van de Ven trok met zijn 2 kids naar Bergen op Zoom voor de indoorwedstrijden pupillen. Roel won de wedstrijd met de meeste punten, dankzij z'n prestatie bij het hoogspringen. 

Ongekend spannend was het. De strijd bij de JPC ging tussen Roel, een pupil van Spado en een uit Almere. De tussenstand na de 40 meter sprint en vortexwerpen was: 1 Spado 787 punten, 2 Almere 777 punten, 3 Roel 737 punten.

Om te winnen moest Roel bij het hoogspringen liefst 2 hoogtes (10 cm) hoger springen dan de andere twee. En die waren ook goed. Maar technisch stukken minder en dus meer kans op fouten. Anders gezegd: met sprongkracht zat er bij die jongens ook wel 110 cm in, maar dan moest alles kloppen. Alles moest qua techniek en aanloop toevallig goed gaan. En dat is nou eenmaal niet zo vaak het geval. En zo geschiedde: allebei 3 pogingen waarmee ze het konden halen, maar de benen niet mee, of te ver van de lat, of te dicht erop, enz. En zo won Roel met een sprong over 1.06 meter de hoofdprijs bij de C-pupillen met ook nog eens een clubrecord op dat onderdeel.

27 Oct '23

Ga je mee naar de NK Cross in Eersel?

Voor de komende 2 edities is het drie atletiekverenigingen in de Kempen gegund om het NK Cross te organiseren. AV DES (Eersel), Eindhoven Atletiek en GVAC (Veldhoven) hebben de handen in elkaar geslagen en organiseren dit grote evenement op het E3-strand. Het programma beslaat 2 dagen:

Zaterdag 16 dec: NK Cross voor licentiehouders (junioren U16 en masters M35+), trail-run, jeugdlopen.

Zondag 17 dec: NK Cross voor licentiehouders (junioren U18/U20 en Senioren), wandeltocht, recreantenloop, bedrijvenloop. 

We willen daar met een flinke afvaardiging naar toe. Als je met het NK meedoet betaalt onze club je licentie voor 2023 als je die nog geen hebt. Info bij de trainers.

Kijk op de AGENDA voor alle info 

15 Oct '23

Prachtige prestatie in Amsterdam

Ons lid Evert van Veldhuizen liep in Amsterdam de hele marathon in een tijd van 3:03:51 uur. Hij verbeterde daarmee zijn tijd van vorig jaar met maar liefst 50 minuten. Zijn brutotijd van 3:05:29 uur was ook een flinke verbetering van het clubrecord M55, wat op naam stond van Piet van Oirschot (februari 2014, Apeldoorn, 3:29:18 uur). We moeten meer dan 15 jaar teruggaan om een tijd van een clublid op de marathon te vinden die zo kort tegen de 3 uur aanligt.

10 Oct '23

We gaan weer loopanalyses organiseren

Vanavond hield Jennifer Olislaegers van Balans Podotherapie een interessante lezing over de effecten van hardlopen op je lichaam. Behandeld werden onder andere pasfrequentie, loophouding en armzwaai. Belangrijk om te weten als je blessures wilt voorkomen.

We willen de loopanalyses weer hervatten!
Heb je een (beginnende) blessure of loop je niet echt lekker, dan kan een loopanalyse heel nuttige informatie opleveren. Als je ook een gratis loopanalyse wilt, dan kun je dat doorgeven aan Leny de Croon Bij voldoende belangstelling wordt er in overleg een datum geprikt.

Er werden bij de presentatie enkele filmpjes getoond als voorbeeld:
Tri-atleet Craig Alexander https://www.youtube.com/watch?v=4qL3imPBUk4 
Atleet voor en na aanpassen looptechniek https://www.youtube.com/watch?v=i_V3C8BWf-I
Oefeningen versterken spieren Donkey Kicks - YouTube 
en The Best Leg Exercises for Stronger Glutes Quads and Hamstrings - YouTube

Hier nog enkele tips:
Versterk je enkel app Nieuwe enkelblessures voorkomen met Versterk je enkel | VeiligheidNL
(app te downloaden via app store)

Run fit check: Runfitcheck - Voorkom hardloopblessures - Doe de test
(vooral voor startende loper)

Nieuws

27 Nov '23

Verwarring tijdens de Driedorpencross

Een verslag van Kees Smetsers:

De Driedorpencross in Sint-Oedenrode is dit seizoen de tweede cross uit de Kempische Cross Competitie. Het is een uitdagende wedstrijd met een parcours vol kleine en grote heuvels.

Atletiek Oirschot was bij de masters (35 jaar en ouder) weer goed vertegenwoordigd met deelname van Martien van de Ven, Bart Nooijen, Edwin van de Ven, Nellie van Beers, Cees van Eijk en ik zelf. Vanwege de problemen met mijn knie, veroorzaakt door een val tijdens de Heidetrail in Oirschot, was ik na de start al heel snel de laatste van de gestarte deelnemers.

Vóór mij liep Nellie van Beers en die kon ik ook niet bijhouden, tot ik Nellie zag vallen over de wortel van een boom. Ze kwam op haar schouder terecht en maakte een lelijke smak. Ik schrok mij rot, want ik weet uit eigen ervaring wat de gevolgen van een val kunnen zijn. Gelukkig kon Nellie wel doorlopen en even later snelde ze weer van mij weg. Wat een karakter heeft Nellie, daar kunnen veel profvoetballers een voorbeeld aan nemen!

De andere deelnemers van Atletiek Oirschot vlogen veel sneller over het parcours en hadden waarschijnlijk al een (gratis) kop soep op toen ik als laatste van mijn categorie ging finishen. Bij de prijsuitreiking was ik heel blij dat Nellie van Beers ondanks haar val toch als eerste uit haar categorie op het podium mocht staan. Voor Martien van de Ven was deze eer ook weggelegd, want hij werd omgeroepen als eerste van de categorie Masters 70+. Een mooi resultaat voor beide atleten van Atletiek Oirschot.

Toen ik echter thuis kwam zag ik tot mijn verbazing dat op www.uitslagen.nl Martien van de Ven tweede zou zijn geworden, drie seconden achter Johan van Litsenburg. Ergens is er iets fout gegaan, maar wat er fout is gegaan, dat weet ik bij het schrijven van dit verhaal nog niet. Edwin van de Ven kwam ik ook niet tegen in de uitslagen van de Driedorpencross, terwijl hij toch echt mee heeft gedaan en waarschijnlijk als vierde is gefinishd. Verwarring alom dus, maar dat doet niets af aan het plezier dat de atleten van Atletiek Oirschot hebben beleefd aan deze cross.

Pupillen en junioren

De enige junior van Atletiek Oirschot was vandaag Imke van Veen. Nienke Vasen was helaas ziek en moet verstek laten gaan. Imke had het zwaar op het uberhaupt al loodzware parcours, maar bleek achteraf ook last te hebben gehad van een pijnlijke knie, waar ze helaas wel vaker last van heeft. Heel knap dus dat ze de wedstrijd gewoon heeft uitgelopen!

Lotte van de Ven liep bij de meisjes mini pupillen (U8) een prima wedstrijd, maar ook voor haar was het parcours loodzwaar want het is niet evident om met die kleine beentjes die grote heuvels te bedwingen. Ze finishte niettemin dapper strijdend op een 4e plaats. Roel liep bij de JPB (U10) een moeizame wedstrijd. Waar zovaak al de tactische aanwijzingen precies de doorslag gaven, kon het tactisch plan bij de start al de prullenbak in. Nadat hij even onachtzaam was en daardoor net te laat reageerde op het startschot werd hij ingesloten en kwam hij pas op plek 8 à 9 weg. Hij wist het nog tot een 5e plaats te schoppen, maar de échte versnelling om nog naar de top 4 te lopen miste vandaag. "Halverwege wilde ik iemand inhalen en kreeg ik ook nog een flinke duw waardoor ik bijna was gevallen" zei hij na afloop. Het was vooral mentaal een goede les. Op naar de volgende!

Toevoeging redactie: inmiddels zijn de uitslagen gecorrigeerd en staat Martien van de Ven als winnaar bij de M70 en Edwins 4e plaats bij de M35 is ook opgenomen.

Foto: Nellie van Beers heeft de medaille echt verdiend!

De volgende cross is de L'Avant Sylvestre Cross in Reusel op zondag 10 december.

12 Nov '23

Tumultueuze start cross-seizoen in Veldhoven

Vandaag begon de Kempische Cross Competitie met als eerste wedstrijd de Witvencross in Veldhoven. Het parcours, over grasondergrond met kleine stukjes beboste berm en flinke stukken los zand langs het Witven, was door de regen veranderd in een grote zompige spons dat zich bij elke stap vastzoog aan je schoenen. Niet verrassend dus ook dat er zeker 4 jeugdatleetjes de finish bereikten op slechts één schoen, soms met de andere in de hand, soms met de wetenschap dat ze terug het parcours over moesten om hun verloren schoen te gaan zoeken. 

Vanuit de jeugd van Atletiek Oirschot waren er vandaag 5 deelnemers: Lotte van de Ven (Mini pup / U8), Roel van de Ven (JPB / U10), Juul Paridaans (JPA / U12), Nienke Vasen en Imke van Veen (MJD / U14) en Jelle van Luijtelaar (JJD / U14). Ze hebben zelf voor een verslagje gezorgd: 

Lotte
Voor Lotte was het haar eerste crosswedstrijd buiten onze eigen clubkampioenschappen en ze was dan ook heel erg zenuwachtig. De avond vooraf traantjes van de spanning en buikpijn van de zenuwen, maar na een kleine "motivatiespeech" was ze er helemaal klaar voor. Goed ingelopen samen met grote broer Roel en even later stond Lotte op haar spikes met extra lange punten (gezien de modder) met gebalde vuistjes aan de start. Even schrikken van het startschot, maar toch goed weg.

Halverwege de eerste van twee kleine rondjes bleek er een kindje te zijn meegestart die in de volgende groep hoorde. Een ouder of trainer haalde haar uit de wedstrijd, waardoor alle andere mini-pupilletjes even dachten dat ze ook moesten stoppen. Na verschillende gillen van andere omstanders begrepen ze dat zij wél gewoon door mochten en vervolgden ze hun race. Lotte kwam zowaar als 2e door na rondje 1! Dat moest ze op het einde wel een beetje bekopen want 920 meter door de modder ploegen is met die kleine beentjes toch wel wat anders dan een 600 meter op een kunststof baan! Niettemin hield ze het keurig vol tot de finish en bleek ze nog 3e te zijn geworden ook. Apetrots mocht ze juichend het podium beklimmen een uur later. 

Roel
Roel sloot twee weken geleden zijn pupillen C tijd af met een mooi clubrecord hoogspringen indoor, vandaag mocht hij dus voor het eerst aantreden als Jongens Pupil B. Omdat je deze categorie maar één jaar bent (in plaats van twee, waardoor je dus ook tegen 1-jaar-oudere jongens loopt) kende hij zijn concurrentjes van vorig jaar. In bijna alle crossen liep hij vorig seizoen nek-aan-nek met Vincent Kamali uit Eindhoven. En Finn Schaap uit Reusel zat er regelmatig ook kort achter.

Vandaag was geen uitzondering. Vooraf had Roel samen met Juul en hun papa's René en Niels het parcours goed verkend. René wees hen op de plekken waar het verschil gemaakt kon worden, waar te temporiseren en waar goed op te letten. Zo waren er grote diepe plassen, een zware los zand heuvel en een trap richting een smal paadje. Tijdens het inlopen werd de tactiek verder besproken en toen was het tijd voor de start. Ook Roel met lange punten in de spikes tegen het uitglijden en voor maximale grip.

Hard weg, als 2e de eerste bocht door net achter Vincent en voor Finn, precies zoals verwacht. Na de los zand bult, iets voor de helft van de race, kwam het trapje richting het smalle paadje. Daar hadden wij het goed over gehad, maar de concurrentie blijkbaar niet. Vincent lag een meter of 8 à 10 voor en volgde gefocust de waterlijn van het Witven, maar het trapje was de andere kant op. Roel na afloop: Ja, ik dacht wat gaat ie doen, maar ja, is niet mijn probleem". Zo schoot hij op de eerste plaats via het trapje het bospaadje in, terwijl Vincent intussen zijn foutje inzag en na omdraaien zichzelf terugvond op plek 5. Vol van adrenaline sprintte hij terug naar voren, maar dat kost natuurlijk enorm veel energie en die kwam ie op het eindstuk tekort. Finn zag zijn kans ook schoon en versnelde richting Roel, maar die had door alle gebeurtenissen genoeg over kunnen houden voor een flinke eindsprint. In de laatste rechte lijn kwam de overwinning nooit meer in gevaar. 

Jelle
Jelle geeft aan: ik had lang getwijfeld om mee te lopen omdat dit de eerste wedstrijd in mijn nieuwe categorie was en dus ook verder moet lopen, maar na een goeie training met René kort geleden kreeg ik het vertrouwen en de motivatie en besloot ik toch mee te lopen. Het was zoals verwacht een zwaar parcours door de modder, maar dat maakte het ook wel weer leuk. Een leuke bonus was de herinneringsmedaille voor alle finishers op het einde. Groetjes Jelle.

Nienke
Ik moest bij deze eerste wedstrijd van het seizoen wel weer aardig wennen. Het prcours was enorm modderig en dat kostte wel veel energie. Ik heb lekker mijn eigen wedstrijd gelopen, in mijn eigen tempo. Op naar de volgende in Sint-Oedenrode! Groetjes Nienke.

Foto (Peter Kramer): Roel op snelheid

Meer foto's  in het FOTOBOEK, de resultaten staan bij UITSLAGEN

12 Nov '23

Vier ereplaatsen bij de Witvencross

Een verslag van Kees Smetsers

Vandaag gingen de atleten van Atletiek Oirschot naar de Witvencross in Veldhoven, de eerste cross van het nieuwe seizoen van de Kempische Cross Competitie. Ze kregen een parcours voorgeschoteld dat door de overvloedige regenval van de laatste weken was veranderd in een grote modderpoel met heel veel stroken diepe modder.

Het zware parcours weerhield onze deelnemers niet om mooie prestaties te leveren. Martien van de Ven (tweede bij de masters M70) en Nellie van Beers (tweede bij de masters V65) liepen allebei een goede wedstrijd en dat zal hen vertrouwen geven voor het NK Cross, dat op 16 en 17 december wordt gehouden op het E3 strand in Eersel.

Bij de jongere deelnemers liep Edwin van de Ven naar een vierde plaats bij de Mannen 35, slechts enkele tientallen seconden verwijderd van de tweede plaats in deze categorie. Roland van Loon, Cees van Eijk, Bart Noyen en Martijn van Straten liepen gezien de zware omstandigheden ook mooie tijden.

Antoinet Hems liep na haar marathontrail in de heuvels bij de Rursee in Duitsland mee met de recreanten. Ook zij liep een tijd waarmee ze gezien de diepe modder zeker tevreden zal zijn.

Bij de junioren en pupillen ging Roel van de Ven gewoon verder met wat hij vorig jaar deed: winnen. Roel werd eerste bij de MU10 (JPB). Het was niet de enige ereplaats van deze dag. Lotte van de Ven werd in haar eerste cross van het KCC derde in haar categorie VU8 (MMPC).

Al met al is dit een mooi begin van het cross seizoen, dat op 26 november zal worden voortgezet met de Driedorpencross in Sint Oedenrode.

Foto: in Veldhoven gooien ze ook nog een berg zand neer!

Meer foto's in het FOTOBOEK, de resultaten staan bij UITSLAGEN

Home knop