Vijf clubrecords in Reusel

Bij de jubileummeerkampen in Reusel waren 4 van onze leden present. En met succes! Dylan Wichman stelde een clubrecord MU16 op de 300 meter (stond nog open). Maar de uitblinker van de dag was Bart Noyen. In de categorie M35 vestigde hij maar liefst 4 CR’s: 400 meter, 110 meter horden, hoogspringen en totaal punten 10-kamp! Tim en Jelle van Luijtelaar waren er ook bij, zij konden nog enkele PR’s verbeteren.

Een verslag van Arie Wichman:

Zaterdag 4 mei en zondag 5 mei 2024 namen Tim en Jelle van Luijtelaar en Dylan Wichman namens Atletiek Oirschot deel aan de Reuselmeerkampen Jubileumweekend georganiseerd door AVR’69. Het ging om twee achtkampseries, met voor de U16 atleten (Tim en Dylan) op zaterdag respectievelijk de 100 meter, speerwerpen, verspringen en de 300 meter en op zondag 100 meter horden, hoogspringen, discuswerpen en de 1000 meter. Voor Jelle (U14) gold alleen i.p.v. de 100 meter en 100 meter horden een afstand van 80 meter op die onderdelen. Jelle had wel wat pech want hij zat als enige U14 in de 1e serie met alleen maar U16 atleten. Hetgeen betekende dat, gezien met name het snelheidsverschil, Jelle het helemaal alleen moest doen.

De sfeer tussen de atleten was uitstekend. Op het eerste onderdeel – de 100 meter – zetten Tim en Dylan een tijd neer van respectievelijk 14.31 (6e) en 12.71 seconden (1e). Op de 80 meter was de tijd van Jelle 15.43 (6e).

Op het onderdeel speerwerpen was het voor Tim en Dylan spannend. Zij hadden al een tijdje geen voortgang geboekt in de werpafstand, waardoor René van de Ven hen in Best extra techniektraining had gegeven om de impasse te doorbreken. Of René zijn stelling: “met een goede techniek komt de afstand vanzelf” klopte, moest nu in de praktijk blijken. Dylan’s frustratie dat hij altijd beter scoort bij inwerpen dan tijdens de wedstrijd, dreigde weer werkelijkheid te worden. Zijn eerste worp bij het inwerpen was meteen al 41,50 meter, wat bij de concurrentie voor de nodige commotie zorgde en de druk op Dylan erg hoog werd om dit tijdens de wedstrijd te evenaren.

En ook nu lukte het helaas niet tijdens de wedstrijd die afstand te benaderen. Maar met een worp van 37,50 werd zijn PR toch met ruim 6 meter verbeterd en was dat alsnog goed voor de 1e plaats. Ook Tim verbeterde zijn PR met ruim 4 meter door een worp van 24,58, die goed was voor een 4e plaats. René kan trots zijn!

Voor Jelle was dit de eerste keer dat hij moest speerwerpen en met een worp van 12,17 m was dat dus gelijk een PR. Bij het verspringen evenaarde Tim zijn PR met een sprong van 4,23 m, wat goed was voor een 12e plaats. Dylan lukte het niet zijn PR van 5,06 te verbeteren en moest genoegen nemen met een sprong van 4,90 m (5e). Jelle verbeterde wel zijn PR met 8 cm met een sprong van 2,73 m.

Als laatste onderdeel voor de zaterdag stond de 300 meter op het programma. Voor veel atleten was dit een afstand die zij nog nooit hadden gelopen en het is dan altijd even zoeken naar de juiste snelheidsverdeling. Tim liep een tijd van 49.48 sec (14e), Dylan 40.28 (1e) en Jelle liep met een hamstring blessure een tijd van 1:05.29 min.

Op zondag was het eerste onderdeel de 100 m horden voor Tim en Dylan. Met een tijd van 19.25 sec (7e) verbeterde Tim zijn PR met bijna een seconde. Dylan liep deze afstand voor het eerst. De eerste hordes nam hij perfect en hij trok al snel een flink gat. Na 60 meter kwam hij niet meer uit met de passen en liep de concurrentie snel op hem in. Dan maar niet mooi over de hordes, dacht Dylan en gooide alles op zijn snelle sprint tussen de hordes, hetgeen hem tot zijn verbazing met een tijd van 17.07 toch nog de 1e plaats opleverde!

Voor Jelle was de afstand op de horden 80 meter. Ook voor Jelle was dit de eerste keer op dit onderdeel. Hij had nog steeds last van zijn beenblessure, maar wilde toch starten. Hoewel hij tijdens de loop duidelijk last had van zijn blessure liep hij het onderdeel toch uit in een tijd van 23.05 sec.

Op het onderdeel discus lukte het Tim met een worp van 15,43 m (8e) niet zijn PR te verbeteren. Dylan wierp 28.23 m (3e) en verbeterde zijn oude PR met 41 cm. Jelle was blij dat hij even niet zijn benen hoefde te gebruiken en wierp 10,46 m, wat een eerste PR betekende op dit nummer. Bij het hoogspringen sprong Tim 1 centimeter onder zijn PR (1,45 m) en Dylan evenaarde zijn PR met een sprong van 1,60 m. Jelle sprong 1,05 m, wat gezien zijn blessure ook wel het hoogst haalbare was.

Het laatste onderdeel was de 1000 meter. Gezien het grote aantal deelnemers en een atletiekbaan met aan een kant 8 banen en de andere kant 4, was het voor de meer ervaren atleten duidelijk dat dit in de beginfase voor het nodige duw en trekwerk kon gaan zorgen. Om zo snel mogelijk uit de grote groep weg te komen was het dus zaak een extra sprint aan het begin van de race in te zetten. Dylan sprintte direct weg om als eerste de bocht uit te komen, direct gevolg door een atleet van Altis (Amersfoort). Er was gelijk een gat ontstaan van 25 meter met de nummer 3. Met vlak daarachter een groepje waar Tim in liep. De atleet van Altis nestelde zich achter Dylan en liet hem de “kar trekken”. Na 600 meter was de atleet van Altis zo sportief om de koppositie over te nemen zonder verder uit te lopen, wetende dat het dan op een eindsprint zou aankomen.

De laatste 50 meter liepen de mannen gelijk op en begon de sprint naar de finish. Een tweede versnelling van Dylan was teveel voor de Altis atleet, die overigens zijn PR op de 1000 m hier met maar liefst 21 sec verbeterde! Dylan werd 1e met een tijd van 3:14.94.

Tim zat vast in een groepje maar liep toch nog een tijd van 3:43.96 (8e). Maar Jelle was de echte bikkel! Ondanks zijn blessure wilde hij de 1000 uitlopen om zijn PR’s zeker te stellen die hij daarvoor had gehaald. Zijn pijn verbijtend kwam hij als laatste, onder luid gejuich van alle toeschouwers, in een tijd van 4:42.00 over de finish. Maar die tijd was voor hem niet meer belangrijk. Hij had zijn PR’s veilig gesteld!

Toen de jury de meerkamppunten van alle onderdelen had opgeteld werd Dylan de 1e plaats toegekend met een punten totaal van 4931. Tim werd 8e met een puntentotaal van 3342. En onze bikkel haalde nog 948 punten, maar kreeg wat ons betreft een 1e plaats voor doorzettingsvermogen!