Ton van Liempt, een sportman in hart en nieren

Als je de leeftijd van 75 jaar hebt bereikt, dan betekent dat niet dat je je sportieve leven vaarwel moet zeggen. Bij Atletiek Oirschot lopen een paar fanatieke leden rond, die het tegendeel bewijzen en ondanks hun hoge leeftijd nog genieten van hun sport en daarbij ook nog bijzondere prestaties leveren. Een daarvan is Ton van Liempt, die op 25 augustus 80 jaar wordt, maar nog elke dag veel plezier beleeft aan de sporten die hij beoefent.
.
Het sportieve leven van Ton werd twee maanden geleden, om precies te zijn op 27 april 2024, even tot stilstand gebracht toen hij in de omgeving van Esbeek tijdens een fietstocht met De Pedaleur van achter met hoge snelheid werd aangereden door een fietser, die deel uit maakte van een andere groep fietsers. Ton voelde meteen dat het goed fout was en toen een ambulance hem naar het ziekenhuis in Tilburg had gebracht, bleek dat hij zijn bovenbeen gebroken had en ook zijn heup zware schade had opgelopen. Ton werd geopereerd en dat ging goed, maar hij had daarna veel pijn. De fysieke schade was zó groot dat Ton naar Revalidatiecentrum Brunswijck in Eindhoven moest, waar hij nu revalideert. Ik ben hem daar op gaan zoeken tijdens de voetbalwedstrijd Nederland-Oostenrijk, waar we tijdens het bezoek naar keken.
.
Ton vertelde mij hoeveel pijn het hem deed dat hij nu al twee maanden in de lappenmand zat en niet kon sporten. We haalden samen herinneringen op aan het Nederlandse Kampioenschap Estafette in Amstelveen, waar wij in 2019 samen met Martien van de Ven en Ad van Zelst twee Nederlandse records vestigden. “Wat was dat een mooie belevenis” zei Ton. “Maar ik had toen al veel pijn aan mijn knie door artrose en ik heb toen echt getwijfeld of ik wel met jullie mee zou doen, maar ik heb het toch gedaan”.
.
Ton heeft zijn hele leven al hard gelopen, eerst bij Generaal Michaelis in Best, totdat hij op een gegeven moment stopte met hardlopen. “In 1976 ben ik weer begonnen met hardlopen, eerst met Harrie van de Ven en later met Cees van de Schoot”. Toen in Oirschot de atletiekclub werd opgericht werd hij daar lid en niet alleen als hardloper, maar ook als trainer van de recreatielopers, wat hij 32 jaar heeft gedaan. Ton liep meestal middenafstanden, maar heeft ook twee hele marathons gelopen. Met een volle bus lopers van Atletiek Oirschot en supporters gingen ze in 1994 naar de marathon van Parijs. De ander marathon was een jaar later in Rotterdam.
.
Ton heeft niet alleen hard gelopen, hij heeft ook tienduizenden kilometers gefietst. “Ik heb in mijn leven al heel veel lange toertochten gemaakt met de fiets. Vorig jaar ben ik nog van Granada (Spanje) naar Cluny (Frankrijk) gefietst. Dat was een zware tocht met veel hitte in de Spaanse bergen. Andere lange tochten waren van Oirschot naar Santiago de Compostela, naar  Alpe d’Huez, naar Kroatië en naar Barcelona”.
.
Ton is in de afgelopen jaren naast het hardlopen ook een fanatiek skiër geweest, meestal in Frankrijk (Val Thorens). Verder heeft hij ook jarenlang motor gereden en heeft hij in Oirschot de BMW-club opgericht. De lijst van sportieve activiteiten van Ton lijkt oneindig, maar nu is het sportieve leven toch even abrupt tot stilstand gekomen en dat is echt een moeilijke tijd voor Ton.
.
Maar tijdens mijn bezoek aan hem bleek hoe hard hij aan het werken is om deze tegenslag te overwinnen. Daarbij voelt hij zich gesteund door de belangstelling en meeleven van de leden van Atletiek Oirschot en hij vroeg mij daarom de hartelijk groeten en dank aan iedereen over te brengen.
.
Kees Smetsers
.
Foto: Ton tijdens zijn fietstocht van Granada naar Cluny vorig jaar.