25 Feb '24

Roel is Brabants Kampioen Cross!

Verslagen van René van de Ven en Kees Smetsers

René schrijft:

In Waalre werd de laatste cross van de Kempische Crosscompetitie gelopen, dat ook meteen dubbelde als het Brabants Kampioenschap. 

Atletiek Oirschot behaalde een 3e plaats met Martien van de Ven bij de M70, een 2e plaats met Nellie van Beers bij de V65 en een 1e plaats en dus Brabants Kampioen met Roel van de Ven (JPB/U10)!

Verder liepen Kees Smetsers, Emin Muzhabekov, Imke van Veen en Nienke Vasen mooie races bij hun categorieën. Teleurstellend van de organisatie was wel het gegeven dat ze bij Nienke, misschien wel de grootste doorzetter van allemaal, de tijdklok niet hadden laten lopen "omdat de volgende groep al klaar stond". Daar spreekt wat ons betreft niet de waardering uit die elke deelnemer zou moeten krijgen. 

Lotte van de Ven werd tot slot bij de meisjes mini pupillen (U8) 2e in het eindklassement maar was wegens ziekte niet aanwezig. Thuis nam ze haar beker alsnog met een grote glimlach in ontvangst.

Voor de Eregalerij van Atletiek Oirschot met Nederlandse en Brabantse kampioenschappen en records klik hier

Het verslag van Kees:

Op zondag 25 februari 2024 was de Paarse Bos Cross bij de Hut van Mie Pils in Waalre de afsluiting van de Kempische Cross Competitie. In sommige categorieën was het eindklassement al beslist, maar dat was niet voor alle leeftijdklassen het geval. Ook hier was op sommige plaatsen alles onder water gelopen, dus had de organisatie het parcours aan moeten passen. Dat leverde een vrij vlak parcours op, zonder modder en dus relatief makkelijk te belopen. Omdat deze wedstrijd ook het predicaat “Brabants Kampioenschap” had gekregen waren er relatief veel deelnemers. Aan het eind van de dag zou blijken dat dit voor de organiserende studentenvereniging Asterix toch wel een heel zware kluif zou worden, want er moesten drie klassementen worden opgemaakt. Dat waren de uitslag van de wedstrijd van deze dag, het eindklassement van de Kempische Cross Competitie en de uitslag van het Brabants Kampioenschap. Dat leidde er toe dat sommige deelnemers bij de huldiging lang moesten wachten op het moment, dat ze het podium op konden. Dit onderdeel van de Paarse Bos Cross zou beter kunnen. Verder verliep deze cross goed.

De deelnemers van Atletiek Oirschot deden het weer goed, maar de hoogste plaats op het podium van de Kempische Cross Competitie was vorige week al niet meer bereikbaar. Nellie van Beers liep naar een tweede plaats in de categorie V65, ondanks dat ze een keer viel. In het klassement van de Kempische Cross Competitie werd ze ook tweede, achter Karin Verheijden van GVAC. Dezelfde rangorde was er ook bij het Brabants Kampioenschap Cross: Karin eerste, Nellie tweede. 

Martien van de Ven had in de categorie M70 tijdens de wedstrijd uitzicht op een tweede plaats, maar een verkeerde afslag was er de oorzaak van dat hij een plaats in moest leveren. Hij werd dus vandaag derde. In het klassement van de Kempische Cross Competitie werd Martien tweede achter Jos Rooijakkers van Atletiek Eindhoven.

Edwin van de Ven is aan het trainen voor de marathon van Rotterdam, die steeds dichterbij komt. De Paarse Bos Cross was voor hem een mooie snelheidstraining. Hij liep deze wedstrijd met een gemiddelde snelheid van 14,99 per uur en dat is snel. Edwin werd vandaag achtste in de categorie M35. In dezelfde categorie werd Bart Noyen 18e in 37:59 minuten.

Cees van Eijk had nog een minieme kans op een podiumplaats van het klassement van de Kempische Cross Competitie. Maar dan moest zijn directe tegenstander, die op de derde plaats stond, niet aan de start verschijnen. Die was er echter wel, zodat Cees zich tevreden moest stellen met een vierde plaats in dit klassement. Cees werd vandaag zesde in de categorie M55.

Kees Smetsers eindigde zoals gebruikelijk in de achterhoede van de categorie M70. Hij werd vandaag zesde.

Bij de junioren en pupillen leverde Roel van de Ven vandaag weer een heel mooie prestatie. Roel is een tijd geleden ziek geweest (longontsteking) en had daardoor geen kans meer op de eerste plaats in de Kempische Cross Competitie. Nu is hij echter weer in op zijn normale niveau. Na een snelle start bleef hij dicht bij zijn grootste concurrent, wetende dat hij kon vertrouwen op zijn eindsprint. In de laatste tien meter sprintte hij zijn grootste concurrent voorbij en won daardoor de wedstrijd in zijn categorie. Daarmee werd hij ook Brabants Kampioen en dat was natuurlijk een mooie beloning voor maandenlang hard werken om weer in conditie te komen na zijn ziekte. In het klassement van de Kempische Cross Competitie werd Roel dit jaar vierde.

Hoe snel het ging in de wedstrijd van Roel en hoe spannend het was bleek wel uit de tijden, want de nummers twee, drie en vier liepen allemaal een tijd van 4.10 en een gemiddelde van 15,40 kilometer per uur. In deze categorie werd Jan Cornelissen uit Balen (België) eerste in een tijd van 4.05, maar omdat Jan niet uit Brabant kwam werd Roel dus Brabants kampioen.

Lotte van de Ven, de zus van Roel, deed vandaag vanwege ziekte niet mee. Lotte had in de afgelopen maanden al zoveel mooie prestaties geleverd dat zij ondanks haar afwezigheid op de cross van vandaag dit jaar tweede werd  in het klassement van de Kempische Cross Competitie. Dat is een mooie prestatie, die veel belooft voor de komende jaren.

Bij de andere deelnemers van Atletiek Oirschot werd Nienke Vasen negentiende in de categorie Meisjes U 14. Nienke liep de wedstrijd met een gemiddelde van 10,99 per uur en dat is ook heel snel. Imke van Veen werd eenentwintigste in dezelfde categorie. Bij de jongens U12 werd Emin Murzabekov 23e . Emin liep ook een heel snelle wedstrijd met een gemiddelde van 13.00 kilometer per uur.

Het cross seizoen is nu voor wat betreft de Kempische Cross Competitie voorbij. Volgende week zondag zijn de clubkampioenschappen cross van Atletiek Oirschot en dan krijgen alle atleten van Atletiek Oirschot de kans zichzelf te testen in een wedstrijd met hun clubgenoten. Dat moet een mooi einde worden van de winter, die geen winter was.

Nieuws (2024)

18 Apr '24

Edwin van de Ven levert topprestatie in Rotterdam

Dit jaar had Edwin zich het doel gesteld om de marathon onder de 3 uur te lopen. Dat is nogal wat, als je beste tijd 3:08:27 uur is: meer dan 8 minuten eraf!. Na afloop van zijn laatste training voor de grote dag zei hij: "Het is erop of eronder, vanaf de start volle bak, anders lukt het niet". Een beetje riskant wel, want de kunst bij het lopen van een marathon is juist om je krachten goed te verdelen. het is wel 42,2 kilometers!

Maar het is gelukt: Na 2 uur, 58 minuten en 21 seconden passeerde Edwin glorieus de finish: iets meer dan 10 hele minuten van zijn PR en meteen een forse verbetering van het al op zijn naam staande clurecord M35 (waarvoor echter de bruto tijd geldt van 2u59:51).

Ook Corné Claassen liep in Rotterdam, het was zijn tweede marathon na Eindhoven in oktober 2022. Corné had graag zijn PR verbeterd, maar dat lukt net niet, hij bleef er iets meer dan anderhalve minuut boven met 3:37:16 uur. Maar een mooie prestatie blijft het! 

15 Apr '24

Hier wordt gewerkt!

Vandaag is ons klusteam begonnen met het opbouwen van de overkapping bij ons clubgebouw. Gelukkig hebben we hiervoor de mankracht en kennis in huis. Over een paar dagen moet het klaar zijn, en dan zitten we droog!

13 Apr '24

Met de kids naar Zierikzee

Een verslag van René van de Ven

Vandaag was ik met de kids naar Zierikzee. Daar namen ze deel aan het Open Zeeuws Kampioenschap voor pupillen. Eerder deze week kwam ik tot de treurige conclusie dat er in onze regio het gehele jaar slechts 2 (!) normale wedstrijden georganiseerd worden voor pupillen. Daarmee bedoel ik dus wedstrijden met normale onderdelen, niet de Athletics Champs spelvormen. Een berichtje op Facebook in een van de vele atletiekgroepen waarvan ik lid ben zorgde voor flink wat reacties, maar de enige oplossing blijkt dus verder rijden te zijn. Zeeland was qua opties dan nog het dichtstbij, dus togen we naar Zierikzee. Titels konden ze natuurlijk niet behalen als Brabanders, maar ze konden wel een medaille winnen, zo vertelde de wedstrijdleider desgevraagd.

Niet alleen deden ze hier gewoon de normale onderdelen (plus horden, en helaas vortex i.p.v. bal maar soit), ook maakten ze er echt een kampioenschap van, met bij de sprint en horden, een kwalificatieronde en een finale. Voor die finale moest je je dus zien te plaatsen, zoals je ook op TV ziet bij de grote toernooien. De starts waren ook officieel, dus bij een valse start werden er kaarten uitgedeeld. Uiteraard volgens pupillen reglementen, dus niemand werd direct gediskwalificeerd. Wat wij niet wisten, was dat het losse onderdelen waren. Iets wat je eigenlijk bij pupillen nooit ziet. Ik vroeg me de hele dag al af waarom er geen tussenstand van de meerkamp te zien was, maar had het te druk met heen en weer rennen tussen de onderdelen van Roel en Lotte om er echt naar op zoek te gaan.

Roel (U10/JPB) presteerde naar behoren: alles degelijk, maar net niet top. En het was natuurlijk een kampioenschap, dus de concurrentie was stevig. Hij plaatste zich wel voor de finales, maar op zo'n kampioenschap net geen topdag hebben maakt meteen veel verschil. En zo eindigde hij 4e (sprint), 5e (horden), 5e (vortex werpen) en 4e (verspringen). Vier keer net naast het podium dus. Op de 1000m ging het ook nog niet zoals hij wilde, maar toch won hij nog een mooie bronzen medaille. Volgende week gaan we op jacht naar PR's!

Lotte was daarentegen "on fire"! Op alle onderdelen verpulverde ze haar staande persoonlijke records en ondanks het feit dat ze pas 6 is (en dus volgend jaar ook nog U8) pakte ze tegen meisjes van een jaar ouder toch al twee medailles! Het juichen toen de omroepster haar naam omriep als een van de meisjes die de sprint- én horden finale had bereikt was iets om nooit te vergeten. Een mooie 3e plaats op de 600m en een zilveren medaille op het vortex werpen. Na de afsluitende 600m sprak ze de woorden die elke trainer wil horen van een atleet na een loopafstand: "Ik kan helemaal niks meer". Ze was er na even rust toch weer snel van bekomen gelukkig. Apetrots mocht ze daarna haar medailles in ontvangst gaan nemen.

Volgende week gaan we weer terug naar het Zeeuwse land, dan doen we mee in Goes. Wie van onze pupillen gaat er nog meer mee? Sluit aan, wedstrijden zijn het leukste wat er is, dus doe mee!

Foto: Lotte (midden) op het onderdeel 40 meter horden

Home knop