8 Apr '23

Roel en Lotte naar de baanwedstrijden in Zundert

Een verslag van René van de Ven:

Vanmorgen vertrokken we om 8:30 uur naar Zundert voor de eerste outdoor wedstrijd van het jaar. Roel begint aan zijn laatste jaar als pupil C en wilde meteen laten zien dat ie in de winter goed getraind heeft. De vraag "Papa, wat was jouw record toen jij 8 was..." werd veelvuldig gesteld.

Roel was echter niet als eerste aan de beurt; Lotte mocht het spits afbijten. Haar 40m sprint verliep vlotjes in 10.08 sec. Voor Lotte is het vooral nog ervaring opdoen en aan wedstrijden wennen. Tijdens haar sprint wisselde ze vrolijk rondkijken af met een scherpe bijna boze blik richting de finish. En toen een concurrentje in een naastgelegen baan in haar serie plots struikelde over haar eigen benen en viel, keek ze verbaasd even naar de zijkant. Na even inhouden ging ze dan weer door. Prachtig. Goed voor de tijd was het niet, maar ze leert er (hopelijk) wel van voor de toekomst, zodat ze zich dan niet meer laat afleiden door wat er naast haar gebeurt. 

Ze mocht vrijwel meteen gaan verspringen en dat vindt Lotte nog een moeilijk onderdeel. Vooral omdat ze vanaf de balk maar nét in de bak kan landen omdat er natuurlijk nog een dikke meter kunststof ligt na de balk alvorens het zand begint. Bij het inspringen ging het de ene keer wel en de andere keer net niet goed. Niettemin hadden we er samen vertrouwen in.

Tijdens haar eerste poging stond ik echter aan de overkant van de baan want dat was net het moment waarop Roel zijn sprint moest afleveren. En dat deed ie! We hadden vooraf gesproken over zijn start. Die was meestal niet zo goed, maar we hebben er in de training op geoefend. En dat bleek, want vandaag schoot hij als een komeet uit de blokken en behaalde hij een nieuw persoonlijk record (PR) van 7.49 sec. Meteen goed voor de 7e plaats op de allertijden ranglijst van de vereniging! Ook bleef hij zijn grote concurrent (Sebastiaan Vrijmoed, die hem had verslagen bij de Brabantse Kampioenschappen Cross afgelopen februari) nipt voor met 0.02 seconden, terwijl die eigenlijk een sneller PR had. Een goed begin.

In poging 2 sprong Lotte geldig, maar met 1.35m had ze nog geen PR. Maar dat kwam er wel: in poging 3 behaalde ze 1.54m en dat was een nieuw PR met 10 centimeter! Roel sprong een half uurtje later naar 2.75m. Geen PR en ook wat minder ver dan hij had gehoopt, maar ook voor hem geldt dat verspringen niet zijn favoriete onderdeel is. Hij baalde echter wel, want zijn grote concurrent had hem ondertussen ingehaald, dus het zou op het laatste meerkamponderdeel - het balwerpen - aankomen wie zou gaan winnen...

Het balwerpen verliep bij Lotte uitstekend. Hoewel ze een nóg verdere worp had bij het inwerpen, was ze uitermate tevreden met een nieuw PR van 5.65m. Roel had zich goed voorbereid en wist zich nog extra gesteund door een inmiddels lekker doorgekomen aprilzonnetje. De verhoudingen waren vanaf poging 1 direct duidelijk: zijn concurrent wierp in de 13m, Roel verbeterde meteen zijn PR van 19.48m naar 22.26m! En waar zijn concurrent niet meer verder kwam, deed Roel er nog een schepje bovenop en zette zijn PR op 23.77m (tevens goed voor plek 11 op de allertijden ranglijst). 

De meerkamp was gedaan, maar natuurlijk hadden we ook ingeschreven voor de afsluitende loopafstand: zowel voor Roel als voor Lotte een 600m. Lotte mocht weer eerst en na een felle start achter de oudere meisjes aan (Lotte zit in de categorie "onder 8", maar is pas 5 en heeft dus meisjes van 6 en 7 jaar tegen) kreeg ze het moeilijk na zo'n 250m. Dat had ik gelukkig goed ingeschat want op dat punt stond ik en heb ik een kleine 100 meter even in de buitenbaan met haar meegelopen. "Traantjes weg, rustig ademen, het gaat supergoed." En zo vlug als de traantjes kwamen, zo vlug waren ze ook weer weg. De laatste 200m verliepen weer helemaal prima en na een hele mooie eindsprint rolde er een nieuwe PR-tijd uit van 3.24.95 min, liefst 15 seconden van haar oude toptijd af. Keurig gedaan: 4 onderdelen, 3 PR's.

Roel deed het zo mogelijk nog beter. "Papa, wat was jouw..." Nou, dat was 2.15.0 min. We bespraken de doorkomsttijden op 200 en 400m die nodig waren voor die tijd: 45 seconden en 1.30 min. Ik zei nog: start niet te snel... Maar na de start waren het Roel en Sebastiaan de grote concurrent die weg schoten en doorkwam in 40 seconden na 200m! Dat werd een zwaar tweede stuk. Roel vertraagde na die snelle start en kwam door in 1.31.5 min. Ik stond net na het tussenpunt en moedigde hem aan. Concurrent Sebastiaan was een maatje te groot, maar ik gaf hem mee dat ie 2 secondjes boven "papa's record" zat. En dat wakkerde het vuurtje aan: hij begon te sprinten en hield het nog tot de finish vol ook. En wat was de tijd? Ja hoor, 2.14.92 min. Een nieuw PR en meteen in de eerste outdoor wedstrijd van het jaar "papa verslagen". 

Roel mocht als winnaar van de meerkamp het podium op en nog een keer als nummer 2 van de 600m. Lotte werd verdienstelijk 5e op zowel de meerkamp als de 600m. We hebben uitermate genoten en de organisatie na afloop een dikke pluim gegeven voor de gemoedelijke sfeer en vlot verlopen wedstrijd. Een heerlijke atletiekdag, hopelijk kunnen we er volgend jaar weer opnieuw deelnemen.

René van de Ven

Foto: duimpjes voor Lotte!

Nieuws (2023)

2 Oct '23

Steun onze club met de Grote Clubactie

Ook dit jaar doen we weer mee met de Grote Clubactie. Scan de QR-code hierboven en koop een lot. Je kunt ook rechtstreeks naar de website gaan, klik hier

De QR-code ligt ook in het clubhuis. Maak er een foto van en vul thuis je bankgegevens in.

24 Sep '23

PR-salvo bij de CK Meerkamp in Best

Een verslag van René van de Ven en Arie Wichman

We hebben de laatste paar jaar langzaam maar zeker onze samenwerking met buurvereniging GM uit Best geintensiveerd. Dit leidde vorig jaar al tot het samen organiseren van de indoorwedstrijden in De Kemmer en nu werden wij ook uitgenodigd voor deelname bij hun clubkampioenschappen op de baan. Uiteraard buiten mededinging, maar wel een extra kans om nog wat mooie prestaties te leveren op een kunststof accommodatie. Lotte (MPC), Roel (JPC), Jelle, Jason (JPA), Tim en Dylan (JJC) en ik zelf (René, M35) namen namens Atletiek Oirschot deel.

Voor Roel was het zijn laatste outdoor wedstrijd bij de jongens pupillen C. Hij presteerde net zoals het hele seizoen al stabiel goed op alle onderdelen, maar een echte uitschieter bleef uit. Ondanks de mooie prestaties van dit jaar en het feit dat hij de wedstrijd ruim won (zelfs de 600m die hij liep tegen de oudere jongens pupillen B) was hij toch niet helemaal tevreden, maar het kan nou eenmaal niet altijd lukken, zo verzekerde ik hem. 

Lotte presteerde ook uitstekend en behaalde een PR op de 40m sprint (9.0 sec) en op de 600m (3.10.5 min). Ze was echter nog meer verrast toen ze na de zware 600m hoorde dat ze de wedstrijd had gewonnen. "Voor de eerste keer ben ik écht 1e!" zei ze glunderend na het horen van haar naam en vol trots beklom ze het podium.

Jason en Jelle (JPA) begonnen met de 60 meter sprint met een tijd van respectievelijk (9,5 en 10,9 sec). Voor Jelle was dat direct een verbetering van zijn PR en die tijden waren goed voor een 1e en 3e plaats op dit nummer. Op het tweede nummer (vortex) verbeterde beiden hun PR, met een worp van respectievelijk 36 en 24 meter. Ook dit weer goed voor een 1e en 3e plaats. Op het onderdeel verspringen was het weer raak. Met een sprong van 3,55 voor Jason en 2,65 voor Jelle werden ook hier de PR’s van beiden weer scherper gesteld en ook hier wederom een 1e en 3e plaats.

Het hoogspringen liep voor beiden helaas niet helemaal naar wens. Jason verzwikte zijn enkel bij een aanloop voor de hoogte van 1,25 en moest genoegen nemen met 1,20. Jelle kreeg zijn aanloop maar niet naar wens en moest genoegen nemen met 1,05. Ondanks dat de sprongen hier geen PR’s opleverde toch nog wel een 1e en 3e plaats.

Het laatste onderdeel (1000 meter) was voor Jason een martelgang. Zijn enkel was na het verzwikken bij het hoogspringen wat opgezet en werd langzaam stijf. Hij liep daardoor al gelijk bij de start een aanzienlijke achterstand op. Na 800 meter kreeg de adrenaline de overhand en begon hij te versnellen en startte een inhaalrace. Helaas te laat om de nummer 1 nog in te halen maar toch nog een tweede plaats. Ook Jelle haalde net geen PR. Maar echt moe was hij na afloop niet, dus het was meer een dosering-probleem. En daar gaan we aan werken. Uiteindelijk werden Jason en Jelle op meerkamp respectievelijk 1e en 3e.

Dylan en Tim (JJC). Hier werd begonnen met de 100 m. Dylan zette hier een tijd neer van 12,3 hetgeen een eerste plaats betekende en een PR op dit onderdeel en een 6e tijd op onze AT (eerste boven hem is Rudy van Belkom met 12,4). Tim zette met 14,0 eveneens een PR neer en een 3e plaats.

Met verspringen zette beiden mannen ook weer een PR neer met sprongen van respectievelijk 5,06 (1e) en 4,23 (3e). Rene keek gelijk wat een sprong van 5.06 betekende voor onze AT-ranglijst. Het was de 4e in de AT (de 3e in de AT met een sprong van 5,20 was…. Rene van de Ven).

Het volgende onderdeel was discus, waar de mannen respectievelijk 27,83 en 18,49 wierpen. Goed voor een 2e en 3e plek en wederom twee PR’s! Met Kogel werd 11,12 en 5,98 gestoten. Voor Dylan was hier dit een PR, 1e plaats en de aanleiding voor Rene gelijk weer in de AT-lijst te duiken. Het bleek de 4e AT te zijn met Bart Noyen (11,27) op 3e AT. Tim haalde met zijn stoot net zijn PR niet maar had toch de 4e plaats.

De 800 meter was voor Dylan en Tim nieuw en geen gemakkelijke afstand. Maar een PR zouden ze in ieder geval hebben de eerste keer. Dylan wist ondanks een wat rommelige start uiteindelijk een tijd van 2:22,4 neer te zetten, goed voor een 1e plaats en wederom een 4e plaats op de AT-ranglijst. De nummer 3e op de ranglijst met een tijd van 2:18,9 is……René van de Ven. Dylan weet dus wat hem te doen staat. Tim liep eveneens een prima 800 meter en had eigenlijk nog teveel energie over. Dat kan dus sneller door beter te verdelen en dat gaan we dus oefenen. Het totaal meerkamp puntenaantal was voor Dylan en Tim goed voor een 1e en 3e plaats! Top prestaties!

René had zelf ook een meerkamp van 5 onderdelen af te werken, bestaande uit 100m sprint, kogel, hoog, discus en de afsluitende 800m. Het werd een "tussen het coachen van de kinderen door-wedstrijd", maar dat mocht de pret niet drukken:

De 100m verliep goed: goed weg bij de start (niet vals!) en met 14.1 sec een stuk sneller dan vorige week bij ons op de grasbaan. Helemaal niet ontevreden, mede gelet op mijn huidige vorm. Kogel ging ook een stukje beter dan vorige week, al is 10.48m toch eigenlijk nog steeds een meter te weinig. Maar ook hier geldt: als je uit vorm bent kun je ook weinig verwachten.

Het hoogspringen liet ik aan me voorbij gaan gelet op mijn zwakke, kapotte enkels. Bij discus had ik hetzelfde probleem als vorige week tijdens onze eigen clubkampioenschappen, want ik wierp er weer twee ongeldig. Gelukkig was de 3e wel in de sector, maar qua afstand helaas niet veel soeps, amper 27 meter.

En toen nog de 800m. Hoe lang zou het geleden zijn dat ik die gelopen heb, dacht ik in mezelf. Misschien wel 10 jaar. Dus met de tijd van vandaag zal ik vereeuwigd worden in de ranglijsten aller tijden bij de M35... Oei, dacht ik, een tijd op de 800m van boven de 3 minuten dat kan echt niet... Maar ik realiseerde me ook dat het in mijn huidige vorm niet gemakkelijk zou worden om dat te voorkomen en niet deelnemen dat is natuurlijk not done. Dus dan maar er vol invliegen, de dood of de gladiolen: 45 sec per 200m en dan ergens 0,1 sec winnen zou 2.59.9 zijn dus zo gezegd zo gedaan. En met 200 meter splits van 44-46-44-44.7 finishte ik meer dood dan levend in 2.58.7 min. Voor nu was ik er prima tevreden mee.

Na afloop hebben we nog lekker mee genoten van de barbecue als seizoensafsluiting en daarna voldaan met de kids naar huis. Op naar het winter- en indoorseizoen!

Groeten René en Arie

De Ranglijst Aller Tijden
In dit verslag kom je de afkorting AT tegen, wat staat voor de prestatie vergeleken met vroegere uitslagen in onze club. Je vindt die ranglijsten op deze website onder ALGEMENE INFO

18 Sep '23

De inzetbeker is voor... Jelle!

Na de prijsuitruiking van de Clubkampioenschappen Meerkamp reikten we de INZET-beker uit. Die gaat elk jaar naar het jeugdlid dat naar het oordeel van de jeugdtrainers zich het afgelopen jaar het meest heeft ingezet, zowel qua wedstrijddeelname als aanwezigheid en instelling op de trainingen. De beker was meer dan verdiend voor Jelle van Luijtelaar.

Home knop