10 Jun '23

Jumelage Westerlo was de reis waard!

Vanwege de 100-jarige band van ons Gilde Sint-Sebastiaan met het gelijknamige gilde uit Westerlo werden de Oirschotse sportverenigingen opgeroepen om dit mee te vieren. Vanuit de sportverenigingen kwamen geen reacties, behalve van Atletiek Oirschot. Wij hoefden daar niet lang over na te denken, want maar al te goed staan de vele ontmoetingen met de Westerlose Atletiekclub nog in onze herinnering. En onze wandelgroep is tot corona uitbrak jaarlijks van de partij geweest bij de Abdijloop!

Onze sportbijdragen bestond uit twee delen: een groep van onze beste hardlopers zouden in estafettevorm naar Westerlo lopen en 18 recreanten gingen met de auto naar Westerlo om daar een 10 km te lopen of 5 km te wandelen. Henny van Rijt en Ad van Zelst (foto's) zorgden voor de begeleiding.

Eerst de estafette:

Onze 7 lopers hadden besloten om niet het oorspronkelijke plan te volgen, namelijk een eerste etappe tot de Abdij van Postel en een tweede etappe van de Abdij naar Westerlo. Ze vatten het stoutmoedige plan op om de 71 km met de hele groep af te leggen. Dat hield in per deelnemer 2 keer 10 km hardlopen en ongeveer 50 km fietsen! Om 6.00 was de start op onze markt. Aanwezig waren afgevaardigden van de gemeente en het gilde Sint-Sebastiaan. De Atletiekclub Westerlo liepen met 3 teams mee, waaronder één ultraloper, die een bijzondere prestatie zou leveren door de hele afstand hardlopend af te leggen!

Het was zwaar, heel zwaar... Ook doordat de temperatuur gedurende de dag opliep tot 30 graden! Maar ze hebben het gehaald! Om 12:30 kwam ons team aan te Westerlo bij de sporthal! De 3 teams uit Westerlo waren toen al binnen.

Onze recreanten:

Inmiddels waren onze recreanten om 11:00 uur van start gegaan voor de 10 km. Sommigen kozen voor 5 km en er waren enkele wandelaars voor de 5 km. Ze werden begeleid door een loopster van de Westerlose club. Ook deze groep hadden het knap warm en ze legden zichzelf geen tempo op. Af en toe een stukje wandelen was geen probleem.

Toen alle lopers binnen waren kregen we de gelegenheid om te douchen en een drankje te pakken op het nabijgelegen terras. Om 15:15 uur vertrokken we onder politiebegeleiding naar de Markt van Westerlo, waar we met applaus werden verwelkomd door de beide gildes die een erehaag hadden gevormd. 

Na enkele vendeldemonstraties trok de hele optocht naar het imposante kasteel-raadhuis waar we in het park gastvrij werden ontvangen met zoveel drankjes als we maar opkonden plus de bijbehorende hapjes. 

Het was een topdag en we mogen de gemeente Westerlo, de Atletiekclub Westerlo en de Oirschotse en Westerlose gildes wel bedanken dat ze dit hebben mogelijk gemaakt!

Foto: Atletiek Oirschot en Atletiekvereniging Westerlo samen op de foto.

Bekijk de fotoreportages in het FOTOBOEK

Nieuws (2023)

31 Dec '23

Toch weer een mooie Auwjaorscross

Dit jaar hadden we in totaal 353 finishers in alle categorieën samen. Dat waren er toch 116 meer dan bij de vorige editie, maar nog ver verwijderd van de rond de 600 deelnemers die we vóór corona over de finish zagen komen. Bij onze deelnemende leden hetzelfde beeld: dit jaar 48 leden, in 2022 nog 33, in 2019 maar liefst 114!

Ondanks de vele regen die in de weken hiervoor was gevallen en de problemen die werden verwacht doordat grote delen van het veld onder water stonden, wist de wedstrijdcommissie dit goed op te vangen door de start en finish te verplaatsen.

Een verslag van Kees Smetsers:

Toen de deelnemers aan de “Van de Meerendonk – KBenM Auwjaorscross” vandaag het atletiekveld van Atletiek Oirschot betraden, moesten ze uitkijken waar ze liepen, want het groene gras was door de heftige regenbuien van de laatste weken op sommige plekken een moeras geworden. Daarom had de organisatie het parcours aan moeten passen. Er was nu geen volledige ronde over het atletiekveld, de start en finish waren bij de tweede poort en de deelnemers gingen nu eerder het bos in. Dat kon nog wel eens dringen worden!

In de afgelopen dagen hadden de vrijwilligers keihard gewerkt om het parcours in een goede staat te brengen en dat was heel goed gelukt. Ze hadden zelfs met bladblazers alle bladeren van de bospaden afgeblazen. De deelnemers waren het er unaniem over eens dat het een heel mooi parcours was, wat goed te lopen was, maar toch selectief genoeg voor een mooie wedstrijd.

In totaal gingen er in alle categorieën 353 hardlopers van start. Daarmee is de Auwjaorscross een van de best bezochte wedstrijden van de Kempische Cross Competitie. Jammer dat de accommodatie van Atletiek Oirschot lang niet toereikend is om de deelnemers van wedstrijden die hier worden georganiseerd op een goede manier te ontvangen. Ook vandaag liep tijdens de aanmeldingen van de deelnemers het clublokaal al snel vol. Dat geldt ook voor het atletiekveld, dat bij slechte weersomstandigheden zoals vandaag eigenlijk niet geschikt is om er een wedstrijd op te houden. Er ligt voor de gemeente Oirschot een heel mooie taak om daar verbetering in aan te brengen.

De wedstrijden van deze Auwjaorscross waren over het algemeen spannend. Bij de recreanten bijvoorbeeld, leverden drie lopers rondenlang een gevecht om als eerste binnen te komen en dat werd pas op de finishlijn beslist. Bij de senioren en masters waren er mooie duels in de diverse categorieën. Ook de atleten van Atletiek Oirschot waren onderling elkaars krachten aan het meten. Edwin van de Ven bijvoorbeeld, had een paar dagen vóór de Auwjaorscross in Drente nog 200 kilometer door de modder gefietst, maar ging tijdens de cross toch met clubgenoot Nicky van Vroenhoven sprintend naar de eindstreep. Mooi om zo’n duel tussen clubgenoten te zien.

Ook bij deze editie van de Auwjaorscross waren er weer ereplaatsen voor de atleten van Atletiek Oirschot. Lotte van de Ven werd tweede in haar categorie U8 en Noor Denissen derde. Martien van de Ven werd derde in de categorie M70+, Roland van Loon ook derde bij de M45 en Nellie van Beers werd tweede in de categorie V65+. Deze resultaten én de inzet van alle vrijwilligers van Atletiek Oirschot hebben deze cross weer tot een heel mooie editie gemaakt. Daarvoor verdienen ze allemaal een compliment.

De resultaten van onze leden staan bij UITSLAGEN.

In het FOTOBOEK staan reportages van de volgende fotografen:
Peter Kramer, voor kopen van foto's klik hier 
Luc Kenter
Ad van Zelst
overige toegezonden foto's komen in het album Van alles wat in 2023

.

27 Dec '23

Bewegen voor Jongeren

Sinds een paar jaar organiseren we op woensdagmorgen trainingen onder de naam: 'Bewegen voor Ouderen'. Deze trainingen, met deelnemers van 60 tot boven de 80 voorzien in een behoefte en zijn succesvol. Vandaag was er een speciale training: de opa's en oma's mochten hun kleinkinderen meenemen. Adrie Louwers had de leiding en met z'n allen trokken ze het Kemmerbos in, waar allerlei speelse oefeningen werden gedaan. Door jong én oud!

Foto's staan in het FOTOBOEK  

23 Dec '23

Kapellekestrail door de blubber

Na weken van regen was het te verwachten: het parcours van de Kapellekestrail stond voor een groot deel onder water. We moesten de route verleggen en liepen nu vanaf de start richting Bekersberg en de Kattenberg. Natte voeten bleven niet uit, maar er werd toch gelachen door de 45 hardlopers en 16 wandelaars. En... het bleef verder droog deze middag!

Na afloop was iedereen voldaan en werd nog een muziekkwis gehouden, die net als vorig jaar werd gewonnen door het "Gezellige Groepje 1".  

Foto's van de Kapellekestrail staan in het FOTOBOEK

Home knop