29 Oct '23

Een Heidetrail met vallen en opstaan

Een verslag van Kees Smetsers

De meeste hardlopers die aan wedstrijden meedoen hebben behoefte aan uitdagingen. Bij mij is dat ook het geval en ik word daarbij geinspireerd door clubgenoten, zoals Martien van de Ven, Evert van Veldhuizen, Nelleke van Beers, Edwin van de Ven, Léon Brands, Cees Koppen en Ad van Zelst, om maar een paar voorbeelden te noemen. Hun prestaties tijdens de wedstrijden motiveren mij om ondanks mijn leeftijd door te blijven gaan.

Voor het jaar 2023 had ik mij een aantal doelen gesteld en dat waren de kwart triatlon, de hele marathon, twaalf halve marathons en 1500 kilometers. Die doelen heb ik allemaal al in de tas zitten, maar lopen blijft voor mij zo leuk dat ik het elke dag wel zou willen doen.

De Heidetrail van Atletiek Oirschot wil ik elk jaar niet missen, want het parcours in de Oirschotse Heide is niet alleen uitdagend door het losse zand en de heuveltjes, maar ook heel mooi door de herfstkleuren. Mijn loopmaatje Antoinet was ondanks het feestje van Rowwen Héze in de Oostelbeerse Kerk toch vroeg opgestaan en daarom konden we al om 8.30 aan de start staan van de Heidetrail. We hadden geluk, want we liepen precies tussen twee heftige buigebieden, die de paden van Oirschotse Heide op die dag zouden vullen met heel veel waterplassen. 

Onze halve marathon was nog maar net begonnen toen ik bij kilometer 3 in een van de waterplassen hard onderuitging en mijn knie blesseerde. Het voelde niet goed, maar gelukkig had ik mijn hele marathon van dit jaar al achter de rug en daarom besloot ik om toch maar door te lopen.

Wat was het mooi onderweg! We liepen regelmatig onder een dak van prachtig gekleurde herfstbladeren en het zonnetje maakte de omgeving zo nu en dan nog mooier. Lopen in de Oirschotse Heide is zó relaxt, wat een geluk dat wij dat natuurgebied zo dichtbij hebben. De kilometers vlogen voorbij, zonder dat we er erg in hadden. Onderweg kwamen Edwin van de Ven en Johan Koppen ons nog voorbij, die regelmatig heel bijzondere prestaties leveren en daar heb ik heel veel bewondering voor.

Het parcours was perfect uitgepijld en degenen, die daarvoor gezorgd hadden, verdienen een vet compliment. We liepen toch een keer verkeerd, maar dat kwam omdat onze aandacht even niet bij het parcours was. Toen we in de laatste kilometer waren, vonden we het eigenlijk jammer dat het al afgelopen was, zó hadden we genoten. Antoinet en ik besloten om toch maar een extra kilometer te lopen, want dan hadden we een halve marathon. Dit werd mijn dertiende van dit jaar, een ongeluksgetal, dus het was niet raar dat ik gevallen was. Uiteindelijk werden het 22 kilometer, waarvan we van elke meter genoten hadden.

Daarom willen wij de organisatie van harte bedanken voor deze mooie uren. En ook onze sponsors De Groenteboer voor het fruit en Marc Maas voor de koeken. Voor mij persoonlijk was het een Heidetrail met vallen en weer opstaan, maar dat heb ik zeker graag voor over.

Bekijk de foto's van Ad van Zelst en Luc Kenter in het FOTOBOEK

Nieuws (2023)

31 Dec '23

Toch weer een mooie Auwjaorscross

Dit jaar hadden we in totaal 353 finishers in alle categorieën samen. Dat waren er toch 116 meer dan bij de vorige editie, maar nog ver verwijderd van de rond de 600 deelnemers die we vóór corona over de finish zagen komen. Bij onze deelnemende leden hetzelfde beeld: dit jaar 48 leden, in 2022 nog 33, in 2019 maar liefst 114!

Ondanks de vele regen die in de weken hiervoor was gevallen en de problemen die werden verwacht doordat grote delen van het veld onder water stonden, wist de wedstrijdcommissie dit goed op te vangen door de start en finish te verplaatsen.

Een verslag van Kees Smetsers:

Toen de deelnemers aan de “Van de Meerendonk – KBenM Auwjaorscross” vandaag het atletiekveld van Atletiek Oirschot betraden, moesten ze uitkijken waar ze liepen, want het groene gras was door de heftige regenbuien van de laatste weken op sommige plekken een moeras geworden. Daarom had de organisatie het parcours aan moeten passen. Er was nu geen volledige ronde over het atletiekveld, de start en finish waren bij de tweede poort en de deelnemers gingen nu eerder het bos in. Dat kon nog wel eens dringen worden!

In de afgelopen dagen hadden de vrijwilligers keihard gewerkt om het parcours in een goede staat te brengen en dat was heel goed gelukt. Ze hadden zelfs met bladblazers alle bladeren van de bospaden afgeblazen. De deelnemers waren het er unaniem over eens dat het een heel mooi parcours was, wat goed te lopen was, maar toch selectief genoeg voor een mooie wedstrijd.

In totaal gingen er in alle categorieën 353 hardlopers van start. Daarmee is de Auwjaorscross een van de best bezochte wedstrijden van de Kempische Cross Competitie. Jammer dat de accommodatie van Atletiek Oirschot lang niet toereikend is om de deelnemers van wedstrijden die hier worden georganiseerd op een goede manier te ontvangen. Ook vandaag liep tijdens de aanmeldingen van de deelnemers het clublokaal al snel vol. Dat geldt ook voor het atletiekveld, dat bij slechte weersomstandigheden zoals vandaag eigenlijk niet geschikt is om er een wedstrijd op te houden. Er ligt voor de gemeente Oirschot een heel mooie taak om daar verbetering in aan te brengen.

De wedstrijden van deze Auwjaorscross waren over het algemeen spannend. Bij de recreanten bijvoorbeeld, leverden drie lopers rondenlang een gevecht om als eerste binnen te komen en dat werd pas op de finishlijn beslist. Bij de senioren en masters waren er mooie duels in de diverse categorieën. Ook de atleten van Atletiek Oirschot waren onderling elkaars krachten aan het meten. Edwin van de Ven bijvoorbeeld, had een paar dagen vóór de Auwjaorscross in Drente nog 200 kilometer door de modder gefietst, maar ging tijdens de cross toch met clubgenoot Nicky van Vroenhoven sprintend naar de eindstreep. Mooi om zo’n duel tussen clubgenoten te zien.

Ook bij deze editie van de Auwjaorscross waren er weer ereplaatsen voor de atleten van Atletiek Oirschot. Lotte van de Ven werd tweede in haar categorie U8 en Noor Denissen derde. Martien van de Ven werd derde in de categorie M70+, Roland van Loon ook derde bij de M45 en Nellie van Beers werd tweede in de categorie V65+. Deze resultaten én de inzet van alle vrijwilligers van Atletiek Oirschot hebben deze cross weer tot een heel mooie editie gemaakt. Daarvoor verdienen ze allemaal een compliment.

De resultaten van onze leden staan bij UITSLAGEN.

In het FOTOBOEK staan reportages van de volgende fotografen:
Peter Kramer, voor kopen van foto's klik hier 
Luc Kenter
Ad van Zelst
overige toegezonden foto's komen in het album Van alles wat in 2023

.

27 Dec '23

Bewegen voor Jongeren

Sinds een paar jaar organiseren we op woensdagmorgen trainingen onder de naam: 'Bewegen voor Ouderen'. Deze trainingen, met deelnemers van 60 tot boven de 80 voorzien in een behoefte en zijn succesvol. Vandaag was er een speciale training: de opa's en oma's mochten hun kleinkinderen meenemen. Adrie Louwers had de leiding en met z'n allen trokken ze het Kemmerbos in, waar allerlei speelse oefeningen werden gedaan. Door jong én oud!

Foto's staan in het FOTOBOEK  

23 Dec '23

Kapellekestrail door de blubber

Na weken van regen was het te verwachten: het parcours van de Kapellekestrail stond voor een groot deel onder water. We moesten de route verleggen en liepen nu vanaf de start richting Bekersberg en de Kattenberg. Natte voeten bleven niet uit, maar er werd toch gelachen door de 45 hardlopers en 16 wandelaars. En... het bleef verder droog deze middag!

Na afloop was iedereen voldaan en werd nog een muziekkwis gehouden, die net als vorig jaar werd gewonnen door het "Gezellige Groepje 1".  

Foto's van de Kapellekestrail staan in het FOTOBOEK

Home knop