Met Roel naar Barendrecht

Vandaag ging René met met Roel naar Barendrecht voor deelname aan het Open Zuid-Hollands Kampioenschap voor pupillen. Hier een verslag:

Om kwart voor tien vertrok ik met Roel om Lotte naar opa en oma te brengen en om goed en wel 10 uur waren we met zijn tweeën op weg naar Barendrecht voor het open Zuid-Hollands Kampioenschap dat alweer voor de 42e keer werd georganiseerd door thuisclub CAV Energie. Los van het mooie van een kampioenschap – en dus een goed bezette wedstrijd – hadden we deze wedstrijd ook bewust uitgekozen omdat hier de normale, klassieke onderdelen op het programma stonden. Voor Roel een vijfkamp: 40m sprint, verspringen, kogelstoten, balwerpen en 600m.

De organiserende vereniging had het slim aangepakt: bij inschrijven kon je aangeven of je wilde jureren of niet. Niet jureren? Dan werd je op de reservelijst geplaatst en hadden alle anderen (met jury dus) voorrang. Het resultaat? Bij elke groep van maximaal 12 kinderen stonden minimaal 5 juryleden. Elk jurylid kreeg bovendien de hele dag onbeperkt gratis koffie of thee en tussen 12.00 en 14.30 uur kon je ook zonder kosten genieten van een prima lunchbuffet. Chapeau organisatie!

Voor Roel begon de dag na een uur rijden met het ophalen van het startnummer en kort daarna even wat inlopen. Ik spoedde me daarna naar de juryvergadering en tussendoor vonden we ook onze regionale atletiekvrienden uit Veldhoven en vestigden ons bij hen naast de baan. Bewolkt weer, maar prima temperatuur en niet teveel wind.

Roel begon met kogelstoten. Het instoten beloofde veel, maar in de wedstrijd kwam hij net tekort voor een PR (22 cm minder). Met 5,27 meter won hij wel dit onderdeel. Van de eerste plaats kon hij echter maar kort genieten, want ondanks een goede sprint werd hij daar 3e overall in weer nét geen PR (0.05 sec tekort). De 7.82 sec was wel zijn 2e tijd ooit. Overall nu 2e met maar 4 puntjes achterstand.

Dan het balwerpen. We hadden in de vakantie een paar keer goed getraind op het veld en daar had hij al tegen de 20 meter geworpen, maar in wedstrijden kwam het er tot op heden nog niet uit (PR 15,99m). De inworpen en 1e poging waren niet super, maar in de 2e poging lukte het! Een dik PR van 19,48m! Overall nog steeds een 2e plaats want zijn concurrent wierp zelfs over de 21m.

Nog twee onderdelen te gaan. Omdat natuurlijk de rondbaan ook maar een beperkte capaciteit heeft liepen de jongste categorieen hun “lange afstand” niet als laatste, maar als voorlaatste onderdeel. Dat zou het verspringen zwaar maken met vermoeide benen, maar inhouden was er niet bij. Ik gaf Roel nog wat tips. Nadat hij de laatste paar wedstrijden als een raket was gestart (eerste 200m in 39 à 40 sec) zei ik hem probeer íets behoudender te starten (45-46 sec) en dan het middenstuk (200-400m) juist wat meer door te trekken. En het lukte deze keer nog ook! Hij raakte niet in paniek van de bliksemstart van de anderen en kwam na 200m als 5e door in precies 45 seconden. Al halverwege de 2e bocht, dus na 250m begon hij concurrentjes te passeren en met een fraaie eindsprint in de laatste 100m finishte hij alsnog als 2e in opnieuw een PR: 2.25.39 min (was 2.27.84).

Alleen het verspringen resteerde nog. De overall winst kon zijn concurrent (die ook de 600m had gewonnen) bijna niet meer ontgaan, behalve wanneer Roel hem zou verslaan met 31cm of meer. Dat leek onmogelijk op basis van hun PR’s voor aanvang van de wedstrijd (Roel 2.62m, zijn concurrent 2.60m). Roel begon de wedstrijd uitstekend met meteen een nieuw PR van 2.70m en zijn concurrent haalde slechts 2.21m! Zou het dan toch? Maar het was inderdaad hoop en geen realiteit. Hoewel zijn concurrentje slechts één goeie poging had (2.21 – 2.6 3 – 2.28), was dat voldoende, want Roel was wel constant, maar kwam niet meer verder dan zijn eerste poging.

Het resulteerde niettemin in een prachtige 2e plaats overall, een hele grote medaille en 3 nieuwe PR’s! Fantastische wedstrijd, veel sportiviteit, topprestaties, een vlekkeloze organisatie en tot slot: wat een sfeer! Publiek in baan 3, zowat de gehele baan rond, applaudiserend voor elk kind. Wat. Een. Sfeer. Wat een wedstrijd. Een schoolvoorbeeld van waar je het allemaal voor doet zou ik zeggen. Om 18.30 uur waren we moe maar voldaan weer thuis van deze absolute topdag!

Noot: Roel staat geklassificeerd als “Jongens Pupil D”, wat wij eigenlijk altijd Jongens Pupillen Mini noemen, nog onder de jongens pupillen C dus.

Foto: applaus voor Roel in het Oirschotse blauw. Tweede overall!