Groene Woud Lente Trail: een feest voor iedereen

Een verslag van Kees Smetsers:

De natuur om ons heen is de perfecte plek om de dagelijkse zorgen te vergeten en je hoofd leeg te maken. Een mens kan echt gelukkig worden als het groen van de bomen, struiken en planten ontwaakt uit de winterslaap. De deelnemers van de Groene Woud Lente Trail zullen dat gevoel dit jaar zeker hebben gehad. Na maanden van regen en grijze lucht was de lente op zondag 10 maart overal voelbaar. Toen de eerste wandelaars en hardlopers na ongeveer 5 kilometer bij de eerste waterpost kwamen, regende het al enthousiaste complimenten over de omgeving en de manier waarop het parcours was uitgezet. In de kilometers, die daarna volgden, werd dat alleen maar meer.

De deelnemers renden over bospaden en door weilanden, die hier en daar nog nat waren, maar dat deerde hen niet. De Mortelen is het leefgebied van de boomkikker en het is echt een uniek gebied, dat er nog steeds uitziet zoals Brabant er vroeger uitzag. Voor veel wandelaars en hardlopers zal het op deze dag een reis terug in de tijd zijn geweest. Het was geen makkelijk parcours, wat op sommige plaatsen uitdagend en moeilijk te belopen was, maar bij de finish waren alle deelnemers razend enthousiast. Elia, Karin en Antoinet, die in de frisse oostenwind de medailles uitreikten, werden constant verwarmd door de welgemeende complimenten. 

Wat de deelnemers allemaal heel mooi vonden, dat waren de mooie borden met spreuken, die door het creatieve brein van Henk van Gerven gemaakt waren en een heel mooi plekje in de groene weilanden en bossen hadden gekregen. Er was één bord bij met een foto van orthopedisch chirurg Huub van der Heide, met een van de door hem geopereerde kinderen. Een eerbetoon aan een prachtig mens, die al jarenlang de kinderen in Indonesië heeft geopereerd. De opbrengst van deze trail was ook deze keer weer voor deze kinderen, die een fysieke loopbeperking hebben en daardoor nooit goed hebben kunnen lopen.

De borden met de spreuken pasten perfect bij deze dag, waarop alles was zoals het moest zijn. Er waren veel mensen, die aan dit wandel- en loopfeest een bijdrage hebben geleverd. In dat opzicht moeten zeker de eigenaar en de medewerkers van Hoeve 1827 worden genoemd, die ervoor zorgden dat alle deelnemers na de finish een heerlijke uitsmijter kregen. Zij zorgden er ook voor dat er na afloop op het terras en binnen in Hoeve 1827 een superfijne sfeer was. 

De deelnemers en vrijwilligers konden echt nagenieten van dit mooie evenement, dat geslaagd genoemd kan worden. In dat opzicht is een woord van dank ook op zijn plaats aan het Brabants Landschap, dat toestemming voor deze trail heeft gegeven en alle sponsoren en de mensen van de EHBO. Mede door hen zal deze Groene Woud Lente Trail de geschiedenis ingaan als een trail met een superfijne sfeer en een onverwacht groot aantal deelnemers. 

De organisatoren, zijnde Atletiek Oirschot (die met 37 deelnemers de grootste deelnemende vereniging was) en de Bali Runners, willen graag iedereen bedanken die aan deze trail een bijdrage heeft geleverd, ook degenen die niet in dit verslag zijn genoemd. 

Volgend jaar wordt de Groene Woud Lente Trail waarschijnlijk georganiseerd in het natuurgebied Kampina en dan zullen zeker veel deelnemers terugkeren, dat hebben ze vandaag al beloofd. Dat is een heel mooi vooruitzicht.

Foto: Anita Cornelissen

In het FOTOBOEK staan 3 reportages, een van de finish (Antoinet Hems), een met veel wandelaars (Piet en Ellie van Oirschot) en een van onderweg (Ad van Zelst). Overige ingezonden foto’s (bedankt allemaal!) vind je in het FOTOBOEK bij “Van alles wat in 2024”