Al vele jaren lopen we graag over het landgoed ‘s-Heerenvijvers. En dan doen we net alsof het van ons is. Martien van de Ven vertelt er meer over:
Afgelopen zomer heb ik toevallig kennis gemaakt met de eigenaren van ‘s-Heerenvijvers. Zij waren bezig met het vervangen van de overkapping achter de oude koestal van Jan de Mats. Het leek er op dat ze problemen hadden met het uitzetten van de nieuwe schuur en later met het dak. Omdat ik mijn fiets al jaren in die schuur mag zetten bood ik als dank aan hen te helpen.
Al werkend hebben ze mij veel verteld over de geschiedenis van ‘s-Heerenvijvers en hun familie. Ik mag nu ook levenslang mijn fiets daar neerzetten en heb al een stoel en kapstok. Bij deze wil ik mijn kennis delen met de leden van onze vereniging, ook om begrip op te brengen voor hun privacy.
Het landgoed ’s-Heerenvijvers.
In 1672 kocht de familie Sweerts de Landas de heerlijkheid Oirschot van Ferdinand de Merode en werd begonnen met de aanleg van het landgoed. Nadat het in de loop der jaren enkele keren van eigenaar wisselde, werd het in 1936 gekocht door Othon Loupart, kosmopoliet en directielid van Philips.
Othon Loupart werd geboren in Immekeppel in Duitsland en had de Belgische nationaliteit. Bij het uitbreken van de eerste wereldoorlog vluchtte hij vanuit Moresnet naar Nederland.
Over Moresnet: Na de val van Napoleon werd Europa opnieuw ingedeeld. Over een heel klein stukje grond, gelegen net onder Vaals, met daarop een kostbare zinkmijn werden ze het niet eens. Zo ontstond in 1816 Moresnet, gezamenlijk eigendom van Nederland en Pruisen, met als hoofdstad de enige plaats Kelmis. Moresnet grensde aan Vaals en vormde zodoende een 4-landenpunt. Uiteindelijk werd Moresnet in 1919 bij België gevoegd.
Van Loupart naar Eijsbouts
In 1915 ging Othon, die veel talen machtig was, in Rotterdam economie studeren en kwam daarna bij Philips terecht. Bij Philips was zijn eerste opdracht in Sint-Petersburg lampen te gaan verkopen. Er waren zes concurrenten maar hij haalde de order binnen. Hij kwam al snel in de raad van bestuur terecht.
Het in 1936 door hem gekochte landgoed, met daarop een door Sweerts de Landas aangelegde visvijver en door Othon gebouwd buitenverblijf, ging dienen als vergaderruimte voor de raad van bestuur van Philips. Ook werd een schietberg aangelegd met daarop een prieeltje met beukenhaag. Van de haag zijn nog enkele exemplaren overgebleven met daarin veel inscripties van inmiddels oude of overleden Oirschottenaren. De schietberg diende als kogelvanger voor de schietoefeningen van de burgerwacht, als voorbereiding op de verdediging in de tweede wereldoorlog.
Othon had een dochter, Marie-Louise. Zij trouwde met Quirinus Eijsbouts, een chirurg uit Eindhoven en zoon van de klokkengieters uit Asten. De huidige eigenaars zijn hun drie zonen: Othon (huisarts in Son), Quirijn (chirurg in Haarlem) en Charles (advocaat in Amsterdam).
Inmiddels is de oude koestal van Jan de Mats verbouwd tot buitenverblijf waar de drie families vaak verblijven.
Nu we weten dat dit buitenverblijf vaak bewoond is, zullen wij als leden van de atletiekvereniging hun privacy eerbiedigen en niet door hun “tuin” of over de stoep lopen, als dank voor het openstellen van hun prachtige landgoed.
Martien van de Ven.