Dylan naar het NK Meerkamp

Een verslag van Arie Wichman

Afgelopen weekend (10 en 11 september) werden in Zoetermeer de Nationale Kampioenschappen Junioren CD Meerkamp gehouden. Voor Atletiek Oirschot mocht Dylan Wichman meedoen op basis van zijn verzamelde meerkamppunten (3652).

De tweedaagse was perfect georganiseerd. Wel even wennen aan de HELE strakke regels, maar daar had René ons gelukkig al voor gewaarschuwd. De eerste dag stonden 3 onderdelen op het programma.

Eerst de 80 meter sprint. Na een uitstekende start verloor Dylan wat tijd op de laatste 10 meter. Eindtijd was met 10.89 redelijk goed (iets boven zijn PR 10.78). Tweede onderdeel was verspringen. Helaas kwam de aanloop 3 maal niet goed uit, waarvan de laatste leidde tot een ongeldige sprong. Gelukkig kon hij nog wel een 4,21 neerzetten (PR was 4,54).

Toch lichtelijk teleurgesteld ging Dylan beginnen aan het derde en laatste onderdeel van de dag: speerwerpen. Met een PR van 33,87 was zijn hoop erop gevestigd, om met speer de inmiddels opgelopen achterstand in meerkamppunten wat in te lopen. Het mocht niet zo zijn. Ondanks zijn inzet kreeg Dylan de speer tot driemaal toe niet goed in een rechte lijn wat resulteerde in een beste worp van (slechts) 23,53. Met ruim 10 meter onder zijn PR realiseerde Dylan zich dat dit veel plaatsen zou kosten in de ranking. Hij was gezakt naar de 23e plaats. Hij wist zich echter snel over de teleurstelling heen te zetten en ging zich mentaal richten op dag 2 met vier onderdelen.

De tweede dag begon met 80 meter horden. Net als de eerste dag had Dylan een uitstekende start en was er wat verlies in de laatste 10 meter (puntje om te trainen). Maar ondanks dat tijdverlies was zijn eindtijd 13,90 (PR was 14,25). Dat hij zijn PR had verbeterd zorgde bij Dylan weer voor wat extra zelfvertrouwen.

Op naar het tweede onderdeel, hoogspringen. Hier evenaarde Dylan met een sprong van 1,50 zijn PR. Derde onderdeel was Kogelstoten. Met 9,82 zette hij een nette score neer (PR 10,22). Het laatste onderdeel was de 1000 meter. Hier zag Dylan wel tegen op, omdat zo vlak na de vakantie zijn conditie nog niet geheel op peil was. Dat merkte hij ook zoals gezegd, aan het eind van de 80 m en 80m horden.

De 1000 meter was de afsluiting van de meerkamp en voor Dylan de laatste kans om in de buurt van zijn meerkampresultaat  van Best te komen. In de serie van Dylan liepen ook 3 topfavorieten op die afstand. Dylan ging wel heel hard van start en liep 400 meter aan kop. De atleten van de andere series, die allemaal stonden te kijken, waren (met mij overigens) de mening toegedaan dat dit fout moest gaan. De drie favorieten gingen Dylan zoals verwacht inderdaad voorbij op de 800 meter, maar Dylan hield het hoge tempo redelijk vast. Toen een vierde atleet hem dreigde in te halen, zette Dylan op de laatste 100 meter een sprintje in waardoor hij niet alleen de vierde atleet voorbleef, maar onder luid gejuich van het publiek ook de nummer drie vlak voor de finish nog inhaalde.

Dit zorgde ervoor dat Dylan weer steeg van plek 23 naar de 13e plaats met een meerkamptotaal van 3694. Waardoor hij toch nog een kleine verbetering van zijn vorige meerkamp PR (3652) realiseerde.

Al met al dus fijne, gezellige en leerzame dagen.

Leuk toevalligheidje: het is 25 jaar geleden is dat er iemand van Atletiek Oirschot deelnam aan het NK Meerkamp bij de junioren D en dat was trainer René, die ook 13e werd!

Foto uit archief.