René van de Ven over de behaalde prestaties:
Samenvatting
De ene helft ziet de sportvereniging als een sociale bijeenkomst: een gelegenheid om bij te kletsen en ondertussen in meer of mindere mate sportief bezig te zijn. De andere helft ziet de sportvereniging ook echt als sport: volle bak inzet, moe worden en vooral: beter worden. De groepsindeling bij de (oudere) jeugd voorzag hier tot pakweg 3 jaar geleden niet in. Na uitvraag onder deze jeugdleden hebben we de groepsindeling gewijzigd in een wedstrijd- en recreatieve groep. Tijd voor een evaluatie. Hoe staan we er nu voor? Je leest het hieronder.
Aanpassing groepsindeling oudere jeugd: een wedstrijdgroep en een recreatieve groep
Een jaar of drie geleden zijn we gestart met een wijziging in de indeling van onze trainingsgroepen bij de oudere jeugd. Voorheen waren de groepen ingedeeld op met name leeftijd en ten dele niveau. Toen er voldoende ‘body’ was (lees: voldoende jeugdleden) ontstond de mogelijkheid om een verdeling te maken tussen een wedstrijdgerichte groep en een recreatief gerichte groep. Na uitvraag omtrent de behoeftes onder de jeugdleden zelf is de indeling aangepast naar een wedstrijdgroep en een recreatieve groep. Inmiddels zijn we zo’n drie jaar verder. Hoe staan we er nu voor? Wat hebben we bereikt?
Doelen en resultaten
De doelen waren niet alleen het prettiger maken van de trainingen voor alle betrokkenen, maar zeker ook het daadwerkelijk toeleggen op verbeteren van de prestaties. De trainingen werden professioneler en gespecificeerder, met veel meer aandacht voor technische vaardigheden en voorbereidende oefeningen. Menig jeugdlid zal zich bij diverse oefeningen hebben afgevraagd waar is dit nou toch weer goed voor?
Maar het hielp wel. De PR’s vlogen ons rond de oren en van trainers van andere, ons omringende, verenigingen kregen we complimenten over het niveau en de technische kunde van onze atleten.
Deelname aan het Nederlands Kampioenschap
Eind vorig seizoen (2021) bekeek ik de progressie en viel vooral Dylan op met zijn resultaten. Ik besloot zijn prestaties eens langs de lat van puntentelling van de meerkamp te leggen. Hij had nauwelijks zwakke onderdelen, dus ik raadde hem een meerkamp aan voor het seizoen 2022. Tijdens de winter bleek hij nog een paar grote stappen voorwaarts gezet te hebben en bij het nogmaals optellen van de punten die bij zijn prestaties hoorden dacht ik dat het mogelijk zou moeten zijn het NK te halen. In Best, midden in het seizoen, slaagde hij in die opzet ondanks een totaal mislukt verspringen en later dit seizoen, in september, werd hij keurig 13e op het Nederlands Kampioenschap Meerkamp (categorie Jongens Junioren D). Onze eerste deelnemer op dit NK sinds 1997.
Progressie bij de hele groep
De goede prestaties en vooruitgang bleven niet beperkt tot Dylan alleen. Ook Mare sprong er – vrij letterlijk – bovenuit met 1.41 m bij het hoogspringen (op onze accommodatie note bene!) als 1e jaars MJD, goed voor een 11e plek op de Nederlandse seizoensranglijst (MJD1). Bij alle atleten waren de persoonlijke records niet te tellen, ondanks het feit dat wedstrijddeelname – helaas – nog altijd achterbleef bij de verwachtingen. Gemiddeld werd er ruim 16% verbetering genoteerd op hoogspringen (komt overeen met bijna 18 cm gemiddeld per atleet), bijna 22% verbetering bij het verspringen (± 65 cm) en liefst 46% bij het speerwerpen (bijna 6 m). Hoe groot het aandeel ‘training’ hierin is, valt natuurlijk niet te zeggen. Kinderen worden van nature al elk jaar sterker, dat spreekt voor zich. Toch zijn het mooie cijfers en daar komt bij dat veel van de atleten lang niet het maximale eruit hebben gehaald én dat de echte, grootste winst hem zit in de enorme verbetering qua techniek. Dat levert namelijk de basis voor voortdurende langjarige verbetering en werkt ontzettend preventief ten aanzien van blessures.
Regionaal Trainings Centrum: nog een stap omhoog
De goede prestaties waren inmiddels ook buiten onze vereniging opgevallen. Ik werd gebeld door Joep Janssen, die ik nog kende van mijn actieve jaren. Joep is lid van atletiekvereniging Prins Hendrik in Vught en tegenwoordig hoofdtrainer van het Regionaal Trainingscentrum van deze regio van Brabant. Het RTC wil talentvolle jeugdatleten de kans bieden op (een hoger) niveau te trainen met andere talenten uit de regio. In het verleden is al gebleken dat deze aanpak succesvol kan zijn en dat het zich kunnen meten met concurrenten positief bijdraagt aan de ontwikkeling. Toen Dylan de uitnodiging kreeg heb ik hem dan ook direct geadviseerd om, indien mogelijk met het thuisfront / de thuissituatie, hiervan gebruik te maken.
Het RTC is een mooie kans voor de atleet, maar ook de trainer(s) worden niet vergeten. Als hoofdtrainer ben ik bij elke stap meegenomen in het proces, wat de samenwerking en het onderling vertrouwen erg goed doet. Bij alle trainingen mag je meekijken, er is gelegenheid tot het stellen van vragen en sparren met de RTC-trainers. De atleten blijven lid bij hun eigen vereniging, zodat geen van de clubs het idee krijgt dat de goede atleten worden weggekaapt door topclubs. Het voelt echt als een gezamenlijk initiatief om het niveau van onze regio (verder) op te krikken.
Voor Dylan persoonlijk is het een mooie kans en ik ben als hoofdtrainer dan ook erg blij dat hij die kans heeft aangegrepen en dat we – nadrukkelijk ‘we’ want we zijn als trainersgroep met z’n allen verantwoordelijk voor de kwaliteit van de trainingen – dit hebben bereikt met de drie jaar geleden gekozen aanpak. Gezien het aantal leden bevinden we ons helaas weer in een ‘laagconjunctuur’ – hopelijk maar voor even. De wedstrijdgroep heeft zijn vruchten afgeworpen. Dit blijkt niet alleen uit de PR’s / vooruitgang van de betrokken atleten of de complimenten van trainers van andere clubs, maar ook uit het feit dat vanuit het RTC al is aangegeven dat er nog ten minste twee andere atleten van onze vereniging worden gevolgd. Conclusie: de wedstrijdgroep werkt!
Wedstrijden en trainingen
Om het voorgaande met andere woorden te duiden: we vallen op en we doen het goed. Maar je kunt alleen opvallen door aansprekende resultaten te behalen en daarvoor moeten er wedstrijden worden gedaan en dat aspect van onze sport wordt helaas nog ernstig ‘tekort gedaan’. Trainingen zijn leuk, maar vergeleken met wedstrijden is het niks. Natuurlijk kost het tijd, maar is het erg om tijd te besteden aan je sport? In de huidige tijd van (veel) stilzitten met iPads, laptops of telefoons in de hand is het des te belangrijker om in te zetten op bewegen en sporten. En bij sport horen wedstrijden, zeker in een prestatiesport als atletiek die je eigenlijk nauwelijks recreatief kunt uitvoeren. Immers, rustig een beetje hoogspringen wordt dan al snel laagspringen en op je gemak sprinten is ook lastig. Op langeafstandslopen na zijn alle onderdelen explosief van aard: je bouwt op naar één ultieme krachtsexplosie om tot een maximaal resultaat te komen.
Alle bewegingen die daarbij komen kijken uitvoeren in een fractie van een seconde vergt training. Training die bestaat uit opbouw en herhaling om bewegingspatronen erin te slijpen. Het aanleren van een beweging verloopt langs de weg van onbewust fout naar bewust fout naar onbewust goed naar bewust goed en die weg is lang. Hoe hou je dan motivatie? Het antwoord is wat mij betreft: wedstrijden doen. Atletiek is bij uitstek een goed meetbare sport. Je kunt je vooruitgang dus simpel bijhouden en terugzien in je wedstrijdresultaten. En wat is nou een betere stimulans dan jezelf zien groeien en je inzet tijdens alle trainingen beloond te zien worden?
Balans en afspraken: verbeteren met een lach
Niet alles draait om presteren, ook niet in de wedstrijdgroep. Er is te allen tijde ruimte voor een grap en een lach. We willen verbeteren, maar tegelijk sporten en plezier hebben met mede-atleten / vrienden en vriendinnen. Die balans stond en staat bovenaan, zodra een van beide gaat domineren gaat de opzet niet (langer) werken, is mijn overtuiging. De afspraken werkten de afgelopen drie jaren over het algemeen goed, daarna redelijk goed. Maar we hebben gemerkt dat de afspraken de laatste maanden minder goed werken dan we zouden willen. En daarmee is de balans verschoven die noodzakelijk is voor de goede werking van de wedstrijdgroep. Dit gaat ten koste van alle betrokkenen en ook alle hiervoor genoemde ‘belangen / waarden’: plezier, verbeteren, motivatie. Misschien moet voornoemde conclusie dus worden genuanceerd: de wedstrijdgroep heeft gewerkt.
Post corona-dip?
Tijdens de corona crisis mocht er twee jaar lang (bijna) niets. Wij, net als vele verenigingen met ons, vreesden voor de gevolgen. Maar die gevolgen bleven zo goed als uit, vrijwel geen opzeggingen in de periode 2020-2021. Vreemd genoeg begon het vanaf december 2021 opzeggingen te regenen. Sporten mocht weer en het leek wel alsof iedereen het plots als een vervelende nieuwe (hernieuwde) inbreuk op de vrije tijd was gaan zien. Daarbij heeft ook te gelden dat vaak gesport wordt met enkele vriendjes of vriendinnetjes. Wanneer één daarvan er dan de brui aan geeft, volgt vaak helaas ook de rest. Hoewel vertrokken jeugdleden te betreuren valt, staat het los van de gewijzigde indeling, afgaand op de redenen van de opzeggingen die we terughoren. Helaas heeft het, samen met de hiervoor genoemde ‘verschoven balans’ binnen de wedstrijdgroep, wel tot gevolg dat het op korte termijn moeilijk zal zijn om twee aparte groepen te blijven hanteren. Dit is het lot van een (relatief) kleine vereniging en heeft ook zeker te maken met het gebrek aan een fatsoenlijke accommodatie. De jaren van hoogconjunctuur worden altijd gevolgd door mindere jaren. Dit patroon zien we al tientallen jaren en lijkt erg moeilijk om te veranderen, vooral zonder een acceptabele accommodatie.
Hoe nu verder?
De rest van de winterperiode gaan we met de jeugd verder in twee groepen, die net zoals voorheen grofweg zijn ingedeeld op leeftijd en niveau, zodat iedereen mee over kan. Dit is geen exacte wetenschap natuurlijk, maar hopelijk gaat iedereen snel zijn of haar draai vinden. Hiermee veranderen ook de trainingstijden (hierover worden ouders via de groepswhatsapp bericht) en de inhoud van de trainingen.
Misschien ontstaat er voor aanvang van het zomerseizoen 2023 hernieuwde motivatie onder een aantal jeugdleden (en ouders!) om de ingeslagen, succesvolle weg van de afgelopen drie jaar weer op te pakken. Ik zie niets liever dan succes onder onze leden in de vorm van verbetering; niets liever dan na een training alle atleten beter naar huis te zien gaan dan toen ze aankwamen een uur eerder, met een tevreden lach op het gezicht, moe maar voldaan.
Misschien ontstaat er een hechte groep recreatieve atleten die ongeacht de trainingsarbeid, ongeacht resultaten gezamenlijk plezier heeft in het bedrijven van onze mooie sport.
In beide gevallen is het goed voor onze mooie sport en onze mooie vereniging. Laten we ons daar met alle leden voor inzetten.
René van de Ven
Foto: Dylan bij onze Clubkampioenschappen Meerkamp in september 2021