Het is nu 80 jaar geleden dat Oirschot bevrijd werd en dat voor de inwoners een einde kwam aan de tweede wereldoorlog.
Het organisatiecomité van de viering van deze 80-jarige bevrijding heeft een groot aantal activiteiten op de agenda gezet, waarvan het ophalen en ontsteken van het bevrijdingsvuur een belangrijk onderdeel is. Het bevrijdingsvuur is afkomstig uit Bayeux (Frankrijk) en is op 18 september aangekomen in Eindhoven, waar het brandend wordt gehouden in de Catharinakerk. De 12 lopers van de Stichting Loopgroep Bali Runners hadden de eer gekregen om het vuur op vrijdag 20 september in Eindhoven op te gaan halen en net als 5 jaar geleden wilden ze dat op een heel mooie, respectvolle manier gaan doen.
Toen de Bali Runners aankwamen bij de Catharinakerk in Eindhoven, werden ze verrast door de aanwezigheid van een groot aantal Nederlandse en Spaanse ‘tuna’’s” , die in traditionele klederdracht bij de Catharinakerk al zingend en dansend begonnen aan een tocht door Eindhoven. Even later kwam er ook een groot aantal historische legervoertuigen bij de kerk aan, die het bevrijdingsvuur naar de gemeente Nuenen zouden brengen. Dit alles bezorgde de Bali Runners kippenvel en het moment dat de 80-jarige Bali Runner Rinus van Dijck het bevrijdingsvuur in ontvangst nam, versterkte die emotie.
De Bali Runners begonnen hardlopend aan hun tocht, die langs het PSV stadion en over de Oirschotsedijk naar Oirschot voerde. Het was een zwoele zomeravond en de langzaam ondergaande zon, die de hemel langzaam rood kleurde, maakte de tocht voor de Bali Runners tot een gebeuren dat ze niet snel zullen vergeten. In Oirschot liepen de Bali Runners over de Stönner-Meijwaardbrug, die genoemd is naar twee oorlogshelden, die hier hun leven gaven voor de vrijheid. Daarna ging de tocht over de Markt, waar de mensen op de terrassen de Bali Runners met applaus begroetten. Via de Koestraat en de Proosbroekweg kwamen de Bali Runners rond 20.30 uur aan in de bossen bij de kapel van de Heilige Eik. Het was intussen donker geworden en het was een prachtig gezicht om de lopers het licht van de fakkels te zien aankomen bij deze mooie plek.
Bij de kapel werden de Bali Runners ontvangen door wethouder Joep van de Ven en jeugdburgemeester Elise Baselmans. In het bijzijn van de andere aanwezigen, waaronder een afvaardiging van het organisatiecomité, overhandigde Rinus van Dijck het bevrijdingsvuur aan de wethouder, die het op zijn beurt overgaf aan Elise. Joep hield daarna een toespraak, waarbij hij het belang van vrijheid en het herdenken van de bevrijding onder de aandacht bracht. Bali Runner Henk van Gerven las daarna een mooi gedicht voor en toen werd in de sfeervol verlichte kapel een grote kaars ontstoken, die zal blijven branden tot en met 27 oktober 2024, als alle ceremonies van het bevrijdingsvuur voorbij zijn.
Het was een mooie afsluiting van deze voor de Bali Runners eervolle en op sommige momenten ook emotionele tocht, die eindigde bij Gasterij “De Merode” in Spoordonk. Daar dronken de Bali Runners op de vrijheid en het voorrecht dat ze hebben om te kunnen hardlopen waar ze willen, in een vrij land. Hoe belangrijk vrijheid is en hoe dankbaar we moeten zijn dat mensen 80 jaar geleden hun leven gaven voor onze vrijheid, dat hadden ze de hele avond gevoeld. Daarom gingen ze allemaal met een goed gevoel naar huis en ze konden bijna niet wachten op de momenten dat ze het bevrijdingsvuur naar Middelbeers, Oirschot en Spoordonk zouden kunnen brengen. Het was een dag met een gouden randje geworden.
Twee dagen later hebben de Bali Runners aan de tocht nog een vervolg gegeven door het bevrijdingsvuur van de Heilige Eik naar De Beerzen te brengen. Daar vond op het Doornboomplein een ceremonie plaats, waarbij onder andere een krans werd gelegd bij het monument voor de gesneuvelden, die later werd overgebracht naar de kapel van de Heilige Eik.
Verslag van Kees Smetsers
Foto’s in het FOTOBOEK, Van alles wat in 2024