19 Dec '23

Wie zijn wij?

Atletiekvereniging Oirschot – roepnaam Atletiek Oirschot – is opgericht op 24 oktober 1985. De club is aangesloten bij de Atletiekunie onder verenigingsnummer V0014355 en ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer 40238625

Ereleden: Cees van de Schoot, Toon de Croon.
Leden van verdienste: Albert Houwen, Piet van de Sande (1930-2018), Martien van de Ven, Ton van Liempt, Martien van Geenen, Ad van Zelst, Joos van Haaren.

Atletiek Oirschot is voor alle leeftijden. Ons jongste lid is 6 en ons oudste actieve lid "loopt" tegen de 80!

Bij Atletiek Oirschot kun je hardlopen op zowel recreatief als wedstrijdniveau. De trainingen staan onder leiding van deskundige trainers en begeleiders. Er wordt getraind in 4 niveaugroepen, van rustig tot pittig: 1, 2, 3 en 4. Als iemand niet mee kan, wordt het tempo van de groep aangepast.
Zie voor trainingsmogelijkheden de rubriek "TRAININGEN"

Respect voor elkaar
Bij Atletiek Oirschot gaat het niet alleen om prestaties, maar ook om gezelligheid, positiviteit en geborgenheid. We gaan fatsoenlijk en respectvol met elkaar om, conform de gedragsregels van NOC*NSF. Deze gedragsregels zijn door alle landelijke sportbonden onderschreven. Om ze te lezen, kijk in het menu bij Reglementen. Onze trainers en bestuursleden hebben allemaal een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) overlegd.

We hebben geen atletiekbaan, maar we hebben wel de Oirschotse hei...
Onze grote wens blijft de realisering van een echte looppiste. Onze grasbaan loopt ook lekker, maar dé attractie is toch wel het lopen door de prachtige Oirschotse natuurgebieden zoals 's-Heerenvijvers, Baest, de Mortelen en natuurlijk de Oirschotse heide. Onze trainers zorgen er voor dat je niet verdwaalt.

Bij ons atletiekveld aan Bloemendaal (bij sportcentrum De Kemmer) hebben we de beschikking over een gezellig clubhuis, van waaruit we onze activiteiten organiseren.

Een gezonde hobby… tegen lage kosten
Hardlopen kost bijna niets. Onze contributie is bescheiden en alles wat je nodig hebt is een paar hardloopschoenen en sportkleding. Verder bepaal je zelf wanneer je gaat en aan welke activiteiten je meedoet.

Doe eens mee aan een losse training of wordt lid voor 3 maanden
Om de clubsfeer te proeven is er de mogelijkheid om tegen een kleine vergoeding deel te nemen aan de recreantentrainingen op zondagmorgen en woensdagavond, je kunt komen als het je uitkomt. Bijdrage per keer € 2,00.

Ook hebben wij de mogelijkheid om voor een periode van 3 maanden lid te worden (bijv. leden van andere sportverenigingen, die tijdens de winter- of zomerstop, hun conditie op peil willen houden. Je betaalt contributie voor 3 maanden en mag dan aan alle trainingen deelnemen, je wordt aangemeld bij de Atletiekunie en bent verzekerd (geen inschrijfgeld, geen clubshirt en geen stemrecht). 
Zie voor de kosten van het tijdelijk lidmaatschap bij Ledenadministratie, Contributie.

Kennismaken met de loopsport
Elk voorjaar organiseren we een hardloopcursus voor beginnende lopers, of mensen die het sporten weer op willen pakken. Vanaf niveau "nul" brengen gediplomeerde trainers je in 10 weken op een conditie waarmee je meekunt met onze trainingsgroepen.
Zie de rubriek "TRAININGEN"

Wedstrijden
Naast de trainingen kun je bij Atletiek Oirschot in clubverband bijna wekelijks deelnemen aan grote en kleine loopwedstrijden in binnen- en buitenland. Het vervoer wordt onderling geregeld.

Ook organiseren we elk jaar de in de regio befaamde Auwjaorscross, de Heidetrail Atletiek Oirschot, de Kapellekestrail en in samenwerking met de Stichting Bali-Runners de Groene Woud Lentetrail. Ook de Triathlon Het Groene Woud, georganiseerd met wielerclub de Pedaleur en zwemclub EOZC, is inmiddels een vaste waarde op de agenda.

Het hele jaar door zijn er interne wedstrijden (alleen voor leden), zoals de Indoorwedstrijden, Clubkampioenschappen Cross, verschillende baanwedstrijden, het Rondje Kemmer en de Clubkampioenschappen Meerkamp (kijk bij AGENDA).

Jeugdatletiek bij Atletiek Oirschot
Niet alleen hardlopen, maar ook de technische onderdelen (hoogspringen, verspringen, polsstokhoogspringen, discuswerpen, speerwerpen en kogelstoten) krijgen bij de jeugdafdeling van Atletiek Oirschot volle aandacht. Daarnaast zijn er ontspannende spelactiviteiten, deelname aan jeugdwedstrijden in de regio en baanwedstrijden. In de winter worden de avondtrainingen in een zaal gegeven.

Onze vereniging is in 2017 door de SBB (Stichting Beroepsonderwijs Bedrijfsleven) erkend als stageplaats. Dat geeft ons de mogelijkheid om via het ROC Eindhoven studenten van de opleiding Sport en Beweging in te zetten bij de begeleiding van onze jeugd. Denk hierbij aan trainingen, werving van leden, begeleiding van trainers, enz.

En wandelen doen we ook!
Wandelen doen we ook bij Atletiek Oirschot; iedereen kan wandellid worden. Leden die niet meer kunnen hardlopen, kunnen zo toch lid blijven van de club. Ook als je geblesseerd bent is de wandelgroep een mooie manier om fit te blijven en het contact te onderhouden. Informatie in de rubriek TRAININGEN.

Interesse? Kom een keer meelopen, je zult je al snel thuis voelen.

ATLETIEK OIRSCHOT is sportieve partner van: 
Loopgroep Bali-Runners
Ren- en Toerclub De Pedaleur
Zwemclub EOZC

ATLETIEK OIRSCHOT en zakelijke partners: 

Fairsports, gevestigd in de Rijkesluisstraat in Oirschot, is leverancier van onze clubkleding. Als vaste klant krijg je korting op alle hardloopspullen via het eigen spaarsysteem.  

29 Aug '17

Onze vrijwilligers

Vele handen maken licht werk. Wij verwachten van onze leden en ouders van jeugdleden een actieve bijdrage bij de organisatie van onze activiteiten.

Atletiek Oirschot wordt draaiend gehouden door tientallen vrijwiligers die zich week-in week-uit verdienstelijk maken als trainer, begeleider, bestuurs- of commissielid en allerlei andere taken. Wil je ook bijdragen aan het succes van de club? Een overzicht van de vacatures vind je in de Vacaturebank.

De contactadressen vind je in de rubriek CONTACT 

info 6 Feb '24

Bestuur

Het bestuur bepaalt het beleid van de vereniging, voert dit uit en legt daarvoor verantwoording af in de algemene ledenvergadering. Bestuursleden worden door de leden gekozen voor een periode van 3 jaar. 

Voorzitter: Hennie van Rijt
Contact met: Evenementencommissie, wandelgroep

Penningmeester: Cees van Eijk,
Contact met: PR en Sponsorcommissie, ledenadministratie

Secretaris: Leny de Croon,
Contact met: clubhuiscommissie, socioteam

Vice-voorzitter: Jac van Heerebeek
Contact met: Technische commissie, wedstrijdorganisatiecommissie

lid: Johan der Kinderen
Contact met: Accommodatiecommissie, recreantencommissie

lid: Miranda Kemps

Contact met: Jeugdcommissie

Het jaarverslag 2022 staat onder de info-knop

9 Jun '22

Vertrouwenscontactpersoon

Om te voldoen aan de eisen van goed bestuur heeft Atletiek Oirschot een Vertrouwenscontactpersoon (VCP). Het is Ruud van de Broek, gecertificeerd praktijkondersteuner GGZ bij Huisartsenpraktijk De Plataan en bij ons reeds bekend als begeleider van de trainingsgroep De Plataan. Leden, ouders, trainers en begeleiders kunnen bij de VCP terecht als ze te maken krijgen met grensoverschrijdend gedrag of vragen hierover. De VCP fungeert strikt vertrouwelijk, biedt een luisterend oor, geeft raad en verwijst door voor geschikte hulp.

Onze vertrouwenscontactpersoon is te bereiken door een klik op vcp@atletiekoirschot.nl en gewoonlijk op ons atletiekveld aanwezig op woensdag tussen 9.00 en 10.30 uur.

info 1 Nov '23

Accommodatiecommissie (AC)

Accommodatie binnen (clubhuis en materialenhok) en buiten (veld) onderhouden en verbeteren.

Heeft het beheer over het veld, clubhuis (technisch), opstallen, materialen, alarm, enz..

Contact bestuur: Johan der Kinderen (ook contact met Vogels Groenvoorziening)

Coördinator: Pieter Raijmakers
Materialenopslag: Bart Noyen, Jan Kemps, Theo Neggers 
Beheer technische materialen: Bart Noyen (in overleg met voorzitter TC: René van de Ven)
Onderhoud terrein en atletiekvoorzieningen: Johan der Kinderen, Toon de Croon
Bouwkundig en technisch onderhoud van de gebouwen: Danny van Overdijk, Toon Erven
Schoonmaakwerkzaamheden en maandelijkse klusgroep aansturen: Pieter Raijmakers
 

Een projectgroep, bestaande uit René van de Ven, Martien van de Ven, Hennie van Rijt, Cees van Eijk en Jac van Heerebeek, heeft een ambitieus plan gemaakt voor een eigentijdse atletiekaccommodatie. Op 1 juni 2019 is versie 2 verschenen.

Lees het ACCOMMODATIEPLAN met een klik op de Info-knop.

  

25 May '16

Clubhuiscommissie (CC)

De clubhuiscommissie beheert en exploiteert het clubhuis. Elke zondag kun je na de recreantentraining nog even blijven plakken om met een kop koffie bij te kletsen.

Contact bestuur: Leny de Croon

Coördinator: Miranda Voet-Veldhuizen
Joke Bullens, Thea de Jong, Gerda Manders, Dilia van Straten, Heidi van Tiel

1 Nov '23

Evenementencommissie (EC)

Organiseert ontspannende nevenactiviteiten om de clubgeest te onderhouden en te stimuleren, zoals de familiefietstocht, waterpost Marathon Eindhoven en het DUW-feest (Dank-U-Wel vrijwilligers).

Contact bestuur: Hennie van Rijt.

Familiefietstocht: Wilna van de Laar, Yvonne van Rijt
DUW-feest: Wilna van de Laar, Yvonne van Rijt
Waterpost Marathon Eindhoven: Toon Erven, Miranda Bressers

info 1 Nov '23

Jeugdcommissie (JC)

Organiseert activiteiten voor de jeugd om de sportbeleving en de clubgeest te onderhouden en te stimuleren. Daarnaast organiseert de commissie sportdagen om jeugd van Oirschot kennis te laten maken met atletiek (b.v. Jansdag, Kids-sport, Roefeldag). Ook ouders van jeugdleden zijn welkom in de commissie.

Contactpersoon bestuur: Miranda Kemps

Coördinator: Annemieke Hendriks

Commissieleden: Bart Noyen, Désiree Vasen, Sandra van Leuken

Kids-Sport: 2 vacatures
JANS-dag: Ingrid van der Schoot, Sandra Verhagen en Miranda van Laarhoven
Roefeldag: Karin Verhagen en Marika Trieling
Grote Clubactie: Désirée Vasen, Digna van der Sloot

Aan de ouders van onze jeugdleden
We zijn heel blij met de hulp die ouders ons geven bij het organiseren van onze trainingen, wedstrijden en andere jeugdactiviteiten. Zonder deze hulp is het niet mogelijk om al die leuke dingen te regelen voor onze sportieve kinderen. Met elkaar maken we de club en zorgen we dat de kinderen veilig en met plezier kunnen sporten.

Ouders zijn verplicht om een bijdrage te leveren aan de vele werkzaamheden en activiteiten die we organiseren voor de jeugdleden: per kind help je bij minimaal één onderdeel.

Mocht je hierover vragen hebben dan kun je contact op nemen met Annemieke Hendriks of via info@atletiekoirschot.nl.

Lees de flyer met wervingsactie voor jeugdleden, klik op Info

25 May '16

PR- en Sponsorcommissie

De PR en Sponsorcommissie heeft als taken:
- de naamsbekendheid van de vereniging vergroten,
- acties bedenken om onze activiteiten te promoten,
- werven van sponsors, 
- contacten onderhouden met de leden, sponsors en de pers,
- redactie, opmaak en verspreiding van de digitale nieuwsbrief Lopend Nieuws,
- redactie en ontwikkeling van de website.

Contact bestuur: Cees van Eijk

Coördinator: Vanessa Kluijtmans 
Facebook: Désirée Vasen 
Beheerder website: Ad van Zelst
Nieuwsbrief: Ad van Zelst 
Sponsoring: vacature
Fotografie: Toon Erven, Luc Kenter, Hennie van Rijt, Ad van Zelst, e.a.

1 Nov '23

Recreantencommissie (RC)

Verzorgt de trainingen voor recreanten op zondag en woensdag. Ook de trainers en begeleiders maken deel uit van deze commissie (zie de rubriek TRAININGEN). Organiseert de Hardloopcursus en de Heidetrail.

Contact bestuur: Johan der Kinderen

Coördinator: Jan Swaans

Trainers: 
Jac van Heerebeek, Johan der Kinderen, Adrie Louwers, Cees Koppen, Pieter Smits, Hans van Hal, Cees van Eijk, Vanessa Kluytmans, Marij Maas, Marieke Meeuwis, Reny van Straten, Jan Swaans, Conny van de Wal, Henry van de Ven, André van Gerven.

Jac van Heerebeek, Ron van de Sande en Leny de Croon organiseren de Groene Woud Lente Trail i.s.m. de Bali Runners

25 May '16

Socioteam

Atletiek Oirschot hecht veel waarde aan goede onderlinge verhoudingen. Het socioteam schenkt aandacht aan persoonlijk lief en leed van onze leden. Ken je iemand die (ernstig of langdurig) ziek is of bij andere gelegenheden meldt het dan bij een van onderstaande teamleden.

Contact bestuur: Leny de Croon

Leny de Croon, Tineke van den Heuvel

26 Nov '22

Technische Commissie (TC)

Houdt de sporttechnische aspecten op peil, evenals het trainings- en jurykader, beheert de clubrecords.

Contact bestuur: Jac van Heerebeek

Coördinator: René van de Ven (René zit ook in de Commissie Nationale Records van de Atletiekunie) 
Martien van de Ven
2 vacatures

2 Nov '23

Wedstrijdorganisatiecommissie (WOC)

Organiseert onze wedstrijden: Auwjaorscross, Rondje Kemmer, Oriëntatieloop, Clubkampioenschappen Cross, Clubkampioenschappen Meerkamp*.

Contact bestuur: Jac van Heerebeek

Coördinator: Hans Büsgen (waarnemend)
Secretaris: vacant
Inschrijfbureau: Nellie van Beers
Tijdwaarneming en jury: Jac van Heerebeek
Parcours en materiaal: vacant
Parcoursbewaking, veiligheid: Hans Büsgen, Corné Claassen

*Coördinator CK Meerkamp: René van de Ven

Afgevaardigde bij de Kempische Cross Competitie: Hans Büsgen

info 1 Nov '23

Wandelgroep (WG)

De Wandelgroep gaat twee keer per week op stap. Zie de rubriek TRAININGEN voor het programma.

Contact bestuur: Hennie van Rijt

Coördinator: Wim de Croon
Begeleiders: Toon de Croon, Toos de Croon, Cees van de Schoot, Berti Smetsers, Hennie van Rijt

Lees de flyer van de Wandelgroep, klik op Info

1 Nov '23

Ondersteunende functies

Naast de commissies zijn er nog een aantal functies waarmee de club draaiend wordt gehouden:

Mailboxbeheerder: Leny de Croon 
Ledenadministratie: Hans Hoogmoet
Trainersopleider: Cees Koppen
EHBO-coördinator: Wim de Croon
Wedstrijdleider, scheidsrechter, starter: Martien van de Ven
Scheidsrechter, starter: René van de Ven 
Beheerder clubrecords: René van de Ven 
Beheerder uitslagen: Ad van Zelst
Beheerder website: Ad van Zelst
Correspondent: Kees Smetsers
ICT beheer: Charley Gailliaert

9 Jan '20

Vacaturebank

Vele handen maken licht werk. Wij verwachten van onze leden en ouders van jeugdleden een actieve bijdrage bij de organisatie van onze activiteiten.

Atletiek Oirschot kan niet bestaan zonder de inzet van vrijwilligers. We hebben leden die zich week in week uit inzetten voor de club en ook leden die af en toe een helpende hand toesteken.

Er zijn eigenlijk altijd wel vacatures binnen de commissies. Ook zijn er wel eens eenmalige klussen. Hieronder zie je de vacatures van dit moment. Wellicht zit er iets voor je bij? Als je meer informatie wilt, kun je je wenden tot de genoemde contactpersoon per vacature, of je neemt contact op met het bestuur (zie de rubriek CONTACT).

Openstaande vacatures:

Jeugdtrainers en begeleiders 
Contactpersonen: René van de Ven, Ingrid van der Schoot, Annemieke Hendriks

Voor onze jeugdleden zijn we altijd op zoek naar trainers en begeleiders. Eigenlijk is enthousiasme alles wat je nodig hebt. Je hebt geen specialistische kennis van atletiekonderdelen nodig. Ben je enthousiast en sportminded dan verwelkomen we je graag in ons team! We zullen je ondersteunen op het gebied van het geven van trainingen en kennis van atletiekonderdelen. 
 

16 Oct '20

Aan- en afmelden als lid

  

LET OP: het digitale inschrijfformulier hieronder werkt tijdelijk niet.
Je kunt de in het digitale formulier gevraagde gegevens per mail naar de ledenadministratie sturen. Of je vult het papieren inschrijfformulier in, dat in het clubhuis ligt (leg het dan achter de balie). 

Afmeldingen, adreswijzigingen of een ander e-mailadres kun je per mail doorgeven aan de ledenadministratie 

Als lid van Atletiek Oirschot mag je meedoen aan alle trainingen en activiteiten van de club. Je wordt ook automatisch lid van de Atletiekunie.

Als je daarnaast een wedstrijdlicentie aanvraagt opent dat de weg naar deelname aan officiële Atletiekunie-wedstrijden en kun je meestrijden voor een plek op het podium.

ALS LID HOOR JE ER ECHT BIJ!

Contact bestuur: Cees van Eijk

Ledenadministratie: Hans Hoogmoet

28 Feb '24

Contributie

Reglement

  1. Het contributiejaar loopt van 1 januari tot 31 december.
    Nieuwe leden betalen eenmalig inschrijfgeld en de bijdrage voor de Atletiekunie voor het lopende jaar.
    De resterende maanden van het jaar worden naar rato in rekening gebracht. 
  2. Bij voortijdse opzegging wordt geen contributie verrekend, ook niet als de contributie per half jaar wordt geïncasseerd.
  3. Er wordt een rekening verzonden met de verschuldigde contributie. Deze wordt via automatische incasso geïnd op 1 maart of – bij betaling per half jaar – op 1 maart en 1 juli. Nieuwe leden worden automatisch aangemeld als lid van de Atletiekunie. De bijdrage aan de Atletiekunie wordt bij iedereen op 1 maart geïncasseerd.
  4. Opzeggen van het lidmaatschap dient voor 1 december te gebeuren, onder meer omdat dan door ons de afdracht aan de Atletiekunie wordt gedaan. 

Tijdens de algemene ledenvergadering op 26 februari 2024 is de jaarcontributie vastgesteld:

Jeugd
mini-pupillen (U8)                          : €   70,50 inclusief wedstrijdlicentie
pupillen C, B, A (U9 t/m U12)        : €   80,00 inclusief wedstrijdlicentie
junioren D, C, B, A (U14 t/m U20) : € 104,50 inclusief wedstrijdlicentie
Bij de bepaling van de contributie wordt uitgegaan van de categorie op 1 januari van het lopende contributiejaar. Zie de rubriek "Leeftijdscategorieën".

Volwassenen
recreanten                                     : € 100,00
wedstrijdlicentie                             : €   27,00
Leden die voor 1-1-2018 lid waren en op dat moment 65 jaar of ouder betalen een lager bedrag. Info bij de ledenadministratie.

Eenmalig inschrijfgeld
jeugd en volwassenen                  : €    20,00
Het inschrijfgeld is voor de te maken administratiekosten en voor een clubshirt van de vereniging.

Overige leden 
wandellid                                       : €    34,50
Wandelleden betalen geen inschrijfgeld (krijgen geen clubshirt) en geen Atletiekuniebijdrage (ze worden niet aangemeld bij de Atletiekunie). Iemand die wandellid is mag alleen meedoen met het wandelen.

unielid categorie 41/42                  : €   0,00​​​​​​.
Unieleden zijn niet-leden die bij onze vereniging actief zijn als trainer of jurylid. Ze worden aangemeld bij de Atletiekunie, zijn daar verzekerd en kunnen cursussen volgen. 

Tijdelijk lid                                    : € 35,00 per 3 maanden
Het tijdelijk lidmaatschap is ingevoerd om sporters van andere verenigingen de gelegenheid te geven tijdens b.v. de zomerstop hun conditie op peil te houden. Ook deelnemers aan de trainingen voor de halve marathon Eindhoven worden tijdelijk lid. Deze leden worden aangemeld bij de Atletiekunie en zijn daar verzekerd. Ze hoeven geen inschrijfgeld te betalen en ontvangen geen clubshirt.

Losse trainingen                          : €   2,00
Alleen voor de recreantentrainingen op zondag en woensdag.

Bericht van 6 september 2023:
Door de inflatie hebben veel gezinnen het financieel moeilijk en kunnen ze hun kinderen niet geven wat wenselijk is voor hun ontwikkeling. Om ze te helpen is er een landelijke organisatie opgericht: de STICHTING LEERGELD. Je kunt hier een aanvraag doen voor een bijdrage aan bijvoorbeeld schoolspullen, een laptop, een fiets, zwemles, sport, muziekles of een verjaardagspakket. Alle info: www.leergeldbest.nl

10 Nov '23

ATTENTIE: onderstaand aanmeldformulier werkt niet meer

  

Je kunt de in het digitale formulier gevraagde gegevens per mail naar de ledenadministratie sturen. Of je vult het papieren inschrijfformulier in, dat in het clubhuis ligt (leg het dan achter de balie). 

Afmeldingen, adreswijzigingen of een ander e-mailadres kun je per mail doorgeven aan de ledenadministratie 

info 11 Jan '24

Categorie indeling

Deelnemers aan atletiekwedstrijden worden ingedeeld in leeftijdcategorieën. Je strijdt daardoor altijd tegen leeftijdgenoten. Inmiddels zijn er bij de jeugd nieuwe benamingen ingevoerd, waarbij de leeftijd wordt aangeduid: U8 t/m U20. Jongens en Meisjes is daarbij veranderd in Mannen en Vrouwen. 

Pupillen, junioren en senioren wisselen van categorie op 1 november, zodat ze tijdens het crossseizoen in dezelfde categorie blijven. Bij de masters (35 jaar en ouder) bepaalt de leeftijd de categorie.

Klik voor de lijst op de INFO-knop.

info 7 Sep '19

Kom uit voor je club, loop in onze clubkleding!

Het clubtenue van Atletiek Oirschot is vastgelegd bij de Atletiekunie. Het bestaat uit een blauw shirt met het logo in het midden en een donkerblauw short.

Bij officiële wedstrijden van de Atletiekunie en buitenlandse sportorganisaties is het verplicht dit tenue te dragen. Bij overige wedstrijden en trainingen is het dragen van het clubtenue zeer gewenst in verband met de herkenbaarheid van onze club.

Elk nieuw lid krijgt een clubshirt. De kosten hiervan zitten in het inschrijfgeld.

Leverancier van onze clubkleding is FAIRSPORTS 

Je kunt bij Fairsports binnenlopen en een clubshirt bestellen. Er zijn pasmaten voorradig. Nadat je naam op de kleding gedrukt is kun je het bestelde ophalen. Dat duurt enkele dagen.

Onderhoud
De clubshirts en de bedrukking zijn van prima kwaliteit, maar goed onderhoud is belangrijk om te voorkomen dat we in 50 tinten blauw en vervaalde logo's lopen. Hier volgen wat onderhoudstips:

- WASSEN: bij voorkeur op de hand, eigenlijk is even spoelen in een lauw sopje voldoende voor een bezweet shirt waarin verder geen vlekken zitten. In de machine max. 40 graden.

- DROGEN: aan de lijn, niet in de droogtrommel

- STRIJKEN: is niet nodig, maar anders alleen aan de binnenkant

Contactpersoon  
Leny de Croon (zie de rubriek CONTACT)

Klik op de info-knop om het hele assortiment en de prijzen te zien.
 

info 19 Dec '23

Colofoon

Deze website is gebouwd in BOLT https://bolt.cm/ 
Ontwikkelaar (vanaf 1 december 2019): Lennard van de Laar www.dualler.nl/
Structuur en design: Ad van Zelst
Host: DigiState

Live (versie 3.0.0): 3 augustus 2016
Laatste update (versie 3.1.2): 5 oktober 2021

Meld fouten of suggesties om de website te verbeteren aan de beheerder:
Ad van Zelst (zie de rubriek CONTACT).

Copyright: het overnemen van teksten, formulieren, foto's e.d. is alleen toegestaan met bronvermelding.

22 Mar '16

Atletieksport in Oirschot 1950 - 1985

Tot stand gekomen uit publicaties van Piet Zeeuwen in Streekbelangen (1972) en Joos van Haaren in clubblad De Spike (1994-1995).

Graag willen we de historie van de atletiekvereniging aanvullen. Als er iemand is die beschikt over ontbrekende informatie over de atletiek in Oirschot dan horen we dat graag. Stuur je bijdrage naar  de websitebeheerder (zie de rubriek CONTACT).

Het eerste initiatief voor het oprichten van een atletiekvereniging in Oirschot kwam in 1950 van Johan Louwers, die was aangemoedigd door de resultaten die Oirschotse hardlopers hadden behaald op Middenstands- en Kajotterssportdagen. Door het oprichten van een atletiekvereniging zou men kunnen deelnemen aan wedstrijden die werden georganiseerd door de Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie (KNAU). Samen met zijn sportvriend Sjef van Esch zocht hij liefhebbers en onder aanvoering van Piet Zeeuwen en Jan van den Avort werd op 18 juli 1950 op de wei bij het KJV-huis aan de Gasthuistraat met een 20-tal mannen gesproken over het oprichten van een atletiekvereniging. Omdat men dacht dat een zelfstandige atletiekvereniging in Oirschot niet levensvatbaar zou zijn werd besloten de voetbalvereniging SOA (Samenspel Overwint Alles) om te dopen tot Oirschot Vooruit met drie activiteiten: voetbal, korfbal en atletiek.

Op de eerste wedstrijd in Geleen, waar de club met een volle bus supporters naar toe trok, won Johan Louwers de 100 meter en werd hij tweede op de 400 meter. Sjef van Esch werd tweede bij het speerwerpen en Frans Louwers tweede bij het kogelstoten. De prestaties werden in 1951 steeds beter en Johan Louwers stond aan het einde van dat seizoen zelfs tweede op de lijst van snelste mannen van Zuid-Nederland!

Aangemoedigd door deze successen besloot het bestuur op 25 augustus 1951 haar eerste eigen wedstrijd te organiseren op het sportveld van Oirschot (toen nog gelegen aan de Rijkesluisstraat, waar thans de oprit van de Kempenweg ligt). Niet minder dan 225 atleten namen aan deze avondwedstrijden deel. Alles wat in de atletiekwereld naam had was vertegenwoordigd. Daags er na, op zondag, organiseerde de atletiekafdeling wedstrijden voor de schooljeugd uit Oirschot, Spoordonk, Straten en Middelbeers waaraan ruim 250 kinderen deelnamen. De wedstrijden werden een succes, maar financieel een enorme strop. Bijna 300 gulden kwam men tekort, maar Oirschot had wel een klinkende naam op het gebied van wedstrijdorganisatie in de atletiekwereld gekregen. Door dit tekort ontstonden echter problemen binnen de club en op 25 mei 1952 kwam er een breuk en besloten de atleten een eigen vereniging op te richten: Atletiekvereniging Orion.

De nieuwe vereniging was meteen erg actief en organiseerde op 17 augustus 1952 de Tuinfeesten in de tuin van Hotel Princée (thans Princéehof), welke ondanks de regen ruim 200 gulden in het laatje brachten. De prestaties waren denderend en toen eind 1952 de lijst uitkwam met beste prestaties van Zuid-Nederland stonden daarop zes namen van Orionleden: Wim van Kollenburg was de beste speerwerper van het zuiden en… van Nederland! Johan Louwers was de tweedesnelste man van het zuiden zowel op de 100 als op de 200 meter en stond zevende bij de 400 meter. Pierre Louwers was tweede op de 800 meter en Jo Smetsers vierde op de 5000 meter.

Op de Tilburgse Kampioenschappen werden bijna alle titels door Orion in beslag genomen en Wim van Kollenburg verbeterde het record speerwerpen voor de jeugd met ruim 2 meter! In de Tilburgse Stedelijke Ploeg, welke tegen de stedelijke ploegen uit Eindhoven en Den Bosch en die uit het Zweedse Norrköping uitkwam, stonden vier Orion atleten opgesteld. Johan Louwers liep op de 100 meter een persoonlijk record van 10,9 seconden. Op de 200 meter liet hij zijn tegenstanders ver achter zich en behaalde de eerste plaats in 23,7 sec. (beste tijd van het zuiden). Pierre Louwers werd tweede op de 800 meter achter een Zweed en Jo Smetsers werd ook tweede.

Op 2 januari 1954 werd de 2e Internationale Witte Bergencross gehouden met atleten uit binnen- en buitenland. Fanny Blankers-Koen – die in 1948 bij de Olympische Spelen in London vier gouden medailles had gewonnen - loste het startschot en er werden zelfs radioreportages van de wedstrijden gemaakt.

Het jaar 1954 werd getekend door financiële tegenslagen. Zowel een in samenwerking met Oirschot Vooruit georganiseerd voetbaltoernooi tegen een club uit Krefeld als een wielerwedstrijd door de Kempen, de Orion Tour, sloten met verlies af. Ondanks deze perikelen werd op 2 januari weer de Witte Bergencross georganiseerd, maar deze kon niet in de schaduw van zijn voorganger staan. Het financieel resultaat was echter boven verwachting zodat Orion er weer bovenop was. Tijdens deze cross werd Fanny Blankers-Koen tot erelid benoemd.

In de loop van 1954 trad er een nieuw bestuur aan en had de vereniging inmiddels 80 leden, waaronder diverse goede atleten. Toch ging de vereniging in 1955 ter ziele, maar enkele leden gingen door met hardlopen.

En Oirschot bracht goede atleten voort. Fons Veldhuizen werd diverse malen Nederlands Kampioen. Op een zeker moment was alleen Piet van de Sande nog actief in het deelnemen aan wedstrijden. Midden jaren 60 kwam daar Martien van de Ven bij en weer iets later Joos van Haaren. Het was nog de tijd dat men een beetje vreemd aankeek tegen die hardlopers. Het woord “trimmen” bestond nog niet.

Midden jaren 70 begon hardlopen populair te worden en vormde zich rond Piet van de Sande een groepje lopers. De groep was echt prestatiegericht en trainde navenant. Ook Joos van Haaren vormde een groepje dat geleidelijk groter werd maar meer recreatief bezig was. In 1983 kwam bij Joos het idee op om een loopgroep te formeren. Hij zag in Oirschot al heel wat mensen hardlopen en besloot een oproep te plaatsen in het plaatselijk weekblad Streekbelangen. Er waren diverse mensen die zich meldden. Maar de eisen die gesteld werden (minstens een uur aan een stuk 12 km per uur kunnen lopen) schrok toch wat mensen af. Jan Smits en Cees van de Schoot zagen het echter wel zitten. Later kwamen er nog wat lopers bij.

Op een dag kwam Joos Martien van de Ven weer tegen en het ging uiteraard over hardlopen. Martien was wel te porren om een vereniging op te richten. Hij had er ook wel eens over gedacht en was zelfs al een stap verder. Hij zag niet alleen een hardloopclub maar zelfs een echte atletiekclub wel zitten. Alleen, een atletiekclub waarbij alle onderdelen inclusief de technische onderdelen aan bod kwamen, bracht nogal wat obstakels mee. Maar een hardloopclub, dat moest kunnen. Het idee was om de twee loopgroepen van Piet van de Sande en Joos van Haaren bij elkaar te brengen en daarmee een begin te maken. Martien zou dat op zich nemen. Hij trainde wel eens met Piet en had er goede contacten mee. Toch vlotte het nog niet zo.

Op 6 april 1985, tijdens een 15 km wedstrijd in Papendrecht, was Joos met enkele lopers uit zijn groep aanwezig en hier waren ook Joseph van den Bosch en René Goosens van de groep van Piet van de Sande. Ook hier ging het natuurlijk weer over hardlopen en Joos vroeg aan de twee anderen wat ze vonden van een hardloopclub. Ze regeerden positief al had Joseph op dat moment geen tijd omdat hij voor een marathon trainde.

Op 14 april kwam de groep van Joos Martien van de Ven tegen. Het regende en het was nat in de bossen, dus werd het op en neer naar café De Hut. Hier hoorde Martien dat Joseph en René belangstelling hadden. Op 5 mei werd de bevrijdingsloop georganiseerd door het Oranjecomité en een paar weken later kwam alles in een stroomversnelling, want op 7 juni 1985 kwamen de lopers van de twee groepen bij elkaar in een zaaltje bij “den Brouwer” (Brouwerij de Kroon). Op 30 augustus 1985 werd er een oprichtingscommissie aangesteld en op 3 oktober was er een voorlichtingsbijeenkomst voor de Oirschotse bevolking.

Dan wordt op 24 oktober 1985 de Atletiek Vereniging Oirschot opgericht en onder verenigingsnummer V0014355 ingeschreven bij de KNAU.

4 Aug '23

De Oirschotse hardlooplegende Fons Veldhuizen

Tegenwoordig zie je “iedereen” hardlopen, maar halverwege de vorige eeuw was dat nog uitzonderlijk.

Toch kende Oirschot in die jaren twee bijzondere hardlooptalenten: Fons Veldhuizen en Piet van de Sande. Fons behoorde tot de Nederlandse top, hij werd tussen 1959 en 1964 zes keer achter elkaar Nederlands Kampioen op de 25 km en één keer Nederlands Kampioen op de 10.000 meter. Hij won tijdens zijn atletiekcarrière ontelbaar veel cross- en wegwedstrijden en had in Oirschot een supportersclub met 150 leden.

Fons Veldhuizen (18-6-1934 – 21-7-2016) gaat in militaire dienst uit verveling hardlopen. Hij heeft talent en na zijn diensttijd wordt hij lid van de eerste Oirschotse atletiekvereniging Orion. Dat was een bloeiende vereniging die alle onderdelen van de atletieksport beoefende. Fons en Piet trainden samen en reisden het hele land en een deel van België af om aan wedstrijden deel te nemen. Wat ze daarbij meemaakten lijkt uit een andere wereld te komen.

Hartje winter wilden ze naar een cross in Turnhout. Er lag een dik pak sneeuw en daardoor reden er geen bussen. Toen besloten ze om met de fiets te gaan, 40 kilometers door de verse sneeuw via Reusel en Arendonk naar Turnhout. Bij aankomst bleek dat de wedstrijd was afgelast. Bijna bevroren fietsten ze terug naar Oirschot. Bij het douanekantoor in Reusel stopten ze even om wat bij te komen en kregen ze een bakske koffie. 

De twee waren in heel Nederland bekend en dat had zo zijn voordelen. Ze zouden aan een wedstrijd in Geleen meedoen. Als goede katholieken ‘s morgens naar de eerste mis en bij de zegen de kerk uit. Iedereen keek ze aan want zo snel uit de kerk was bijna heiligschennis. Op de fiets naar Best om vandaar met de trein naar Geleen te reizen. Er ging echter geen stoptrein uit Best die aansluiting had met de sneltrein naar Geleen. Ze spraken de stationschef aan en die regelde een stoomlocomotief die hen naar Eindhoven zou brengen. Ze hebben nog geholpen met kolen in de vuurmond te scheppen en kwamen zo zwart als roet in Eindhoven aan, waar de sneltrein keurig op hen stond te wachten. Die had een telefoontje gehad uit Best.

Veel Oirschottenaren werden in hun jeugd geïnspireerd door de successen van Fons en Piet. Je zag steeds meer mensen hardlopen, ook nadat in Amerika het “joggen” populair was geworden. Men kon voortaan in vrijetijdskleding over straat, dat was voor die tijd ondenkbaar!

Ongetwijfeld hebben de successen van Fons en Piet de basis gelegd voor de oprichting van Atletiekvereniging Oirschot in 1985. Fons was toen al gestopt met hardlopen, maar Piet was betrokken bij de oprichting, nog lang actief als loper en werd Lid van Verdienste. 

In 2023 kregen we van de familie Veldhuizen een prijzenkast met alle bekers en medailles die Fons in zijn sportcarrière had gewonnen. Een indrukwekkend geheel, dat nu is opgeknapt en staat te pronken in onze bestuurskamer.

Bron: gesprekken van Martien van de Ven met Fons Veldhuizen en Piet van de Sande.

Bewerking: Ad van Zelst. Dit verhaal verscheen eerder in het Oirschots Weekjournaal.

25 May '16

25 jaar recreantentrainingen 1987 - 2012

In 1985 - Atletiekvereniging Oirschot was net opgericht – waren de meeste leden fanatieke lopers die wedstrijdgericht trainden en regelmatig aan wedstrijden deelnamen. Eind 1986 kwam het idee op om ook recreanten te gaan begeleiden.

De animators waren Cees Verkooijen en Martien van Geenen. Het bestuur kon zich wel vinden in het idee. Op 23 maart 1986 werd bij de clubkampioenschappen cross al aan niet-leden de gelegenheid gegeven deel te nemen als recreant.

Er werd een recreantencommissie opgericht met daarin Cees Verkooijen, Martien van Geenen, Cees van de Schoot en Pieter Mathijssen. Er werd besproken hoe het aangepakt moest worden en wie de trainingen zouden verzorgen. Afgesproken werd dat Joos van Haaren de trainingen op woensdagavond zou geven en Pieter op zondagmorgen. Er werden ook enkele reservetrainers en begeleiders aangesteld.

De eerste recreantentraining was op zondag 5 april 1987. Als tegemoetkoming in de kosten werd een bijdrage van 1 gulden gevraagd. Na een wat aarzelend begin met een 10-tal deelnemers, bleek al gauw dat de activiteit goed aansloeg. Het aantal deelnemers steeg elke week en na enkele maanden hadden we een groep van 50 trimmers bij elkaar.

Dit betekende wel dat we te weinig trainers hadden. Er moest immers steeds een beroep worden gedaan op Joos en Pieter, die beiden ook nog allerlei andere verplichtingen aan de club hadden. Daarom werden eind 1987 een drietal reserevetrainers bij de KNAU ingeschreven voor de cursus ‘Trainer Loopgroepen’. Deze nieuwe trainers waren Toon Aarts, Cees van de Schoot en Cees Verkooijen. Later kwam daar Martien van Geenen nog bij.

In oktober 1987 stopten Joos en Pieter met het geven van trainingen, maar zij werden nog wel betrokken bij het samenstellen van het programma. Begin 1988 was de situatie als volgt: trainers op zondag waren Toon Aarts en Cees van de Schoot, op woensdag Martien van Geenen en Cees Verkooijen. Uit de deelnemers werd als begeleider Mario Wiercx “gerekruteerd”.

Van april tot eind december 1987 hadden we ongeveer 2100 deelnames aan de trainingen. Vanaf oktober werd er op woensdag vanaf het postkantoor in de Sint Jorisstraat vertrokken.

Er werd afgesproken op deze voet door te gaan en er werden nog afspraken gemaakt over de zichtbaarheid tijdens het lopen in het donker, over het organiseren van een trimloop en het houden van coopertesten.

Ook werd er een tussenbalans opgemaakt met een vragenformulier voor de deelnemers. De eerste deelnemers aan de recreantentrainingen zijn inmiddels boven de 70. Het teruglezen van de notulen uit die tijd geeft bij betrokkenen een supergevoel van wat het heeft teweeg gebracht. Het stimuleren van de loopsport werd door ons als een missie gezien.

Alhoewel het aantal wedstrijdlopers de laatste jaren is teruggelopen (een landelijke trend) floreren de recreantentrainingen. Elke zondag en woensdag vertrekken gemiddeld zo’n 80 recreanten, verdeeld over 4 niveaugroepen, vanaf het clubhuis van Atletiekvereniging Oirschot aan de Bloemendaal voor een training van ongeveer anderhalf uur.

Elk voorjaar organiseren we een hardloopcursus voor beginnende lopers. In 20 lessen worden de deelnemers op een speelse wijze gebracht van "niveau nul' naar een conditie waarmee ze kunnen aanhaken bij de recreantentrainingen. Veel cursisten blijven "hangen' en worden lid van Atletiek Oirschot.

Onder een mooi voorjaarszonnetje werd op 8 april 2012 het 25-jarig bestaan van de recreantentrainingen bij Atletiek Oirschot gevierd met een sportieve fotozoektocht door het Kemmerbos. Na afloop konden de leden zich tegoed doen aan een reusachtige feesttaart in het gezellige clubhuis van de club dat begin 2007 in gebruik werd genomen.

Op dat moment waren de volgende mensen actief als trainer of begeleider van de recreanten: Cees van de Schoot (coördinator), Jac van Heerebeek, Johan der Kinderen, Ger van Heesch, Toon de Croon, Adrie Louwers, Henny van Rijt, Ton van Liempt, Pieter van Esch, Pieter Smits en Mirjam Smits.

info 19 Nov '23

Marathonlijst aller tijden

Hier vind je de prestaties van onze leden op de marathon op volgorde van naam en datum. Heb je opmerkingen of aanvullingen dan graag een berichtje aan de beheerder uitslagen (zie de rubriek CONTACT).

info 18 Dec '23

Onze Kampioenen

Een lijst van Brabantse en Nederlandse records en kampioenschappen behaald door leden van Atletiek Oirschot.

De lijst is mogelijk niet compleet. Ontbrekende Brabantse, Nederlandse, Europese, Wereld- en Olympische records van Oirschotse atleten en verbeteringen graag doorgeven aan de beheerder uitslagen van Atletiek Oirschot (zie de rubriek CONTACT). 

Klik op de infoknop om de lijst te zien.

13 Apr '23

Hoe, wat en waarom?

Inleiding
Als beheerder clubrecords zie ik dat sommige clubrecords al heel erg lang staan. Sommige records zijn zo scherp dat het nog jaren kan duren voordat er iemand in de buurt komt. Dat is niet echt motiverend. Ook keek ik wel eens naar een (jeugd)record en dacht ik bij mezelf: “Wat heb ik toen eigenlijk gehaald? En wat hebben andere leden van onze vereniging ooit gepresteerd?” Reden genoeg voor mij om dat eens te gaan uitzoeken.

Zoeken in oude uitslagen
Ik ben zo ver mogelijk terug in de tijd begonnen: januari 1987, toen de eerste editie van ons clubblad “De Spike” uitkwam. Het uitslagenarchief is enkele jaren geleden helaas vernietigd voordat ik het in handen kon krijgen, dus de uitslagen in ons clubblad zijn de enige bron waar ik uit kan putten. Inmiddels heb ik een eerste ranglijst kunnen creëren van de door mij teruggevonden prestaties van AV Oirschot leden tot en met 1992. Ze zijn gerangschikt per categorie en per onderdeel. Bij masters zijn de prestaties opgenomen volgens de huidige 5-jaars categorieën. Het kan onder andere daardoor zo zijn dat een prestatie die in deze lijst bovenaan staat niet overeen komt met het clubrecord.

Nieuwe jaargang
Zodra ik weer een jaargang heb doorgespit zal ik de ranglijsten updaten. Wanneer dat zover is valt niet te voorspellen. Het is een tijdrovend werkje, dus het kan wel even duren. De lijsten zijn op dit moment wellicht nog niet erg overzichtelijk, maar elke keer als de lijst wordt geüpdate probeer ik ook de lay-out te verbeteren. Vooralsnog heeft het completeren van de ranglijsten met alle prestaties van alle leden ooit geleverd echter prioriteit.

Doel
Met deze allertijden ranglijst hoop ik nieuwe uitdagingen en ‘wedstrijd-spirit’ te creëren, doordat het nu mogelijk is om plek voor plek op te schuiven op de lijst, ook al is het bestaande clubrecord onhaalbaar. Misschien staat er wel een familielid, loopmaatje of andere kennis net voor je en heb je een mooi doel om na te streven! Uiteindelijk is het de bedoeling om een top 10 aller tijden per onderdeel, per categorie op de website te plaatsen bij de clubrecords. “Diepe” allertijden ranglijsten zoals ze nu te zien zijn via onderstaande link kunnen bij de beheerder clubrecords worden opgevraagd door leden wanneer ze dit willen.

Foutje ontdekt?
Heb je een foutje ontdekt in de ranglijsten, of een andere opmerking? (Naam verkeerd geschreven, prestatie bij verkeerde categorie geplaatst, algemene tikfout, foute prestatie, prestatie niet opgenomen in ranglijst, enz. enz.) Neem contact met me op via e-mail. Ik wil de ranglijsten zo compleet mogelijk maken, dus alle aanvullingen en verbeteringen zijn welkom!

Tot slot
Waarom staan er geen wegafstanden tussen?
Dit heeft een tweetal hoofdredenen. Ten eerste zijn afstanden op de weg niet exact. Daar zijn regels voor, zo moet je een bepaald percentage meer hebben gemeten per gelopen kilometer (dus elke 1001 meter moet je tellen als 1000 meter, maar lees er het stuk over parcours meting in Spike nummer 4 van 2014 (blz. 33) nog maar eens op na) en mag het parcours bijvoorbeeld niet omlaag (downhill) lopen, mogen start en finish niet meer dan de helft van de wedstrijdafstand uit elkaar liggen etc. etc. Dit is van wedstrijden van 20 jaar geleden, zelfs van 5 jaar geleden al (vrijwel) niet meer te achterhalen. Daarnaast moet het gaan om een KNAU-wedstrijd, trimlopen zijn geen wedstrijden. Ook dit is bijna niet te achterhalen.

Hoe werkt dat, die 5-jaars categorieën vanaf 35?
Vanaf 35 behoor je tot de masters. De prestaties in de ranglijst zijn gerangschikt volgens de huidige indeling in categorieën. Vanaf 35 jaar is de geboortedatum hiervoor bepalend. Dit betekent dat je op de dag van je verjaardag over gaat naar de nieuwe categorie. Een voorbeeld: is je geboortedatum 11 mei 1985, dan ben / was je op 10 mei van 2020 nog senior, maar de volgende dag master 35. Je bent master 35 tot en met 10 mei 2025, de dag erna zit je in een nieuwe categorie: de masters 40. Nogmaals: zie je een foutje? Vermoed je dat ik een verkeerde geboortedatum heb gebruikt? Was je in 1991 geen 40 maar pas 39 of andersom en staat daardoor een prestatie verkeerd? Heb ik je naam verkeerd geschreven? Een ander foutje? Laat het me weten!

Waarom staan die data allemaal verkeerd om?
Ik heb gemerkt dat Google Docs de data noteert op de Amerikaanse wijze, dus eerst de maand, dan de dag en dan het jaartal. 6/11/1992 is dus niet 6 november maar 11 juni! Ik ga dit proberen aan te passen in volgende versies, maar voorlopig zullen we het hier mee moeten doen.

De beheerder clubrecords,

René van de Ven (e-mailadres: zie de rubriek CONTACT).

13 Apr '23

Mannen

Klik hier voor de ranglijst aller tijden van de MANNEN bijgewerkt tot en met 2010.

13 Apr '23

Vrouwen

Klik hier voor de ranglijst aller tijden van de VROUWEN bijgewerkt tot en met 2010.

info 27 Jul '16

Statuten Atletiekvereniging Oirschot

In de statuten van Atletiekvereniging Oirschot is de naam en het doel van de vereniging vastgelegd, alsmede o.a. de wijze waarop het bestuur wordt gekozen.

Bij de algemene ledenvergadering van 12 april 2017 zijn nieuwe statuten door de leden aangenomen. De akte is gepasseerd op 8 mei 2017.

Klik op de INFO-knop om de statuten te lezen.

info 25 Feb '23

Beleidsplan 2023-2027

Op de Algemene Ledenvergadering is het Beleidsplan 2023-2027 goedgekeurd door de leden.

info 16 Jun '18

Privacy Policy Atletiek Oirschot

Op 25 mei 2018 is een nieuwe Europese privacy-wet ingegaan. Hiertoe is door onze vereniging een protocol opgesteld dat te lezen is onder de info-knop.

info 16 Jun '18

Foto protocol Atletiek Oirschot

Op 25 mei 2018 is een nieuwe Europese privacy-wet ingegeaan. Onderdeel hiervan is het beleid omtrent het publiceren van foto's van onze activiteiten. Klik op de info-knop om het fotoprotocol te lezen.

info 7 Dec '23

Huisregels Atletiek Oirschot

Op 27 november 2023 zijn door het bestuur HUISREGELS vastgesteld. Klik op INFO-knop om ze te lezen.

info 13 Apr '17

Gedragsregels

Bij beluit van de algemene ledenvergadering op 12 april 2017 zijn nieuwe gedragsregels vastgesteld. Deze gedragsregels vervangen het tot dan gehanteerde huishoudelijk reglement.

Klik op de INFO-knop om de gedragsregels te downloaden.

info 22 Mar '16

Algemene voorwaarden

Leden van Atletiek Oirschot en deelnemers aan onze evenementen zijn gebonden aan onze "Algemene voorwaarden".

De Algemene voorwaarden kun je downloaden door een klik op de INFO-knop

info 7 Feb '22

Reglement Clubrecords

De belangrijkste voorwaarden waaraan een clubrecord moet voldoen zijn:
- verricht in een Atletiekunie-wedstrijd of in een van onze eigen interne wedstrijden
- wedstrijdlicentie verplicht (behalve onze eigen wedstrijden zoals de Oirschotse Stoelloop, onze baanwedstrijden, enz.)
- bij wegwedstrijden geldt de brutotijd

Onderdelen die niet zijn genoemd in het aanbevolen wedstrijdprogramma van de Atletiekunie, maar wel regelmatig op het wedstrijdprogramma staan, worden aangemerkt als "Beste Prestatie".

Het volledige reglement clubrecords kun je lezen onder de info-knop.

info 30 Sep '23

Reglement KCC 2023-2024

Onder de info-knop vind je het reglement en de puntentelling van de Kempische Crosscompetitie 

19 Jul '16

Wedstrijdreglement Atletiekunie

Ons reglement clubrecords is gebaseerd op de regels in het Wedstrijdreglement van de Atletiekunie, dat weer als bron heeft het IAAF reglement (IAAF Competition Rules).

Hier vind je alle reglementen omtrent wedstrijdatletiek:
https://www.atletiekunie.nl/kenniscentrum/wedstrijdorganisator-en-jurylid/reglementen

Nieuws

15 Apr '24

Hier wordt gewerkt!

Vandaag is ons klusteam begonnen met het opbouwen van de overkapping bij ons clubgebouw. Gelukkig hebben we hiervoor de mankracht en kennis in huis. Over een paar dagen moet het klaar zijn, en dan zitten we droog!

14 Apr '24

Edwin van de Ven levert topprestatie in Rotterdam

Dit jaar had Edwin zich het doel gesteld om de marathon onder de 3 uur te lopen. Dat is nogal wat, als je beste tijd 3:08:27 uur is: meer dan 8 minuten eraf!. Na afloop van zijn laatste training voor de grote dag zei hij: "Het is erop of eronder, vanaf de start volle bak, anders lukt het niet". Een beetje riskant wel, want de kunst bij het lopen van een marathon is juist om je krachten goed te verdelen. het is wel 42,2 kilometers!

Maar het is gelukt: Na 2 uur, 58 minuten en 21 seconden passeerde Edwin glorieus de finish: iets meer dan 10 hele minuten van zijn PR en meteen een forse verbetering van het al op zijn naam staande clurecord M35.

Ook Corné Claassen liep in Rotterdam, het was zijn tweede marathon na Eindhoven in oktober 2022. Corné had graag zijn PR verbeterd, maar dat lukt net niet, hij bleef er iets meer dan anderhalve minuut boven met 3:37:16 uur. Maar een mooie prestatie blijft het! 

13 Apr '24

Met de kids naar Zierikzee

Een verslag van René van de Ven

Vandaag was ik met de kids naar Zierikzee. Daar namen ze deel aan het Open Zeeuws Kampioenschap voor pupillen. Eerder deze week kwam ik tot de treurige conclusie dat er in onze regio het gehele jaar slechts 2 (!) normale wedstrijden georganiseerd worden voor pupillen. Daarmee bedoel ik dus wedstrijden met normale onderdelen, niet de Athletics Champs spelvormen. Een berichtje op Facebook in een van de vele atletiekgroepen waarvan ik lid ben zorgde voor flink wat reacties, maar de enige oplossing blijkt dus verder rijden te zijn. Zeeland was qua opties dan nog het dichtstbij, dus togen we naar Zierikzee. Titels konden ze natuurlijk niet behalen als Brabanders, maar ze konden wel een medaille winnen, zo vertelde de wedstrijdleider desgevraagd.

Niet alleen deden ze hier gewoon de normale onderdelen (plus horden, en helaas vortex i.p.v. bal maar soit), ook maakten ze er echt een kampioenschap van, met bij de sprint en horden, een kwalificatieronde en een finale. Voor die finale moest je je dus zien te plaatsen, zoals je ook op TV ziet bij de grote toernooien. De starts waren ook officieel, dus bij een valse start werden er kaarten uitgedeeld. Uiteraard volgens pupillen reglementen, dus niemand werd direct gediskwalificeerd. Wat wij niet wisten, was dat het losse onderdelen waren. Iets wat je eigenlijk bij pupillen nooit ziet. Ik vroeg me de hele dag al af waarom er geen tussenstand van de meerkamp te zien was, maar had het te druk met heen en weer rennen tussen de onderdelen van Roel en Lotte om er echt naar op zoek te gaan.

Roel (U10/JPB) presteerde naar behoren: alles degelijk, maar net niet top. En het was natuurlijk een kampioenschap, dus de concurrentie was stevig. Hij plaatste zich wel voor de finales, maar op zo'n kampioenschap net geen topdag hebben maakt meteen veel verschil. En zo eindigde hij 4e (sprint), 5e (horden), 5e (vortex werpen) en 4e (verspringen). Vier keer net naast het podium dus. Op de 1000m ging het ook nog niet zoals hij wilde, maar toch won hij nog een mooie bronzen medaille. Volgende week gaan we op jacht naar PR's!

Lotte was daarentegen "on fire"! Op alle onderdelen verpulverde ze haar staande persoonlijke records en ondanks het feit dat ze pas 6 is (en dus volgend jaar ook nog U8) pakte ze tegen meisjes van een jaar ouder toch al twee medailles! Het juichen toen de omroepster haar naam omriep als een van de meisjes die de sprint- én horden finale had bereikt was iets om nooit te vergeten. Een mooie 3e plaats op de 600m en een zilveren medaille op het vortex werpen. Na de afsluitende 600m sprak ze de woorden die elke trainer wil horen van een atleet na een loopafstand: "Ik kan helemaal niks meer". Ze was er na even rust toch weer snel van bekomen gelukkig. Apetrots mocht ze daarna haar medailles in ontvangst gaan nemen.

Volgende week gaan we weer terug naar het Zeeuwse land, dan doen we mee in Goes. Wie van onze pupillen gaat er nog meer mee? Sluit aan, wedstrijden zijn het leukste wat er is, dus doe mee!

Foto: Lotte (midden) op het onderdeel 40 meter horden

Home knop